mielone - 47549 przepisów (strona:1114/3170)

Relacja z Targów World Food Warsaw 2015 214

Trade Center Warsaw, to tajlandzka organizacja rządowa, która wspiera stosunki gospodarcze między tajskimi eksporterami, a potencjalnymi importerami. Oczywiście importować nic nie zamierzam w tej chwili, ale Mistrza Kuchni Tajskiej mieli świetnego :) Było bardzo smacznie :) a dodatkowo dostałem broszurkę z kilkoma tajskimi przepisami, które na pewno kiedyś wykorzystam :)      Oblegane było stoisko Carlsberg Polska, który promował markę piwa Grimbergen(...)pestek dyni, olej rzepakowy i olej z orzecha włoskiego) – Khortytsa- Otobus Sp z o.o. za wódkę Khorysta Platinum i Khorysta Ice – firma Intenson za młody jęczmień – trawę suszoną mieloną (Hordeum vulgare L.) – PHUP „Jędrzejczak” Maciej Jędrzejczak za comber dojrzewający z jelenia Debiut zagraniczny: – firma CRAMA Ratesti z Rumunii za wino Cabernet Sauvignon Debiut polski: – Wild Grass

Parowar Faceta
Rafaello pełne zdrowia 231

szklanki len złoty 1 łyżka mak mielony 2 łyżki miód pszczeli 3 łyżki olej kokosowy 1 łyżka woda letnia 1/2 szklanki opcjonalnie: migdały lub orzechy laskowe karob Sezam mielimy (ja użyłam młynka do kawy)  i wszystkie składniki łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Formujemy kuleczki.  Jeśli wybraliśmy opcję "z wypełnieniem" w trakcie formowania  wkładamy po jednym

IzaGotuje
GULASZ sojowy 178

Gulasz sojowy firmy Orico 160 g Z tej serii widziałam jeszcze Flaczki sojowe, Kotlety sojowe a'la schabowe z błonnikiem oraz Kotlety sojowe mielone z pieczarkami. Danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ( 10 minut moczenia i 10 minut gotowania ). Teoretycznie potrzeba tylko 3 szklanek wody i gotowe jednak na pudełku są 2 urozmaicone przepisy z użyciem

Pora na pora i pomidora
Tatar wołowy. 119

zatwardziałych przeciwników ze względu na użycie surowego mięsa i żółtka. A Wy do której grupy należycie ;) ?  Prawdziwy tatar powinien być siekany jednak według mnie smak z tym mielonym jest identyczny :) Składniki: (na 2 porcje) 300g polędwicy wołowej 2 małe ogórki kiszone 1 nieduża cebula 1 łyżeczka musztardy(...)kilka kropel ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz 2 małe żółtka jajka Przygotowanie:   Cebulę oraz ogórki kiszone siekamy w małą kosteczkę. Schłodzone mięso wołowe mielimy lub bardzo drobno siekamy, a następnie dodajemy musztardę, sos sojowy, oliwę i doprawiamy solą oraz pieprzem.  Gotowe mięsa formujemy w 2 kulki i układamy na talerzach, robimy w mięsie

Symfonia smakowa
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z soczewicą 142

słodki smak....najlepszy w sosach pomidorowych. Stopień kwaskowatości możecie zmodyfikować dodając więcej cukru lub zamiast pasty użyć pomidorów w puszce. Wszytko zależy od waszych preferencji. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (użyłam filetu) 2 cebule 1 marchewka 1,5 szklanki wody (lub więcej) 1/3 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżeczki cukru sól, pieprz(...)pomidorów z puszki następnie zmiksować, wtedy dolewamy mniej wody bo pasta z pomidorów jest gęstsza)  sól, pieprz, cukier woda (opcjonalnie) Dodatkowo: świeża bazylia,  do posypania parmezan Mięso mielimy na większych oczkach dodajemy startą marchewkę na najmniejszych oczkach doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować nie duże pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i ją szklimy. Następnie wlewamy

Delicious Titbits
Pasztet z kaczki 131

gotowanego mięsa z kaczki, 30 g suszonych grzybów, 1 kg kaczej wątróbki, 2 kajzerki, 6 jajek, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony, 100 ml bulionu z kaczki, 300 ml smalcu z kaczki Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Grzyby ugotować w bulionie(...)którym gotowały się grzyby i roztopionym tłuszczu. Gdy namiękną odcisną, nie wylewać tłuszczu. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, grzybami i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Masę mięsną dokładnie wymieszać doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować

królestwo garów
Noc Restauracji - Białystok 108

Owca , gdzie Szef Grzegorz Chlebowicz przygotował delikatne pierogi z ogonem wołowym, skąpane w sosie z lekko palonym masłem. Tu zgodnie przyznaliśmy iż mięso powinno być siekane a nie mielone. Przez zmielenie ogon wołowy stracił nieco swój charakter . Zamiast rukoli zdobiącej danie podałabym przesmażoną na chrupko szałwię zamiast topić ją w sosie maślanym. Po niewielkiej korekcie to danie może

królestwo garów
Kotlety drobiowe z jajkiem – „szkockie jajko” 282

przypraw** 1 żółtko 4 jajka, mąka pszenna, 50 g migdałów prażonych solonych, 2 masła, 2 łyżki oleju Scotch egg - „szkockie jajko” - potrawa brytyjska – jajko na twardo zawinięte w mielone mięso, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Jest to popularna przekąska spożywana na zimno jak również na ciepło. Moja wersja jest troszkę odchudzona. Mięso drobiowe

królestwo garów
Tatar - befsztyk tatarski 156

mielony, sok z cytryny, 1/2 cebuli, sardynka w oleju z puszki, 2 korniszony lub ogórek konserwowy, 1 łyżka grzybków w occie, 1 żółtko jajka przepiórczego, Mięso posiekać – nie mielić. Mięso wymieszać z żółtkiem, musztardą, 2 łyżkami oliwy. Cebulę, grzybki, ogórki posiekać. Na talerzu ułożyć mięso, na mięsie ułożyć surowe żółtko jajka przepiórki. Obok ułożyć posiekaną cebulę, grzybki, ogórki

królestwo garów
Pasztet z kaczki ze śliwkami wędzonymi 125

gotowanego mięsa z kaczki*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej kaczej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 100 ml tłuszczu z kaczki, 50 ml śliwowicy, 100 g śliwek wędzonych, 2 łyżki cukru Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby(...)zalać śliwowicą. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się kaczka. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, śliwki wraz ze śliwowicą i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki

królestwo garów
Pasztet z gęsi z gruszką 145

gotowanego mięsa z gęsi*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej gęsiej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, 100 ml tłuszczu z gęsi, 50 ml sherry, 1 duża, twarda gruszka, 2 łyżki cukru Smalec z gęsi robię sama. Gdy kupuję gęś odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć(...)się cukier. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się gęś. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, gruszki, wlać sherry i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem

królestwo garów
Kotlety marchewkowo-selerowe 132

zrobić z warzywami, gdy najwyższy czas je zużyć lub trzeba je wykorzystać, by się nie zmarnowały? Można zrobić warzywne kotlety mielone :) Składniki są absolutnie dowolne. Do tego ulubione przyprawy, trochę przerzucania z ręki na rękę i na patelnię ;) Składniki (na 6 kotletów): duży seler korzeniowy 2 marchewki 2 małe jajka gruba kromka chleba bez skórki płaska łyżeczka czerwonej

Weekendy w domu i ogrodzie
Klopsiki wieprzowe w sosie koperkowo - warzywnym 146

Dziś na obiad miały być mielone. Ale tak sobie pomyślałam, że dawno nie było żadnych klopsików. No i jak pomyślałam to postanowiłam zrobić. Oczywiście zapomniałam, że wczoraj na kolację chłopaki zażyczyli sobie kanapki z jajkiem i rano będą na zakupach zapomniałam kupić kolejne. Dobrze, że sklep blisko. Klopsiki ach wiadomo, domowe najlepsze. Do tego ziemniaki i suróweczka

Ewa w kuchni
Kurak pomidorowo - musztardowy 215

Dijon lub rosyjskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej (mi jej zabrakło) 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego lub gryczanego kilka kropli octu winnego sól, pieprz biały 3-4 suszone pomidory chili mielone (następnym razem użyję w płatkach) Przygotowanie: Umyte mięsko osoliłam i odstawiłam na chwilę by sól się rozpuściła. W tym czasie uszykowałam marynatę mieszając musztardy z miodem  i octem

Kuchnia po mojemu
Tortilki raz-dwa, czyli pomysł na błyskawiczny obiad dla dwojga 149

Dodajemy posiekane szczypior i koper jeśli lubimy. Można też dodać łyżeczkę gotowej przyprawy (np. Prymat) ale nie jest to konieczne. My się obywamy bez tego. Przygotowanie tortilek: Mięso mielone smażymy razem z drobno posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy. Dodajemy ulubionych przypraw. My tym razem użyliśmy mieszanki, którą Brat Męża przywiózł nam z podróży poślubnej. Warzywa kroimy w kostkę

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania