ciasto - 163312 przepisów (strona:1158/10888)

SZARLOTKA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 524

Uwielbiam cynamon i wszystko co z nim można przyrządzić. Oczywiście szarlotka to numer jeden jeśli chodzi o ciasta. Przygotowanie jej w wersji LCHF wcale nie jest takie trudne. Bazę stanowi ciasto na tartę a dla uzyskania lepszych proporcji BTW dodaję bitą śmietanę lub keto lody Składniki (forma ok 20-23 cm): Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej(...)słodzik lub cukier/ksylitol   Składniki na bitą śmietanę: 400 ml śmietanki kokosowej (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF, keto) opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu

Ola la LCHF
Kostka piernikowa 261

Opis: Choć już po świętach, zapisuję także ten wyśmienity przepis, ponieważ jest wyśmienity. Wilgotne ciasto piernikowe typu „kostka”, przekładane powidłami, udekorowane polewą czekoladową. Łatwe do przygotowania. Składniki: 3 jajka 200 g mąki 250 ml mleka 200 g cukru 2 łyżki kakao 200 g masła 2 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy piernikowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wszystko za pomocą miksera (na małych obrotach). Mieszamy do powstania jednolitej masy. Gotową masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam formy o wymiarach 20 x 30). Ciasto pieczemy przez 25-30 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy i przekrawamy je poziomo na 2 części. Dolną część smarujemy powidłami i przykrywamy 2 częścią ciasta. Do małego rondelka

Ciastka i ciasta
ciasto Góra lodowa (z mlekiem w proszku) 2323

Witam Kochani tego ciepłego słonecznego dnia :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym ciastem, które łączy w sobie te cechy, które najbardziej lubię: pięknie wygląda, jest łatwe w wykonaniu, jest pyszne i ma mleko w proszku, które uwielbiam :-) Ciasto dodatkowo ma świetną nazwę-góra lodowa. W przekroju faktycznie przypomina górę lodową. Polecam Wam to ciasto, jest wspaniałe i przepięknie prezentuje(...)cukru (składniki wymieszać) Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy do ciasta i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasto ambasador 702

Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę czekoladowo bakaliową(...)miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy. dodatkowo: ok. 25 szt. herbatników ok. 125 mieszanki likieru kokosowego z wodą (proporcje wg uznania) polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Do blaszki wkładamy jeden blat ciasta. Rozsmarowujemy na nim masę czekoladowo bakaliową. Przykrywamy drugim blatem, na którym równomiernie rozsmarowujemy masę z ananasem. Układamy na niej namoczone w likierze z wodą

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z bezą i orzechami 188

Osobiście uważam, że nasze polskie szarlotki są najlepsze na świecie! Może dlatego, że mamy najsmaczniejsze jabłka, a może dlatego, że to ciasto jest obowiązkową pozycją każdej gospodyni. Przecież nie ma domu, w którym babcia lub mama nie piekłaby ciasta z jabłkami. A ileż odmian szarlotek mamy! Na kruchym cieście, na biszkopcie, pełnoziarnista, sypana, tatrzańska, szwajcarska, z kruszonką, z bitą śmietaną(...)budyniem, z kokosem, z pomarańczą... Wyliczać można bardzo długo i każdy ma swoją ulubioną. My przepadamy wręcz za szarlotką z dużą ilością jabłek i chrupiącą delikatną bezą. To ciasto, które nigdy się nie znudzi, uświetni imieniny cioci albo umili popołudniową kawę z przyjaciółką, osłodzi smutek niepowodzenia i sprawia, że radość smakuje z nim podwójnie:)  Składniki: ciasto: 1,5 szklanki

Obiad gotowy
Karpatka z kremem śmietanowo-galaretkowym. 231

Witajcie :) mam dzisiaj dla Was karpatkę ale w nieco innej wersji bo z kremem śmietanowo-galaretkowy a nie budyniowym. Ciasto wyszło pyszne, mi bardziej smakuje w takiej wersji a Was zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 8 jajek 1 l kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru(...)szklanka przegotowanej wody duża blaszka  Wykonanie : Do garnka przekładamy margarynę, dodajemy wodę i cukier waniliowy, gdy wszystko się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy kulą aż z ciasta uformuje się kulka. Odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku ciągle mieszając mikserem. Ciasto dzielimy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy jedną połowę ciasta. Pieczemy

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta ziemniaczano cebulowa z gorgonzolą na drożdżowym spodzie 165

groma, są wytrawne i deserowe, jednak pojawia się jeden problem, a mianowicie w nazewnictwie. Ten placek to tarta czy quiche? Tarta to wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i  nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest(...)masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym i zawsze zalany masą jajeczno-śmietanową, najsłynniejszy to Quiche Lorraine z boczkiem i serem gruyere. Resumując krótkie wprowadzenie, placek wypełniony śmietanowo-jajeczną mieszaniną może być nazwany zarówno tartą jaki i quiche, jednak placek, który taką mieszaniną nie jest

Słodki Kompromis
Kostka cappuccino 324

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i też powoli dodajemy do masy z jajek. Powstałą masę przelewamy do wyłożonej papierem blachy do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Dół zostawiamy trochę grubszy. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Gdy śmietana będzie sztywna(...)dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wszystko ubijmy na gładką i sztywną masę. Na pierwszą część ciasta wykładamy ubitą bitą śmietanę i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto odkładamy do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę cappuccino. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy kawę oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wcześniej przygotowane ciasto wyjmujemy

Ciastka i ciasta
Ciasto Z Kaszy Manny Z Brzoskwiniami 214

Ciasto jest jak mały pyszny serniczek, a skrywa w sobie kaszę mannę. Wiele osób może się nie poznać...może to i dobrze ;) Składniki na tortownicę 18 cm Na ciasto: 150 gr mąki pszennej 1 całe jajko 4 łyżki cukru 60 gr masła 1 łyżka śmietany 18 lub 12 % Masa: 1 budyń śmietankowy bez cukru ( może być tez waniliowy(...)gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do przestygnięcia (aby nie utworzył się kożuch, na wierzchu masy kładziemy folie spożywczą tak aby dotykała masy) 3. W tym czasie wałkujemy i wyklejamy blaszkę ciastem dość wysoko prawie pod sam rant, pozostałe ciasto zostawiamy sobie do dekoracji. Odrobiną białka smarujemy spód surowego ciasta aby podczas pieczenia nie utworzył się zakalec.Wylepioną blaszkę odstawiamy jeszcze

Gotowanie...to proste !
Świąteczne pierniczki 146

Mamy dla Was,najlepszy naszym zdaniem przepis na ciasto piernikowe. Od kilku lat  pieczemy pierniczki jasne i ciemne.  Te pierwsze pachną aromatem skórki z cytryny i jasnej melasy (syropu ryżowego). Drugie powalają aromatem pomarańczy i ciemnej melasy. Do tego duże ilości mielonego imbiru, mielonych goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Żadnych gotowych, kupnych przypraw do piernika!! Poznajcie zapach naszych(...)Świąt!! :) Świąteczne pierniczki  (najlepszy przepis na ciasto piernikowe od Mimy Sinclair) Jasne ciasto piernikowe Składniki: 140 g jasnej melasy lub miodu (u mnie syrop ryżowy) 200 g brązowego cukru 200 g masła starta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Moja Mama Gotuje
Chałka sześcioramienna 212

chałkę, ale warto je podwoić i od razu upiec dwie. Chałka sześcioramienna Składniki na 1 dużą chałkę: Zaczyn: 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ciepłej wody Ciasto: 450 g mąki pszennej (tortowej lub uniwersalnej) 50 g cukru 50 g masła 1/2 łyżeczki soli 200 ml ciepłej wody 1 jajko Wierzch: 1 jajko 50 g mąki pszennej(...)zimnego masła 2 łyżki cukru Drożdże kruszymy w kubku, dodajemy cukier i rozcieramy. Dodajemy wodę i dobrze mieszamy. Odstawiamy na czas przygotowywania ciasta. Masło roztapiamy na patelni lub w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia. Sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy wodę z solą, cukier, zaczyn i roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto (jeśli nie wiecie kiedy

Trzeci talerz
Czekoladowy torcik z melasą 155

prawdziwa głębia smaku, której należy spróbować. A mam wrażenie, że ta wspaniała ciemna, ciągnąca się pasta wyjątkowo pasuje do kakao, nie tylko kolorystycznie, ale doskonale podkreśla jego intensywny smak. Ciasto zawiera sporą dawkę kakao, a polewa czekolady, torcik więc jest bardzo sycący, więc radzę pokonać chęć rozpustnego pławienia się w nadmiarze i na początek ukroić sobie mniejszy kawałek. Ciasto jest(...)jednak poniższa nieco zmodyfikowana wersja - jak najbardziej.  Składniki: Polewa: 125ml wody 20g cukru demerara 1 spora łyżeczka melasy 150g margaryny ALSAN-bio 300g posiekanej gorzkiej czekolady (najlepszej jakości) Ciasto: 50g przesianego kakao 75g cukru demerara 2 duże łyżki melasy 250ml wrzątku 100g margaryny ALSAN-bio 120g drobnego cukru  ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii 225g mąki 1/2 łyżeczki

Roślinna - blog wegański
Pyszne ciasto gryczane 224

znaczki przed Wielkanocą. Zaraz po otrzymaniu przejrzałam ją i znalazłam wiele fajnych przepisów. Postanowiłam wypróbować jeden z nich, który wydał mi się bardzo intrygujący, bo nie codziennie robi się ciasto z kaszą gryczaną. Efekt jest bardzo zadowalający i pewnie jeszcze nie raz je będziemy robić. Składniki: Ciasto: 180 g kaszy gryczanej (ugotowanej mniej więcej w 400 ml wody), 5 jajek(...)posiekanych, 2 płaski łyżeczki proszku d pieczenia, 25 g orzechów ziemnych solonych, grubo posiekanych. Polewa czekoladowa: 50 ml śmietanki UHT 30%, 100 g czekolady deserowej, 20 g masła. Przygotowanie: Ciasto: Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, mniej więcej przez 20-25 minut, do miękkości, odstawiamy do wystudzenia. Po ugotowaniu i wystudzeniu kaszę mielemy, używając maszynki do mielenia

Państwo Wojtczuk gotują
Ciasto słonecznikowe 710

Opis: Słoneczniki są bardzo dobrym składnikiem dla wielu potraw jak również ciast. Ciasto te jest świetnym pomysłem na większość imprez okolicznościowych. Składniki: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 1 puszka masy karmelowej/kajmakowej 250 g masła Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru(...)ubitych białek powoli dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę. Na końcu dodajemy kakao i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia oraz wylewamy na nią przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Biszkopt pieczemy przez ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt wyciągamy z blachy i zdejmujemy papier. Pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy słonecznik. Słonecznik lekko podsmażamy na patelni

Ciastka i ciasta
Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 207

Pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem wafelków Lusette cappuccino, do tego masa na bazie serka mascarpone, śmietanki 30%,żelatyny i wafelków również o smaku cappuccino. Całość polana gorzką czekoladą. Ciasto jak wafelek Lusette :-). Pyszne jest, kaloryczne na pewno, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :-). Miłego poniedziałku :-) Blaszka 21x31 cm Składniki ciasto: 8 jajek 200 g cukru trzcinowego 160 g maki(...)kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy powoli do masy jajecznej, mieszamy, dodajemy olej, pokruszone na drobno wafelki, mieszamy delikatnie.  3.Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przewalamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzimy na kratce, przekrawamy na dwa blaty. Masa wafelkowa: 400 ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone

kruche babeczki