krem za pomocą blendera ręcznego i dodać 100 ml śmietany. Składniki na grzanki: 1 bagietka – można zastąpić 2 bułki lub chlebem 1 ząbek czosnku 30 g (2 łyżki) masła Przygotowanie grzanek: Pokroić pieczywo w drobną kostkę. Rozpuścić masło z przeciśniętym przez praskę czosnek. Podsmażyć pieczywo przez
KuchniaWeDwoje.pljeszcze przez 30 minut często mieszając (lub dłużej, jeżeli chcemy uzyskać inną konsystencję). Ciepły dżem przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Podawać z domowym chlebem lub do naleśników. Wypróbować ze schabem i grillowanym camembertem. Krok po kroku przepis na dżem z cukinii z nutką cytryny: 1. Obrać cukinie
KuchniaWeDwoje.plandaluzyjski chłodnik na bazie migdałów i pieczywa, które zapewniają mu piękną czysto-białą barwę. Zupa świetnie wpisuje się w ideę zero-waste , gdyż możemy wykorzystać do niej resztki chleba (ja nawet lubię, gdy jest czerstwy, bo świeże białe pieczywo bywa "gumiaste"). Niektórzy przygotowują Ajoblanco na mleku migdałowym. Według mnie użycie wody jest w pełni zadowalające i sprawia
Kasia SarnaPyszne muffinki z pieczywa, cukinii i żółtego sera. Pyszna opcja na wykorzystanie pozostałego z dnia poprzedniego chleba lub bułek. Muffinki wytrawne są idealną przekąską lub sposobem na smaczną kolację. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie możemy zakwalifikować do kuchennego recyklingu – wykorzystujemy bowiem pozostałe pieczywo i zalegający w lodówce żółty ser.... Tryb czytania Artykuł Muffiny wytrawne
PysiaGotuje.plpieprz do smaku ulubione pieczywo do podania Wykonanie: Najpierw przygotowujemy tosty z ulubionego pieczywa. Wcale nie trzeba mieć tostownicy ani piekarnika Wystarczy patelnia! Na rozgrzaną nieprzywierająca patelnię kładziemy kromki chleba lub kawałki bułki i opiekamy na niewielkim ogniu aż będą zarumienione z obu stron. Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno
Lamarida.plkrewetki dodajemy do salsy, zwiększamy ogień i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość przez chwilę mieszamy. Podajemy z kromką dobrego chleba na zakwasie
chefintheforestotwartość obcych nam ludzi, której nie tak łatwo zaznać w Polsce. W Hiszpanii łatwiej otworzyć umysł, cieszyć się prostymi rzeczami, ciepłem wiatru na plaży, zapachem suszącego się prania, smakiem chleba z oliwą, brzdękiem kieliszków wznoszących toast. Tu wszystko jest bardziej! Bardziej intensywne, kolorowe, radosne! Życie w Walencji toczy się na ulicy, restauracje, bary, knajpy, knajpeczki… Stoliki rozstawione wieczorami wzdłuż promenady
Gotuj po hiszpańskupapryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 1 mała cukinia 150 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba 1/2 szklanki tartego grana padano sól, pieprz, suszony tymianek oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula Do posypania na końcu: tarty ser mozzarella
Moja pasja smakuśniadanie lub kolację, ja nimi jestem zachwycona. A przepis na te bułki znalazłam w internecie. Okazały się bardzo pyszne. Takie wilgotne, więc szybko nie wysychają. Piekłam już bułki i chleb na jogurcie naturalnym, ale na drożdżach, a w tym przepisie piecze się na sodzie. Robi się ciasto, formuje bułki i do piekarnika. Potrzeba z godzinkę żeby były gotowe, więc spokojnie
IzabelawkuchniDoprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Zalać passatą pomidorową i gotować pod uchyloną pokrywką ok. 15 min aż papryka zmięknie. Podawać na ciepło z kromkami chleba. Smacznego
W kuchni bez szafekRóżnorodność produktów, jakie wytwarza firma Polskie Młyny jest ogromna. Przeróżne mąki, aż 26 rodzajów! W tym również ekologiczne i specjalistyczne. Znajdziemy u nich również gotowe mieszanki do wypieku chleba czy ciast. Nie zaprzestali tylko na tym i w gamie produktów znajdziemy też płatki czy słonecznik łuskany, wszystko pochodzenia ekologicznego. Jednym z prezentów, jakim mnie obdarowali, są ekologiczne płatki owsiane ( LINK
Zdrowie i pysznie na talerzuładnie mówi. Dla dzieci rogaliki, miodek dla Hani i dżemik dla Frania, dla męża wędlinka i słoik ogórków kiszonych, dla mnie pomidory z działki i szczypiorek, a do tego chleb z czarnuszką! A po wizycie na mojej małej roli, takie dary ziemi przyniosłam. Pierwszy raz posiałam kolorową botwinkę i przyznam, że pięknie urosła. Jak znalazł na chłodnik
bistro mamaCukinii w tym roku mamy pod dostatkiem. Soki, sałatki, zupy, pasty do chleba z jej dodatkiem lub z nią w roli głównej, przygotowuję codziennie. Udało mi się też stworzyć coś niebanalnego na drugie danie obiadowe. Pomysł narodził się podczas pieczenia szarlotki sypanej. Wymyśliłam, by ciasta nie słodzić i przełożyć cukinią zamiast jabłek. Efekt niesamowity!!! Placek czy zapiekanka (nazwa
Jeść, by żyć w zdrowiuprzesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać boczniaki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu, aż do wyraźnego skurczenia się grzybów. Boczniaki ostudzić. Kromkę chleba lub bułkę zalać niewielką ilością wrzącej wody. Do mięsa mielonego wbić jajka, dodać boczniaki z cebulką i namoczone pieczywo. Całość przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Wszystkie składniki bardzo
Ugotować