może byc sama ,lub jak u mnie z ziolami ( rozmaryn,koperek ,bazylia suszona zalana oliwka) Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C, rozpuścić masło i ostudzić. Połączyć mąkę, mielone migdały, skórkę startą z limonki i parmezanem . Dodać ubita pianę z białek i roztopione masło. Dokładnie weszystko delikatnie wymieszać. Forme wyłożyc papierem i rozprowadzic na nim gotowe ciasto
w mojej kuchnimałe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier brzozowy/erytrytol ok. 2 łyżek majeranek Na ciasto: 250 g mąki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej około szklanki 150 ml gorącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju/oliwy szczypta(...)nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek, grzyby, smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy odrobinę wody po ugotowaniu grzybów
Przepysznik - BLW i nie tylkociekawości kupiłam gotową masę i ... wiem, że nigdy więcej już nie kupię. To zupełnie nie ten smak i konsystencja, poza tym gotowa masa z puszki raczej nie jest dwukrotnie mielona co niestety można bardzo dotkliwie odczuć w trakcie jedzenia. Wodnistość gotowej masy z puszki często niweczy cały trud włożony w pieczenie, nie warto ryzykować. Domowa masa doskonała jest(...)obcieknięcia np. na sicie lub powiesić nad miską by woda z maku miała gdzie ściekać. Następnie dwukrotnie zmielić mak. Najszybciej można to zrobić przy użyciu elektrycznej maszynki do mielenia. Ważne by sitko w maszynce było bardzo drobne. Do zmielonego dwukrotnie maku dodać cukier, bakalie, miękkie masło, miód, ekstrakt z wanilii i cynamon. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Masa jest gotowa. Wykorzystanie
maniapieczeniaprzepis się różni. Nazwę jednak postanowiłam zachować – kiełbasa chłopska. Składniki: - 6 kg karkówki - 2 kg bardzo chudej łopatki - 2 kg boczku - 180g soli peklowej - 4 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego (1 5g) - 15 ząbków czosnku - 6 łyżek majeranku (2 op.po 8g) - 1 opakowanie białej gorczycy ziarna (1 op. 30g) - 2 łyżeczki cukru - ½ litra zimnej przegotowanej wody - słonina do przykrycia(...)wieprzowe Moje przeboje z kiełbasą zaczęły się już podczas „doboru” mięsa. Okazało się, że mam za mało karkówki, więc postanowiłam uzupełnić ją chudą łopatką. Kolejne schody były podczas mielenia – brak u rzeźnika wyboru sitek do maszynki – miał tylko jedno. Na pewno nie była to ósemka tylko drobniejsze. Karkówka z boczkiem zostały więc zmielone na drobniejszym, a łopatkę zmieliłam
mojewypiekiinietylko600g ciasta czekoladowego © 70-100 ml rum białego** © 200-250g czekolady*** © (kakao, sezam, orzechy mielone, wiórki kokosowe) Przygotuj: 2 miski (1 dużą, 1 małą) garnuszek z wodą papier do pieczenia Ciasto kruszymy do dużej miski i zalewamy rumem , dodając go stopniowo . **W zależności
Bazując na smakuwody otrzymaliśmy z mleczka kokosowego) - ok. 150-180ml mleka sojowego - 100g płatków owsianych górskich lub mąka owsiana - 2 łyżki lnu mielonego - 1 łyżka oleju Płatki mielimy na mąkę (blenderem, malakserem). Puszkę mleczka kokosowego wstawiamy do lodówki na co najmniej 24h. Po tym czasie, wyjmujemy ją, stawiamy odwrotnie niż stała w lodówce, otwieramy i przelewamy otrzymaną wodę
Be Fit Be Strongczasie odpowietrzam go i delikatnie otwieram. Mieszam zawartość, wlewam ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały, dolewam wrzącej wody do odpowiedniej konsystencji i dokładnie mieszam. Doprawiam także świeżo mielonym kolorowym pieprzem, solą (gdy jest taka potrzeba) i resztą roztartego w dłoniach majeranku. Taką zupę warto przygotować wcześniej (można nawet wieczorem dnia poprzedniego(...)odstawiona nabiera smaku i gęstnieje. Ja najbardziej lubię świeżo po ugotowaniu, wówczas jeszcze nie jest taka gęsta, moi domownicy wolą taką rozgotowaną. Dlatego gotuję ją w duuużej ilości, byśmy mieli zawsze na 2-3 dni, by każdy miał to co lubi najbardziej... :-) Smacznego
Smaczne Zdrowedrugą połowę orzechów zalewam wrzątkiem i ostawiam na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Dodaję posiekane orzechy oraz suszoną żurawinę i jajka, całość dokładnie mieszam
Mango Papajaorzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt
Mango Papajałyżki musztardy ziołowej 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól , pieprz olej do smażenia foremka aluminiowa 20 cm x 7 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pieczeń rzymska z ziemniakami https://www.youtube.com/watch?v=O73BVdKBpQI Przygotowanie : Cebule kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut(...)żeby się zeszkliła . Umyte i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki . Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam . Teraz w maszynce do mielenia mięsa mielę razem pokrojone mięso , podsmażoną cebulę i ugotowane ziemniaki (wystudzone) . Do zmielonej masy dodaję natkę pietruszki , jajka , musztardę , majeranek , sól ( dwie duże szczypty) pieprz ( dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam , można dłonią lub łyżką
Uwaga Babcia Gotujepęczek natki pietruszki 150 g cebuli 1 czerstwa bułka (kajzerka) 1 duży ząbek czosnku sól , pieprz olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów przed smażeniem maszynka do mielenia mięsa lub blender Link do filmu z przygotowania : Kotlety sojowe https://www.youtube.com/watch?v=PJcIXD3rtJo Przygotowanie : Najpierw przygotuję soję : Suchą soję płuczę i zalewam w garnku zimną wodą tak żeby woda był kilka(...)cebulę smażę około 5 minut na rozgrzanym oleju na patelni aby cebula się zeszkliła . Umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam . Końcowe przygotowanie kotletów sojowych : W maszynce do mielenia mięsa ( można użyć blendera ) mielę razem ugotowaną soję , podsmażoną cebulę z czosnkiem i odciśniętą bułkę . Następnie do zmielonej masy dodaję natkę pietruszki , jajka , sól , pieprz i całość dokładnie mieszam ręką
Uwaga Babcia Gotujedrobiowej 30 dag. podgardla 2 skrzydła z indyka 4 jajka 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4 cebule 1 marchewka 1/2 pora pietruszka kawałek selera świeżo mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku WYKONANIE Kurę dokładnie płuczemy dzielimy na porcje, dodajemy opłukane skrzydełka z indyka. zalewamy wodą i zagotowujemy(...)Odlewamy pierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1 liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół. Wiejska kura często długo się gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet. W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy. Łopatkę kroimy
W kuchennym oknie Ewygotowej już masy dyniowo-śmietanowo-jajeczno-serowej możemy dodać właściwie wszystko. Ja jednak polecę dwie wersje: posiekana papryka, trochę cebulki , pokrojone twarde pomidory (moja ulubiona wegewersja ;) ) LUB mielone mięso przesmażone z pieczarkami i cebulą (ulubiona wersja mojej rodziny). Przy okazji - dołączyliśmy do Durszlaka, mam nadzieję, że nasz blog pomyślnie przejdzie weryfikację i od razu dołączymy do akcji "Nadziewamy
Kuchnia w szuwarachrzadką masę na pasztet, kotlety mielone, klopsiki itp. możemy zagęścić dodając zamiast bułki tartej kaszę mannę. Dzięki temu farsz będzie bardziej kleisty, a po usmażeniu, pieczeniu gotowe wyroby nie będą zbytnio twarde, będą się także mniej kurczyć. Warto pamiętać o tym podczas przygotowywania domowych wyrobów
Przepisy i porady kulinarne