PIERNIK BAKALIOWY Z POWIDŁAMI ( szybki! ) 460Święta bez piernika?! O nie nie! Tak być nie może! Oprócz serników ( TU macie ich mnóstwo! ) zawsze jest też piernik! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny piernik – taki , który robi się błyskawicznie … nie trzeba nastawiać go kilka tygodni przed … i smakuje fenomenalnie! A zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu. Dodatek orzechów laskowych … prażonych
Ostra na Słodko
Serniczki z Sosem Truskawkowym 199Smakowite serniczki z orzeźwiającym sosem truskawkowym i delikatnym "piaskiem herbatnikowym". Idealny deser na letnie dni, szybki w przygotowaniu, a przy tym przepyszny w smaku. Serniczki z
Słodka Strona
Sernik 220Upieczemy "ser w serze", czyli nieco inne wydanie sernika. Składniki na masę twarogową: -1/2 kg mielonego twarogu -30 dkg krajanki twarogowej -4 jajka -1/2 szklanki cukru białego -1/2 szklanki cukru brązowego lub trzcinowego -1/4 szklanki wody -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao -2 łyżki stopionego masła -aromat śmietankowy -słoiczek kwaśnego dżemu Wodę
Maminek kulinarny
Słodko-kwaśna 206coś z budyniu, ale jednak jest delikatniejszy. Coś w rodzaju kremu, ale to jednak nie ta konsystencja. Curd jest świetny do naleśników, jako nadzienie do babeczek, idealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy mi się z cytrynami, ewentualnie pomarańczami. Widziałam jednak na blogach, że dziewczyny eksperymentowały z nim na różne sposoby. Ten z żurawiny jest wyjątkowo udany - choć następnym razem zmniejszyłabym
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding, czyli budyń w wersji luksusowej 227miałam kremówki, więc mi się przygotowanie deseru przeciągnęło w czasie), a efekt jest naprawdę rewelacyjny. Pieczenie zajmuje sporo czasu, pod koniec trzeba puddingu pilnować - powinien mieć konsystencję sernika - ścięty wierzch, ale przy poruszeniu blaszką powinien lekko drżeć. Ostudzony i dobrze schłodzony, z dodatkiem bitej śmietany smakuje rewelacyjnie - bardzo czekoladowy, choć czekolady jest tam niewiele, trochę słodki, w dużych ilościach mógłby
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poświąteczne śniadanie - bułeczki na jogurcie 227znalazłam bardzo obiecującą ofertę wakacyjną, co napawa mnie ogromnym optymizmem. A co do jedzenia... Brzuchy pewnie macie pełne żurku, białej kiełbasy, szynek najróżniejszych, sałatek, babek, mazurków i serników. Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam coś zupełnie nieświątecznego, bez czego jednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo. Miałam akurat w domu jogurt naturalny, i potrzebowałam bułeczek na śniadanie. Na blogu
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rany cięte oraz kłute i najlepsze ciasto bananowe 225spodziewałam, a prawdziwą troską. Jeszcze nie zniknęły mi blizny po tym, jak ciachnęłam sobie za jednym zamachem trzy palce, a już udało mi się uszkodzić przy krojeniu fig do sernika (o którym będzie niedługo, bo wyszedł pierwszorzędny). Rana była troszkę głębsza niż zazwyczaj, bo nóż mi wjechał w palec prostopadle, a nie pod jakimś przyjemniejszym kątem, ale zakleiłam wszystko plastrem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 221ciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie ten moment... Przejrzałam książki i gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta... Na zdjęciu wyglądała
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z kasztanami. Miodowe 190Smacznego! I to już ostatnia słodycz na blogu na przed Świętami. Nie było tu w tym roku za bardzo świątecznie - zabrakło piernika, makowca, góry ciasteczek i przynajmniej kilku rodzajów sernika. Nie miałam jednak do tego głowy, poza tym duńskie Święta to zupełnie inna bajka... Może w przyszłym roku będzie inaczej
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 215przepis, który wszystkich oczaruje i zawsze będzie mi wychodził. Na razie szukam i próbuję. Na blogu Happy vege znalazłam niedawno przepis na babkę intensywnie koksową. Miałam mleko kokosowe po serniku, i pomyślałam sobie, że to idealny pomysł. C. uwielbia wszystko, co kokosowe, więc byłam pewna, że zje z przyjemnością. Babka rzeczywiście jest bardzo intensywna w smaku - wiórki i mleko robią
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pascha migdałowa - zupełnie wyjątkowa 251tradycja ta dotarła. Wcześniej gdzieś coś na ten temat słyszałam, ale nie zawracałam sobie tym specjalnie głowy. Dopiero po założeniu bloga przyjrzałam się tematowi uważniej. Pascha to rodzaj sernika na zimno, przygotowuje się ją na bazie twarogu. Można użyć takiego z kostki, albo zrobić samemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna. Zrobienie twarogu w domu to wbrew pozorom
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z rabarbarem. Bo dlaczego by nie...? 183słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy . Mmm... Gdy w Bag brød zobaczyłam chleb z rabarbarem, nie mogłam mu się
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Morele w syropie. I plaża 193wanilią. Efekt - wspaniały! Morele pachną cudownie, poza tym zachowują niezmieniony kształt - zalane gorącym syropem się nie gotują, więc zachowują strukturę. Będzie można je ułożyć na przykład na wierzchu sernika, a z syropu przygotować galaretkę. Ja chcę zrobić z nich lody - z pewnością będą smakowały wyjątkowo! Morele w syropie herbacianym Składniki: (na 8 słoiczków) 2 kg moreli 500 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka z mlekiem w proszku 224się do użycia, zmieniłam koncepcję. Chciałam mleczny smak chałki uwydatnić, nie stłumić orzechami. Przypomniałam sobie o mlecznej kruszonce, którą widziałam kiedyś na blogu Cukrowej Wróżki . Ona użyła jej do sernika, według mnie idealnie nadawała się do mojej chałki. Oj, nie pomyliłam się. Kruszonka sama w sobie smakuje wyśmienicie - słodko-mleczna, inaczej nie da się jej opisać. Jeśli lubicie smak mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 212gotowanie. Normalnie zjadłabym tosta i o sprawie zapomniała, ale on wraca głodny. I domaga się jedzenia. Które w dodatku nie jest na przykład pysznym, rozpływającym się w buzi, dyniowym sernikiem... Nie, on chce konkretów, mięsnych najlepiej. A ja mięsa przygotowywać nie lubię szczególnie. Ech... Na szczęście są zupy, i to głównie one nas ratują. I makarony, ale nie o nich
Pożeraczka, czyli raz adobrze