Świeży jest obłędny! Dodać pomidory z puszki. Gotować jeszcze bardzo delikatnie. Można przygotować zasmażkę z masła i mąki, uważać by się nie spaliła. Ja ostatnio zamieniam zasmażkę na...mielone siemię lniane. Idealnie zagęszcza i jest zdecydowanie zdrowsze! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidobrze nie urozmaica obiadu jak surówka. Nawet jeśli kolejny dzień jemy tradycyjnego kotleta schabowego lub mielone, zmieniając dodatki stwarzamy nowe danie. Dziś prosta, szybka w wykonaniu, a przede wszystkim smaczna surówka. Taki dodatek do obiadu cieszy podniebienie i oczy. Czyż taka zdrowa, kolorowa suróweczka nie cieszy oczu? U mnie w domu nikt nie może się jej oprzeć. Składniki
Słodkie okruszkimajeranku, sól, pieprz; Sos myśliwski: - 30 g masła, - 30 g mąki, - 300 ml bulionu, - 15 g suszonych grzybów, - 50 g wędzonki, - 2 korniszony, - 1 cebula, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - mielona papryka, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, olej Wykonanie: Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny(...)wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę , ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plSkładniki: kubek mleka 0,5 kostki drożdży 2 łyżki cukru 1 kg mąki kubek dyni 3 łyżki oleju cynamon mielone goździki powidła śliwkowe serek mascarpone cukier puder Przygotowanie: mleko gotujemy z cukrem, odstawiamy do ostygnięcia dynię podsmażamy na oleju drożdże kruszymy i dodajemy do mleka, kiedy trochę ostygnie ( będzie w temp,. 70'C) przesiewamy połowę mąki, odstawiamy
Luźna Kuchnianajlepiej kulą/ pałką do ucierania jak to robiły nasze babcie. Odradzam mikser ponieważ ciasto ma kleistą konsystencję i może przyczynić się do jago spalenia. Wedle uznania dosypujemy rodzynki, mielone orzeszki laskowe, migdały i skórkę pomarańczową:) Z tej ilości ciasta wychodzą dwie foremki keksowe piernika:) Pieczemy około 30 minut w temp. 180"C, a po ostudzeniu kroimy
Luźna Kuchniajest pyszny. Sernik gotowany jest delikatny i po schłodzeniu przypomina mi w smaku lody. Jeśli nie znacie go to jest zdecydowanie warty uwagi. Sernik gotowany na herbatnikach: 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka*) 4 ekologiczne jajka 200 g masła (1 kostka) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) 3/4 szklanki(...)mieszamy do połączenia. * Jeśli używamy sera wiaderkowego to musi on być gęsty – jeśli ser wylewa się i nie trzyma kształtu to sernik może się nie zsiąść. Ja nie mieliłam sera – użyłam wiaderka z Piątnicy. Post Szybki sernik gotowany na herbatnikach pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumoże być przygotowana wcześniej- odgrzewanie jej nie przeszkadza. Zdjęcie może nie najlepsze, ale na ten czas nie mam innego. SKŁADNIKI: 1kg. mięsa mielonego (ja używa szynki wieprzowej i mielę, myślę że drób też może być) 2 łyżeczki papryki ostrej 1 pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz 3 małe papryki czerwone czerstwa bułka 1 jajko 2- 3 cebule tłuszcz
Kuchnia BeatyBardzo lubię gołąbki i najczęściej przygotowuję je z ryżem i mieloną szynką lub chudą łopatką. Równie dobre są z kaszą jęczmienną czy gryczaną, ale dziś postanowiłam ulepszyć nieco farsz i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjne-czasem mały szczegół zmienia potrawę w doskonałe i zupełnie inne danie. SKŁADNIKI: 60 dag. szynki lub chudej łopatki 20 dag. wędzonej szynki(...)koncentrat pomidorowy-szklanka wody średnia główka kapusty WYKONANIE: Kapustę gotujemy w vegecie, zostawiamy do ostygnięcia i obieramy liście, na klarowanym maśle podsmażamy czosnek z cebulą- szklimy, obie szynki mielimy na grubych oczkach, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i surowe jajka, wszystko dobrze wyrabiamy i przygotowujemy gołąbki, na patelni rozpuszczamy masło i układamy gołąbki-ja smażę kilka minut podlewając rozpuszczonym
Kuchnia Beatykurczaka 300 gram wędzonego boczku 2 ząbki czosnku tymianek szczypta gałki muszkatołowej papryka słodka kmin mielony sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Mięso z indyka, boczek oraz czosnek mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach. Mięso z kurczaka kroimy w średnią kostkę. Wszystkie składniki wraz z przyprawami, dobrze wyrabiamy ma gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso
kgwjanczewosól, pieprz łyżka masła Przygotowanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle Ugotowane ziemniaki, twaróg i podsmażoną cebulkę mielimy. Doprawiłam sporą ilością świeżo mielonego pieprzu oraz soli. Co do soli i pieprzu każdy przyprawie według swojego gustu. Drugim etapem jest przygotowanie ciasta: Do pół szklanki z gorącą wodą wkładamy łyżkę masła, mieszamy
Amatorka kuchennadymki sól pieprz 2 szklanki mąki pszennej typ 450 2/3 szklanki ciepłej wody sól PRZYGOTOWANIE: Cebulę dymkę (jej zieloną część) drobno kroimy. Ziemniaki mielimy razem z serem, dodajemy pokorną cebulkę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego farszu. Przygotowujemy ciasto. Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy wszystko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikawałki.Wsypać do garnka,wlać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem aż będzie miękka. Mieszamy co kilkanaście minut. Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia,studzimy i mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkami,obieramy kroimy na kawałki,wsypujemy do garnka wlewamy pół szklanki wody i prażymy aż będą miękkie. Gdy ostygną mielimy w maszynce(...)dynię i mieszamy razem z dynią. Pomarańcze gotujemy całe z skórką około 10 minut. Przekrawamy na ćwiartki wyciągamy pestki i mielimy w maszynce. Następnie stawiamy nasze powidło na mały ogień i prażymy 30 minut bez przykrywania,mieszamy co kilkanaście mitut . Teraz mieszamy cukier z pektyną i wsypujemy do powidła,dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minutki. Na końcu dodajemy
Przepisy i porady kulinarneskładników na ciasto zrobić kruche ciasto i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy kruche ciasto będzie się nam chłodzić,przygotowujemy sobie masę serową. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce ( lub kupujemy już mielony w sklepie ). Następnie ucieramy z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodajemy jajko i znów mieszamy kilka minut. Na końcu dodajemy budyń i chwilkę
Przepisy i porady kulinarnepól i wyciągamy miąższ. Łączymy z kakao i miodem i miksujemy blenderem na gładka masę. Wg upodobań można dodać więcej lub mniej kakao i miodu lub też dodać mielone orzechy czy cynamon. Przechowujemy w lodówce
Pyry na Gaz