lievito madre 150 g rodzynek szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy MASA CYNAMONOWA 35 g miękkiego masła 30 g cukru ciemnego Muskovado (lub trzcinowego) 8 – 10 g mielonego cynamonu Dodatkowo jajko i łyżka mleka do smarowania ciasta Wykonanie ZAKWAS LIEVITO MADRE Jak zrobić zakwas pszenny lievito madre? DZIEŃ 1 – wieczór 25 g zakwasu pszennego
Tajemnice Smakuroladki z szynki z chrzanem Składniki na roladki z szynki z chrzanem 3 jajka 150 g sera żółtego 2-3 łyżki chrzanu 1,5 łyżki majonezu Sól, świeżo mielony pieprz 10 plastrów dobrej jakości szynki Jak zrobić roladki z szynki z chrzanem Rozpocznij od przygotowania farszu. Jajka ugotuj na twardo, obierz je ze skorupek i pozostaw do wystygnięcia. Następnie
okolicepalnika.plstopionego, wystudzonego masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku starte albo przeciśnięte przez praskę sól morska i grubo mielony czarny pieprz do smaku Przepis na doradę z grilla: Krok 1. Przygotować masełko czosnkowe: w miseczce wymieszać z rozpuszczonym masłem czosnek, pietruszkę, rozmaryn, sok z cytryny, sól i pieprz
Moja Książka Kucharskacałej cytryny, sok z 1/2 cytryny, 4 duże jajka w temperaturze pokojowej (żółtka i białka osobno), łyżeczka proszku do pieczenia (może być czubata), 4 płaskie łyżki kwaśnej śmietany, szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie (można zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem), cukier puder do posypania babki lub kilka łyżeczek cukru pudru i soku z cytryny na lukier cytrynowy do polania zimne
Lekcje w kuchnidobrej jakości 150 g ketchupu bez cukru 100 g majonezu domowego (lub dobrej jakości sklepowego) 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (patrz na skład!) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Przygotowanie: Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso z dodatkiem przyprawy
Ola la LCHFwieczka”, piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podczas, gdy cukinie się pieką, przygotować sos czosnkowy. Do jogurtu przecisnąć ząbek czosnku, dodać szczyptę soli, świeżo mielonego pieprzu i posiekane listki tymianku. Cukinie podawać na sosie. Całość posypać listkami tymianku. 1 porcja to ok. 400 kcal , węglowodany: 25 g, białko: 27 g, tłuszcz: 22 g Informacje
Dietologkiszonej kapusty, najlepiej własnej , takiej z marchewką ale oczywiście dobra jakościowo kupna też będzie ok 1 słodkie jabłko średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu (czubata) szczypta mielonego kminku do smaku, czyli trochę mniej niż pół płaskiej, małej łyżeczki pół pęczka natki zielonej pietruszki 2 łyżki gęstego majonezu pieprz do smaku, sól w zależności od gustu
Ogrodnik w podróżyporcje 5 średnich Jabłek Grójeckich, najlepiej odmiany Jonaprince, Jonagold lub Golden Delicious, 2-3 szklanki wody lub cydru jabłkowego, 1 laska cynamonu lub 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, 1-2 goździki 2 łyżki soku z cytryny lub do smaku 2 łyżki cukru lub do smaku 3 łyżeczki masła 4 grube kromki chałki lub białego pszennego chleba
Cztery Fajerykaszy i pieczarek doskonale smakują ze słodko-kwaśnym sosem teryiaki. Czas : 30 minut Poziom trudności : Nieco wymagające Liczba porcji: 4 Robiliśmy już pulpety w sosie teryiaki z kaszy i mielonego indyka . P rzyszedł czas na w pełni wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki. Podstawę znowu stanowi kasza. Drugim ważnym składnikiem są pieczarki przesmażone z cebulą. I ostatni składnik: siemię lniane
Niedzielny kucharzjeszcze pyszniej i na bogato dodałam ciecierzycę, szpinak, a wszystko upiekłam w pomidorowym sosie z dodatkiem świeżych, soczystych pomidorków. Składniki (na 3 duże porcje): 3 duże czerwone papryki 400g mielonej wołowiny 100g makaronu orzo lub innego drobnego szklanka odcedzonej ciecierzycy 3 brykiety mrożonego, rozdrobnionego szpinaku – odmrażamy przed gotowaniem 1 czerwona cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku po płaskiej
Smaczna Stronaspód i schładzamy wszystko w lodówce. 2. Kulki mocy z owocami liofilizowanymi i kaszką jaglaną SKŁADNIKI – 70 g daktyli – 30 g wiórek kokosowych – 20 g mielonych migdałów – łyżka kaszki jaglanej – łyżka kakao lub karobu – garść malin liofilizowanych w kawałkach PRZYGOTOWANIE: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min, następnie odsączamy na sitku
Czynniki pierwszemnie było mniej niż więcej 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Szczypta soli Nadzienie 5 jabłek dowolnych i różnych 1 łyżka cynamonu 0/5 łyżki mielonych goździków 50 g cukru 1 łyżeczka wanilii najlepiej z Madagaskaru 100-150 g orzechów włoskich lekko posiekanych nożem Masło Cukier puder Liście mięty Jeśli już mamy wszystko, Szarlotka sama się
RafalCookbrązowych ( białe też mogą być ) 200 ml śmietany kremówki 30 % 200 ml bulionu drobiowego lub w ostateczności wodę z kostką bulionową 2 średniej wielkości cebule 2 łyżki masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej ( dosłownie, porcja na czubku noża) sól, pieprz do smaku Kurczaka myjemy, kąpiemy i szorujemy w zimnej wodzie, mając nadzieję, że nie otrzeźwieje i nie zwieje Dzielimy
Ogrodnik w podróżycebula czerwona – 1 szt * pomidory w puszce – 400 g * ugotowana ciecierzyca – 0,5 szkl * świeża cukinia – 0,5 szt * szpinak – 1 garść * harissa – 1 łyżeczka * mielony kumin – 1 łyżeczka * czosnek – 4 ząbki * oliwa z oliwek – 3 łyżki * sól, pieprz * koperek * feta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę, pokroje w piórka papryki oraz harrisę
Ostra na Słodkokawy są godne polecenia? Tak szczerze, to każdy znajdzie tu coś dla siebie. Ale ja polecam Wam w szczególności: L CAFE – CAFE NATURAL ESTANDART KRAFT kawa ziarnista lub wersja mielona CAFE NATURAL ESTANDART SPECIALITY , kawa ziarnista 1kg To mieszanki wysokiej jakości ziaren kawy z Brazylii składające się w 80% z ziaren Arabica i 20% ziaren Robusty. Mają średni stopień
Słodkie okruszki