mąż myślał, że je kupnego hehe :) Big Mac Big Mac - domowy SKŁADNIKI: na kotlety: - mięso mielone wołowe (500 gr to jest porcja na 4-5 BM) - 1 łyżeczka soli i pieprzu ( jeśli ktoś lubi pikantniejsze lub bardziej słone to można dodać więcej) - cebula średniej wielkości
Zainspiruj się kuchniączego jaki nóż służy? Gotowanie na żywo, spoglądamy na ekran... Sałatka szopska wykonana przez samego Kurta Schellera Smak to podstawa, danie nie może być źle doprawione Wyrabiamy mięso mielone, wołowe, z przyprawami i formujemy Sałatka szopska przygotowywana jest z dressingiem, którego jednym ze składników jest ocet z białego wina Zupa z białej fasoli, na boczku z cebulą
Moja smaczna kuchniasurowo. Ryżowa Sałatka z Tuńczykiem ryż biały ok. 100g puszka tuńczyka w wodzie mała puszka kukurydzy czarne oliwki ok. 10 szt. ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, chilli mielone opcjonalnie łyżka majonezu Przygotowanie: ryż ugotować na sypko czosnek pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na oliwie, pozostawić do wystygnięcia kukurydzę oraz tuńczyka odsączyć z wody oliwki pokroić
bastalenaświetny pomysł na szybką pizzuchę i alternatywa dla nie zawsze udającego się ciasta drożdżowego. Sos biały też ściągam. Tak dla zmiany smaku. I żeby nie było, że ciągle mielone i kurczak, to dziś będzie z rybką. Pizza Pan Ciasto: 150g mąki pszennej 75ml ciepłej wody łyżka oliwy sól Sos bianco: 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżka majonezu starty
bastalenachlebek ..piekłam go w naczyniu wyłożonym papierem...ale następnym razem upiekę i bez papieru.. Do zapiekania: Pyszna zapiekanka ..z makaronu , brokuła... Zapiekane naleśniki.. Do podgrzewania: Kotlety mielone z dodatkiem dyni.. Przepisy będą wkrótce na blogu.. Naczynie żaroodporne za każdym razem spisało się idealnie..Gotowało się idealnie...nic nie przywierało..przy zapiekankach było tak samo
Moje domowe kucharzenieprzetartym czosnkiem wsypać do 1/2 szklanki wody wymieszać i wylać na plastry mięsa.Mięso bardzo dobrze wyrobić ręką,aż się będzie kleiło do rąk.Wyrabiać tak jak mielone lub w mikserze na najwolniejszych obrotach.Do szynkowara włożyć woreczek [ ja nie wkładam woreczków] i układać równomiernie plastry,plasterki mocno dociskając jeden do drugiego.Całość mocno jeszcze docisnąć dłonią,żeby wyszło
Moje domowe kucharzenieSyrop z sosny Cygańskie ścieżki po mojemu Szczaw na zimę Ciasto miodowe z masą budyniową Surówka z młodej kapusty Syrop z sosny II Miód z kwiatów mleczu Kotlety mielone smażone na oleju rzepakowym
Moje domowe kucharzeniewięcej karkówki a mniej szynki, albo dodajcie więcej podgardla lub dodatkowo boczek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 0,5 podgardla wieprzowego 1 łyżka stołowa świeżo mielonego pieprzu 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 płaska łyżka stołowa (8 – 10 gram) peklosoli lub solanki do szynek 1 łyżeczka soli kuchennej (+ ewentualnie do smaku) 3 łyżki płaskie(...)kiełbasy toruńskiej (zawiera sól, pieprz, czosnek i majeranek) główka czosnku WYKONANIE Mięso dokładnie myjemy, wycinamy i odrzucamy ścięgna a następnie kroimy na mniejsze około 3-5 centymetrowe kawałki. Przed mieleniem będziemy musieli rozpoznać kawałki podgardla, można więc pokroić je na większe kawałki. Kawałki mięsa dokładnie nacieramy solą peklowaną/solanką i wszystkimi suchymi przyprawami. Umieszczamy mięso w naczyniu kamionkowym
OstryKęsMakaroniki to ciastka przyrządzane z białek, cukru pudru i mielonych migdałów. Obecnie to jedne z najbardziej popularnych i wykwintnych ciastek na świecie. Makaroniki są dla wielu symbolem francuskiej sztuki cukierniczej. 20 marca obchodzony jest nawet we Francji Dzień Makaronika. Będąc w Paryżu warto dotrzeć na rue Bonaparte i nacieszyć oczy widokiem witryny jednej z najstarszych paryskich cukierni Ladurée(...)kupiłam już zmielone migdały (do nabycia w Lidlu). Dla uzyskania bardziej miałkiej konsystencji można zmielić migdały po raz drugi, ponieważ te kupione mają dość dużo grudek. Ja osobiście nie mieliłam z powodu braku młynka. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru. Miksować do uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Do masy z białek dodać
Mania Gotowaniawoda się zagotuje obniżamy palnik do minimum. Mieszamy co jakiś czas, do momentu, aż czekolada i masło całkowicie się roztopią. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej pozostałe suche składniki: mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy. Do ubitych jajek wlewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy na małych obrotach miksera. Maślankę łączymy z marmoladą różana. Następnie, cały czas miksując, dodajemy
Mania Gotowaniaekstremalnie czekoladowych smaków. Ciasto tak samo jak brownie jest gliniaste, lecz dzięki pianie z białek nieco lżejsze. Dużym atutem jest to, że nie ma w składzie mąki. Orzechy mielone dają bardzo ciekawy smak. Zachęcam do upieczenia. Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli Składniki: 4 jajka 200 g masła 200 g zmielonych orzechów laskowych
Mania Gotowaniazmodyfikowany. Ciastka są tak samo rewelacyjne jak ich pierwowzór. Pyszna i zdrowa przekąska, idealna propozycja do chrupania zamiast kalorycznych chipsów :) Polecam!! Ciastka orzechowe z gorzką czekoladą Składniki: 1 szklanka mielonych orzechów (dowolnych) 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki otrębów owsianych garść suszonej żurawiny(...)łyżki oleju 1 jajko 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki sezamu 1 łyżka siemienia lnianego 3 łyżki masła orzechowego 80 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Zagniatamy masę rękami do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa
Mania Gotowaniaprzyrumieni. Możemy podać do tego salse lub jakiś sos według uznania. Możliwości podania nachos są naprawdę duże. Moje warianty to: oliwki zielone oliwki czarne papryka papryczka jalapeno mięso mielone cebula czosnek pomidory koktajlowe szczypiorek Jak widać każdy coś dla siebie znajdzie ulubionego. Na imprezach przekąską będzie miała wzięcie, bo to coś innego niż zwykłe chipsy :) Spróbujcie i dajcie
Olikowa kuchniasię wkłada, mieli, miesza i piecze! :) Proste prawda?:) Ciasto jest aromatyczne, miękkie, mokre.... Na wierzchu lśni biała masa serowa, która jeszcze bardziej zachęca do zjedzenia. Składniki Ciasto: 70 g orzechów włoskich 300 g marchewki 4 jajka 250 g cukru szczypta soli 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody spożywczej 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Olikowa kuchniakawowej przyjemności! SKŁADNIKI NA 2 KOKILKI: - 4 kruche ciasteczka (najlepiej z kawałkami czekolady) - płaska łyżka masła - 100 g serka ricotta - 100g jogurtu greckiego - laska cynamonu - ziarna kardamonu lub kardamon mielony - 1/2 łyżeczki brązowego cukru - tabliczka czekolady mlecznej - łyżka żelatyny WYKONANIE: - w blenderze zmiksuj ciastka z masłem - kokilki(...)wyłóż folią spożywczą - na dno kokilek ułóż masę z ciasteczek - w osobnej misce wymieszaj serek Ricotta i jogurt, dodaj cukier, cynamon i kardamon (kawałeczek laski ścieramyna tarce, ziarna kardamonu mielimy w młynku lub rozdrabniamy w moździerzu, możemy też użyć cynamonu i kardamonu już w postaci sypkiej) - w kubku rozpuść w jaknajmniejszej ilośći ciepłej wody żelatynę - dodaj do masy jogurtowej
SMYKWKUCHNI