mielone - 47549 przepisów (strona:1147/3170)

Ciasto orzechowe z zatopionym jabłkiem 103

Ciasto ze sporą ilością mielonych orzechów. Bardzo delikatne i miękkie.  Nie kruszy się przy krojeniu, długo pozostaje wilgotne, mięsiste - to zasługa dodatku masła i śmietany. Słodkie, soczyste jabłko, zatopione w każdym kawałku  - bez dodatku cynamonu, cukru waniliowego i innych przypraw. Jak widzicie - żadnych lukrów, żadnych dodatków.   Proste ale nie banalne.  Jesienne.  Idealne

Kronika Piekarnika
Bejgli z orzechami włoskimi 151

drożdżowego osobno najpierw żółtkiem a następnie białkiem jajka. Przepis na bejgli z orzechami włoskimi znajdziecie poniżej. W taki sam sposób przygotować możecie również bejgli z makiem. Wystarczy orzechy zastąpić mielonym makiem. Udanych wypieków Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Bejgli z orzechami włoskimi Składniki na bejgli z orzechami. 50 dkg mąki pszennej

MeCooks
Wegańskie fajitas z piekarnika 113

będzie zniewalający. Już na same zdjęcia ślinka się zbiera. Składniki (na 4 porcje): 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia cukinia 1 duża czerwona cebula puszka ciecierzycy łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano szczypta chili 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki sproszkowanego curry sól i pieprz do smaku około 5-6 łyżek oliwy

Smaczna Strona
Jaglane kotlety piri – piri 100

można wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 190ºC. Piec do miękkości, około

Even Better Food
Jaglane klopsiki z oliwkami 116

łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i bazylii, 1 łyżka oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron + odrobina do natłuszczenia papieru, nierafinowana sól i przyprawy: po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonej kozieradki, 1/2 łyżeczki kolendry, po 1 łyżeczce suszonego oregano i słodkiej papryki, czarny pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie), około 25 niedużych, marynowanych oliwek bez pestek (czarnych i/lub

Even Better Food
Świąteczny likier z pieczonych jabłek. 112

karmelowy posmak. Cukier muscovado można kupić  m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Do likieru i pierników najlepsza jest, moim zdaniem, ciemna wersja.  Do tego likieru nie dodawaj mielonych przypraw, ponieważ utrudni to filtrowanie. Jabłka piecz maksymalnie 30 minut, aby się nie rozpadły. Likier najłatwiej przefiltrować za pomocą filtra do kawy.  Świąteczny likier z pieczonych jabłek

Cztery Fajery
5 obiadów za 10 zł każdy 124

osełka (czyli opakowanie). Możesz zmniejszyć ilość sera, bo zastąpić go nie ma czym. No chyba, że cheddarem, choć bursztyn też da radę. Lista zakupowa Mięso/wędliny 200 g mielonego kurczaka 4 zł 1 pierś z kurczaka 4 zł 2 opakowania szynki parmeńskiej 14 zł Kawałek chorizo – 10 cm 3 zł Warzywa ½ małej główki kapusty 3 zł 1 mała

Niedzielny kucharz
Sernik leśny 228

papieru do pieczenia) lub po prostu upiec niższy sernik w tortownicy nawet 28 cm. Można go piec z ciasteczkowym spodem lub bez – jak lubicie. Sernik leśny: 1 kg mielonego twarogu (lub bardzo gęstego sera wiaderkowego) 1 szklanka cukru lub ksylitolu 8 ekologicznych jajek 400 ml śmietanki kremówki 30-36% 2 budynie waniliowe (łącznie 80 g; sam proszek) szczypta

Poezja smaku
PROJEKT ŚNIADANIE: Jesienna bułka na wypasie 160

bułkę 2 łyżki pieczonej dyni 1 pieczarkę 1 plasterek jabłka grubości 3-4mm (np. szara reneta) 3 plastry sera camembert 2 szczypty granulowanego czosnku 1 szczypta słodkiej mielonej papryki 2 gałązki tymianku sól i pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Odkrój wierzch bułki i wydrąż z dolnej części cały miękisz. 2. Wyłóż spód bułki 2 plastrami sera camembert

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC 2046

kokosem POPAPRANIEC Składniki: Biszkopt: 7 dużych jajek – osobno żółtka i białka 200g cukru 100ml oleju 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku od pieczenia 60g suchego maku, niemielonego 50g wiórków kokosowych 2 łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 190-200ml mleka 5 łyżek rumu (można zastąpić kawą lub dać ze 2 krople aromatu rumowego) Krem: 700ml

Mała Cukierenka
CIASTO DYNIOWE Z TWAROGIEM 123

mąki pszennej 3 jajka  3/4 szklanki cukru  1 cukier waniliowy  1 szklanka puree z dyni  2 łyżeczki proszku do pieczenia SER :  400 g twarogu mielonego  3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko  1/4 szklanka mleka 3/2 % dodatkowo - czekolada do polania  PRZYGOTOWANIE :  Miękkie masło ucieramy

Kulinarne Fantazje Marioli
Jaglane klopsiki z oliwkami 120

łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i bazylii, 1 łyżka oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron + odrobina do natłuszczenia papieru, nierafinowana sól i przyprawy: po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonej kozieradki, 1/2 łyżeczki kolendry, po 1 łyżeczce suszonego oregano i słodkiej papryki, czarny pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie), około 25 niedużych, marynowanych oliwek bez pestek (czarnych i/lub

Even Better Food
Pieczona brukselka 119

najczęściej są uszkodzone. Następnie brukselki myjemy, osuszamy w papierowym ręczniku i każdą główkę kroimy wzdłuż na pół.  Brukselki wkładamy do miski, polewamy oliwą i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy brukselkę - powinna być w miarę równo rozłożone.   Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut

bistro mama
ROGALE MARCIŃSKIE, ROGALE Z BIAŁYM MAKIEM 123

litra wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na ok 10 minut. Następnie mak dobrze odsączyć, gdy gotowaliśmy go w większej ilości wody i zmielić w maszynce do mielenia 3 krotnie lub  1 raz, gdy mamy sito do mielenia maku (ja takowe posiadam).  W garnuszku topimy masło, dodajemy do niego miód i sparzone, pokrojone na małe kawałki rodzynki. Dokładnie

Smaczne Zdrowe
FARSZ Z MIĘSA ROSOŁOWEGO Z PRAŻONĄ CEBULKĄ- IDEALNY DO PIEROGÓW, KROKIETÓW, PASZTECIKÓW 104

przyprawić i pyszny farsz gotowy :) Składniki: * około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości) * 3 łyżeczki prażonej cebulki (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego * pół szklanki rosołu (w ostateczności wody) Wykonanie: Mięso wraz z cebulką prażoną bardzo drobno zmielić lub przepuścić przez maszynkę. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem, Dobrze wszystko wymieszać

Zrób to smacznie