mielone - 47549 przepisów (strona:1103/3170)

Makaron z kapustą i pieczarkami 275

kapustą i pieczarkami Składniki: 70 dag kiszonej kapusty, dobrze odciśniętej 1 duża pokrojona cebula 1/2 kilograma pokrojonych pieczarek garść suszonych grzybów 1 opakowanie dowolnego makaronu sól, pieprz, mielone ziele angielskie olej Wykonanie: Grzyby moczymy w letniej wodzie, następnie gotujemy je w niewielkiej ilości wody ok 20-30 minut. Odcedzamy, a grzyby drobno kroimy. Wody nie wylewamy, dodamy

Kulinarne przygody Gatity
Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa 240

Vera (wędzona papryka hiszpańska) 200 g wody lub białego wina 2 ząbki czosnku pieprz jelita wieprzowe 28-30 mm Wykonanie: Mięso i słonina muszą być porządnie schłodzone prze mieleniem ! Mięso mielimy używając sitka 13, dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę składników. Bardzo dokładnie mieszamy  mikserem lub ręcznie. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie myjemy i moczymy jelita(...)Nadziewamy je farszem przy pomocy maszynki do mielenia mięsa wyposażonej w lejek. Moje kiełbaski mają około 20 cm długości. Po napełnieniu jelit dzielimy je w parki i wieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze 18-20 stopni na 1-1,5  miesiąca aby dojrzały.  U mnie wisiały po prostu przy kuchennym oknie. insertCookd("2389a9fd97f6779d7549459976f58276

Kulinarne przygody Gatity
Domowy hamburger 224

czerwona cebula 2 ogórki konserwowe liście sałaty lodowej 4 bułki do hamburgerów sól, pieprz majonez ketchup musztarda Wykonanie: Mięso mielimy, dodajemy nieco zimnej wody, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. W międzyczasie kroimy warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową lub elektrycznego grilla. Z mielonego formujemy 4 płaskie hamurgery. Wygodnie jest natłuścić sobie ręcę olejem, mięso nie będzie się wtedy kleiło do rąk

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny owsiane z borówką amerykańską 293

zwany ostatni dzwonek, starsza córka upiekła  z nimi muffiny. Muffiny jak zwykle robi się błyskawicznie, wychodzą rewelacyjne, wilgotne  w środku. Pycha ! Ciekawym składnikiem tych dzisiejszych są mielone płatki owsiane. Nie dodawałam ich do tej pory do moich wypieków, ale po doświadczeniach smakowych z tymi  muffinami, zdecydowanie jestem za ! Przepis wypatrzony na  Everyday cooking , troszkę

Kulinarne przygody Gatity
Jesienny sernik dyniowy 250

próbował sernika dyniowego, tego serdecznie zachęcam ! Sernik dyniowy Składniki: Spód 120 g herbatników pełnoziarnistych 60 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 250  g  pieczonej dyni 100 brązowego cukru 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka  przyprawy do ciasta dyniowego 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z buraków 350

Wczoraj mieliśmy klasyczny obiad: kotlety mielone, pure z ziemniaków i jako dodatek buraczki. Zawsze do takiego zestawu podawałam buraczki na ciepło, ale tym razem postanowiłam zmienić moje dotychczasowe przyzwyczajenie. Na blogu  W kuchni Danusi  wypatrzyłam taką oto sałatkę ! Zrobiłam i na pewno na stałe zagości ona na naszym stole. Sałatka z buraków

Kulinarne przygody Gatity
Domowa biała kiełbasa 505

czarnego pieprzu ziarnistego 6 - 8 g majeranku 3 duże ząbki czosnku 51 g soli peklowej 1 szklanka lodowatej wody jelita cienkie Wykonanie: Łopatkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia z sitkiem nr 13, karkówkę przepuszczamy przez sitko nr 10, a łatę wołową przez 4. Czosnek rozcieramy z solą, pieprz mielimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo(...)godzin w chłodne miejsce. Jelita zalewamy letnią wodą i moczymy je przez 2 godziny, wymieniając wodę dwukrotnie. Następnie napełniamy masą oczyszczone i wymoczone jelita przy użyciu maszynki do mielenia mięsa z końcówką typu lejek. Formujemy kiełbaski o długości 16 -18 cm., a później wieszamy je na kijach, żeby obeschła przez 12 godzin w chłodnym miejscu. Kiełbasę

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczne suszone jabłka 216

sztucznych dodatków ani zbędnych konserwantów, idealną do zup, duszonych warzyw  czy mięs. Przestałam już kupować sklepowe "jarzynki". Aromatyczne suszone jabłka Składniki: 1000 g jabłek cynamon mielone goździki Wykonanie: Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w cienkie plasterki o grubości maksimum 3 mm. Jabłek nie obieramy ani nie usuwamy  z nich gniazd nasiennych

Kulinarne przygody Gatity
Skorupka jajka to nie śmieć 202

kasz i twarogów, aby zapobiec osteoporozie, Kuracje skorupką jajka należy przeprowadzać 2 razy do roku w STYCZNIU i listopadzie w ciągu 30 dni, stosując 1-2 g dziennie. " Ja mielę skorupki z jak najświeższych, wiejskich jaj. Mielę co najmniej skorupki z 3 jaj, przechowuję w szczelnie zamkniętym, małym słoiczku. Nie robię zapasu, bo najlepiej mielić na bieżąco

Proste Potrawy
Zupa ziołowo-mięsna 201

wielu chętnych... Składniki : 50-60 dag mięsa od szynki 2 pory 1 łyżeczka tymianku 1 serek topiony Hochland - ziołowy sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Umyte mięso zmielić w maszynce do mielenia przez grube sitko i przesmażyć na patelni bez tłuszczu , ciągle mieszać, aż z mięsa zrobią się jakby "trociny" Do garnka wlać około 1 i 1/2 l. wody- zagotować i wsypać(...)porów odciąć zielone części i umyć tylko białe, pokroić w drobne półpierścienie Wsypać pora do garnka z mięsem, gotować około 30 min. Dodać do smaku sól, pieprz prawdziwy, mielony oraz tymianek - wymieszać Odlać do szklanki trochę ciepłej zupy i rozmieszać w niej pokrojony w drobną kostkę serek (ważne-by się nie "zważył") Gdy się rozpuści dodać to do zupy

Proste Potrawy
Knedle z mięsem 195

Składniki: 7 średnich ziemnaków ugotowanych i  zmielonych 1 jajko 1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 łyżek dość kopiastych mąki pszennej sól, pieprz, cebula mięso mielone lub gotowane z rosołu - zmielić dodać przesmażoną cebulkę ( u mnie było rosołowe) Przygotowanie: Do zmielonych ziemniaków dosypujemy mąki i mieszamy, wpierw  wszystko nożem , tak by  składniki dobrze się połączyły

Proste Potrawy
Zupa orzechowa 188

żółtka Przygotowanie : Obrane orzechy rozdrabniamy, a potem mielimy  Wsypujemy do gotującego się rosołu - gotujemy  przez chwilę, zdejmujemy z ognia Żółtka ucieramy razem ze śmietaną i zabielamy zupę Doprawiamy do smaku solą, cukrem ( około 1/2 łyżeczki ) i pieprzem Już na talerzu tuż przed podaniem możemy posypać mielonymi orzechami.  Zupa jest naprawdę prosta i szybka

Proste Potrawy
Gołąbki 372

zwłaszcza pod koniec gotowania aby nie przypalić. Pozostawić jeszcze chwilę pod przykrycie, następnie wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę wraz z tłuszczem, 2 jajka i odrobinę pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać. Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku. Dno garnka wyścielić

Praktyczna pl
Tradycyjna marchewka z groszkiem 783

wspomnień...Najlepsze obiady były oczywiście u babci podczas wakacji, na świeżym powietrzu na kocyku gdzie mama z babcia gotowały dla wszystkich...co mi najbardziej utkwiło w pamięci to mielone z ziemniakami okraszone cebulka i ze świeżymi pomidorami również ze świeża cebulką...oraz ziemniaczki z jajkiem sadzonym i zasmażana marchewka z groszkiem...Pychaaa!!! Składniki: 400 gram marchewki 400 gram

NaKońcuJęzyka
Pesto bazyliowe według metody włoskich babć 237

Mezzaluna to przyrząd idealny dla osób, które nie czują się pewnie z ostrym nożem w ręku. Zatem prawdziwe pesto, jaka sama nazwa na to wskazuje, nie powinno być mielone przez maszynę, lecz robione ręcznie. Gdy miksujemy składniki w robocie kuchennym powstaje rzadka papka, w której nie da się odróżnić poszczególnych ingrediencji. Z kolei pesto siekane ręcznie ma bogatą

Chilli Czosnek i Oliwa