mielone - 47549 przepisów (strona:1151/3170)

KREMOWE RISOTTO Z GRZYBAMI I JARMUŻEM 235

gotować!) na oleju rzepakowym, łyżką cedzakową wyjmujemy i odkładamy na talerz - 2 porcje ryżu (200g) - 2 ząbki czosnku - gałązka lubczyku - gałka muszkatołowa - śmietanka/ mleko/ woda - sól - świeżo mielony pieprz - duża łyżka masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - jarmuż liście bez łodyg (jarmuż blanszujemy w osobnym garnku- wrzucamy na wrzątek i czekamy około 1 minuty, wyławiamy łyżką cedzakową, taki dodajemy

SMYKWKUCHNI
Szybkie ciasto dyniowe 145

keksówkę o wymiarach 30x10 cm moja szklanka ma 250 ml pojemności, a wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżka mielonego cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej  pół łyżeczki soli  1,5 szklanki puree z dyni 1 szklanka drobnego cukru

Cztery Fajery
Grillowana kaszanka z kiszoną kapustą i ziemniaczki. 169

smacznie i nic już więcej nie potrzeba :) Składniki ( na dwie porcje ) - 4 kaszanki - 0.5 kg kapusty kiszonej - 0.5 kg ziemniaków - domowa wegeta , lub inna ulubiona przyprawa do ziemniaków - majeranek - mielona czerwona papryka - sól ( opcjonalnie ) - olej Dodatkowo - 3 foremki aluminiowe Wykonanie Foremki aluminiowe smaruję przy pomocy pędzelka delikatnie olejem. Na dno dwóch z nich nakładam 2-3 łyżki odciśniętej

Kuchnia z widokiem na ogród
Domowa pizza i sos czosnkowy 269

około 200 g startego sera (najlepiej mozzarella) Na sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 pełne łyżki śmietany 18% (zamiennie można użyć gęstego jogurtu naturalnego) 2 pełne łyżki majonezu czarny mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Jak przygotować sos czosnkowy? Ząbki czosnku obieramy i ścieramy. Dodajemy śmietanę (lub jogurt) i majonez, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Wszystko

Słodkie okruszki
Bułeczki (ślimaki) z boczkiem i pesto 158

ostatnio pomyślałam, że ciągle piekę coś na słodko z ciasta twarogowego, dlatego postanowiłam to zmienić Kto się skusi i wypróbuje ten prosty przepis? Składniki: – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 100ml mleka – 70ml oliwy z oliwek – 350g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 10g proszku do pieczenia – 1 łyżka cukru – 1 płaska łyżeczka soli

Smaki Armine
Makaron z czerwonej soczewicy z orzechowym tofu 157

śmietanki. Dodajemy też płatki chili, pieprz, tymianek, nieco zielonego pesto i pokrojoną w kostkę jalapeno. Gotujemy razem, aż śmietanka zredukuje się i zacznie gęstnieć. My dodajemy zawsze nieco mielonego lnu, aby sos nieco zagęścić. Uważajcie z tym, ponieważ za duża ilość zamieni sos w "glutka", a tego nie chcemy. To ma być tylko pomocnik w lepszym trawieniu. Oczywiście

vegetanie
KABACZEK, CUKINIA NA ZIMĘ 228

najlepiej wybierać młode okazy) 1 pęczek natki 1 pęczek koperku  5-6 ząbków czosnku (1 główka) 125 g cukru (ok 5 łyżek) 125 ml octu 1 łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie: 1. Kabaczek lub cukinie dokładnie myjemy i kroimy w pól-talarki, wrzucamy do miski lub garnka. Starsze okazy należy obrać ze skorki i pozbawić pestek. 2. Natkę pietruszki

Kulinarnie z Polką na Kresach
Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem 174

Chyba każdy z nas zna smak kapusty zasmażanej. Pasuje do schabowego, kotletów mielonych, idealnie komponuje się z krupniokami i wieloma innymi daniami. Poniższy przepis jest alternatywą dla zasmażki jaką robi się z mąki i masła gdyż zamiast tego dodamy do kapusty boczek. Co ważne kapusta nie musi być koniecznie „młoda” ponieważ dokładnie taki sam efekt uzyskany

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone warzywa z kurczakiem w chrupiącej panierce 142

łyżeczki soli (2 do mieszanki warzywnej, 1 do ziemniaków, 1 do mięsa) 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1 niecała łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu Mięso myjemy i kroimy w medaliony o grubości ok. 1 centymetra. Ziemniaki obieramy lub myjemy (polecam wersję bez obierania, skórka jest zdrowa) i kroimy w talarki. Dosypujemy do nich

Proste-przepisy.pl
Frytki z cukinii + film 158

dodatek do drugiego dania.     składniki na 3 porcje 2 średnie cukinie 1 jajko 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego czarny pieprz sól przepis Z umytej cukinii odcinamy końce, następnie cukinię przekrawamy na pół i kroimy na frytki. W głębokim talerzu umieszczamy jajko, dodajemy

Smakowite Dania
Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku 139

musisz sam sobie wybrać z dostępnych odmian ) 4- 5 łyżek smalcu kaczego lub gęsiego ( we wstępie opisałam dlaczego ) 3 łyżki cukru sól do smaku 1 łyżka, słodkiej, mielonej papryki biały pieprz do smaku   Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Wlej do garnka zimną wodę, dodaj cukier, wymieszaj do rozpuszczenia. Nie bój się ziemniaki nie wychodzą słodkie, ten zabieg

Ogrodnik w podróży
Polędwiczka w sosie porowym 139

sosie porowym jest po prostu pyszna. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa  biały kawałek pora(około 10cm) śmietana 30% 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy łyżka klarowanego masła sól,grubo mielony pieprz WYKONANIE: polędwiczkę pokroić w 2cm paski,lekko rozgnieść, masło roztopić na patelni, polędwiczki usmażyć z każdej strony po około dwie, trzy  minuty, posypać solą i pieprzem,odłożyć

Kuchnia Beaty
Piersi z kurczaka w prostym sosie – rodzinny obiad 266

wzdłuż, żeby były cieńsze, a potem na pół lub mniejsze kawałki – w zależności od wielkości mięsa). Przekładamy je do miski, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzy i 1/3 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozpuszczamy masło i układamy obok siebie kawałki kurczaka. Doprawiamy je po wierzchu przyprawą gyros. Mięso krótko obsmażamy z obu stron. Następnie

Słodkie okruszki