mielone - 47549 przepisów (strona:1111/3170)

Migdałowo-kawowe brownies 171

Dostojne brownies, wprost rozpływające się w ustach. Szybkie i odpowiednio zakalcowate, użyta kawa dodaje elegancji, a mielone migdały dodają truflowy posmak. Najlepsze jeszcze na ciepło,  z dodatkiem lod ó w waniliowych…? Przepis od Dorotki ( MW ), lekko zmodyfikowany( zastąpiłam część mąki migdałami) Migdałowo-kawowe brownies Składniki: • 160 g masła/margaryny Kasia • 4 jajka • 200 g gorzkiej czekolady

Mia Cucina Sofieta
Ciasto czekoladowe z dynią i migdałami 224

Resztki mojej tegorocznej dyni wykorzystałam do pysznego, bardzo czekoladowego ciasta;) Ponadto kolejnym głównym składnikiem są mielone migdały, dzięki którym mogłam użyć tylko 3 łyżki mąki i to kukurydzianej. Dla podkreślenia smaku dodałam trochę cynamonu oraz skórki z pomarańczy. Całość wieńczy cukier puder...  Składniki: 100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 200g startej dyni, 200g zmielonych migdałów (użyłam BackMit

Z miłości do słodkości
Tarta migdałowo - pomarańczowa 187

masła,  25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit),  50 g cukru pudru trzcinowego Diamant,   jajko.  Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło, mielone migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagnieść gładkie ciasto. Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy

Z miłości do słodkości
Pierniczki 167

szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do piernikow dodatkowo: cynamon, imbir, galka muszkatalowa, mielone gozdziki, kardamon wykonanie: W rondlu rozpuszczamy miod, smalec i cukier. Mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy, odstawiamy do przestygniecia. Do przestygnietej masy dodajemy jajka, make, sode rozpuszczona w chlodnym

Przysmaki Karolki
Aromatyczne jablka 176

jablek skladniki: 1,5-2kg jeblek - ja uzylam szare renety 1 szklanka wody 0,5 szklanki brazowego cukru 0,5 szklanki bialego cukru mieszanka przypraw - cynamon, mielone gozdziki, kardamon wykonanie: Jablka kroimy na cwiartki, wycinamy gniazda nasienne i obieramy. Kroimy je na mniejsze kawalki i wrzucamy do garnka. dodajemy szklanke wody i dusimy do chwili

Przysmaki Karolki
Lasagne z dynia 222

widocznym miejscu. Tym razem postawilam na nowosc w mojej kuchni, a mianowicie na lasagne z dynia. Tradycyjna lasagne jest u nas bardzo lubiana, wiec z checia zamienilam mieso mielone na farsz z dyni i wierzylam, ze wszyscy beda sie tym daniem tak samo zajadac. Nie pomylilam sie :-) Do tego cudowny aromat pieczonej dyni, a potem przypiekanego parmezanu rozchodzil

Przysmaki Karolki
Ida goscie :-) 262

stali sie wiec "krolikami doswiadczalnymi", ale cos mi mowi, ze nie mieli mi tego za zle ;-) Przepis na to szybkie ciasto pochodzi z ksiazki "Larousse du chocolat" autorstwa Pierra Herme. Ciasto czekoladowo-migdalowe skladniki: 400g gorzkiej czekolady 70% kakao 200g masla 4 jajka 120g cukru 100g maki 80g mielonych migdalow kakao do posypania wykonanie: Maslo nalezy stopic. Czekolade lamiemy

Przysmaki Karolki
Pulpety w sosie slodko-kwasnym. 202

Jedna z propozycji obiadowych to pulpety w sosie slodko - kwasnym. Polaczenie kuchni tradycyjnej polskiej ze smakami azjatyckimi. Robimy tradycyjne pulpety-  moje to mieso mielone, pokrojona drobno cebula, papryka, pieprz, sol, jajko, bulka tarta, czosnek- swiezy lub w proszku. Mieszamy I formujemy kulki. Smazymy na wolnym ogniu, W miedzyczasie przyszykowalam sos slodko kwasny- ok 8 lyzek octu ryzowego

Smaki Edyty
Krokiety 352

Zapraszam serdecznie na krokiety Smazymy nalesniki. Na drugiej patelnie smazymy mieso mielone(500 gr ). Doprawiamy. Obgotowujemy kapuste I grzyby. Na woku obsmazylam kapuste z grzybami, dodajemy sol I pieprz.   Na nalesnik ukladamy farsz I rolujemy.   Rozbijamy jajko, obtaczamy krokiet w jajku I bulce tartej. Smazymy na wolnym ogniu, ze wszystkich stron.   Smacznego

Smaki Edyty
Kalarepka z ,,wkładką,, 200

Kofte wg Buni ( z indyka ) Przepis do zrobienia od zera albo z cyklu mam coś gotowe to wykorzystuję w nietypowy sposób. Na pewno też tak macie, że kotlety mielone ( pulpety, klopsiki ) robicie w ilościach hurtowych . Ja w każdym razie tak robię . Jak już mam, zmielone mięso to smażę ( duszę, gotuję) z całości. Część podaję na obiad, a resztę

Buniabaje w kuchni
Grzybowe kotlety 173

Miałam miseczkę obgotowanych grzybów a na sos mało , znowu z jajkami nie jadam grzybów leśnych. Wyszło, że spróbuje zrobić coś ala mielone kotlety tyle że zamiast mięsa dam właśnie te grzyby. Do tego dodatek natki pietruszki i kawałeczki mozzarelli do smaku. Polecam spróbować póki trwa jeszcze sezon na grzyby. Ale można też wykorzystać zamrożone grzyby i zrobić jarskie

Magiczne Życie Marty
Ahoj, marynarzu! Pieczone kotleciki z tuńczyka. 176

Tuńczyka dokładnie osączyłam z zalewy. Posiekałam szczypiorek. Czosnek przepuściłam przez praskę. Wbiłam do tego jajko, sok z cytryny dosypałam bułki tyle, aby ciasto było zwarte, tak jak na mielone. Doprawiłam do smaku. Uformowałam kotleciki, a każdy z nich posmarowałam olejem. Ułożyłam na natłuszczonej blaszce. Piekłam ok. pół godziny w 170 stopniach. Podałam z gęstym jogurtem i ziemniaczkami

W kuchni Karmel-itki
Piknikowe przysmaki. JARSKI PASZTET Z CUKINII. 349

zeszklą i dodaję do cukinii i marchwi. Natkę siekam, dodaję wraz z jajkami, olejem i bułką oraz przyprawami. Wyrabiam masę, która swoją konsystencją powinna przypominać masę na kotlety mielone. Długą keksówkę smaruję lekko tłuszczem, wysypuję bułką. Przekładam masę, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach przez godzinę. Zostawiam w piecu do wystudzenia. Pasztet urośnie

W kuchni Karmel-itki
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 307

szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków  50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto : Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem(...)drożdże. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, kilka kropel aromatu. Dokładnie wyrabiam ciasto, po czym zostawiam je do wyrośnięcia pod ściereczką. Masa makowa: Mak sparzam, osączam i mielę 3 razy. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, rodzynki sparzam. Mak ucieram z cukrem, modem, migdałami. Dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową, a na sam koniec pianę z białek. Wyrośnięte ciasto

W kuchni Karmel-itki
Niewolnica Isaura? Nie, SERNIK ISAURA mojej Prababki. 263

jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 3/4 szklanki wiórków kokosowych Masło utarłam z cukrem, dodałam jajka. Następnie połączyłam z białym serem (u mnie był to niemielony twaróg chudy), dodałam wiórki. Tak powstałą masę wylałam na surowe ciasto czekoladowe.  Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piekłam przez 60 minut. Po wystudzeniu, posmarowałam go pozostała masą

W kuchni Karmel-itki