mielone - 47549 przepisów (strona:1103/3170)

papryka z przyprawą do grilla barbecue na parze duszona... 238

Składniki: 5 sztuk papryka, 3 sztuki pomidory, 2 sztuki cebula, 1 główka czosnek, 1/2 pęczka natka pietruszki, 2 saszetki ryż, 25 dag mielone wieprzowe, 1 sztuka jajka, 2 łyżki przyprawa do grilla barbecue Royal Brand, - do smaku maggi, 1 łyżka vegeta z papryk odciąć "czapeczki" i usunąć miąższ i pestki, opłukać pomidory, czosnek, cebulę drobno pokroić natkę pietruszki

W Mojej Kuchni Lubię
rosołek z makaronem "zacierki"... 237

sztuka seler korzeniowy, 2 sztuki pietruszka korzeń, 6 sztuk marchew, 1 sztuka por, 3 sztuki liście laurowe, 5 sztuk ziele angielskie, 2 łyżki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku maggi, 30 dag makaron zacierki, - do smaku natka pietruszki zagotować szponder, kurczaka w niewielkiej ilości wody i tę wodę wylać teraz mięsa(...)zalać 5 l wody i zagotować, gotować na mniejszym ogniu bez przykrycia dodać warzywa, ziele i liście - pod koniec gotowania wsypać vegetą do smaku przyprawić pieprzem i maggi szponder mielę do farszu na pierogi a z kurczaka robię potrawkę do ryżu makaron "zacierki" ugotowany odlać na sito rosołek podać z marchewką, makaronem i natka pietruszki........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ryżowe kotlety z cukinią,kalafiorem,marchewką,chilli... 227

cebulą dodać ryż ugotowany najlepiej dzień wcześniej, dodać bułki tartej tyle aby masa była zwarta /mi wyszło ok.1,5 szklanki/, wsypać koperek i wszystko dobrze wyrobić jak na mielone mięsne kotlety na gorącym mocno oleju smażyć na rumiano kotlety i odkładać na ręcznik papierowy są pyszne takie kotlety i na ciepło ale też i na zimno

W Mojej Kuchni Lubię
bakłażan z farszem do gołąbków... 205

Składniki: farsz: - w opisie, bakłażan 2 sztuki, pomidory 3 sztuki, natka pietruszki 1/2 pęczka, ser żółty morski 15 dag, woda 1/2 szklanki FARSZ DO GOŁĄBKÓW: ryż-jajka-mięso mielone z łopatki-papryka ostra-czosnek-kucharek - składniki w ilości wg uznania wszystko dobrze wymieszać pomidory sparzone rozdrobnić razem ze skórką i natką pietruszki bakłażany przeciąć wzdłuż na pół

W Mojej Kuchni Lubię
Danisze, kopenhażanki czyli ciastka duńskie 334

Rogi zawinąć do środka, skleić. Ciastka posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temp.180stop. 20-25 minut. Przygotowując nadzienie możemy je modyfikować. W oryginalnych ,duńskich zazwyczaj są migdały mielone

Kulinarny karnet Christophera
Dynia Hokkaido-pieczona-faszerowana 231

Hokkaido pumpkin-roasted, stuffed   Składniki. 1 mała dynia hokkaido 2 łyżeczki oliwa z oliwek sól pieprz Farsz. 10 dag ryż basmati 25 dag mięso mielone 0,5 szt. papryka czerwona 5  ząbków czosnek 2 szt. cebula 1 łodyga seler naciowy 0,5 papryczka chilli 1 jajko sól pieprz tymianek majeranek olej do smażenia Wykonanie. Z dyni

Kulinarny karnet Christophera
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 625

zjedzeniu jestem meeeega z siebie dumna, chociaż wielkiej filozofii kulinarnej to tutaj nie ma;-) Wszakże w Restauracyjce Literackiej gotuje prosto;-) A jak! Dla tych, którzy z falafelem nie mieli jeszcze do czynienia, to informuję wszem wobec, że jest to bardzo popularna potrawa wegetariańska w krajach arabskich, w postaci kotlecika bądź kulki wykonywana z ciecierzycy i smażona na głębokim tłuszczu(...)łyżka pietruszki (u mnie poza sezonem zawsze mrożona) 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry szczypta pieprzu cayenne mała szczypta soli morskiej  świeżo mielony pieprz  Cebulę wraz z pokrojonym czosnkiem zrumieniamy na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Sezam i przyprawy ugniatamy w moździerzu. W wysokim naczyniu łączymy ciecierzycę, cebulę i czosnek, sezam

Restauracyjka Literacka
Rigati tricolore z sosem bolognase. 195

Składniki: 80 dag makaron trójkolorowy  10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg  mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 4 ząbki czosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku  pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki

Kulinarny karnet Christophera
Chrupiący makaron - Paccheri. 195

Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 15 dag mięso mielone 5 dag ser żółty mozzarella 1 cebulka 1 łyżka śmietana 18% 1 żółtko 1 ząbek czosnku oregano papryka ostra sól, pieprz Panierunek: 1 jajko bułka tarta frytura do smażenia

Kulinarny karnet Christophera
Tort naleśnikowy. 440

Crepe cake. Farsz mięsny. 40 dag mięso mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce 1 puszka pomidorów pellati pokrojonych ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka sosu chilli Sól, pieprz, cukier do smaku Masło i olej do smażenia

Kulinarny karnet Christophera
Klops drobiowy faszerowany papryką 920

drobiowy faszerowany papryką z delikatną galaretką na powierzchni jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości. Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten drobiowy klops, czy raczej rolada z mielonego mięsa drobiowego ma niezbyt dużo kalorii, gdyż jest gotowany na parze w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone wraz ze skórą(...)Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dusimy całość, doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać suszone pomidory z czosnkiem i ziołami. Studzimy. Ćwiartki kurczaka luzujemy z kości i wraz ze skórą mielimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wbijamy 1 jajko, dodajemy odciśniętą bułkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i masę dokładnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki (bez glutenu, jajek i mleka) 352

Składniki: siemię lniane mielone 1 łyżeczka  mąki: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej  i jaglanej po 2 łyżki  mleko sojowe lub ryżowe około 200 ml  olej 1 łyżeczka  Przygotowanie: Wymieszać mąki i siemię lniane. Dodać wodę, rozmieszać mikserem aby nie było grudek. Ciasto powinno być dosyć gęste, dodać tyle mleka lub wody aby konsystencja pozwalała

głodny alergik
Bułeczki koperkowe nadziewane parówkami (bez glutenu, jajek i mleka) 184

bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 3 łyżki woda około 2 szklanki siemię lniane mielone  1 łyżka koperek świeży lub suszony 1 pęczek lub 2 łyżeczki parówki bezglutenowe drobiowe lub sojowe  Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, sięmię lniane

głodny alergik
Babeczki - muffinki cytrynowe (bez glutenu, mleka i jajek) 261

bezmleczna 150 g cukier trzcinowy ciemny  0,5 szklanki mąka ryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki skrobia kukurydziana  (lub pszenna bezglutenowa) siemię lniane mielone 0,5 szklanki 1 łyżeczka proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 150 ml sok z cytryny 1 łyżeczka  aromat cytrynowy lub otarta skórka

głodny alergik
Łuska gryki - jak ugryźć błonnik gryczany? 249

Dawno temu, gdy zaczęła się moda na poduszki wypełnione łuską gryki żałowałam, że nie można nigdzie kupić jej w postaci mielonej - przeznaczonej do spożycia. Cóż, jako farmaceutka zdecydowanie bardziej wierzę w zdrowotne efekty doustnego przyjmowania łuski gryki, niż wynikające ze spania na wypełnionych nią materacach czy poduszkach. ;)  Przecież to tak łatwo dostępne, a jednocześnie przebogate źródło błonnika, mikroelementów

głodny alergik