chleb - 26176 przepisów (strona:1093/1746)

Zupa pomidorowa z makaronem orzo, szpinakiem i pesto 194

powinien zmniejszyć objętość. Solimy i pieprzymy zupę do smaku. Podajemy zupę gorącą, posypaną drobno startym twardym serem. Do uzupełnienia tej zupy świetnie pasuje grzanka przygotowana ze skropionego oliwą z chleba na zakwasie, natarta rozciętym ząbkiem czosnku. SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje 3-4 łyżki oliwy 180-200g marchewki 180-200g selera naciowego 180-200g cebuli

Karo in the Kitchen
Pasta z jajek 130

smaku solą i pieprzem. Świetnym dodatkiem do pasty będą koreczki helskie lub anchois. Jeżeli nie użyjemy anchois to proponuje dodać do pasty trochę ostrej papryki. Można podawać z chlebem,  lub wypełniać nią kruche słone babeczki czy ptysie

królestwo garów
Walencja od kuchni- inaczej? :) 111

składnikami jest mięso wieprzowe, papryka, sól i inne przyprawy), ale w wersji bezmięsnej- z orzechów nerkowca, oliwy z oliwek i suszonych pomidorów w połączeniu z świeżo wypieczonym przez nas chlebem bezglutenowym. Jest to przepis, który wdrożyliśmy w nasze polskie gotowanie. Jest bardzo smaczny, prosty i zdrowy. Można z takiej pasty przygotować pożywne śniadanie, bądź ciekawą przekąskę dla znajomych. W połączeniu

Gotuj po hiszpańsku
Kiełbaski białe ze szpinakiem, w winie , z suszonymi pomidorami i dymionym masłem 135

dużym ogniu podlewając od czasu do czasu winem.  Aromat, który poczujecie jest fantastyczny. Na koniec dodajemy szpinak , sól , pieprz oraz dymione masło. Dusimy, zestawiamy z ognia . Podajemy z chlebem. Danie proste ,ale aromatyczne dzięki sztuczce z masłem. Wino białe? Koniecznie! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem na drugie śniadanie 124

czosnku, kaparów, oliwek oraz ziół. Ta oliwa jest idealna do wszelkich dań kuchni śródziemnomorskiej, jednak należy używać jej z umiarem, ponieważ jest mocno pikantna, gdy polejemy nią na przykład chleb czy makaron. W muffinkach jej smak łagodnieje pod wpływem innych dodatków i czujemy jej aromat w sposób subtelny. Oliwę Smaki Śródziemnomorskie kupicie między innymi w Biedronce, a także w sklepach

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy paprykarz szczeciński 102

Paprykarz szczeciński to dla mnie klasyk mojego dzieciństwa. Świeży chrupiący chleb, paprykarz i ogórek kiszony jest dla mnie kulinarnym wspomnieniem całego mojego okresu dziecięcego. Większości z nas kojarzy się on z paprykarzem z puszki, który czasem ma dość wątpliwy skład, mimo tego że ma w nim najprostsze składniki. Dlatego właśnie postanowiłam zrobić swój domowy paprykarz szczeciński. Wystarczy ryż, warzywa, przyprawy

Życie ze smakiem
Gulasz z serc indyczych z majerankiem 134

gulasz z ognia przyprawiłam jeszcze odrobiną soli, pieprzem czarnym i ziołowym. Podawałam z kaszą gryczaną.  Można podawać z ziemniakami, różnego rodzaju kaszami a jak ktoś lubi z pajdą chleba. Obowiązkowo ogórek kiszony bądź ulubiona surówka :)  Z moich obserwacji: * kiedy jest potrzeba podlewać serca wodą, jeśli szybko odparuje * sprawdzać miękkość serc po ok. 1 godzinie duszenia * jeśli ktoś

Pieprzyć z Fantazją
Szakszuka z jarmużem i ciecierzycą 123

łyżki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) – szczypta kminu rzymskiego – olej rzepakowy lub olej kokosowy – sól i pieprz, papryka słodka i ostra – do podania np. bagietka lub ulubiony chleb Przygotowanie: Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wrzucamy czosnek pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy

I LOVE LIFE
Pulpety w sosie serowym. Zrób i zostań bohaterem w swoim domu [PRZEPIS] 131

sosu dodaj pulpety, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Rada: pulpety świetnie smakują z dodatkiem makaronu i wszelkiego rodzaju kaszami, a także po prostu z chlebem.   Artykuł Pulpety w sosie serowym. Zrób i zostań bohaterem w swoim domu [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Sałatka z radicchio, fenkułu i grzanek 90

Znakomity sposób na czerstwe pieczywo. Panzanella to popularna toskańska sałatka z grzankami. W wersji klasycznej składa się z czerstwego chleba i pomidorów (czasem z dodatkiem cebuli i bazylii), polanych oliwą i octem. O dobre pomidory zimą trudno, powstała więc sałatka z grzankami i innymi, nie klasycznymi dodatkami. Radicchio, jest samo w sobie dosyć gorzkie. W tej sałatce zupełnie

Stare Gary
Schab miodowo-wiśniowy 140

godziny. Następnie przekladam mięso do żaroodporne naczynia. Wlewam ok 1/3 szklanki wody. Zamykam piekę ok 1, 5 godziny w 180 stopniach. Studzę. Kroję w plastry do chleba. Lub podajena ciepło do obiadu

Gotowanie Patki
Jak zorganizować imprezę w stylu PRL? 152

śledzik (rolmopsy, w oleju, w occie), smalec, jajka z majonezem i zielonym groszkiem, koreczki z sera żółtego, korniszonów i kiełbaski, domowe pikle oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście nie odbyło się bez ciepłych dań. Kuchnia serwowała kotlety jajeczne , bigos , mielone i schabowe w panierce . Jeśli chodzi o słodkości

CookYourself
Ekspresowy twarożek 96

zobaczyć czy jest faktycznie tak dobry. I okazuje się, że maleńkim nakładem pracy uzyskamy fajny kremowy serek na śniadanie. Wystarczy dodać szczypiorek lub rzodkiewkę a do tego kromka chleba i mamy super jedzonko. Więc koniecznie zróbcie go w domu bo warto. ekspresowy twarożek

Ewa w kuchni
Szybkie bajgle z 2 składników – bez drożdży, bez gotowania! 200

mieszankę ziaren i przypraw – podałam jej składniki na liście. Przyda się nie tylko do bajgli, ja korzystam z niej również do jajek na twardo i sadzonych, albo do posypania chleba z samym masłem czy twarożkiem. Bajgle pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 23-25 minut, na środkowym poziomie , do zezłocenia. Gotowe bajgle wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Ciężko się

Karo in the Kitchen
Brownie z ciecierzycy – szybkie ciasto z blendera i bez mąki! 150

temu zapobiec, od razu po ostudzeniu wkładamy pokrojone na porcje brownie do szczelnego pojemnika. Jeśli chcecie przedłużyć jego trwałość, na brownie połóżcie kawałek papieru śniadaniowego i kromkę świeżego, żytniego chleba – zatrzyma wilgoć w pojemniku na dłużej. Brownie nadaje się do takiego przechowywana przez 2, maksymalnie 3 dni.   Jeszcze więcej przyjemności? Dodajcie do masy na ciasto 1/3 tabliczki posiekanej czekolady

Karo in the Kitchen