mielone - 47549 przepisów (strona:1142/3170)

Makowa krajanka z cytrusową pianką i mango 145

pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli do smaku tłuszcz do posmarowania, mąka do oprószenia Biszkopt makowy 8 białek 225 g cukru 50 g mielonego maku, suchego 70 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do smaku Pianka cytrynowa 200 ml soku z cytryny, świeżo wyciśniętego 180 g cukru 10 listków

codojedzenia
SERNIK Z MUSEM ADWOKATOWYM I ANANASEM 129

już wiemy, że na stałe zagości w naszym menu. Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) SPÓD: * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt MASA SEROWA: * twaróg 3 x mielony ( może być wiaderkowy )– 500 g * śmietana 36% – 250 ml * jajko L – 3 szt * mąka pszenna – 3 płaskie łyżki * cukier drobny – 3/4 szkl * ekstrakt wanilii lub ziarna – do smaku MUS ADWOKATOWY

Ostra na Słodko
Gruzińskie gozinaki – orzechy z miodem na Nowy Rok 130

Gruzji mówi się, że ponieważ gozinaki niosą obietnicę szczęśliwego życia, wszystkie fantazje tego, kto je przygotowuje są dla tego przepisu dozwolone. Gruzini więc dodają inne rodzaje orzechów, ziarna sezamu, mielony len i inne składniki. My robimy tradycyjny przepis, ale jeśli ci zasmakuje – możesz poeksperymentować. Gozinaki są chrupiące, a gdy miód karmelizuje, wypełnia dom słodkim zapachem kwitnących drzew owocowych

smakowitehistorie.com
Makaron a sprawa polska - odc. 2, Maccheroni. 122

byłoby lepiej gdyby był z tych grubszych). Ewentualnie, w wersji "na bogato" drut - taki do dziergania na drutach. I już. Zatem, do dzieła... Składniki: semola rimacinata (czyli drobno mielona mąka z pszenicy durum) szczypta soli ciepła woda Wagowe proporcje mąki do wody - 2:1. Przyjmujemy, że na 1 porcję dla jednej osoby powinno wystarczyć 100g mąki (czyli 150g makaronu

Pasta Po Polsku
Węgierska sałatka z wędzonym kurczakiem 127

ugotowane ziemniaki 1/2 ugotowanego, małego selera 2 średniej wielkości marchewki 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej 1 czerwona papryka, średniej wielkości 2 cebule, raczej małe 1 łyżka, słodkiej, mielonej wędzonej papryki 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżka ostrego ketchupu sól, chili do smaku Warzywa po ugotowaniu oczywiście musisz obrać

Ogrodnik w podróży
Makaron a sprawa polska ;) 163

Przy okazji, ten typ pasty jest we Włoszech oficjalnie uznawany za "produkt regionalny" ( prodotto agroalimentare tradizionale - PAT) z regionu Molise. Składniki - najprostsze z możliwych: semola rimacinata (drobna, bo podwójnie mielona mąka z pszenicy durum) ciepła woda szczypta soli Jeśli chodzi o ilości wody i mąki to trzymamy się zasady, że wagowo proporcje mąka/woda są w stosunku

Pasta Po Polsku
Potica, słoweńska rolada drożdżowa z orzechami 140

podwoi swoją objętość. Zajmuje to ok. 3-4 godziny. Nadzienie: 280 g orzechów włoskich 95 g cukier puder 1/2 łyżki stołowej gorzkiego kakao 3 g mielonego cynamonu szczypta soli 58 g masła 60 g mleko pełnotłuste 1 duże żółtko 1/4 łyżeczki  ekstraktu waniliowego W międzyczasie przygotuj nadzienie. Zblenduj orzechy z cukrem, cynamonem, solą i kakao. W rondelku podgrzej

Przepisy na domowy ser i chleb
Sernik gotowany z galaretką 7251

delikatne. Jakie wybierzecie to kwestia osobistych preferencji, mi osobiście bardziej smakowała wersja z miękkimi herbatnikami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik gotowany – Składniki 1 kg twarogu we wiaderku 3-krotnie mielony kostka masła (200 g) 4 jajka średniej wielkości 1 szklanka cukru (około 220 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniów śmietankowych bądź waniliowych bez cukru 200 ml mleka

To Musisz Wiedzieć
Guacamole 126

szklanki drobno posiekanej cebuli czerwonej lub białej 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane 2 łyżki drobno posiekanej kolendry  opcjonalnie 1 mała ostra papryczka chili lub  jalapeno lub mielona papryka lub do smaku  opcjonalnie 1 duży pomidor pół łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz do smaku Przepis na guacamole  1. Awokado umyj i natnij wzdłuż

Cztery Fajery
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 107

niej jest), ale wierzcie nam – gdy wpadniecie w wir planowania posiłków, a zamrażalnik zacznie się wypełniać obiadami, łatwo będzie się pogubić. Oznaczcie każdą mrożonkę tak, byście nie mieli wątpliwości co w niej jest. Na każdej napiszcie też datę włożenia do zamrażalnika i zjadajcie najpierw starsze porcje. Do opisywania mrożonek można kupić dwa markery w różnych kolorach – inny(...)calzone – danie idealne do mrożenia. – Przede wszystkim oszczędzamy czas, dużo czasu . Weźmy na przykład taki sos do lasagne albo rosół. Ugotowanie tych dań wymaga sporo wysiłku. Gdybyśmy mieli przyrządzać je od zera za każdym razem, gdy mamy smaka na pożywną, rozgrzewającą zupę lub coś włoskiego, pewnie w większości przypadków jednak byśmy się poddali i zrezygnowali (z braku czasu

Niedzielny kucharz
Śródziemnomorska sałatka z holloumi 127

Kładziemy na nich wymieszane haloumi z pomidorkami i anchois. Na samą górę kładziemy połówki jajek. Na koniec polewamy całość dressingiem z koperkiem. Uwagi Opcjonalnie możemy posypać sałatkę czarnym świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Z tą ostatnią bądźmy jednak ostrożni, gdyż ser i anchois są już prawdopodobnie dostatecznie słone. Przez Krystian Kulinarna Pokusa Post Śródziemnomorska sałatka z holloumi pojawił się

Kulinarna Pokusa
Jak przechowywać mięso 110

grubą folię do mrożenia lub do plastikowego pojemnika do mrożenia. Możesz zapakować tuszkę razem z opakowaniem przyniesionym ze sklepu. Kurczak porcjowany wytrzyma w zamrażalniku do 9 miesięcy, a mielony 3-4 miesiące. W każdym przypadku pamiętaj, żeby mięso było dobrze zabezpieczone, nie wystawione bezpośrednio na niską temperaturę, bo przemrożone nie będzie nadawało się do jedzenia . Poznaj też 10 zasad

Niedzielny kucharz
Biszkopt z konfiturą morelową i orzechami 113

łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła cukier waniliowy 5 jajek 1 mały słoiczek konfitury - u mnie morelowa 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich kilka połówek orzechów do wyłożenia na wierzch ciasta Wykonanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,  Jaja wbijamy do dużej miski  piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni

Kronika Piekarnika
Świąteczna rolada z indyka nadziewana grzybami! 112

dodatkiem posiekanego czosnku i natki pietruszki. Usmażone grzyby posiekaj, dodaj bułkę tartą lub namoczone w bulionie bułki, całą zawartość musztardy MAILLE Mittelscharf, dopraw mus solą i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem. Polędwiczki z indyka rozetnij nożem aby uformować blat mięsa, zawiń w folię i roztłucz tłuczkiem. Połóż platy mięsa obok siebie, posmaruj musem grzybowym i zroluj roladę. Roladę umieść

SMYKWKUCHNI