mielone - 47549 przepisów (strona:1125/3170)

Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 171

Następnym razem użyję makaronu lasagna i sama będę zwijać w rulony. Będzie prościej i zdecydowanie szybciej. A kto wie, może doczekam się maszynki do makaronu? Marzenie... :) Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 1 opakowanie gotowego makaronu cannelloni lub lasagna 1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu) 1 kula

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowane burgery z papryką i sos cebulowy 171

Pogoda nie sprzyja grillowaniu, ale udało mi się w ten weekend zorganizować imprezę ogrodową.... pod namiotem :-P Składniki na burgery: 0,5 kg mielonej wołowiny (najlepiej antrykotu)  1 cebula 2 ząbki czosnku  1 duża, żółta papryka szczypiorek natka pietruszki ok. 50 ml zimnej wody sól świeżo zmielony kolorowy pierz olej do smażenia dodatkowo pszenne bułki składniki

Bon Appetit Małgorzaty
Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu 239

stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy biszkopt. Składniki masy makowej dokładnie mieszamy, dodajemy stopniowo na ubite na sztywno białka i wykładamy na biszkopt. Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia lub mielimy blenderem z dodatkiem Malibu i żółtek. Kiedy otrzymamy jednolitą masę dodajemy miód, stewię, mąkę ziemniaczaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo jedno ubite

Mango Papaja
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 189

Vogue’a. Tak czytałam, czytałam i podjęłam męską decyzję. Będę robić pasztet z soczewicy. Po swojemu, albowiem mi jakoś mdło internety brzmiały. Na początek won poszły przepisy zakładające mielenie czegokolwiek. Potem odrzuciłam przepisy zawierające 37 różnych przypraw, bo co za dużo to nie zdrowo. Na końcu obraziłam się na przepisy zawierające jakieś wynalazki z alchemii typu kąpiele wodne(...)spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam : ) Potrzebujemy: 350 gr soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 2 ząbki czosnku 3 nieduże cebule kawałek pora listek laurowy ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego odrobinę gałki muszkatołowej kilka suszonych pomidorów sól, pieprz łyżeczka majeranku 1 jajko 2 łyżki otrębów owsianych Soczewicę gotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy

ladykitchen
Świąteczna strucla makowa 356

więcej niż 2 cm przestrzeni)  i pieczemy w 180 stopniach również przez 30-35 min. Upieczony i polukrowany makowiec posypujemy posiekanymi migdałami, skórką pomarańczową lub makiem (niemielonym). Makowce świetnie się przechowują i można je upiec nawet 3-4 dni przed Świętami. Całkowicie ostudzone ciasta należy w takim wypadku zawinąć w ściereczkę i schować do szczelnego pojemnika

Ratunku obiad
Pierniczki Lebkuchen 253

jajek. Lepszych lebkuchen nigdzie nie znajdziecie. Gorąco je polecam! Polecam również mój przepis na pierniczki z witrażami. Składniki : 2 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 20 g cukru cynamonowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej(...)płynnego miodu 100 g masła 60% 100 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej Składniki na lukier: cukier puder około 3/4 szklanki wymieszany z sokiem z połowy cytryny Przygotowanie: Migdały mielimy w szatkownicy. Wszystkie suche składniki umieszczamy w misie robota, mieszamy hakiem aby się równomiernie połączyły. Miód i masło przekładamy do rondelka, podgrzewamy do czasu aż masło się rozpuści, możemy lekko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Migdałowy placek Króla czyli Galette des rois 175

dwie części, schłodzone (użyłam gotowego, świeżego ciasta francuskiego w rulonie, paczka xxl, 375g) Glazura 1 żółtko mleko 1 łyżeczka przygotowanie W średniej misce, lub w misie miksera, połączyć mielone migdały, cukier, sól i skórkę pomarańczową. Dodać masło i mieszać aż się całkowicie połączy . Dodać po jednym jajku, razem z rumem i ekstraktem z migdałów. (Mieszanina może nie wyglądać

Stare Gary
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 236

samo żółtko 3/4 szklanki ciepłej wody sól Składniki na farsz: 600-700 g kiszonej kapusty 40-50 g suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki masła ghee 3-5 łyżek mielonych orzechów laskowych 1 jajko natka zielonej pietruszki,majeranek Wykonanie: grzyby dokładnie wypłukać ,zalać niewielką ilością wody i pozostawić do namoczenia przez noc.Następnego dnia ugotować do miękkości.Odcedzić(...)kostkę i zeszklić na  maśle.Dodać posiekane grzyby i przesmażyć razem z cebulą.Dodać kapustę.Doprawić solą i pieprzem.Ostudzić.Posiekać farsz  lub przepuścić przez maszynke do mielenia mięsa na grubym sitku.Do farszu wbić jajko,dodać orzechy laskowe ,natkę zielonej pietruszki ,majeranek i dokładnie wymieszać.Dodatek orzechów laskowych doda nie tylko aromatu ale wchłonie nadmiar wilgoci z farszu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Stek z piersi kurczaka z cebulą , papryką i czerwonym pieprzem 166

octu winnego -maslo klarowane lub olej do smazenia Persi z kurczaka przykrywamy folia i lekko rozbijamy ,tylko od strony skory.Bardziej z grubszego konca,zeby wyrownac grubosc calego steku.Solimy,nacieramy mielona papryka,odstawiamy. Obieramy cebule i papryke czerwona.Cebule kroimy w grube polksiezyce,papryke w paseczki.Podsmazamy na rozgrzanej patelni.Gdy zacznie zmniejszac objetosc ,zsuwamy na bok patelni i obsmazamy teraz mieso.Po kilka(...)minut.Podalam z ziemniakami i jarmuzem. CZERWONY PIEPRZ wlasciwie nie jest w ogole pieprzem.Jest to Schinus Molle tzw.peruwianskie drzewo pieprzoweJest bardziej subtelny i wykwintny w smaku od prawdziwego czarnego pieprzu.Nie mielimy go.Uzywamy lekko utluczony w mozdzierzu.Te urocze czerwone ziarenka, sa kruche i pokryte  odstajaca luska.Przypieczony czerwony pieprz jest pysznie chrupiacy.Swa czerwona barwa zawdziecza kapsaicynie,ktora ma dzialanie przeciwzapalne i przeciw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb żytni z mąką pszenna razowa i łamanym ziarnem żyta wg J.Hamelmana 154

Rewelacyjny,przepyszny chleb,kolejny z ksiazki "Chleb" Jeffreya Hamelmana.Na gleboki smak tego chleba wplywaja maka pszenna razowa i namoczone ziarno zyta.Ziarno zastosowane w przepisie jest lamane,a nie mielone i w znaczacy sposob odzialuje na konsystencje pieczywa.Od dawna frapowal mnie dodatek lamanego ziarna ,nie przypuszczalam jednak ,ze rezultat moze byc tak fantastyczny. Chleb jest cudownie wilgotny,dzieki czemu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa bułka tarta 188

przed samym panierowaniem.Bulka bez dodatkow po prostu lepiej sie przechowuje.A smak panierki bardzo uszlachetni np.dodatek wiorkow kokosowych,orzechow mielonych lub ulubionych ziol Inna opcja to uzycie maszynki do mielenia miesa.Odradzam jednak,poniewaz sucha bulka bardzo tepi ostrza nozy maszynki.Ewentualnie pozostaje zetrzec bulke na zwyczajnej tarce jarzynowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kiełbasa wiejska wędzona 167

ziela angielskiego 15 g pieprzu mielonego czosnek jedna główka plus granulat pół torebki 1 litr wody zimnej 200 g skórki ze słoniny plus wywar. WYKONANIE Mięso mielimy na rzadkiej siatce, słoninę i boczek na gęstszej. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, ziele angielskie zmiażdżyć. Cała sztuka dobrej kiełbasy polega na odpowiednim wyrobieniu farszu. Potem już tylko napełnianie jelit przez odpowiednią

W kuchennym oknie Ewy
Domowy pasztet z królika 184

podsmażone mięso jest suche bo przecież do pasztetu dodaje się również tłuste mięso i boczek. Jedyną czynnością, której nie lubię przy robieniu pasztetu to mielenie mięsa dlatego muszę przyznać bez bicia, że mój pasztet był mielony tylko raz a w przepisie podaję, że dwa…. bo tak powinno być ale….cóż nie jestem doskonała…;) Domowy pasztet

UgotujmyTo.pl
Sernik z brzoskwiniami 491

niż ser mielony i dlatego po upieczeniu i ostygnięciu następnego dnia na spodzie zrobił się lekko wilgotny. Dlatego trzeba wybierać te dobre jakościowo sery z wiaderka lub zwyczajnie mielić ser, żeby sernik z brzoskwiniami czy jakikolwiek który przygotowujemy zawsze dobrze wyszedł.   Sernik z brzoskwiniami – składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 250g 3 łyżki cukru

UgotujmyTo.pl
Pulpety w sosie porowym 716

Już od jakiegoś czasu chodziły za mną te pulpeciki . A konkretnie to sos porowy do nich. Kilka dni temu postanowiłam dogodzić swojemu podniebieniu i przyrządziłam porcję

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania