chleb - 26176 przepisów (strona:1099/1746)

Zupa krem z brukselki 187

Składniki: 1/2 kg brukselki 1 marchewka ok. 2 szklanek rosołu 1/2-3/4 szklanki mleka 1 cebula sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 2-3 kromki czerstwego chleba zioła … Czytaj dalej Zupa krem z brukselki

czarrna od kuchni
Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i śliwkami 167

gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy. 3. Z arkusza ciasta francuskiego odkrawamy około 6-8cm pasek z węższej strony. Na środek pozostałego ciasta wykładamy przestudzoną kapustę. Formujemy kształt jak bochenek chleba, sklejamy, układamy klejeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Z odkrojonego kawałka ciasta wykrawamy dowolny wzór - u mnie gwiazdki. Przyklejamy je do kulebiaka, ponownie smarujemy jajkiem.  4. Pieczemy

Szefowa kuchni
Śledzie z curry, śledzie po duńsku 330

Śledzie z curry , kaparami i majonezem, czyli śledzie po duńsku . Można podawać z ciemnym chlebem, z gorącymi ziemniakami w mundurkach, lub jako zakąskę. Można podać z jajkami na twardo. 6 – 8 filetów śledzi solonych*, sos: 3 łyżki posiekanej cebuli, 3 łyżki posiekanych kaparów, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych, 100 ml gęstej śmietany

królestwo garów
Zapiekanka z pieczarkami na bagietce 105

niebo lepiej i wiemy, że wszystkie składniki są sprawdzone i świeże. Taka domowa zapiekanka może być podawana na bagietce, bułce lub jeśli ich nie mamy to po prostu na chlebie. Rewelacyjnie smakuje jako

Krokusowy Dom
Recenzja robota z Lidl Polska Silver Crest MONSIEUR CUISINE 148

robocie zagnieść ciasto, czy gotować zupę "mieszając".  Obroty w prawo służą do cięcia- miskowania, blendowania czy siekania.  Funkcją zagniatania możemy zagniatać nawet najcięższe ciasta tj. na chleb, pizzę czy ciasto na pierogi. Waga ciasta do 500 g. Gotowanie na parze- nic innego jak parowar, mamy dwie tacki plus koszyczek do misy. Korzystając z funkcji gotowania na parze, spokojnie

SMYKWKUCHNI
Kotleciki z porem i pietruszką w paprykowym sosie. I o tym, gdzie kupić dobrą patelnię grillową. 207

kuchenek w tym indukcyjnych. Do patelni dołączona jest filcowa przekładka, która doskonale chroni patelnie podczas przechowywania. Patelnię przetestowałam już na wiele różnych sposobów. Przygotowywałam na niej mięso, warzywa, placuszki, chleb itd. Potrawy się nie przyklejają, przygotowujemy je bez użycia tłuszczu (lub z bardzo małym dodatkiem, wystarczy lekko posmarować patelnię – wszystko zależy od rodzaju dania). Dodatkowym atutem jest fakt

Słodkie okruszki
Świąteczna sałatka-wieniec z buraczkami, mandarynką i pestkami granatu 113

miodem, musztardą, sokiem z mandarynek oraz pikantną oliwą Monini GranFruttato. To moja ulubiona oliwa do wykorzystywania na surowo - do sałatek, na bruschettę oraz do maczania w niej kromek chleba. Ma intensywny smak i aromat, który doskonale doprawia warzywa. Świąteczna sałatka-wieniec z buraczkami, mandarynką i pestkami granatu Składniki / na 6 porcji: 3 mandarynki 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka

Chilli Czosnek i Oliwa
Najpotrzebniejsze akcesoria kuchenne 92

plastikową można myć w zmywarce, a szklana może stanowić element dekoracyjny i łatwo jest ją utrzymać w czystości. Nowoczesne deski posiadają pojemniczek, do którego spadają okruchy np. z krojonego chleba. Kolejne akcesoria kuchenne , które muszą się pojawić w królestwie gospodyni domowej to noże - do pieczywa, do krojenia mięsa, smarowania masła czy obierania warzyw. Bardzo przydatna jest też waga kuchenna, która

Pogotujmy.pl
Kozackie pierogi z farszem drobiowym 167

misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty ) lub robotem na wolnych obrotach , gdyż na początku, ciasto jest dość gorące . Po wyrobieniu ciasto , wyjmujemy , formujemy w kulę i odstawiamy w misce lekko

Ogrodnik w podróży
Proste ciasto piernikowe 175

ostatnią chwilę. Jest miękkie, pulchne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Kiedy mieszkałam w Al-Khobar, z powodu braku piekarnika, piekłam proste ciasto piernikowe z powidłami w automacie do chleba i zawsze się udawało. Czasem dodawałam do ciasta piernikowego jabłka lub melasę z karobu. W tym roku to aromatyczne i wilgotne proste ciasto piernikowe także pojawi się na naszym świątecznym stole

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Holenderska zupa z grochu (erwtensoep) 192

naciowego pół średniego selera korzennego 2 średnie marchewki 1 nieduży por 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cząbru kilka liści laurowych sól Do podania ciemny żytni chleb cienko krojony parzony wędzony boczek żółty ser Instrukcje Do garnka wlewamy 2,5 litra zimnej wody i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Wkładamy plastry karkówki i powoli podgrzewamy. Gdy na powierzchni

Kulinarna Pokusa
Pomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych, pasty Tarama o 166

pasty Tarama oraz sałat  Podanie sałatki czy przystawki w sposób elegancki, wykwintny z dodatkiem pasty Tarama pochodzącej z Grecji, składającej się z ikry z dorsza, suchego białego chleba, oliwy, tartej czerwonej cebuli oraz soku z cytryny. Dobór świeżych sałat jest dowolny. Na moim talerzu wylądowała lekko pikantna, orzechowa rukola oraz czerwona cykoria, pięknie prezentująca się kolorystycznie.  Akcentem

Wino Francja Kuchnia
Früchtebrot, świąteczne ciasto 151

zapobiegnie tworzeniu się za dużych pęcherzy w cieście. Piec na środkowej szynie ok. 60 min. Zrobić próbę patyczkiem, po upieczeniu wyjąć ciasto i ostudzić trochę na  siatce. Chleb ostrożnie wydobyć z foremki i całkowicie ostudzić. Owinąć ciasto w folię spożywczą. Przechowywać można w chłodzie nawet 3 tygodnie. Najwcześniej można go kroić i jeść po 2 dniach, wówczas ciasto nabiera

Leśny Zakątek
Pomysły na prezent dla miłośników jedzenia 134

Pomysły na prezent dla miłośników jedzenia Do kuchni Foremki do ciastek | Wałek do ciasta | Moździerz | Wałek grawerowany | Waga kuchenna | Maszynka do makaronu | Młynek do gałki muszkatołowej | Forma do wyrastania chleba Jedzenie na wynos Termos krecik | Lunchbox | Kubek termiczny opony | Lunchbox okrągły | Kubek ceramiczny | Kubek termiczny krecik | Lunchbox z przegródkami | Butelka na wodę Kubeczki Kotek | Kremowy kropki | Różowy miś | W kwiaty

365 dni dookoła kuchni
Boczek pieczony z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku 134

upieczony boczek idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Jest naprawdę smaczny oraz bardzo aromatyczny, więc jeśli lubicie takie wysokokaloryczne, mięsne przysmaki - to z pewnością musicie go upiec! Polecam. 1-1,2 kg boczku wieprzowego Marynata:   3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki majeranku (płaskie) 1 łyżeczka papryki słodkiej  1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki tymianku

Di gotuje