sposobów. Składniki: ok. 1 kg filet z indyka 1,5 kostki rosołowej drobiowo - warzywnej 3-4 łyżki oleju roślinnego (lub oliwa z ulubionymi przyprawami) granulowany czosnek pieprz chili mielone Przygotowanie: Umytego fileta z indyka pokroiłam w dość grube plastry i stłukłam na przydomowym tarasie, co by posiadówki nie opuszczać i dzieci śpiących w domu nie pobudzić. Następnie
Kuchnia po mojemuszczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam do tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka
Kuchnia po mojemuoliwy z oliwek sól, pieprz świeżo mielony Dodatki: kilka pikantnych korniszonów 1 drobno posiekana cebula musztarda Dijon 2 kromki pieczywa wieloziarnistego plaster sera żółtego mierzwionego Przygotowanie: Mięso mielimy dwukrotnie. Wbijamy jedno żółtko. Skrapiamy solidnie oliwą z oliwek. Solimy i pieprzymy do smaku. Podstawowa wersja domowego tatara gotowa. Ja swoje mega - smaczne kanapki skomponowałam następująco. Pieczywo wieloziarniste posmarowałam masłem
Kuchnia po mojemuczerwona kilka kropli sosu Worchester 1 konkretna łyżka musztardy Dijon 1-2 łyżki zimnej wody sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso wraz z obraną cebulą mielimy dwukrotnie. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Mieszamy dokładnie z odrobiną zimnej wody. Wstawiamy do lodówki na 20-30 minut by włókna kolagenowe w mięsie miały czas się związać. Tak przygotowane
Kuchnia po mojemuziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana ("na oko") 40 - 50 dag mielonego mięsa gotowanego (u mnie mieszane - drobiowo - wołowe) 1 mała cebula sól, pieprz odrobina wody Przygotowanie: Mięso gotowane mielimy, dodajemy pokrojoną w drobna kostkę i zeszkloną na odrobinie oliwy cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Aby nadzienie było bardziej soczyste dodajemy odrobinę wody. Ciasto na kluski robimy
Kuchnia po mojemuoliwy 4 szczypty cukru sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Dodatkowo: parmezan świeży koperek Przygotowanie: Przygotowanie farszu: Mięso z piersi indyka zmielić w maszynce do mielenia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli jest młoda, nie trzeba obierać) . Liście szpinaku oraz por drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać ser ricotta. Przyprawić solą, pieprzem oraz
Moja Delicjaszklanki po 250ml grubej kaszy pęczak 5 szklanek domowego rosołu 2 duże cebule 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu ziele angielskie, 5 ziaren roztartych w moździerzu 2 łyżki oleju rzepakowego Płucka wieprzowe, 2 szt. 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka soli jelita wieprzowe Cebulę obieramy(...)złoto. Kaszę gotujemy na sypko w rosole. Przekładamy do dużej miski. Płucka myjemy, oczyszczamy i gotujemy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim w osolonej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do ciepłej kaszy. Dodajemy do kaszy podsmażoną cebulkę. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, roztartym zielem angielskim i gałką muszkatałową. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnich ciasteczka. Co jednak, gdy dopada nas ochota na małe co nieco, a nie mamy za wiele czasu? Przychodzę z pomocą :) Takie ciasteczko można dowolnie spersonalizować dodając cynamon, mielone orzechy lub cokolwiek innego, drobno posiekanego. Czas przygotowania takiej pyszności to dokładnie 2 minuty :) Składniki na jedno ciasteczko: 1 łyżka otrąb pszennych 1 łyżka płatków owsianych 2 łyżki mleka
Chocolate Muffin Blogkawałeczki. Marchew, pędy bambusa kroimy w malutką kosteczkę. Liście kapusty pekińskiej oraz cebulkę dymkę drobno siekamy. Imbir siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków, imbirem i czosnkiem. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy
Mania Gotowaniadrugiej połowie zostawić pestkę - dzięki temu miąższ nie ściemnieje. Składniki: 1 awokado 2 ogórki gruntowe 10 pomidorków koktajlowych 1/8 czerwonej cebuli pietruszka do przyzdobienia sól pieprz mielone chilli Sposób przygotowania: Jeden z ogórków obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plastry - na nich ułożymy pozostałe składniki. Awokado i drugi ogórek obrać i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na połówki
W SMAKgodziny z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i soli. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i gotujemy do miękkości( ok 0,5 godziny). Ostudzoną kaczkę obieramy z kości. Mięso mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie razem z warzywami. Odlewamy trochę wywaru i gotujemy w nim wątróbkę, którą również po ugotowaniu mielimy. Bułkę moczymy w wywarze. Podgardle wędzone mielimy oraz bułkę
kgwjanczewomąki 20 dag masła 10 dag cukru pudru 2-3 żółtka szczypta soli Składniki na obrzeże: 4 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki cukru pudru mielone migdały 1 jajko lub żółtko Masa brzoskiniowo-morelowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 opakowanie suszonych moreli (100g) 2-3 łyżki żelatyny Do dekoracji: polewa czekoladowa orzeszki ziemne niesolone Wykonanie
Ciasteczkowy PotwórDomowa bułka tarta... wiadomo jest lepsza jak sklepowa nawet ta z najlepszej piekarni. W mojej rodzinie to już prawie tradycja, bułki tartej nie kupuje się, tylko mieli samemu, tak robiła i moja babcia i moja mama i robię od zawsze ja. To pewno wynika z prostej przyczyny, nie lubię wyrzucać jedzenia. A wykonanie takiej domowej bułeczki jest dziecinnie proste(...)białego chleba kroje na mniejsze kawałki i odkładam na dużą blaszkę w piekarniku ( tam sobie spokojnie leżakuje i jeszcze wysycha ), kiedy uzbiera mi się większa ilość to całość mielę w maszynce do mielenie mięsa... można tez zetrzeć na tarce ( ale to już cięższa praca ). Tak zmieloną bułkę przekładam do szczelnie zamkniętych pojemników szklanych i plastikowych. Kiedy tylko potrzebuję zawsze jest
Kuchnia z widokiem na ogródbrukselki jogurt do zabielenia zupy sól pieprz cytrynowy Na pulpety : 50 dag mięsa z indyka 1 jajko sól pieprz mielony 2 łyżeczki cebulki granulowanej 2 łyżki otrąb(...)gryczanych ugotowana brukselka ( około 15 -20 sztuk) Warzywa myję i obieram, można użyć mrożonych. Następnie przekładam do bulionu i gotuję do miękkości. W międzyczasie przygotowuję pulpety. Mięso mielę, do zmielonego wbijam jajko, dodaję przyprawy i otręby, wyrabiam dokładnie. Następnie lepię pulpety, nabieram łyżką masę mięsną , rozpłaszczam na dłoni i wkładam brukselkę, oblepiam mięsem, jeśli masa
Takie tam pichceniecebula 15 dag sera żółtego ( tu bez szczególnych wskazań) 2 łyżki masła klarowanego Marynata: 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka zmielonej kolendry 4 ziela angielskie mielone 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego 1 łyżka soli 4 łyżki oliwy WYKONANIE: Schab płuczemy i osuszamy ręcznikiem. nacinamy przez środek robią jak największą kieszeń. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą
W kuchennym oknie Ewy