foremka o pojemności 1,2 l Składniki: 3 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 g masła 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka melasy lub miodu 2 łyżeczki mielonego imbiru 100 ml śmietanki 100 g włoskich orzechów 80 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 100 g daktyli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 225 g pszennej mąki tortowej
codojedzeniażółtko białko można dodać do piany 130 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska 2 łyżki cukru pudru Składniki na masę serową: 1 kg sera dwukrotnie mielonego (tłustego lub półtłustego) lub z wiaderka 6 jajek ¾ szklanki drobnego cukru 160 g 1 laska wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (łącznie
To co lubię - gotuję i polecamciastka (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml): 180 masła w temperaturze pokojowej, 1/2 szklanki białego cukru (może być troszkę mniej), 1/2 szklanki brązowego cukru, duża szczypta mielonej wanilii, 2 jajka, płaska łyżeczka sody, 3 szklanki mąki, ok. 150 g gorzkiej czekolady Amerykańskie ciasteczka z czekoladą, przygotowanie: Masło zmiksować z dwoma rodzajami cukru i wanilią (około 5). Dodać
Lekcje w kuchnigłówka czosnku (+ dodatkowo 3 ząbki czosnku) łyżeczka ziaren pieprzu łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki sosu sojowego 40 g suszonych grzybów leśnych 500 ml zakwasu z buraków sól, świeżo mielony pieprz Przepis na zakwas na barszcz Jak zrobić barszcz czerwony z pieczonych buraków Marchewki, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki. Jabłka pokrój na połówki, usuwając z nich gniazda nasienne
okolicepalnika.plOdstawić na ok 40-60 minut do wyrośnięcia. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masa makowa. Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, po kilku minutach odcedzić. Mielony mak doprawić miodem i jagodami goji. Dodać roztrzepane białko, wymieszać, można dodać aromat migdałowy lub rumowy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, każdą wałkujemy w spory okrąg. Pierwszy okrąg
Smaczne mojecukier – 75 g * sól – 1 szczypta * jajko L – 1 szt * żółtko L – 1 szt * roztopione ciepłe masło – 75 g * cynamon do oprószenia MASA MAKOWA: * mak mielony – 100 g – dostępny TUTAJ! * cukier – 60 g * miód prawdziwy – 35 g * morele, żurawina, śliwki suszone – 50 g * orzechy włoskie – 20 g * migdały – 20 g * rodzynki – 50 g – dostępne TUTAJ! * kandyzowana
Ostra na Słodkosłodką ozdobą świątecznego stołu. Bajka! Składniki na tortownicę o wym 24 cm Ciasteczkowy spód: 25 dag kruchych ciastek użyłam Brześć 70 g roztopionego masła Masa serowa: ½ kg mielonego twarogu z wiaderka używam Piątnica ½ kg serka mascarpone 5 jajek 1 budyń śmietankowy-40g 30 dag cukru 16 g cukru z wanilią Czekoladowy mus: 10 dag gorzkiej czekolady
Wanilia i Kardamonprzygniatając i w środku zrobić dziurkę. Wrzucać partiami do gotującej się wody. Gotować od wypłynięcia 3 min. Łopatkę przesmażyłam z cebulką i czosnkiem, doprawiłam solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką mieloną i przyprawą do mięsa. Podlewałam co jakiś czas wodą i gotowałam do miękkości. Na koniec zrobiłam zaklepkę. Autor przepisu: Kasia Oczadły Artykuł Kluski śląskie pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyłyżeczka suchego czarnego maku Nadzienie 250g upieczonej dyni piżmowej / Hokkaido 150g świeżej żurawiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól i pierz do smaku Karmelizowana cebulka 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka cukru sól do smaku 1/3 łyżeczki pieprzu
Kuchnia w Słońcu Skąpanastarty ząbki czosnku 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka oleju sezamowego ½ łyżeczki pieprzu Szczypta cukru Nadzienie mięsne 500 g mielonego kurczaka lub wieprzowiny ½ szklanki drobno posiekanej kapusty (białej, ale jeśli masz pak choy do ją dodaj) 2 cm kawałek imbiru starty 3 starte ząbki czosnku 1 łyżka siekanego szczypiorku
Niedzielny kucharzdodać do nich dressing, pestki granatu i listki rukoli, a już możemy to śmiało jeść jako sałatkę na ciepło. Składniki (na 2 porcje): około 6 średnich marchewek 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta chili sól i pieprz do smaku łyżka syropu klonowego lub miodu 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy Na dressing: solidna łyżka sosu tahini około
Smaczna Stronaogórki kiszone – 3 – 4 szt. cukier – 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku woda (lub bulion) – 1,5 – 2 szklanki czosnek – 2 ząbki mielona papryka – 0,5 łyżeczki oregano: 1 łyżeczka majeranek otarty: 1 łyżeczka kminek do smaku ( można pominąć) masło: 1 – 2 łyżki zielenina ( natka, szczypiorek) Patelnia Azu z kurczakiem
Kuchnia Na Wypasiedorsz w migdałach 600 g polędwicy z dorsza (możesz zamienić go a inną, białą rybę) 2 jajka 4 łyżki mąki ok. 100 g migdałów w płatkach sól, grubo mielony pieprz olej do smażenia sok z połówki cytryny Dorsz w migdałach – jak zrobić? Podziel polędwicę z dorsza na 4 kawałki po około 150 g każdy. Oprósz je solą
okolicepalnika.plłyżki oleju roślinnego 50g bułki tartej 50g suszonych grzybów 100g kiszonej kapusty 2 puszki czerwonej fasoli 3 jajka 1/3 łyżeczki suszonego majeranku 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 3 szczypty mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. 4 sztuki suszonych grzybów zmiel z bułką tartą na puder. 2. Pozostałe grzyby namocz i ugotuj do miękkości. 3. Cebulę
Kuchnia w Słońcu Skąpana