dodałam 200 g passaty pomidorowej i 200 g koncentratu) 1,5 łyżki soli 2 łyżeczki papryki słodkiej Jeśli chcecie wersję na ostro dodatkowo 2 łyżeczki ostrej papryki i łyżeczkę mielonego pieprzu. Instrukcje Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy pestki, ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Całość gotujemy na małym ogniu
To co lubię - gotuję i polecammieszamy razem z 3 łyżkami ketchupu Sos czosnkowy: Składniki: pół szklanki jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty ze szczyptą soli, 1 łyżeczka suszonego oregano, świeżo mielony pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka minut żeby smaki się połączyły Sos tysiąca wysp: Składniki: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka musztardy
To co lubię - gotuję i polecammintaja świeżego lub mrożonego (waga po rozmrożeniu) mały słoiczek koncentratu pomidorowego 80 g 3-4 łyżki ostrego ketchupu (bez konserwantów) 1 łyżka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki pieprzu mielonego (opcjonalnie) sól Instrukcje Ryż zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości (nie może być twardy). Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę
To co lubię - gotuję i polecamNuggetsy z kurczaka Składniki Składniki na marynatę: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (najlepiej zagrodowego) – świetnie smakuje również indyk 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu lub papryki ostrej (opcjonalnie) Składniki na ciasto: ¾ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mleka 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka
To co lubię - gotuję i polecamwindow.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulled pork – szarpana wieprzowina Składniki 2,5 kg łopatki wieprzowej Składniki na marynatę: 1 łyżeczka chilli (opcjonalnie) 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżka soli 6 płaskich łyżek brązowego cukru 1 średnia cebula pokrojona na kawałki 4-5 ząbków czosnku Składniki na solankę: 2 l wody 5 płaskich łyżek brązowego cukru
To co lubię - gotuję i polecamoliwy z oliwek 1 łyżeczka tymianku świeżego lub suszonego 100 ml śmietanki 22 % 1 l wywaru warzywnego lub rosołu sól pieprz 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 szczypty mielonego imbiru (opcjonalnie) Grzanki: kilka kromek bułki wrocławskiej 2 łyżki masła Instrukcje Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy startą marchewkę i przesmażamy kilka minut
To co lubię - gotuję i polecamciasto: 250 g mąki pszennej 60 g cukru 100 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na sernik: 1 kg sera śmietankowego, 2 – krotnie mielonego lub z wiaderka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (65 g) 65 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 200 g ½ szklanki oleju (100 g) ¾ szklanki mleka 4 żółtka 2 całe jajka
To co lubię - gotuję i polecamposiekanych orzechów (100 g) nerkowce, włoskie, laskowe – dowolne szczypta soli Składniki na masę serową: 350 g dyni (waga po obraniu, przed pieczeniem) 1 kg białego sera 3 krotnie mielonego lub z wiaderka 5 jajek 180 g cukru 80 ml śmietanki kremówki (30 % lub 36 %) 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 średnio czubata łyżeczka cynamonu Instrukcje W niewielkim garnku
To co lubię - gotuję i polecamszpinaku mrożonego, rozdrobnionego – ( 450 g szpinaku mrożonego) 2 czubate łyżki mąki 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 50 ml mleka ½ łyżeczki soli szczypta gałki muszkatołowej duża szczypta pieprzu mielonego 300 g serka śmietankowego 300 g łososia wędzonego w plastrach 1 łyżka chrzanu – opcjonalnie Instrukcje Szpinak rozmrażamy na sicie, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski, dodajemy żółtka
To co lubię - gotuję i polecamadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z dodatkiem mleka skondensowanego Składniki 5 jajek 2 budynie śmietankowe 2×35 g bez cukru 1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego) 530 g opcjonalnie garść rodzynek lub suszonej żurawiny Instrukcje W misce miksujemy żółtka, budynie, mleko skondensowane i ser. W osobnej misce ubijamy pianę
To co lubię - gotuję i polecamSernik na zimno to także idealny deser na upalne dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik na zimno z truskawkami i galaratkę. Danie Ciasto Składniki 1 kg sera 2 -krotnie mielonego lub z wiaderka (ser z wiaderka (czytajcie etykiety) 600 g truskawek świeżych lub mrożonych (blendujemy) + kilka do dekoracji 250 g mascarpone 3 czubate łyżeczki żelatyny 4 galaretki truskawkowe
To co lubię - gotuję i polecampół dużej 1 kawałek pora około 15 cm 2 gałązki tymianku 2 rozmarynu 2 ziemniaki 50 ml oliwy z oliwek 100 g masła 100 ml śmietanki 30 % sól pieprz mielony imbir opcjonalnie Dodatki do zupy krem: groszek ptysiowy grzanki prażony słonecznik prażone pestki dyni Instrukcje Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy oliwą z oliwek
To co lubię - gotuję i polecamsię każdemu. To taka moja propozycja na zbliżający się Dzień Kobiet :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kolorowy sernik bez pieczenia. Składniki 1 kg sera z wiaderka lub ser 3-krotnie mielony 3 galaretki czerwona, zielona, pomarańczowa lub żółta (smaki dowolne) 3 łyżki serka mascarpone czubate 1 opakowanie okrągłych biszkoptów lub 150 g ciasteczek owsianych 50 g masła Instrukcje Formę
To co lubię - gotuję i polecamopakowanie ciasta francuskiego garść świeżego szpinaku lub 2 łyżki mrożonego 200 g wędzonego łososia lub szynki 1 cebula szalotka 2 łyżki oleju sól do smaku pieprz do smaku świeżo mielony Instrukcje Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, lekko ją rumieniąc. Następnie dodajemy liście szpinaku lub jeśli używacie mrożonego (wcześniej rozmrożony i osączony z nadmiaru wody) szpinak. Doprawiamy do smaku
To co lubię - gotuję i polecamsmażenia placki się rozpadają wystarczy dodać odrobinę mąki. Na blogu znajdziecie również przepis na Placki z cukinii z łososiem. a tutaj inne przepisy z dodatkiem cukinii: Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Risotto z cukinią i kurczakiem. Ciasto z cukinią i polewą czekoladową. Tarta z cukinii Cukinia panierowana Ketchup z cukinii Dżem – galaretka z cukinii Placki z cukinii i marchewki
To co lubię - gotuję i polecam