łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa jabłkowa 600 g jabłek (wzięłam antonówki) łyżeczka masła pół łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru łyżeczka agaru Masa biała 150 g mielonego twarogu 250 g gęstego jogurtu (użyłam greckiego) 4 łyżki cukru pudru 2 cytryny lub limonki 2 łyżeczki agaru Dodatki łyżeczka masła łyżka kaszy manny cukier puder Jabłka obrać
Weekendy w domu i ogrodziemusu malinowego. Ciasto jest bez pieczenia, więc robi się je błyskawicznie! Mam nadzieje, że wypróbujecie! Polecam! SKŁADNIKI: * biszkopty okrągłe – 15 szt MUS CZEKOLADOWY: * twaróg 3 x mielony – 300 g * czekolada 50% – 100 g * śmietana 36% – 200 g – do ubicia * cukier puder – 50 g * żelatyna – 2 łyżeczki MUS MALINOWY: * puree z malin
Ostra na Słodkoroku 100 rocznicę powstania? Dla mnie to firma z tradycjami i jestem fanką jej produktów już od wielu lat. 1 op. wędzonego tofu 3 łyżki sosu sojowego 1/1 łyżeczki mielonej papryki słodkiej zioła prowansalskie 1 puszka kukurydzy 6-7 ogórków konserwowych 2 czerwone papryki marynowane 1/2 główki sałaty lodowej 4 łyżki Majonezu Kieleckiego Roślinnego Tofu kroimy w kostkę. Oprószamy
Smaki Na Talerzusmaku – ciasto z jabłkami i orzechami smakuje nie tylko jesienią Składniki: ¾ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 200 g masła 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mielonych orzechów 3 jajka 2 średnie jabłka 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Sok z 1 cytryny Uwaga: szklanka 200 ml Jabłka myję i obieram
Słodki sentymentniej mam też przepis na tą pastę paprykową. W ramce na dole strony, macie oryginalny przepis, ale ja podam wam moje modyfikacje, bo ja to leniwa jestem i mielić papryki by mi się nie chciało. Paprykę wrzuciłam do dużego garnka, podlałam niewielką ilością wody i poddusiłam trochę, aż całość zmiękła. Potem warzywa potraktowałam blenderem. Wyszło chyba na jedno, a jednak(...)szkl. oleju 1 łyżka pieprzu (opcjonalnie) 1 l koncentratu pomidorowego (dałam 0,75 l passaty pomidorowej) 20 ząbków czosnku 0,5 szkl. octu Wykonanie Paprykę przepuścić przez maszynkę do mielenia z grubym sitkiem. Dodać cukier, sól i zagotować i dusić 15 min. (ja pokroiłam paprykę, dodałam cebulę w piórkach, podlałam niewielką ilością wody i dusiłam koło 15-20 min) Dodać
Mieszam w Garnkuschabu, 1/2-3/4 łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka granulowanego czosnku, czubata łyżeczka majeranku, pół łyżeczki rozmarynu i pół łyżeczki tymianku, łyżeczka granulowanej cebuli, opcjonalnie, 1/2 -1 łyżeczka mielonego kminku, opcjonalnie, szczypta pieprzu, kilka łyżek oleju Przepis na schab pieczony na kanapki, przygotowanie: Schab ponakłuwać widelcem z każdej strony. Wymieszać olej z przyprawami, dokładnie natrzeć mięso. Marynować kilka godzin
Lekcje w kuchniowsianych – 3 jajka – 1 łyżka mąki żytniej – 1 łyżka mąka ziemniaczanej – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka domowej wegety – 1 łyżeczka soli – ½ łyżeczki mielonego pieprzu Ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do drobnego sita lub pieluchy tetrowej i odsączamy. Do dużej miski wkładamy odsączone warzywa, płatki, mąki, jajka, przeciśnięty
Be Fit Be Strongłyżki koncentratu, mieszam, smażę 2 minuty. Karkówkę kroję na plastry, układam w większym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, lekko spłaszczam. Przyprawiam z obu stron świeżo zmielonym pieprzem i mielonymi paprykami – słodką i ostrą. Na tak przygotowane mięso wykładam równomiernie podsmażone warzywa, przyprawiam solą i pieprzem. Jeśli korzystam to także układam posiekane na kawałki ogórki. Karkówkę z warzywami wstawiam
Zasmakuj KuchniPolecam! Składniki: 3-4 placki tortilli 1 pojedynczy filet z kurczaka serek śmietankowy (typu Almette, Turek…) mieszanka sałat papryka czerwona ogórek zielony Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, zioła prowansalskie olej do smażenia *** Mięso z kurczaka kroimy w podłużne paski, smarujemy olejem i obsypujemy przyprawami. Jeśli mamy czas możemy mięso odłożyć
Blog z ApetytemSkładniki: 3 jajka, 2-3 łyżki oliwy, 200g cukinii, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki kurkumy, szczypta soli, świeżo mielony pieprz, natka pietruszki. Wykonanie: Cukinię i czosnek szatkuję na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, dorzucam czosnek i lekko podsmażam. Dodaję cukinię, solę i mieszam. Po kilku minutach cukinia staję się miękka, wlewam roztrzepane jajka z kurkumą i solą. Przykrywam
SaganekBazylia – 15 średnich listków – Awokado – Czosnek – 1 ząbek – Cebula czerwona – Sos Teriyaki – 1 łyżka – Sezam biały do panierowania – Sok z 1/3 limonki – Jajko – Sól do smaku – Pieprz czarny świeżo mielony do smaku – Oliwa PRZEPIS: GUACAMOLE Awokado wydrąż łyżką do miseczki, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sok z limonki, posól i popieprz do smaku wymieszaj. SALSA Z MANGO
globuskulinarnygryczanej 2) 10 szt suszonych pomidorów 3) 200 g sera feta 4) pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy farsz do pierogów: Kaszę gryczaną miksujemy blenderem, fetę rozdrabniamy widelcem, a suszone pomidory kroimy w kostkę i wszystkie składniki łączymy w misce. Doprawiamy pieprzem
Na kulinarnym poligonieobranej i wydrążonej dyni 2) galaretka pomarańczowa 3) łyżka cynamonu 4) pół łyżeczki mielonych goździków 5) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 6) 300 g cukru 7) pół łyżeczki imbiru
Na kulinarnym poligoniecebule 3) 250 g rodzynek 4) koncentrat pomidorowy (ok. 250 g) 5) 2 łyżeczki mielonych goździków 6) sól, pieprz 7) 2 łyżki octu lub sok z cytryny 8) łyżeczka
Na kulinarnym poligonie