chleb - 26176 przepisów (strona:1120/1746)

Aksamitna zupa krem z kasztanów jadalnych 211

zblendować zupę na aksamitny krem. Dodać śmietankę, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolać trochę wrzątku i ponownie sprawdzić smak. Kromeczki chleba pokroić w półcentymetrową kostkę i podsmażyć na patelni wysmarowanej łyżką oliwy. Powinny być przypieczone na brązowo i chrupiące. Zupę podawać od razu po przygotowaniu, posypaną chrupiącymi grzankami i listkami tymianku

Dietolog
Humus – ANGIE GOTUJE – odc. 8 201

Dzisiaj przedstawię Wam banalnie prosty przepis na tradycyjne danie kuchni arabskiej – na pastę z cieciorki, czyli popularny humus. Ekspresowy w przygotowaniu, aromatyczny i super smaczny dodatek do pełnoziarnistego chleba żytniego, na który przepis poznaliście w zeszłym tygodniu. Może nawet już zdążyliście upiec ten chlebek ? To przyda Wam się humus. To podstawowy i klasyczny przepis na humus w moim wykonaniu

Dietolog
Karkówka w marynacie ketchupowej pieczona w całości 153

kawał karkówki to polecam, abyście spróbowali tej wersji. Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i idealnie doprawione... pycha! Poza tym doskonale sprawdzi się na obiad oraz na zimno - do kawałka chleba. Koniecznie spróbujcie! 1 kg karkówki wieprzowej Marynata: 5 łyżek ketchupu 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju 1 łyżka majeranku 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz (według smaku) Składniki marynaty dokładnie

Di gotuje
Czarniak na porowej pierzynce i książki Krystyny Mirek 198

zepsuć niespodzianki czytelniczkom, które jeszcze nie sięgnęły po żadną z opisywanych tu książek) sprawia, że Aleks zmienia swoje wcześniejsze plany i zdanie na temat Polaków wyruszających w świat za chlebem. Z pokorą zaczyna pomagać jednym, a innym ulega ze względu na wzajemną złośliwość. Pobyt w winnicy zostaje wszystkim znacząco skrócony, ale i tak wiele się wydarzy. "Szczęście all inclusive

Weekendy w domu i ogrodzie
Tatar ze śledzia 207

kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły. Tak przygotowanego tatara ze śledzia możecie podać w malutkich kokilkach, na kromce ciemnego chleba lub talerzyku. Przepis bierze udział w akcji "Wyhacz rybkę

Smakołyki Asi
Duńskie pikle z czerwonej cebuli. I chwila na zadumanie... 207

stare, dobre czasy to już tylko wspomnienia... Dzisiaj chciałabym Was poczęstować piklami. Cebulowymi. Duńczycy takie uwielbiają; można je kupić w każdym sklepie, są nieodłącznym składnikiem kanapek z ciemnego, żytniego chleba z rullepølse -  zwijaną szynką z dużą ilością czarnego pieprzu. Świetnie nadają się do sałatek i jako dodatek do obiadu. Tak przygotowana cebula, nadal wyrazista w smaku, nieco traci ostrość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bliny gryczane, dziady i polskie Stonehenge 150

kolejną dobę. Po tym czasie masa powinna nam trochę spuchnąć. Wylewamy ją na patelnie i smażymy okrągłe placki.  Swoją drogą z tej samej masy wychodzi całkiem dobry chleb. Wystarczy, że wlejemy to foremek, które potem umieścimy je w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Niedaleko możemy odwiedzić specjalnie zorganizowany punkt widokowy, z którego mamy piękny widok na okoliczny teren

Kryzysowa Książka Kucharska
KURCZAK Z GRZYBAMI SHITAKE, Z MARYNOWANYM IMBIREM I PIETRUSZKĄ! 247

KUCHNIA ORIENTALNA KURCZAK Z GRZYBAMI SHITAKE, Z MARYNOWANYM IMBIREM I PIETRUSZKĄ! Uwielbiam smaki różnych kuchni świata, ale mam kilka ulubionych, jak kuchnia libańska i wszelakiego rodzaju pasty do chleba, hummus czy sałatka tabbouleh  , kuchnia chińska, która zaskakuje każdym kęsem, czy szeroko pojęta kuchnia azjatycka. Dzisiaj właśnie takie połączenie kilku najlepszych smaków w jednej pysznej misce! Dobry makaron, przepyszny kurczak

SMYKWKUCHNI
Pasta warzywna dla dzieci 220

dodatku wody. Użyłyśmy wolnowaru i dość mocno ograniczyłyśmy ilość przepraw. Tak przygotowaną pastę warzywną można oczywiście pasteryzować. Dzięki temu otrzymacie wspaniałe, dostępne w każdej chwili, zdrowe smarowidło do chleba lub dodatek do makaronu. Ta pasta warzywna dla dzieci  ma jeszcze dwie ogromne zalety - nie trzeba jej odparowywać i jest bardzo aromatyczna. Pasta warzywna dla dzieci Składniki   Przyprawy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną 147

zachować należy użyć niewielu składników. Najsmaczniejsze są po prosu podsmażone na maśle z odrobiną czosnku i śmietany. Są świetnym dodatkiem do obiadu lub po prostu do chleba. Rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną Składniki: około 200 g świeżych rydzów 2 łyżki masła ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 18% świeżo mielony pieprz sól Rydze oczyszczamy i obcinamy nóżki. Najłatwiej oczyścić

PatiGotuje
Pasztet z dyni 205

pasztet można później zabrać do pracy na drugie śniadanie i zjeść go w towarzystwie zielonej sałatki. Ja właśnie tak lubię najbardziej jeść wszelkie pasztety. Ale to też alternatywa dla chleba. Polecam wypróbujcie.  A dziś pasztet z dynią. To cudowne warzywo dominuje na straganach z racji zbliżającego się Halloween. Ja zamiast robić dyniowe potwory szaleje w kuchni przygotowują różne dyniowe

Przysmaki Karolki
PASTA Z HALIBUTA I JAJEK. DO CHLEBA. 181

Uwielbiam wszelakie smarowidła do chleba, o czym ... chyba już kiedyś wspominałam 😉. Staram się różnie łączyć składni takiej pasty, aby było smacznie i zdrowo ... no i za każdym razem trochę inaczej 😊 .Tym razem do mojej pasty postanowiłam użyć kawałek pięknego wędzonego halibuta. Ponieważ halibut jest dość tłustą  rybą połączyłam go z ugotowanym i startym na tarce jajkiem oraz niewielką ilością

Walijskie Pichcenie
RYŻ SMAŻONY Z WARZYWAMI I CHRUPIĄCYMI KREWETKAMI PANKO 248

pyszne warzywa i chrupiące orzechy nerkowca. Danie łatwe do zrobienia, szybkie i mega mega pyszne! SKŁADNIKI : * tajski ryż jaśminowy – 400 g * świeże, oczyszczone krewetki – 200 g * japoński chleb tarty Panko – 1 garść * pomidor – 2 szt * czerwona,żółta i zielona papryka – po 0,5 szt * mini kukurydza – 5 szt * biała cebula – 1 szt * czosnek

Ostra na Słodko
Gulasz z opieniek 175

tylko suszone i kiszone, czasami z marynat, równie pyszne ale inne niż te świeże pachnące. Dziś zrobiłam gulasz z opieniek, pyszny, aromatyczny, polecam z kaszą albo z pajdą chleba żytniego, razowego. Gulasz z opieniek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasta z gotowanego kurczaka 180

ugotowaniu rosołu zostaje nam mięso. Oczywiście nie jest to dla nas żaden problem. Często ląduje ono w sałatce, w naleśnikach czy w potrawce. Tym razem trafiło do pasty do chleba. W towarzystwie jajek i szczypiorku. Wyszło pysznie. Polecam gorąco :) Składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka keczupu mały pęczek szczypiorku sól

My simple kitchen