mielone - 47549 przepisów (strona:1099/3170)

Losos w platkach sniegu na grzance orzechowej 164

może byc sama ,lub jak u mnie z ziolami ( rozmaryn,koperek ,bazylia suszona zalana oliwka) Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C, rozpuścić masło i ostudzić. Połączyć  mąkę, mielone migdały, skórkę startą  z limonki i parmezanem . Dodać ubita pianę z białek i roztopione masło. Dokładnie weszystko delikatnie wymieszać. Forme wyłożyc papierem i rozprowadzic na nim gotowe ciasto

w mojej kuchni
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 210

małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier brzozowy/erytrytol ok. 2 łyżek majeranek Na ciasto:   250 g mąki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej około szklanki 150 ml gorącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju/oliwy szczypta(...)nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek, grzyby, smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy odrobinę wody po ugotowaniu grzybów

Przepysznik - BLW i nie tylko
Masa makowa - najlepsza! 279

ciekawości kupiłam gotową masę i ... wiem, że nigdy więcej już nie kupię. To zupełnie nie ten smak i konsystencja, poza tym gotowa masa z puszki raczej nie jest dwukrotnie mielona co niestety można bardzo dotkliwie odczuć w trakcie jedzenia. Wodnistość gotowej masy z puszki często niweczy cały trud włożony w pieczenie, nie warto ryzykować. Domowa masa doskonała jest(...)obcieknięcia np. na sicie lub powiesić nad miską by woda z maku miała gdzie ściekać. Następnie dwukrotnie zmielić mak. Najszybciej można to zrobić przy użyciu elektrycznej maszynki do mielenia. Ważne by sitko w maszynce było bardzo drobne. Do zmielonego dwukrotnie maku dodać cukier, bakalie, miękkie masło, miód, ekstrakt z wanilii i cynamon. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Masa jest gotowa. Wykorzystanie

maniapieczenia
Kiełbasa chłopska 186

przepis się różni. Nazwę jednak postanowiłam zachować – kiełbasa chłopska. Składniki: - 6 kg karkówki - 2 kg bardzo chudej łopatki - 2 kg boczku - 180g soli peklowej - 4 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego (1 5g) - 15 ząbków czosnku - 6 łyżek majeranku (2 op.po 8g) - 1 opakowanie białej gorczycy ziarna (1 op. 30g) - 2 łyżeczki cukru - ½ litra zimnej przegotowanej wody - słonina do przykrycia(...)wieprzowe   Moje przeboje z kiełbasą zaczęły się już podczas „doboru” mięsa. Okazało się, że mam za mało karkówki, więc postanowiłam uzupełnić ją chudą łopatką. Kolejne schody były podczas mielenia – brak u rzeźnika wyboru sitek do maszynki – miał tylko jedno. Na pewno nie była to ósemka tylko drobniejsze. Karkówka z boczkiem zostały więc zmielone na drobniejszym, a łopatkę zmieliłam

mojewypiekiinietylko
Dietetyczne trufle rumowe 112

600g ciasta czekoladowego ©       70-100 ml rum białego** ©       200-250g czekolady*** ©       (kakao, sezam, orzechy mielone, wiórki kokosowe) Przygotuj: 2 miski (1 dużą, 1 małą) garnuszek z wodą papier do pieczenia Ciasto kruszymy do dużej miski i zalewamy rumem , dodając go stopniowo . **W zależności

Bazując na smaku
Bardzo kokosowe naleśniki z kokosowym twarożkiem z tofu (wegańskie) 152

wody otrzymaliśmy z mleczka kokosowego)   - ok. 150-180ml mleka sojowego - 100g płatków owsianych górskich lub mąka owsiana - 2 łyżki lnu mielonego - 1 łyżka oleju Płatki mielimy na mąkę (blenderem, malakserem). Puszkę mleczka kokosowego wstawiamy do lodówki na co najmniej 24h. Po tym czasie, wyjmujemy ją, stawiamy odwrotnie niż stała w lodówce, otwieramy i przelewamy otrzymaną wodę

Be Fit Be Strong
TRZY FASOLE I GROCH, CZYLI KWARTET IDEALNY, ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA 141

czasie odpowietrzam go i delikatnie otwieram. Mieszam zawartość, wlewam ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały, dolewam wrzącej wody do odpowiedniej konsystencji i dokładnie mieszam. Doprawiam także świeżo mielonym kolorowym pieprzem, solą (gdy jest taka potrzeba) i resztą roztartego w dłoniach majeranku. Taką zupę warto przygotować wcześniej (można nawet wieczorem dnia poprzedniego(...)odstawiona nabiera smaku i gęstnieje. Ja najbardziej lubię świeżo po ugotowaniu, wówczas jeszcze nie jest taka gęsta, moi domownicy wolą taką rozgotowaną. Dlatego gotuję ją w duuużej ilości, byśmy mieli zawsze na 2-3 dni, by każdy miał to co lubi najbardziej... :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tarta z nadzieniem z białego maku i bakalii 117

drugą połowę orzechów zalewam wrzątkiem i ostawiam  na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Dodaję posiekane orzechy oraz suszoną żurawinę i jajka, całość dokładnie mieszam

Mango Papaja
Pierogi z bialym makiem i bakaliamy podane z masłem pomarańczowym i granatem 170

orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam  na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt

Mango Papaja
Pieczeń Rzymska z Ziemniakami 255

łyżki musztardy ziołowej 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól , pieprz olej do smażenia foremka aluminiowa 20 cm x 7 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pieczeń rzymska z ziemniakami  https://www.youtube.com/watch?v=O73BVdKBpQI Przygotowanie : Cebule kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut(...)żeby się zeszkliła . Umyte i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki . Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam . Teraz w maszynce do mielenia mięsa mielę razem pokrojone mięso , podsmażoną cebulę i ugotowane ziemniaki (wystudzone) . Do zmielonej masy dodaję natkę pietruszki , jajka , musztardę , majeranek , sól ( dwie duże szczypty) pieprz ( dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam , można dłonią lub łyżką

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Kotlety Sojowe 202

pęczek natki pietruszki 150 g cebuli 1 czerstwa bułka (kajzerka) 1 duży ząbek czosnku sól , pieprz olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów przed smażeniem maszynka do mielenia mięsa lub blender Link do filmu z przygotowania : Kotlety sojowe https://www.youtube.com/watch?v=PJcIXD3rtJo Przygotowanie : Najpierw przygotuję soję : Suchą soję płuczę i zalewam w garnku zimną wodą tak żeby woda był kilka(...)cebulę smażę około 5 minut na rozgrzanym oleju na patelni aby cebula się zeszkliła . Umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam . Końcowe przygotowanie kotletów sojowych : W maszynce do mielenia mięsa ( można użyć blendera ) mielę razem ugotowaną soję , podsmażoną cebulę z czosnkiem i odciśniętą bułkę . Następnie do zmielonej masy dodaję natkę pietruszki , jajka , sól , pieprz i całość dokładnie mieszam ręką

Uwaga Babcia Gotuje
Pasztet świąteczny 128

drobiowej 30 dag. podgardla 2 skrzydła z indyka 4 jajka 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4 cebule 1 marchewka  1/2 pora pietruszka kawałek selera świeżo mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku WYKONANIE  Kurę dokładnie płuczemy dzielimy na porcje, dodajemy opłukane  skrzydełka z indyka. zalewamy wodą i zagotowujemy(...)Odlewamy pierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1 liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół. Wiejska kura często długo się gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet. W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy. Łopatkę kroimy

W kuchennym oknie Ewy
#3 Zapiekana dynia makaronowa 154

gotowej już masy dyniowo-śmietanowo-jajeczno-serowej możemy dodać właściwie wszystko. Ja jednak polecę dwie wersje: posiekana papryka, trochę cebulki , pokrojone twarde pomidory (moja ulubiona wegewersja ;) ) LUB mielone mięso przesmażone z pieczarkami i cebulą (ulubiona wersja mojej rodziny). Przy okazji - dołączyliśmy do Durszlaka, mam nadzieję, że nasz blog pomyślnie przejdzie weryfikację i od razu dołączymy do akcji "Nadziewamy

Kuchnia w szuwarach
Czym zagęścić masę na pasztet, mielone, klopsiki. 166

rzadką masę na pasztet, kotlety mielone, klopsiki itp. możemy zagęścić dodając zamiast bułki tartej kaszę mannę. Dzięki temu farsz będzie bardziej kleisty, a po usmażeniu, pieczeniu gotowe wyroby nie będą zbytnio twarde, będą się także mniej kurczyć. Warto pamiętać o tym podczas przygotowywania domowych wyrobów

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania