sernik - 18763 przepisów (strona:1093/1251)

W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 183

ciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie ten moment... Przejrzałam książki i gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste  nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta... Na zdjęciu wyglądała

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z kasztanami. Miodowe 149

Smacznego! I to już ostatnia słodycz na blogu na przed Świętami. Nie było tu w tym roku za bardzo świątecznie - zabrakło piernika, makowca, góry ciasteczek i przynajmniej kilku rodzajów sernika. Nie miałam jednak do tego głowy, poza tym duńskie Święta to zupełnie inna bajka...  Może w przyszłym roku będzie inaczej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 187

przepis, który wszystkich oczaruje i zawsze będzie mi wychodził. Na razie szukam i próbuję. Na blogu Happy vege znalazłam niedawno przepis na babkę intensywnie koksową. Miałam mleko kokosowe po serniku, i pomyślałam sobie, że to idealny pomysł. C. uwielbia wszystko, co kokosowe, więc byłam pewna, że zje z przyjemnością. Babka rzeczywiście jest bardzo intensywna w smaku - wiórki i mleko robią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pascha migdałowa - zupełnie wyjątkowa 215

tradycja ta dotarła. Wcześniej gdzieś coś na ten temat słyszałam, ale nie zawracałam sobie tym specjalnie głowy. Dopiero po założeniu bloga przyjrzałam się tematowi uważniej. Pascha to rodzaj sernika na zimno, przygotowuje się ją na bazie twarogu. Można użyć takiego z kostki, albo zrobić samemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna. Zrobienie twarogu w domu to wbrew pozorom

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z rabarbarem. Bo dlaczego by nie...? 142

słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy . Mmm... Gdy w Bag brød zobaczyłam chleb z rabarbarem, nie mogłam mu się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Morele w syropie. I plaża 160

wanilią. Efekt - wspaniały! Morele pachną cudownie, poza tym zachowują niezmieniony kształt - zalane gorącym syropem się nie gotują, więc zachowują strukturę. Będzie można je ułożyć na przykład na wierzchu sernika, a z syropu przygotować galaretkę. Ja chcę zrobić z nich lody - z pewnością będą smakowały wyjątkowo! Morele w syropie herbacianym Składniki: (na 8 słoiczków) 2 kg moreli 500 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka z mlekiem w proszku 189

się do użycia, zmieniłam koncepcję. Chciałam mleczny smak chałki uwydatnić, nie stłumić orzechami. Przypomniałam sobie o mlecznej kruszonce, którą widziałam kiedyś na blogu Cukrowej Wróżki . Ona użyła jej do sernika, według mnie idealnie nadawała się do mojej chałki. Oj, nie pomyliłam się. Kruszonka sama w sobie smakuje wyśmienicie - słodko-mleczna, inaczej nie da się jej opisać. Jeśli lubicie smak mleka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 173

gotowanie. Normalnie zjadłabym tosta i o sprawie zapomniała, ale on wraca głodny. I domaga się jedzenia. Które w dodatku nie jest na przykład pysznym, rozpływającym się w buzi, dyniowym sernikiem... Nie, on chce konkretów, mięsnych najlepiej. A ja mięsa przygotowywać nie lubię szczególnie. Ech... Na szczęście są zupy, i to głównie one nas ratują. I makarony, ale nie o nich

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krwawy tort na Halloween - dla dzieci i nie tylko 318

coś specjalnego. A było to tak - najpierw miałam wielkie plany na mnóstwo strasznych słodkości. Później stwierdziłam, że i tak nikt tego nie zje, postanowiłam się więc ograniczyć do dyniowego sernika (o nim jutro, wyszedł genialny!). Wczoraj jednak podjęliśmy spontaniczną decyzję, że zaprosimy znajomych na wspólny seans filmowy, stwierdziłam więc, że jednak coś strasznego na stole wylądować musi. Zdjęcie tego ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kakaowe serniczki z nutą pomarańczy 191

wanilią, skórką otartą z pomarańczy, cukrem, budyniem i jajami. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać do foremek, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 25-30 minut, wystudzić. Przybrać skórką pomarańczy

SzczyptaSmaQ
Cukier fiołkowy 193

Zaczęła się wiosna kwiaty budzą się do życia między innymi fiołki. Cudowny zapach i kolor. Powstaje z nich wiele rzeczy konfitury, wykorzystuję się do serników na zimno i tak można by było wymieniać bez końca :) Ja wykorzystam je do cukru. Przepis ten wpadł mi w oko ze strony "everycakeyoubake" od razu w tym sposobie się zakochałam. Sposób na wykonanie cukru

Basia w kuchni
317. 182

Twoje danie w 15 minut to...   Makaron/Kasza/Ryż w warzywami i kurczakiem 6. Czy zdarza Ci się używać do gotowania wszelkiego rodzaju  "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika? Nie. Kiedyś je uwielbiałam, ale gdy odkryłam, że sos słodko-kwaśny(czy też coś innego) można zrobić samemu, to poszły

More food, love and dreams
693. 2 lata bloga?! 144

wina pory o której pisze(3), może muzyki w głośnikach, może mojej własnej głowy, a może dlatego, że wbrew pozorom jestem szczęśliwa, ale zabrało mnie na przemyślenia, na pieczenie sernika w środku nocy i po prostu uśmiech. 2 lata.. teoretycznie nie długo, w praktyce całe wieki. Nie spodziewałam się. Mimo wszystkich wątpliwości nadal tu jestem, mimo wszystko przywiązałam się

More food, love and dreams
SERNIK Z PIANKĄ 999

mleko, olej, budyń, wymiksować. Wylać na kruche ciasto. Piana: Białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać, wylać na ciasto. Zapiekać ok 60 min w 180 st. Do przygotowania sernika użyłam produktów Mlekovita: Zapraszam na stronę Mlekovity: http://www.mlekovita.com.pl/php/ Zapraszam również na profil firmy na fb, mnóstwo ciekawostek, pysznych przepisów oraz konkursy: https://www.facebook.com/MLEKOVITA?fref=ts

Z Majeczką w kuchni
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 338

telewizji kulinarnej (którą oglądałam nałogowo będąc w Stanach). Oczywiście trochę go zmieniłam, bo np. zamiast gotowego dyniowego puree z puszki zrobiłam swoje ze świeżej dyni. Ciasto jest połączeniem tarty, sernika i ciasta dyniowego.  PUMPKIN PIE Składniki na ciasto: - 300 gram mąki - 200 gram masła - 1 jajko - 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na masę dyniową: - 1 mała dynia - 300 gram

Zgrabne Gotowanie