samej tylko Serbii, przygotowuje się jej 640 ton rocznie! No to znaczy tylko jedno, musisz ją zrobić w domu! Pastę możecie wykorzystywać na wiele sposobów, jako pasta do chleba, placuszków, naleśników, jako sos do pizzy, nadzienie do tart wytrawnych, dodatek do mięs itp. Podstawą dobrego ajvaru jest słodka pieczona papryka i bakłażany. Potrzebujesz około 4 duże słodkie papryki
SMYKWKUCHNIWierzch lekko smarujemy wodą, lekko nacinamy i posypujemy resztą bazylii. Odstawiamy na ok 30 min. pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200° C i pieczemy chleb przez ok 30-35 min. aż skórka się zrumieni. Smacznego
Ukojenie PodniebieniaWałkuję nadal temat lata i jego smaków. Wróć! Nie "wałkuję" a - blenduję. Tym razem sezonową paprykę i pomidora. Łączę z nasionami słonecznika, by utworzyć pyszną, letnią pastę do chleba. Wyrazista, aromatyczna, klasyczna - takimi epitetami bym ją określiła. A Ty jakich przymiotnikow użyjesz do jej opisu? Składniki na 500 ml słoik pasty: 1 czerwona papryka, 1 świeży pomidor
Jeść, by żyć w zdrowiuzaliczam chlebek bananowy. Podstawową zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga użycia miksera czy innego sprzętu. Wystarczy miska, widelec, foremka i piekarnik. Sekretem dobrego ciasta bananowego, zwanego też chlebem bananowym są bardzo dojrzałe, a nawet przejrzałe banany, które im ciemniejsze, tym słodsze. Jeśli macie w domu banany, które straciły swą wizualną atrakcyjność, ich skórka stała się "piegowata", brązowa
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj mam dla Was przepis na leczo wegetariańskie, czyli z leczo z warzyw bez mięsnych dodatków. To wersja leczo jarskiego i wyjątkowo pyszna. Pyszna, zdrowa, kolorowa, do podania z chlebem pieczonym, z ziemniakami z makaronem /to preferencje mojego męża i syna / albo z kaszą jaglaną/ mój faworyt 🙂 / Produkty: 2 cukinie średniej wielkości
Ugotujmy Cośmamy prze d sobą jeszcze kilka dni wakacji. Korzystajmy z tego i zróbmy pyszne, syte śnia danie :) Skła dniki: 1 jajko 5 listków bazylii łyżeczka mozzarelli (startej) 3 kromki chleba tostowego 2 łyżki mleka sól, pieprz do smaku słoiczek pikantnej makreli (u mnie #SEKO) łyżka masła Przygotowanie: Jajko wrzucamy do miseczki i roztrzepujemy z mlekiem, solą i pieprzem
ChilliJemyKarkówka w sosie własnym to pyszne danie obiadowe. Mięso podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem smakuje obłędnie. Oczywiście możecie serwować je także z kaszą, ryżem, chlebem – co kto lubi. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste – nie musicie posiadać nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem Kierujcie się wskazówkami z przepisu, który zamieściłam niżej
Kuchnia BazyliiZnowu się odmieniło mojej Miśce i koniecznie chce ze mną piec. Kombinowałam z przepisami na róże wypieki, aby były możliwie najmniej skomplikowane, aby dziecie było zadowolone
greenscarfnajwiększy komplement dla mnie. Znaczy smakuje ;) Ciasto drożdżowe uniwersalne. Możecie użyć różnych owoców, ale ze śliwkami smakuje nam najbardziej. Nie jest pracochłonne. Możecie użyć do wyrabiania maszyny do chleba, lub miksera z końcówką w kształcie haka. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. W tym sezonie nie raz jeszcze zapewne upiekę drożdżowe ze śliwkami i Was bardzo zachęcam
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCacao-dactyles millet Energy balls Czy wiesz, że mieszkańcy krajów arabskich nazywają daktyle "chlebem życia", a rodzącą je palmę (Phoenix dactylifera) "drzewem życia". Nic dziwnego - daktyle, zarówno te suszone, jak i świeże, są bogate w błonnik, witaminy (zwłaszcza z grupy B), związki mineralne (szczególnie potas), a także przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna. Do you know that people
Better Life By Auntie Juzblendować całość ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać jogurt/śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, podawać np. z kiełkami lub rzeżuchą. Zupa będzie świetnie smakować z pomidorowym chlebem na sodzie . Smacznego! Zapisz Zapisz
Even Better Foodwielkiego nakładu pracy mamy zrobione.. składniki: blaszka 20 x 25 cm minimum 7 jajek 1/2 papryki czerwonej i żółtej 1/2 pęczka szczypirku 1 duża lub 3 małe cebule chleb to tostowy 200 g sera zóltego startego /ja użyłam parmezanu/ można także dodać pokrojoną
Ugotujmy CośKołobrzegu. Zadatek wpłacony, dzieciak przeszczęśliwy, że wyjeżdża tylko z mamą… Rano powiedzmy, że było lepiej, leki zadziałały (paracetamol i nospa), wypiłam tylko wodę i zjadłam dosłownie kromkę suchego chleba. Nie mogłam zrobić tego dzieciakowi i jak wiecie byłyśmy nad morzem. Kupiłam jeszcze smectę, nic nie jadłam cały dzień i było znośnie. We wtorek popołudniu było już
greenscarfużywane do produkcji herbatników, ciastek i ciast. Mąki między 160 a 250 W , nazywane „średnio silnymi” są używane do produkcji pizzy, foccacii i tradycyjnego chleba apulijskiego. Mąki powyżej 300 W , nazywane „silnymi”, ze względu na to, że są odporne na odkształcenia glutenu. Do najsilniejszych mąk należy Manitoba . Mąka Manitoba Nazwa ta jest używana głównie we Włoszech
mojewypiekiinietylkoMoich eksperymentów z dzikimi drożdżami ciąg dalszy czyli tym razem postawiłam na ciasto drożdżowe a nie na chleb. Kombinowałam, wymyślałam i w rezultacie wyszło pyszne ciasto drożdżowe, puszyste, wilgotne od borówek i rewelacyjne do kawy czy herbaty, na drugie śniadanie. Polecam zabawę bo do wyprodukowania drożdży użyłam tutaj dzikich jabłek, mirabelek i cynamonu. Dzikie jabłuszka zrywałam na zapomnianej jabłonce gdzieś
Moje Małe Czarowanie