mielone - 47549 przepisów (strona:1096/3170)

Kurczak po cygańsku 150

Ulubionym daniem mięsnym moich dzieci są kotlety mielone, albo kurczaczek. Kurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi warzywami, którego nazwałam kurczakiem po cygańsku. Wykorzystałam marchewkę, pietruszkę i selera z rosołu, resztki kalafiora z lodówki i pół czerwonej cebuli. Danie wyszło pyszne, pachnące warzywami, a kurczaczek aż rozpływał się w ustach

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kalafiorowo-brokułowy tabbouleh 149

różyczki) ok 200 g brokuła ok 2 garście ugotowanej ciecierzycy 4 pomidory 1 ogórek wężowy oliwę z oliwek duży pęczek świeżej pietruszki sok z 1 cytryny sól, pieprz, mielone chilli Przygotowanie sałatki zacznijcie od obrania i pokrojenia ogórka. Pomidory możecie również sparzyć, obrać i drobno pokroić (usuńcie środki z nasionami). Tak przygotowane warzywa umieśćcie w misce. Dodajcie ciecierzycę

Szybko Tanio Smacznie
Piersi z kurczaka panierowane w brokułach 158

wodzie,odcedzić  wymieszać z masłem i ostudzić Dodać jajko bułkę tartą i starty ser doprawić  solą pieprzem wymieszać wszystko razem by powstała masa podobna jak na mielone 3. Piersi obłożyć powstałą masa (nie jest to proste ale warto się troszkę pomęczyć ) smażyć na oleju delikatnie obracać podczas smażenia,usmażone  włożyć na 10 minut do piekarnika

W królestwie smaków Beaty
Ciasteczka koksowo-migdałowe z dżemem 177

szczypta soli ulubiony dżem Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier puder. Cały czas ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie porcjami dodawać wiórki kokosowe i mielone migdały. Mieszać delikatnie łyżką aż składniki się połączą. Ręce zwilżyć we wodzie. Z masy uformować kulki, lekko spłaszczyć i palcem zrobić wgłębienie ( tak jak byśmy robili kluski śląskie). Gotowe

Monia miesza i gotuje
Kiełbasa krakowska parzona 224

pręgi wołowej 500 g słoniny osłonki białkowe fi 65 mm Przyprawy na 1 kg mięsa: 17 g peklsoli 15 g kminku 1,5 g pieprzu naturalnego mielonego 4 g czosnku  Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki o wymiarach 3 x 3 cm. Każdy rodzaj mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach. Peklosól dzielimy proporcjonalnie do ilości mięsa i dokładnie mieszamy(...)mięsem, czyli peklujemy na sucho. Ugniatamy w naczyniach pozbywając się powietrza, przykrywamy i trzymamy w zimnym miejscu w temperaturze 4-6 stopni przez 48 godzin. Po tym czasie mielimy wieprzowinę klasy II sitkiem 10 mm, i słoninę sitkiem o średnicy 8 mm, natomiast wołowinę o średnicy 4 mm. Wieprzowinę klasy I zostawiamy w kawałkach. Do miski wkładamy wszystkie rodzaje mięs

Kulinarne przygody Gatity
wytrawne muffiny z soczewicy i cukinii 175

dziesiątkę. Smaczne i zdrowe drugie śniadanie, które sprawiło mi na prawdę wiele radości. SKŁADNIKI : 100g cukinii 1 łyżka nasion chia 2 białka jajek 4 łyżki czerwonej soczewicy łyżka mielonego lnu przyprawy: majeranek, bazylia, rozmaryn, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, curry, słodka papryka dwie pieczarki łyżka siemienia lnianego WYKONANIE: soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie odcedzamy białka ubijamy

healthy dreams
chia bananowo-dyniowe placki 129

odłącznik od rzeczywistości. Siedziałam, delektowałam się i cieszyłam sobotnim porankiem (tym razem bez pośpiechu).  SKŁADNIKI: ok 100g dyni hokkaido 4 łyżki nasion chia łyżka nasion konopii banan łyżeczka mielonego lnu garść fistaszków łyżeczka cynamonu WYKONANIE: dynię obieramy, kroimy w kosteczkę i parujemy do miękkości uparowaną dynię blendujemy z bananem do zblendowanych składników dodajemy chia szałwię, nasiona konopii

healthy dreams
karobowa owsianka kokosowa (SERNICZEK) 145

całość mieszamy i gotujemy kolejne 5 min- stale kontrolujemy zawartość płynu gotową owsiankę przelewamy do miseczki i podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie: figa, migdały, nerkowce, jagody goji oraz mielony

healthy dreams
Domowa przyprawa korzenna- lek na wątrobę 196

chwalić :3 SKŁADNIKI: 2 łyżki cynamonu łyżeczka ostropestu ziarno kardamonu goździk gwiazdka anyżku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru ziele angielskie szczypta kolendry szczypta szafranu WYKONANIE; WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE RAZEM MIELIMY

healthy dreams
jarmużowy pudding 95

SKŁADNIKI: 2 garści jarmużu banan łyżka nasion chia łyżka płatków owsianych łyżeczka młodego jęczmienia mielonego 3 łyżki mleka kokosowego + dodatki : mleko kokosowe, amarantus ekspandowany, płatki migdałowe WYKONANIE: płatki mielimy, jarmuż blendujemy z bananem wszystkie składniki mieszamy razem, umieszczamy w lodówce

healthy dreams
Pieczeń siekana 118

służyć. Bułkę namoczyć w bulionie. Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Słoninę drobno pokroić. Mięso posiekać, ja robię to w malakserze. Mięso siekane ma inną strukturę niż mięso mielone. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim mięso formując podłużny klops. Posmarować go rozmąconym

królestwo garów
Mielonka z galaretką. 235

mieszam dodając wodę.Mięso ma być mocno klejące dokładnie wymieszane.Odstawiam do lodówki na 5 godz.I co godz mieszam dodając odrobinę wody.Po 5 godz.łącze ze sobą mięso mielone z krojonym i dokładnie mieszam.Dodaje jeszcze odrobinę wody i odstawiam do lodówki na godz.Potem nakładam ściśle w słoiki zostawiając 2-3 cm od góry wolnego miejsca.Zakręcam i teraz tyndalizacja.Pasteryzujemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka wieprzowa z szynkowara 130

kilogramy mięsa z łopatki 4 łyżeczki soli peklowej 4 łyżeczki żelatyny 100 ml.zimnej wody 5 gram pieprzu czarnego grubo mielonego 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego Sposób przygotowania: Mięso mielimy, dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy sól rozpuszczoną w zimnej wodzie, wsypujemy żelatynę. Mięso wyrabiamy do momentu aż będzie się kleiło do rąk.  Masę mięsną przekładamy do szynkowara, wierzch wyrównujemy łyżką

Bajeczna Kuchnia
Domowe hamburgery 144

łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50g), - 2 bułki pełnoziarniste (ok. 120g), - przyprawy: wędzona i słodka papryka, sól,  pieprz, sok z cytryny. Sposób przygotowania 1. Mielimy filety z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów. 2. Z mielonego mięsa formujemy 2 kotlety i smażymy na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu), po ok. 2-3 min z każdej strony. 3. Ziemniaki obieramy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Dietetyczne kotlety rybne 199

morszczuka, 1 mała cebulka, 1 jajko, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, sól i czarny pieprz mielony, Przygotowanie: Filet z morszczuka wraz z cebulką rozdrabniamy w szatkownicy lub mielimy. Wszystkie składniki na kotlety przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy, aż masa będzie zwarta i jednolita. Formujemy owalne kotleciki, które delikatnie spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania