chleb - 26176 przepisów (strona:1116/1746)

5  najsmaczniejszych pomysłów na kalafior 174

tartej, z którymi babcia podsmażała go na patelni. Kalafior to delikatna i pożywna zupa jarzynowa z młodymi ziemniakami, odrobiną śmietanki i koperkiem. Współcześnie kalafior kojarzy się także z lodami, chlebem , czy też innymi wariacjami, zamieniającymi go w ekwiwalent produktów skrobiowych. Z jaką postacią nam się ono nie kojarzy to jedno jest pewne – warto po niego sięgać, ponieważ to cenne źródło

365 dni dookoła kuchni
Kanapka ze Skyrem, miodem i jagodami 147

Prosty, szybki, zdrowy, smaczny pomysł na śniadaniowe kanapki na słodko. Kanapka z chleba razowego ze Skyrem (czyli serkiem naturalnym pochodzenia irlandzkiego), z miodem i garścią świeżych jagód, które zaliczamy do grupy superfoods . O Skyrze pełnym białka i naturalnie zerowej ilości tłuszczu pisałam już tutaj . Ja do kanapek dodaje świeże masło, które wzbogaca kanapki w smak, ale możecie je pominąć jeśli

Moja Delicja
Banana bread czyli sposób na bardzo dojrzałe banany 183

Banana bread znają chyba wszyscy☺. Jest to najbardziej popularne ciasto w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Dzięki swemu wyjątkowemu smakowi zyskuje na popularności w świecie. Mimo, że w nazwie ma "chleb" to ma tyle z nim wspólnego co ja z baletem 😉 . I jeszcze jedno, do wyrobienia ciasta potrzebny jest tylko widelec! Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Leczo ze schabem i kiełbasą 162

można zastąpić wodą sól i pieprz do smaku słodka czerwona papryka do doprawienia mięsa pół łyżeczki suszonego oregano olej do smażenia Dodatkowo do podania: świeże oregano kwaśna śmietana chleb   Schab myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i na gorący, wrzucamy schab. Doprawiamy go odrobiną pieprzu oraz czerwoną papryką i smażymy

Smaczna Strona
Babcina drożdżówka z borówką i glancem 172

szklanki mleka ( pobieramy z ilości na ciasto ) . Mieszamy do połączenia składników , nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa powinna urosnąć . Następnie, przelewamy zaczyn drożdżowy do maszyny do wyrabiania chleba ( lub miski , jeśli będziecie walczyć ręcznie ) , dodajemy również pozostałe składniki z listy ( poza tymi , których użyliśmy do zrobienia zaczynu drożdżowego ) . Pamiętajcie , masło ma być roztopione , a składniki , mają być

Ogrodnik w podróży
Leczo z kiełbasą i warzywami 108

przypadku fasolki po bretońsku śmiało możemy go zapasteryzować i zostawić na czarną godzinę, kiedy potrzeby nam będzie szybki obiad. Do lecza pasuje praktycznie wszytko! Możemy je podać z chlebem, frytkami, plackami ziemniaczanym, czy tak jak ja z chrupiącymi, węgierskimi langoszami (przepis na blogu już wkrótce ). Według mnie ostatnia wersja jest najsmaczniejsza XD Leczo z kiełbasą i warzywami Składniki: 3 laski

PatiGotuje
Karkówka pieczona w ketchupie 640

pokrojone w plasterki. Całość polać ketchupem wymieszanym z wodą. Przykryć naczynie żaroodporne, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st.C i zapiekać przez ok. 90 minut. Podawać np. z chlebem. Karkówka najlepiej smakuje dnia kolejnego po podgrzaniu. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Karkówka pieczona w ketchupie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Śniadanie do pracy-to podstawa 199

dziś wzięłam sałatę, szynkę, paprykę, pomidora, ser Feta.... SJŁADNIKI: Garść sałaty Pokrojona szynka gotowana 1/4 papryki 1/2 małego pomidora 3-4 oliwki kilka kosteczek sera Feta kiełki grzanki z chleba SOS: 2 łyzki oliwy z oliwek łyżeczka posiekanego koperku sok z cytryny miód sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Składniki na sałatkę kładziemy warstwowo do słoika Oliwę, sok z cytryny, miód,sól

Kopystką po garach
Klopsiki z pieczarkami 137

Przygotowanie jest banalnie proste, smak jak najbardziej domowy :) Bez zbędnych udziwnień i tony przypraw. Możesz je podać tak naprawdę z wszystkim: sprawdzą się ziemniaki, ryż, kasza i makaron. Nawet chleb się sprawdzi! Do tego jakaś fajna sałatka, choć i bez niej będzie ok.  To taki obiad w kilka chwil, a ja akurat takie przygotowywać lubię.  Użyłam pieczarek

Kuchnia w czekoladzie
Zakwasowy omlet chebowy 130

Omlet śniadaniowy na bazie zakwasu polecam dzisiaj gorąco. Omlet jest puszysty, pachnący chlebem i bardzo pożywny. Polecam na śniadanie czy obiad, szybko się robi i można dodać do niego nasze ulubione warzywa. Zakwasowy omlet chlebowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
JAK ZROBIĆ HUMMUS Z BOBU? ARABSKA KUCHNIA PEŁNA SMAKU! 130

sezam, polej oliwą, jemy z bagietką, chlebkiem pita czy dowolnym pieczywem. Idealny również do pieczonych warzyw! Smacznego! wypróbuj też:  JAK ZROBIĆ HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI? PASTA DO CHLEBA!- link

SMYKWKUCHNI
Likier z czarnych porzeczek (cassis) oraz "Julia i jej córki" 178

cukru nie będzie już widać w słoju, odcedzić porzeczki z syropu. Porzeczki przelać jeszcze wodą. Porzeczki można włożyć do słoików i używać potem do ciast albo do przepysznego chleba z porzeczkami . Pierwszy nalew, syrop i wodę z płukania porzeczek połączyć ze sobą, wlewając do 3-litrowego słoja. Szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na przynajmniej miesiąc (zwykle

Weekendy w domu i ogrodzie
Letni deser z kaszy mannny i truskawek 221

laktozowe też.  Ja i moje rodzeństwo wychowaliśmy się na kaszy manny na mleku od własnej krowy. Do tego był ryż na mleku, zacierki na mleku. Czasem domowy chleb z domowym dżemem i mlekiem do popicia, od tej samej krowy, albo ewentualnie od babcinej. Chyba tak miało większość dzieciaków, urodzonych i wychowywanych w latach osiemdziesiątych, no i mieszkających

Ale Pyszka!
Szparagi w cieście francuskim - szybka wiosenna przekąska 222

podniebienia. Spróbujcie koniecznie. Niewiem czy Wam wspominałam, że Roman jest z pochodzenia  Ukraińcem, który dość długo mieszkał w Rosji. Co to znaczy kulinarnie? To, że kocha ziemniaki, chleb, pierogi i mięso. A szparagi nijak się nie wpisują w tą złotą czwórkę. Ale bardzo mu smakowało, niech to będzie najlepszą rekomendacją tego dania. Składniki: porcja gotowego ciasta francuskiego pęczek szparagów

Ale Pyszka!
Tradycyjny barszcz ukraiński, przepis z Doniecka 275

podania (opcjonalnie) słonina - zasolona i obtoczona w przyprawach, długo leżakująca, ja kupuję taką w litewskim sklepie, kiedyś robiłam sama. Jeśli będziecie zainteresowani podam wam przepis.  kwaśna śmietana chleb - ciemny Przygotowanie:  Zaczynamy od ugotowania wywaru, mięso wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pamiętamy, aby odszumować wywar

Ale Pyszka!