Przepis ten dedykuję przyjacielowi rodziny Jackowi M ., który z niecierpliwością się o niego dopytuje, jak również jego pięknej małżonce Ani . Oboje mieli okazje skosztować tej przystawki lub dodatku do dania głównego.Do podstawowego ciasta potrzebujemy ziemniaki. Myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są już rozpadające się, odcedzamy i czekamy(...)chwilę ochłoną, czyli przeschną. Teraz, jeszcze gorące mielimy w maszynce do mielenia, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Gdy już całość mamy zmieloną, ważymy nasze ziemniaki i ostudzamy. Na 1 kilogram przeciśniętych ziemniaków potrzebujemy - 2 żółtka (białka można wykorzystać do jajecznicy) - 300 gr. mąki pszennej - 1/3 szklanki startego parmezanu lub sera bursztyn - kawałeczki masła
Pasje JolkiRozbić każdy plaster tłuczkiem. Wszystkie przyprawy, razem z rozgniecionym czosnkiem, wymieszać z wodą. Przelać do miski. Mięso wkładać do zalewy porcjami i dobrze wymieszać, tak jak byśmy robili mielone. Do szynkowara włożyć woreczek foliowy i wkładać mięso, dobrze je ubijając. Można sobie pomóc drewnianą łyżką. Szynkowar zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 2 doby
Kulinarny karnet Christopherajednak od czasu do czasu, kiedy mam wolny dzień, kuszę się na ich przygotowanie, bo apetyt na nie zwycięża niechęć robienia :-) Składniki: 1 główka kapusty białej 250g mielonego mięsa ok 250g ryżu 1 jajko 1 cebula do farszu 1 cebula do sosu olej sól pieprz koperek Na sos: bulion ok 30g masła (najlepiej sklarowane
Walijskie Pichcenietakie zestawienie zadowoli chyba najbardziej wymagających. Przygotowuję ich zawsze sporo, żeby mieć obiad na 2 dni z głowy, bo wszyscy je bardzo lubimy :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka) 2 łyżki bułki tartej 1 jajko liść laurowy ziele angielskie 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki mąki sól, pieprz słodka i ostra
Walijskie Pichcenieparzonego, obtoczone w jajku i bułce tartej i smażone na oleju. Nie wiem jaki powinno być oryginalne nadzienie, na wielu blogach pisze, że dowolne: może być to mięso mielone, szynka, feta, suszone pomidory czyli wszystko co lubimy i co nam inwencja podsunie. Kto jeszcze nie robił - niech biegnie do kuchni, bo pierożki robi się bardzo szynko, a efekt
Walijskie Pichcenie(łopatka, szynka, drób) 1 jajko trochę kaszy manny sól pieprz Wykonanie: Warzywka myjemy, obieramy wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy. Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz i wyrabiamy na gładką masę. Mokrą dłonią formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy na wodę z naszymi warzywkami. Gotujemy ok 20 minut
Walijskie PichcenieTradycyjny, puszysty i delikatny sernik ze skórką pomarańczową i rodzynkami ... cóż może być smaczniejszego? Składniki: 1kg mielonego twarogu 1 szkl. cukru kilka kropli aromatu cytrynowego lub otarta skórka z 1 cytryny 6 jajek(...)100g skórki pomarańczowej 50g rodzynek 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 100g rozpuszczonego masła Na spód: 2op.herbatników (po 65g każde) 60g roztopionego masła Wykonanie: Herbatniki mielimy (można włożyć je do woreczka foliowego i ugnieść wałkiem lub rozdrobnić tłuczkiem), dodajemy do nich rozpuszczone masło. Masą wyklejamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała
Walijskie PichcenieMakaron w sosie pomidorowym to najprostsza klasyka jaka znam. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego dania :) Można je wzbogacić o mielone mięso, warzywa, boczek, żółty ser i wiele innych składników. Ale ja lubię czasami przygotować bardzo prostą wersję tylko z kiełbaską. Bo smak tkwi w prostocie ... Składniki: 250g makaronu wstążki 1 cebula 5 kiełbasek
Walijskie Pichceniesmaku są pyszne. Mimo, że nie wyrastają mocno, są puszyste w środku i smakiem przypominają tradycyjne bułki wielozbożowe. Przepis na 3 duże bułki: 6 łyżek otrębów niemielonych 2 łyżki skrobi ziemniaczanej szczypta soli 2 jajka Wykonanie: Odmierzamy otręby, wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli. Białko oddzielamy od żółtka, żółtko przekładamy do miseczki z otrębami, mieszamy. Białka ubijamy
Walijskie Pichcenieząbki czosnku bułka tarta olej Wykonanie: Mięso mielimy razem z 1 cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Na oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i pokrojone drobno pieczarki . Doprawiamy je solą i pieprzem. Odciskamy ew.sok, który puściły pieczarki. Na zwilżoną dłoń nakładamy łyżkę mięsa mielonego, rozpłaszczamy je nadając mu kształt prostokąta. Na środek nakładamy
Walijskie Pichcenieochotę na nadziewane pieczarki, nadzienie okazało się na tyle smaczne, że teraz najczęściej występuje samodzielnie, w formie kotletów. Warto wypróbować i przekonać się jak pyszne są:) Składniki: mięso mielone jajka ugotowane na twardo żółty ser kilka niewielkich pieczarek sól pieprz ulubione zioła (u mnie najczęściej bazylia i oregano lub tymianek) panierka (mąka, jajko, bułka tarta) Pieczarki, jajka
chwile dla mniepapryka ostra w płatkach. Ja dodałam 1 chili i było ok. 6 łyżek octu z białego wina 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej. sól do smaku 60 ml oleju lub oliwy cukier do smaku 4 łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Paprykę, bakłażany myjemy osuszamy i układamy na blaszce. Bakłażana dodatkowo nakłuwamy(...)przepuszczamy przez praskę. (Cebulę i czosnek można również upiec, ale ja dodałam surowe. ) Ja warzywa potraktowałam blenderem, można je równie dobrze drobno pokroić, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Wszystko przekładamy do garnka, większej patelni. Dodajmy przecier pomidorowy,oliwę, ocet balsamiczny i winny,doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy
Malinowe Pocałunkitemperaturze 180 - 200 stopni pod przykryciem. Podobnie postępujemy z cukinią :) Ze środka wydłubujemy pestki, nakładamy nadzienie i pieczemy. Jeśli bardzo lubicie mięso, możecie dodać do farszu przesmażone mielone drobiowe lub wieprzowe mięso, bądź zastąpić nim w zupełności kaszę :) Smacznego
Taste Of My Daykwadraciki. Ci, którzy śledzą mojego bloga wiedzą, że uwielbiam dania, które można do woli modyfikować. Tak samo jest i z łazankami . Znajdą się tam pieczarki, boczek, mięso mielone... tym razem jednak pozostanę wierna recepturze mamy i podam je tak, jak jadałam w domu, a więc z kiełbasą i cebulą podsmażoną na smalcu oraz kapustą kiszoną. Składniki: 1/2 opakowania
Kitchens Alphabet