mielone - 47549 przepisów (strona:1132/3170)

Galaretka z warzywami 125

groszek konserwowy 1 puszka · kukurydza w puszce 1 puszka · pieczarki marynowane 200 g  · papryka marynowana 200 g · szynka z kurczaka 200 g · żelatyna 5 łyżek · sól · czarny pieprz mielony · rosół warzywny 1 L   Żelatynę należy namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, tak żeby napęczniała. Rosół dokładnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną, sola i pieprzem. W dużej formie

przepisy- Milki
DELIKATNY SERNIK Z DODATKIEM UGOTOWANEGO BUDYNIU 167

łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę serową: ugotowany budyń (600 ml mleka, 2 budynie śmietankowe, 1/3 szklanki cukru) 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 16g 1 kg mielonego białego sera 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego Dodatkowo: dowolne owoce, u mnie brzoskwinie

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI (keto, LCHF, bez glutenu) 151

kiszonych 200 g sera żółtego dobrej jakości 300 g majonezu domowego (lub dobrej jakości sklepowego) 30 g musztardy bez cukru (patrz na skład!) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki kiszone i obraną cebulę pokroić w kostkę. Jabłko umyć

Ola la LCHF
Wegetariańskie chili con carne 135

stanowią drobno pokrojone i przesmażone z cebulką pieczarki. Drugim, bardzo ważnym składnikiem, jest cieciorka, wcześniej podpieczona w piekarniku, którą trzeba lekko przemielić w blenderze, lub posiekać, żeby uzyskać strukturę mielonego mięsa. Cieciorkę można byłoby dodać bez pieczenia, ale wyciągnięta z piekarnika i zmiksowana zmienia się w delikatne, aczkolwiek wyczuwalne drobinki. Wegetariańskie chili con carne nie może się obejść

Niedzielny kucharz
Kulki z daktyli, rodzynek i orzechów - energy balls... 131

Przepis ze strony supermarketu Lidl . Składniki: (na 16 sztuk) 50g orzechów (oryginalnie pekany, u mnie włoskie) 100g wypestkowanych, miękkich daktyli 50g mielonych migdałów 50g rodzynek/sułtanek 1 lekko czubata łyżka kakao opcjonalnie: 2 łyżeczki oleju kokosowego opcjonalnie: wiórki kokosowe, do obtoczenia W robocie kuchennym zmiel orzechy. Dodaj daktyle, migdały, rodzynki i kakao i zmiel jeszcze raz, aż do uzyskania

Lejdi of the house
SERNIK ROSA, W WERSJI MINI 145

łyżki zimnej wody. Ja do swojego ciasta dodałam. Ciastem wyklejamy dokładnie blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. masa serowa: - 1kg sera mielonego (używam wiaderkowy Juliko- b. gęsty) - 140g ksylitolu (lub cukru) - 2 mniejsze jajka - 1,5 opakowania budyniu (60g) - 4 żółtka - 330g mleka - 85g oleju W misie ucieramy ser z ksylitolem

Smaczne Zdrowe
Placek po węgiersku 160

jaja 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól Gulasz – Składniki: 0,5 kg mięsa ( np. szynka wieprzowa ) 1 średnia cebula 150 g boczku parzonego 1 łyżkę papryki słodkiej mielonej ząbek czosnku odrobina papryki ostrej 2 ziarna ziela angielskiego 1 mała marchew 1 średnia czerwona papryka słodka 250 g pieczarek 1,5 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej

Olcia gotuje!
Ciasto na zakwasie lievito madre z rodzynkami i cynamonem 126

lievito madre 150 g rodzynek szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy MASA CYNAMONOWA 35 g miękkiego masła 30 g cukru ciemnego Muskovado (lub trzcinowego) 8 – 10 g mielonego cynamonu Dodatkowo jajko i łyżka mleka do smarowania ciasta Wykonanie ZAKWAS LIEVITO MADRE Jak zrobić zakwas pszenny lievito madre? DZIEŃ 1 – wieczór 25 g zakwasu pszennego

Tajemnice Smaku
Roladki z szynki z chrzanem 351

roladki z szynki z chrzanem Składniki na roladki z szynki z chrzanem 3 jajka 150 g sera żółtego 2-3 łyżki chrzanu 1,5 łyżki majonezu Sól, świeżo mielony pieprz 10 plastrów dobrej jakości szynki Jak zrobić roladki z szynki z chrzanem Rozpocznij od przygotowania farszu. Jajka ugotuj na twardo, obierz je ze skorupek i pozostaw do wystygnięcia. Następnie

okolicepalnika.pl
Grillowana dorada z masłem czosnkowym i rozmarynem - grill elektryczny TEFAL Optigrill + XL 160

stopionego, wystudzonego masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku starte albo przeciśnięte przez praskę sól morska i grubo mielony czarny pieprz do smaku Przepis na doradę z grilla: Krok 1. Przygotować masełko czosnkowe: w miseczce wymieszać z rozpuszczonym masłem czosnek, pietruszkę, rozmaryn, sok z cytryny, sól i pieprz

Moja Książka Kucharska
Babka piaskowa / Polish Bundt Cake 119

całej cytryny, sok z 1/2 cytryny, 4 duże jajka w temperaturze pokojowej (żółtka i białka osobno), łyżeczka proszku do pieczenia (może być czubata), 4 płaskie łyżki kwaśnej śmietany, szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie (można zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem), cukier puder do posypania babki lub kilka łyżeczek cukru pudru i soku z cytryny na lukier cytrynowy do polania  zimne

Lekcje w kuchni
WIEJSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM I KIEŁBASĄ (keto,LCHF, bez glutenu) 165

dobrej jakości 150 g ketchupu bez cukru 100 g majonezu domowego (lub dobrej jakości sklepowego) 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (patrz na skład!) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Przygotowanie: Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso z dodatkiem przyprawy

Ola la LCHF
Cukinie faszerowane soczewicą i dwoma serami: fetą i mozzarellą 131

wieczka”, piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podczas, gdy cukinie się pieką, przygotować sos czosnkowy. Do jogurtu przecisnąć ząbek czosnku, dodać szczyptę soli, świeżo mielonego pieprzu i posiekane listki tymianku. Cukinie podawać na sosie. Całość posypać listkami tymianku. 1 porcja to ok. 400 kcal , węglowodany: 25 g, białko: 27 g, tłuszcz: 22 g Informacje

Dietolog
Surówka z kiszoną kapustą i majonezem 151

kiszonej kapusty, najlepiej własnej , takiej z marchewką ale oczywiście dobra jakościowo kupna też będzie ok 1 słodkie jabłko średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu (czubata) szczypta mielonego kminku do smaku, czyli trochę mniej niż pół płaskiej, małej łyżeczki pół pęczka natki zielonej pietruszki 2 łyżki gęstego majonezu pieprz do smaku, sól w zależności od gustu

Ogrodnik w podróży
Amerykańska zupa jabłkowa 117

porcje 5 średnich Jabłek Grójeckich, najlepiej odmiany Jonaprince, Jonagold lub Golden Delicious, 2-3 szklanki wody lub cydru jabłkowego, 1 laska cynamonu lub 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, 1-2 goździki 2 łyżki soku z cytryny lub do smaku 2 łyżki cukru lub do smaku 3 łyżeczki masła  4 grube kromki chałki lub białego pszennego chleba

Cztery Fajery