chleb - 26176 przepisów (strona:1092/1746)

Flaczki z boczniaków 222

pogotować. Dodać roztarty w dłoniach majeranek, imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Zestawić z ognia i odstawić na kilka minut, by smaki przegryzły się. Podawać ze świeżym chlebem lub bagietką. Smacznego :). Znajdź mnie na fb .  Inne rozgrzewające zupy

Rodzinka w kuchni
Chili con carne 170

połączą dodaj bulion. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodaj kukurydzę , fasolę i wszystko razem gotuj jeszcze przez kolejne 15 minut. Można podawać z chlebem lub ryżem. Artykuł Chili con carne pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 137

przepisie powinniśmy kupić pół kilo bułek typu ciabatta (albo mieć tyle z poprzedniego dnia) i odciąć skórki, tak by została tylko miękka część, co powoduje, że zostaje bardzo mało chleba a nie bardzo ma sens, bo ciabatta ma miękką skórkę a pieczywo namacza się w mleku ze śmietaną i jajkiem. Wprawdzie w przepisie jest sugestia co można zrobić z prawie

Ugotowane pozamiatane
Pączki z ziemniakami 197

już na swoim blogu przepis na chleb z ziemniakami, na sernik z ziemniakami, teraz przyszedł czas na pączki z ziemniakami ;). Wiem jak to brzmi - jakby były to pączki nadziane ziemniakami :D, ale spokojnie, ziemniaki to tylko dodatek do ciasta, w dodatku w ogóle nie wyczuwalny :). Dodatek ziemniaków do pieczywa wydłuża jego świeżość, wykorzystanie więc ich do ciasta na pączki

Opowieści z piekarnika
Chleb pomidorowy z pieprzem marynowanym 127

Chleb pszenny, ale o kolorze nietypowym, a w smaku wyjątkowym. To dzięki pomidorom suszonym, które z pieprzem marynowanym zostały zmiksowane i do zaczynu drożdżowego dodane. Ciasto zabarwione, na dwa chlebki podzielone i po wyrośnięciu upieczone. Tylko ciasto wyrabiać, piec i zajadać. Składniki: 6 00 g mąki pszennej typ. 550, 25 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki

Moniki Smakołyki
Chleb orkiszowo-żytni 147

nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut, funkcja góra-dół aż wierzch się ładnie przyrumieni. Po upieczeniu wystudzić na kratce, aby skórka na wierzchu była miękka gorący chleb posmarować wodą

Monia miesza i gotuje
Curry jalfrezi z kurczaka 122

dwiema łyżkami powstałego sosu, dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 5 minut. Kurczak jalfrezi  najlepiej smakuje z ryżem basmati lub z czerwonym ryżem, który widzicie na zdjęciach. Również chleb naan świetnie pasuje curry jalfrezi z kurczaka. Aromatyczne curry jalfrezi z kurczaka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pączki na zakwasie pszennym 117

wody. Całość mieszamy pozostawiamy w temperaturze pokojowej na kolejne 12 godzin. Po tym czasie zakwas pszenny jest gotowy do użycia.Zarówno do pączków, jak i do wypieku chleba. Jak zrobić zaczyn drożdżowy czas przygotowania 8 godzin 1 kulka świeżych drożdży wielkości ziarna groszku 2 szklanki mąki pszennej typ 550  1 szklanka letniego mleka Wszystkie składniki wymieszałam na gładką masę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babeczki z ciecierzycy (paleo, bez mąki) 181

autoimmunologicznym . Jeśli lubicie ciecierzycę, to te babeczki mogą być ciekawą propozycją na śniadanie albo drugie śniadanie. Są dość zwarte i bardzo sycące, można je dać dziecku do szkoły zamiast chleba . W przeciwieństwie do większości wypieków, te babeczki zawierają całkiem sporo białka (jedna ma ponad 6 g). Poza węglowodanami jest to też solidna dawka zdrowego tłuszczu i energia na długo. Smacznego

PaleoSMAK
Fit przekąska - Chipsy z czerwonej soczewicy z bazylią i pomidorami 151

postawię na coś wręcz przeciwnego.  W szafce od dłuższego czasu zalegała mi soczewica, której nie zmieściłam w pojemniku. Zazwyczaj takie resztki lądują w zupie, lub jakieś paście do chleba. Tym razem wymyśliłam inne zastosowanie  soczewicy w mojej kuchni.  Przyznaję, że rzadko ale jednak kupuję czasem gotowe przekąski, choć nie jestem ich fanką. Zdecydowanie wolę stać w kuchni

vaniliowoczekoladowa
RILLETTES Z ZIELONEJ SOCZEWICY I ORZECHÓW WŁOSKICH 134

wegan. Moja propozycja na dzisiaj to rillettes z zielonej soczewicy z dodatkiem orzechów włoskich, wędzonej papryki, natki pietruszki, czerwonej cebuli i oliwy z oliwek. To smaczny dodatek do chleba, zarówno na śniadanie jak i na kolację, a także idealna wegańska przekąska na imprezę. Przygotowanie : 20 min. Gotowanie : 45 min. Porcja dla 4-6 osób : ● 100 g zielonej soczewicy ● 1 czerwona

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pasta z awokado i nerkowca, czyli proste i szybkie śniadanie na słodko i na ostro 104

słodkiego tosta czymś pikantniejszym 😊 Uwielbiam po prost mieszanie takich skrajnych smaków. Spróbujcie i Wy 😊 Składniki: 1 dojrzałe awokado 100 g orzechów nerkowca 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli chleb tostowy lub świeża, chrupiąca bułka na wersję słodką: miód garść posiekanych orzechów nerkowca na wersję ostrą: oliwki marynowane (lub świeże) ostre papryczki sól do smaku Orzechy zblendować razem z awokado

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZAPIEKANKI Z FARSZEM PIECZARKOWO - SZYNKOWYM + FILMIK 93

Zapiekanki przygotowane z moim farszem są rewelacyjne, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Farsz można nałożyć również na chleb tostowy i zapiec. Polecam  SKŁADNIKI :  600 g pieczarek 200 g żółtego sera 1/2 puszka kukurydzy 1 cebula 250 g szynki konserwowej lub innej por - biała część 100 g  2 duże bagietki 3 łyżki majonezu sól, pieprz, zioła prowansalskie

Kulinarne Fantazje Marioli
Chlebek bananowy 1139

Chlebek bananowy to mój ulubiony przepis na wykorzystanie przejrzałych bananów. To chleb bananowy, który zawsze się udaje a do tego jest super prosty do zrobienia i cudownie smakuje. Jest puszysty i wilgotny. - tylko 15 minut szykowania - nie musisz nawet używać miksera - bez ubijania osobno białka jajka - ciasto, które zawsze się udaje

AniaGotuje.pl