Lubię od czasu do czasu upiec sobie własną wędlinę. Oprócz szynki czy karkówki/łopatki często wybieram pachwinę. Pachwina pochodzi z tłuszczowej części podbrzusza tuszy wieprzowej. Ma delikatny zapach, sporo tłuszczu- coś podobnego do boczku, ale jak dla mnie idealna do pieczenia. Zawsze staram się wybrać jak najbardziej chudą. Nie jem jej na okrągło i nie obkładam kanapek na potęgę. Bardziej się nią delektuje i zajadam plasterki z chrzanem i zagryzam chlebem. Polecam! Co nam trzeba? Kawałek pachwiny- około ...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Mama, żona, gospodyni.
Pracuję, a wolny czas dzielę między rodzinę i kuchnię.
Moja mała pasja, mój świat