chleb - 26176 przepisów (strona:1101/1746)

Duszone warzywa z czarnuszką 138

puszki, w całości. Niestety na soczyste pyszne pomidory musimy jeszcze poczekać!  To danie jest zdecydowanie lepsze na drugi dzień, kiedy smaki "przegryzą się". Zazwyczaj podaje je z kromkami chleba, bo wtedy, tak jak robią to Włosi, pozostały na danie sos, można zjeść przy pomocy pieczywa właśnie. Kocham słońce, wino i dobre jedzenie! Duszone warzywa z czarnuszką / 2 porcje Składniki

Moja smaczna kuchnia
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 189

minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan lub w ostateczności bagietką. Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Smacznego ;) ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako składnik nadzienia do samosów. Kurczak tandoori

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaroniki 236

była także Maria Antonina, co akurat nie dziwi, gdyż była ona fanką wszystkiego co słodkie i luksusowe i to właśnie z jej ust pada słynne  "Lud nie ma chleba? Nich jedzą ciastka!"  Makaroniki można przygotować w dwojaki sposób - metodą włoską lub francuską. Ja wybrałam włoską, która z pozoru wydaje się trudniejsza, ale za to bardziej trwała. W przeciwieństwie

Słodki Kompromis
Sałatka z serem fetą 158

Sałatka z serem fetą Dzisiejsza moja propozycja to sałatka z serem fetą Składniki: mix sałat ser feta ogórek zielony pomidory koktajlowe papryka sos winegret mix prażonych ziaren grzanki z chleba tostowego Wykonanie: Nie podaję ilości w jakich użyłam, ponieważ robiłam bardzo małą porcje tylko dla siebie. Sami musimy ocenić jaka chcemy porcję zjeść. Na spód miseczki położyć mix sałat. Następnie

Pomysłowa kuchnia
Pulpety w pomidorach 243

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 kromki czerstwego chleba 1 cebula 1 jajko 1 garść rzeżuchy lub innej zieleniny sól, pieprz, słodka papryka 2-3 łyżki mąki 1 słoik 0,7 l … Czytaj dalej Pulpety w pomidorach

czarrna od kuchni
Tosty francuskie na słodko 150

Delikatna słodka przekąska, zawsze znajdzie zwolenników w Waszych domach:)) W związku z tym szczerze polecam słodkie tosty francuskie, u mnie się sprawdziły w 100%. Składniki 8 kromek chleba tostowego 3 łyżki śmietany 18% 2 jajka 1 cukier waniliowy szczypta cynamonu dżem pomarańczowy cukier puder do posypania Jajka dokładnie roztrzepać ze śmietaną, jajkami, cukrem waniliowym … Czytaj dalej Tosty francuskie

gotuj ze mną
FILET Z KURCZAKA DUSZONY Z WARZYWAMI 307

przykryciem 15 minut, po czym dodajemy różyczki brokuła i dusimy całość do miękkości mięsa i warzyw. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.  Podajemy z ryżem lub zjadamy z chlebem

Walijskie Pichcenie
Polska kuchnia w Warszawie - Polot 155

które co jakiś czas nas będzie zaskakiwać. Mam nadzieję, że kilka pozycji będzie stałych i na zawsze :)  Bardzo ciekawe są czekadełka, które przygotowywane są na miejscu: wypiekany świeży chleb, domowy smalec i różnego rodzaju kiszonki. Znowu duży plus, za urozmaicenie i wybór :) Oczywiście mam swoich faworytów i są to przystawki:  Swoją oryginalnością zachwycił mnie tatar z prażoną kaszą

Niezły Młynek
Focaccia z cukinią i pomidorem 122

prostokątnej blasze - ciasto jest wtedy o wiele niższe, ale za to bardziej chrupiące. Odkąd mam okrągłą foremkę, moją ulubioną jest wysoka, wyrośnięta focaccia. Upieczony włoski chleb można z powodzeniem zamrozić w całości lub w kawałkach. Później wystarczy rozmrozić, można także podgrzać w piekarniku. Ciasto pozostaje tak samo smaczne jak po upieczeniu.  Focaccia z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Tosty francuskie z owocami 209

środku.  Tosty francuskie z owocami Drukuj Składniki 125 ml mleka 2 jaja 6 kromek pieczywa garść owoców (różnych) syrop klonowy Sposób przygotowania: Połącz mleko z jajkami. Kromki chleba zanurz w mlecznej miksturze i obsmaż na suchej patelni, aż się zarumienią. Ciepłe tosty polej syropem klonowym, a następnie udekoruj owocami. Smacznego Artykuł Tosty francuskie z owocami pochodzi z serwisu Rusty

Rusty Fork
Pizza ” Valencia „ 199

smaku tarty ser żółty , dowolnego rodzaju Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto – powinno to trwać około 15 minut ( najlepiej sprawdza się automat do chleba , świetnie wyrabia ciasto i oszczędza nasze ręce ) .Wyrobione ciasto ,dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Odstawiamy na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce . Jedną część

Ogrodnik w podróży
Tarta z feta, tymiankiem i pomidorami 174

wiosną. Wiosnę mam na balkonie, słońce świeci tak mocno, że wydawałoby się, że jest niesamowicie ciepło…Za to u mnie w kuchni naprawdę gorąco. Przed chwilą upiekłam chleb i tartę. Tarta z feta serem to nieodzowne danie na wielkanocnym stole. Jest to potrawa, którą można przyrządzić wcześniej. Tartę można zamrozić i odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce. Na święta wybieram

codojedzenia
Kanapki z kozim serem, smażonymi rzodkiewkami i jajkiem 242

rzodkiewek łyżeczka masła klarowanego łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 ugotowane jajka szczypiorek, sól i pieprz do posypania Umyte i pokrojone rzodkiewki podsmażamy na maśle klarowanym, posypując je pieprzem cytrynowym. Kromki chleba smarujemy serkiem kozim, a na nim układamy ciepłe rzodkiewki, oraz pokrojone w plasterki jajko. Kanapki posypujemy szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smacznego :) A jeśli wolelibyście kanapkę bez jajka to polecam wersję

Mienta blog
Nowe menu w warszwskim Polocie 186

prażoną kaszą gryczaną, w towarzystwie kawowego majonezu, przepiórczego jajka i marynowanych grzybów. Tatar jest idealnie posiekany, a prażona kasza bardzo smakowicie chrupie w zębach. Do tego dostajemy domowy razowy chleb na zakwasie z żurawiną. W Polocie można też samemu wybrać sobie czekadełko, z reguły są to różnego rodzaju kiszonki i przetwory, wszystkie przygotowywane na miejscu. Tym razem trafiamy na marynowaną

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki do żurku 156

Chlebki do żurku Chlebki robi się szybko i łatwo. Z podanych składników wychodzą trzy sztuki. Chlebki spokojnie możemy upiec na dzień przed podaniem, wydrążyć i przechowywać

Blog z Apetytem