stanowią drobno pokrojone i przesmażone z cebulką pieczarki. Drugim, bardzo ważnym składnikiem, jest cieciorka, wcześniej podpieczona w piekarniku, którą trzeba lekko przemielić w blenderze, lub posiekać, żeby uzyskać strukturę mielonego mięsa. Cieciorkę można byłoby dodać bez pieczenia, ale wyciągnięta z piekarnika i zmiksowana zmienia się w delikatne, aczkolwiek wyczuwalne drobinki. Wegetariańskie chili con carne nie może się obejść
Niedzielny kucharzPrzepis ze strony supermarketu Lidl . Składniki: (na 16 sztuk) 50g orzechów (oryginalnie pekany, u mnie włoskie) 100g wypestkowanych, miękkich daktyli 50g mielonych migdałów 50g rodzynek/sułtanek 1 lekko czubata łyżka kakao opcjonalnie: 2 łyżeczki oleju kokosowego opcjonalnie: wiórki kokosowe, do obtoczenia W robocie kuchennym zmiel orzechy. Dodaj daktyle, migdały, rodzynki i kakao i zmiel jeszcze raz, aż do uzyskania
Lejdi of the housełyżki zimnej wody. Ja do swojego ciasta dodałam. Ciastem wyklejamy dokładnie blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. masa serowa: - 1kg sera mielonego (używam wiaderkowy Juliko- b. gęsty) - 140g ksylitolu (lub cukru) - 2 mniejsze jajka - 1,5 opakowania budyniu (60g) - 4 żółtka - 330g mleka - 85g oleju W misie ucieramy ser z ksylitolem
Smaczne Zdrowejaja 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól Gulasz – Składniki: 0,5 kg mięsa ( np. szynka wieprzowa ) 1 średnia cebula 150 g boczku parzonego 1 łyżkę papryki słodkiej mielonej ząbek czosnku odrobina papryki ostrej 2 ziarna ziela angielskiego 1 mała marchew 1 średnia czerwona papryka słodka 250 g pieczarek 1,5 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej
Olcia gotuje!lievito madre 150 g rodzynek szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy MASA CYNAMONOWA 35 g miękkiego masła 30 g cukru ciemnego Muskovado (lub trzcinowego) 8 – 10 g mielonego cynamonu Dodatkowo jajko i łyżka mleka do smarowania ciasta Wykonanie ZAKWAS LIEVITO MADRE Jak zrobić zakwas pszenny lievito madre? DZIEŃ 1 – wieczór 25 g zakwasu pszennego
Tajemnice Smakuroladki z szynki z chrzanem Składniki na roladki z szynki z chrzanem 3 jajka 150 g sera żółtego 2-3 łyżki chrzanu 1,5 łyżki majonezu Sól, świeżo mielony pieprz 10 plastrów dobrej jakości szynki Jak zrobić roladki z szynki z chrzanem Rozpocznij od przygotowania farszu. Jajka ugotuj na twardo, obierz je ze skorupek i pozostaw do wystygnięcia. Następnie
okolicepalnika.plstopionego, wystudzonego masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku starte albo przeciśnięte przez praskę sól morska i grubo mielony czarny pieprz do smaku Przepis na doradę z grilla: Krok 1. Przygotować masełko czosnkowe: w miseczce wymieszać z rozpuszczonym masłem czosnek, pietruszkę, rozmaryn, sok z cytryny, sól i pieprz
Moja Książka Kucharskacałej cytryny, sok z 1/2 cytryny, 4 duże jajka w temperaturze pokojowej (żółtka i białka osobno), łyżeczka proszku do pieczenia (może być czubata), 4 płaskie łyżki kwaśnej śmietany, szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie (można zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem), cukier puder do posypania babki lub kilka łyżeczek cukru pudru i soku z cytryny na lukier cytrynowy do polania zimne
Lekcje w kuchnidobrej jakości 150 g ketchupu bez cukru 100 g majonezu domowego (lub dobrej jakości sklepowego) 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (patrz na skład!) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Przygotowanie: Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso z dodatkiem przyprawy
Ola la LCHFwieczka”, piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podczas, gdy cukinie się pieką, przygotować sos czosnkowy. Do jogurtu przecisnąć ząbek czosnku, dodać szczyptę soli, świeżo mielonego pieprzu i posiekane listki tymianku. Cukinie podawać na sosie. Całość posypać listkami tymianku. 1 porcja to ok. 400 kcal , węglowodany: 25 g, białko: 27 g, tłuszcz: 22 g Informacje
Dietologkiszonej kapusty, najlepiej własnej , takiej z marchewką ale oczywiście dobra jakościowo kupna też będzie ok 1 słodkie jabłko średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu (czubata) szczypta mielonego kminku do smaku, czyli trochę mniej niż pół płaskiej, małej łyżeczki pół pęczka natki zielonej pietruszki 2 łyżki gęstego majonezu pieprz do smaku, sól w zależności od gustu
Ogrodnik w podróżyporcje 5 średnich Jabłek Grójeckich, najlepiej odmiany Jonaprince, Jonagold lub Golden Delicious, 2-3 szklanki wody lub cydru jabłkowego, 1 laska cynamonu lub 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, 1-2 goździki 2 łyżki soku z cytryny lub do smaku 2 łyżki cukru lub do smaku 3 łyżeczki masła 4 grube kromki chałki lub białego pszennego chleba
Cztery Fajerykaszy i pieczarek doskonale smakują ze słodko-kwaśnym sosem teryiaki. Czas : 30 minut Poziom trudności : Nieco wymagające Liczba porcji: 4 Robiliśmy już pulpety w sosie teryiaki z kaszy i mielonego indyka . P rzyszedł czas na w pełni wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki. Podstawę znowu stanowi kasza. Drugim ważnym składnikiem są pieczarki przesmażone z cebulą. I ostatni składnik: siemię lniane
Niedzielny kucharzjeszcze pyszniej i na bogato dodałam ciecierzycę, szpinak, a wszystko upiekłam w pomidorowym sosie z dodatkiem świeżych, soczystych pomidorków. Składniki (na 3 duże porcje): 3 duże czerwone papryki 400g mielonej wołowiny 100g makaronu orzo lub innego drobnego szklanka odcedzonej ciecierzycy 3 brykiety mrożonego, rozdrobnionego szpinaku – odmrażamy przed gotowaniem 1 czerwona cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku po płaskiej
Smaczna Stronaspód i schładzamy wszystko w lodówce. 2. Kulki mocy z owocami liofilizowanymi i kaszką jaglaną SKŁADNIKI – 70 g daktyli – 30 g wiórek kokosowych – 20 g mielonych migdałów – łyżka kaszki jaglanej – łyżka kakao lub karobu – garść malin liofilizowanych w kawałkach PRZYGOTOWANIE: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min, następnie odsączamy na sitku
Czynniki pierwsze