horta — zielona fasolka w tempurze. Popularne są również: wieprzowina z kiełbaską i piklami, zwana pica-pau , czyli dzięciołem, sardinhas assadas — serwowane w całości grillowane sardynki podawane niekiedy na chlebie, nieśmiertelne konserwy, amêijoas — małże oraz oczywiście regionalne queijos curados — dojrzewające sery i wędliny, jak presunto oraz chouriço . Jedną z moich ulubionych przekąsek jest salada de polvo , czyli sałatka
Food Squarektórej nie trzeba namaczać wcześniej w zimnej wodzie i dokładnie wymieszać ( nie gotować). Przestudzoną zalewą zalać pomidory. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podawać według uznania, np. jako przekąskę do chleba lub bułki. Smacznego
Przepisy Babcigrudniu człowiek w 95÷ składa się z mandarynek, a w czerwcu z truskawek, to sierpień zdecydowanie jest miesiącem pomidorów. Na kromce chleba z masłem posypanym solą, w nieco staroświeckiej sałatce ze śmietaną, ponadczasowej caprese albo włoskiej panzanelli, w szakszuce na śniadanie, w orzeźwiającym hiszpańskim gazpacho albo esencjonalnej toskańskiej zupie pomidorowej (kto mnie zna, ten wie, że nie uznaję zupy
Obiad gotowypszennej 100g mąki kukurydzianej 25g świeżych drożdży 200g puree z dyni 150ml mleka 40g masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy 1 jajko do posmarowania chleba sezam czarny i biały Pesto bazyliowe: 25g liści świeżej bazylii 30g orzeszków ziemnych niesolonych 60ml oleju bazyliowego 1 ząbek czosnku 40g startego parmezanu świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: 1. Drożdże
Szalona Kuchnia Ewelinycukinie 1/2 cebuli 2 plastry sera pleśniowego sól morska płatki chili oliwa z oliwek EV listki świeżych ziół Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed
Kulinarne przygody Gatitywłoskie musiałam zastąpić innymi. Nie użyłam też koncentratu czy przecieru pomidorowego. Uznałam, że latem, gdy mamy sezon na pomidory, lepiej użyć świeżych. Ta syryjska pasta idealnie pasuje do polskiego chleba na zakwasie 😋, który można piec równolegle z papryką. Składniki : 3 papryki (użyłam pomarańczowych, które akurat dojrzewają w warzywniku) 100 ml mielonych orzechów włoskich (zastąpiłam je mielonymi na mąkę orzechami ziemnymi
Weekendy w domu i ogrodzieSmakuje wyśmienicie zarówno z kaszą, ziemniakami, ryżem jak i chlebem. Możecie wykorzystać do tego dania wołowinę, wieprzowinę, a także kurczaka. Moja mama przygotowywała je w wersji z kurczakiem. Ja spróbowałam z wołowiną. Obie wersje przypadły mi do gustu. Myślę, że wieprzowina również powinna się sprawdzić. Składniki na 3-4 porcje: 400 g mięsa gulaszowego wołowego/wieprzowego lub z piersi
Pyszny DuetRabanadas to nic innego jak smażony chleb, bagietka w mleku, jajku i posypane cukrem z cynamonem, rodem z Portugalii. Powiem że są pyszne, mają mięciutkie wnętrze i chrupiącą, aromatyczną skorupkę. Polecam jako deser albo na śniadanie. Rabanadas - portugalski przysmak. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewedług uznania 2 duże ogórki Pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Pestki dyni Grzanki: Awokado 50 g fety Łyżka soku z cytryny 4 kromki chleba Przygotowanie: Krok 1 Umyj i obierz ogórki, następnie pokrój je w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce, posiekaj szczypiorek. Tak przygotowane składniki włóż do kielicha miksera. Zmiksuj. Wlej litr
Niedzielny kucharzcurry, occie, musztardzie, śliwki i gruszki w occie, wiśnie w syropie, konfitura wiśniowa. Tylko właśnie do tej ostatniej czegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania
Jacob Tastessłów na temat bardzo ciekawej kampanii, w której biorę udział. Dzięki stronie streetcom mam możliwość wypróbowania nowości jaką jest Smakowita 4 ziarna-pyszna w 100% roślinna margaryna do smarowania chleba z prażonymi ziarnami :) Jestem z niej bardzo zadowolona, ponieważ świetnie smakuje i nadaje kanapkom fajny posmak ziaren. W swoim składzie ma prażone ziarna słonecznika, dyni, lnu oraz sezamu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzimno i oprzeć się na chłodnej kalkulacji, że warto zjeść coś lekkiego i zdrowego Menu na tydzień wygląda następująco (przepisy będziemy dodawać codziennie): Poniedziałek: Panzanella – sałatka z chleba i pomidorów Wtorek: Chłodnik z ogórka i fety Środa: Sałatka z mango z czerwoną kapustą i cieciorką Czwartek: Gazpacho Piątek: Sałatka caprese na kuskusie Przepisy na kolejne dni będziemy dodawać codziennie
Niedzielny kucharzszynką i serem Jajka sadzone na boczku Śniadaniowe muffinki jajeczne Zielona szakszuka Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami Chleb w jajku Artykuł Przepisy na śniadania z jajkiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliiulubionego, bezglutenowego sklepu Schär i produktu o nazwie Mix B – Brot Mix pr zygotowałam przepyszne, mlecze bułeczki. Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Wyszły delikatne, lekkie, mięciutkie. Idealne zarówno solo, na ciepło prosto z piekarnika, jak i ze słodkim dżemem domowej roboty, ulubionym kremem czekoladowym albo wędlinami i serem
Ostra na Słodkodań. To na prawdę niezwykłe, że z tak prostych składników można przygotować tak wspaniałe, sycące danie. Mnóstwo chrupiących, sezonowych warzyw w jednym daniu, które najlepiej smakuje z pajdą pachnącego chleba lub świeżej bagietki z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
Wędrówki po kuchni