masę budyniową: 4 szklanki mleka 1 litr 2 budynie waniliowe 250 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny Składniki na masę serową: 500 g twarogu dwukrotnie mielonego lub (np. z wiaderka) 300 ml śmietany 30 % lub 36 % mocno schłodzonej 2 galaretki cytrynowe 1 puszka brzoskwiń lub 1 kg świeżych 1/2 szklanki zklanki cukru Dodatkowo
To co lubię - gotuję i polecammozzarellę i znów wszystko wymieszać. Składniki na sos beszamelowy 2 łyżki mąki Basia Wrocławska Około 0,5 litra mleka 50 g masła gałka muszkatołowa do smaku sól i biały mielony pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku rozpuścić masło, a następnie dodać mąkę. Przy pomocy rózgi kuchennej, wszystko wymieszać. Dodać mleko i przyprawy. Ciągle mieszając, doprowadzić do powstania kremowego
W garach u Gosipush({}); Drukuj Pasztet z marchewki, cukinii i czerwonej soczewicy Składniki 4 duże marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g czerwonej soczewicy 0,5 łyżeczki papryki mielonej sól pieprz 1/3 szklanki oleju 3 jajka 1 szklanka bułki tartej 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Instrukcje Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości (około 10 minut
To co lubię - gotuję i polecamzrobienia. Mniam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa krem z dyni z grzankami Składniki 500 g dyni 4 średnie marchewki 1 średnia cebula 0,5 l wywaru warzywnego sól pieprz mielony 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu 3 ziarnka ziela angielskiego 1 listek laurowy 3 łyżki pestek dyni podprażonych na suchej patelni grzanki łyżka masła
To co lubię - gotuję i polecamciasto: 300 g mąki pszennej 120 g masła 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru pudru Składniki na masę twarogową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego (z wiaderka) 6 żółtek 2 budynie śmietankowe z cukrem 120 g cukru pudru 500 ml mleka 1 duża puszka ananasów Składniki na bezę: 6 białek 180 g drobnego cukru
To co lubię - gotuję i polecammąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 170 g zimnego masła 2 żółtka 1 całe jajko Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego, z wiaderka lub śmietankowego 150 g masła 8 jajek + jedno do posmarowania 200 g drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Instrukcje
To co lubię - gotuję i polecamdodałam 200 g passaty pomidorowej i 200 g koncentratu) 1,5 łyżki soli 2 łyżeczki papryki słodkiej Jeśli chcecie wersję na ostro dodatkowo 2 łyżeczki ostrej papryki i łyżeczkę mielonego pieprzu. Instrukcje Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy pestki, ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Całość gotujemy na małym ogniu
To co lubię - gotuję i polecammieszamy razem z 3 łyżkami ketchupu Sos czosnkowy: Składniki: pół szklanki jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty ze szczyptą soli, 1 łyżeczka suszonego oregano, świeżo mielony pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka minut żeby smaki się połączyły Sos tysiąca wysp: Składniki: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka musztardy
To co lubię - gotuję i polecammintaja świeżego lub mrożonego (waga po rozmrożeniu) mały słoiczek koncentratu pomidorowego 80 g 3-4 łyżki ostrego ketchupu (bez konserwantów) 1 łyżka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki pieprzu mielonego (opcjonalnie) sól Instrukcje Ryż zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości (nie może być twardy). Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę
To co lubię - gotuję i polecamNuggetsy z kurczaka Składniki Składniki na marynatę: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (najlepiej zagrodowego) – świetnie smakuje również indyk 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu lub papryki ostrej (opcjonalnie) Składniki na ciasto: ¾ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mleka 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka
To co lubię - gotuję i polecamwindow.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulled pork – szarpana wieprzowina Składniki 2,5 kg łopatki wieprzowej Składniki na marynatę: 1 łyżeczka chilli (opcjonalnie) 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżka soli 6 płaskich łyżek brązowego cukru 1 średnia cebula pokrojona na kawałki 4-5 ząbków czosnku Składniki na solankę: 2 l wody 5 płaskich łyżek brązowego cukru
To co lubię - gotuję i polecamoliwy z oliwek 1 łyżeczka tymianku świeżego lub suszonego 100 ml śmietanki 22 % 1 l wywaru warzywnego lub rosołu sól pieprz 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 szczypty mielonego imbiru (opcjonalnie) Grzanki: kilka kromek bułki wrocławskiej 2 łyżki masła Instrukcje Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy startą marchewkę i przesmażamy kilka minut
To co lubię - gotuję i polecamciasto: 250 g mąki pszennej 60 g cukru 100 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na sernik: 1 kg sera śmietankowego, 2 – krotnie mielonego lub z wiaderka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (65 g) 65 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 200 g ½ szklanki oleju (100 g) ¾ szklanki mleka 4 żółtka 2 całe jajka
To co lubię - gotuję i polecamposiekanych orzechów (100 g) nerkowce, włoskie, laskowe – dowolne szczypta soli Składniki na masę serową: 350 g dyni (waga po obraniu, przed pieczeniem) 1 kg białego sera 3 krotnie mielonego lub z wiaderka 5 jajek 180 g cukru 80 ml śmietanki kremówki (30 % lub 36 %) 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 średnio czubata łyżeczka cynamonu Instrukcje W niewielkim garnku
To co lubię - gotuję i polecamszpinaku mrożonego, rozdrobnionego – ( 450 g szpinaku mrożonego) 2 czubate łyżki mąki 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 50 ml mleka ½ łyżeczki soli szczypta gałki muszkatołowej duża szczypta pieprzu mielonego 300 g serka śmietankowego 300 g łososia wędzonego w plastrach 1 łyżka chrzanu – opcjonalnie Instrukcje Szpinak rozmrażamy na sicie, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski, dodajemy żółtka
To co lubię - gotuję i polecam