Osobiście uważam, że nasze polskie szarlotki są najlepsze na świecie! Może dlatego, że mamy najsmaczniejsze jabłka, a może dlatego, że to ciasto jest obowiązkową pozycją każdej gospodyni. Przecież nie ma domu, w którym babcia lub mama nie piekłaby ciasta z jabłkami. A ileż odmian szarlotek mamy! Na kruchym cieście, na biszkopcie, pełnoziarnista, sypana, tatrzańska, szwajcarska, z kruszonką, z bitą śmietaną(...)budyniem, z kokosem, z pomarańczą... Wyliczać można bardzo długo i każdy ma swoją ulubioną. My przepadamy wręcz za szarlotką z dużą ilością jabłek i chrupiącą delikatną bezą. To ciasto, które nigdy się nie znudzi, uświetni imieniny cioci albo umili popołudniową kawę z przyjaciółką, osłodzi smutek niepowodzenia i sprawia, że radość smakuje z nim podwójnie:) Składniki: ciasto: 1,5 szklanki
Obiad gotowyWitajcie :) mam dzisiaj dla Was karpatkę ale w nieco innej wersji bo z kremem śmietanowo-galaretkowy a nie budyniowym. Ciasto wyszło pyszne, mi bardziej smakuje w takiej wersji a Was zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 8 jajek 1 l kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru(...)szklanka przegotowanej wody duża blaszka Wykonanie : Do garnka przekładamy margarynę, dodajemy wodę i cukier waniliowy, gdy wszystko się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy kulą aż z ciasta uformuje się kulka. Odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku ciągle mieszając mikserem. Ciasto dzielimy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy jedną połowę ciasta. Pieczemy
Sama słodycz i szczypta chiligroma, są wytrawne i deserowe, jednak pojawia się jeden problem, a mianowicie w nazewnictwie. Ten placek to tarta czy quiche? Tarta to wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest(...)masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym i zawsze zalany masą jajeczno-śmietanową, najsłynniejszy to Quiche Lorraine z boczkiem i serem gruyere. Resumując krótkie wprowadzenie, placek wypełniony śmietanowo-jajeczną mieszaniną może być nazwany zarówno tartą jaki i quiche, jednak placek, który taką mieszaniną nie jest
Słodki KompromisMąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i też powoli dodajemy do masy z jajek. Powstałą masę przelewamy do wyłożonej papierem blachy do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Dół zostawiamy trochę grubszy. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Gdy śmietana będzie sztywna(...)dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wszystko ubijmy na gładką i sztywną masę. Na pierwszą część ciasta wykładamy ubitą bitą śmietanę i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto odkładamy do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę cappuccino. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy kawę oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wcześniej przygotowane ciasto wyjmujemy
Ciastka i ciastaCiasto jest jak mały pyszny serniczek, a skrywa w sobie kaszę mannę. Wiele osób może się nie poznać...może to i dobrze ;) Składniki na tortownicę 18 cm Na ciasto: 150 gr mąki pszennej 1 całe jajko 4 łyżki cukru 60 gr masła 1 łyżka śmietany 18 lub 12 % Masa: 1 budyń śmietankowy bez cukru ( może być tez waniliowy(...)gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do przestygnięcia (aby nie utworzył się kożuch, na wierzchu masy kładziemy folie spożywczą tak aby dotykała masy) 3. W tym czasie wałkujemy i wyklejamy blaszkę ciastem dość wysoko prawie pod sam rant, pozostałe ciasto zostawiamy sobie do dekoracji. Odrobiną białka smarujemy spód surowego ciasta aby podczas pieczenia nie utworzył się zakalec.Wylepioną blaszkę odstawiamy jeszcze
Gotowanie...to proste !Mamy dla Was,najlepszy naszym zdaniem przepis na ciasto piernikowe. Od kilku lat pieczemy pierniczki jasne i ciemne. Te pierwsze pachną aromatem skórki z cytryny i jasnej melasy (syropu ryżowego). Drugie powalają aromatem pomarańczy i ciemnej melasy. Do tego duże ilości mielonego imbiru, mielonych goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Żadnych gotowych, kupnych przypraw do piernika!! Poznajcie zapach naszych(...)Świąt!! :) Świąteczne pierniczki (najlepszy przepis na ciasto piernikowe od Mimy Sinclair) Jasne ciasto piernikowe Składniki: 140 g jasnej melasy lub miodu (u mnie syrop ryżowy) 200 g brązowego cukru 200 g masła starta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Moja Mama Gotujechałkę, ale warto je podwoić i od razu upiec dwie. Chałka sześcioramienna Składniki na 1 dużą chałkę: Zaczyn: 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ciepłej wody Ciasto: 450 g mąki pszennej (tortowej lub uniwersalnej) 50 g cukru 50 g masła 1/2 łyżeczki soli 200 ml ciepłej wody 1 jajko Wierzch: 1 jajko 50 g mąki pszennej(...)zimnego masła 2 łyżki cukru Drożdże kruszymy w kubku, dodajemy cukier i rozcieramy. Dodajemy wodę i dobrze mieszamy. Odstawiamy na czas przygotowywania ciasta. Masło roztapiamy na patelni lub w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia. Sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy wodę z solą, cukier, zaczyn i roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto (jeśli nie wiecie kiedy
Trzeci talerzprawdziwa głębia smaku, której należy spróbować. A mam wrażenie, że ta wspaniała ciemna, ciągnąca się pasta wyjątkowo pasuje do kakao, nie tylko kolorystycznie, ale doskonale podkreśla jego intensywny smak. Ciasto zawiera sporą dawkę kakao, a polewa czekolady, torcik więc jest bardzo sycący, więc radzę pokonać chęć rozpustnego pławienia się w nadmiarze i na początek ukroić sobie mniejszy kawałek. Ciasto jest(...)jednak poniższa nieco zmodyfikowana wersja - jak najbardziej. Składniki: Polewa: 125ml wody 20g cukru demerara 1 spora łyżeczka melasy 150g margaryny ALSAN-bio 300g posiekanej gorzkiej czekolady (najlepszej jakości) Ciasto: 50g przesianego kakao 75g cukru demerara 2 duże łyżki melasy 250ml wrzątku 100g margaryny ALSAN-bio 120g drobnego cukru ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii 225g mąki 1/2 łyżeczki
Roślinna - blog wegańskiznaczki przed Wielkanocą. Zaraz po otrzymaniu przejrzałam ją i znalazłam wiele fajnych przepisów. Postanowiłam wypróbować jeden z nich, który wydał mi się bardzo intrygujący, bo nie codziennie robi się ciasto z kaszą gryczaną. Efekt jest bardzo zadowalający i pewnie jeszcze nie raz je będziemy robić. Składniki: Ciasto: 180 g kaszy gryczanej (ugotowanej mniej więcej w 400 ml wody), 5 jajek(...)posiekanych, 2 płaski łyżeczki proszku d pieczenia, 25 g orzechów ziemnych solonych, grubo posiekanych. Polewa czekoladowa: 50 ml śmietanki UHT 30%, 100 g czekolady deserowej, 20 g masła. Przygotowanie: Ciasto: Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, mniej więcej przez 20-25 minut, do miękkości, odstawiamy do wystudzenia. Po ugotowaniu i wystudzeniu kaszę mielemy, używając maszynki do mielenia
Państwo Wojtczuk gotująOpis: Słoneczniki są bardzo dobrym składnikiem dla wielu potraw jak również ciast. Ciasto te jest świetnym pomysłem na większość imprez okolicznościowych. Składniki: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 1 puszka masy karmelowej/kajmakowej 250 g masła Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru(...)ubitych białek powoli dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę. Na końcu dodajemy kakao i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia oraz wylewamy na nią przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Biszkopt pieczemy przez ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt wyciągamy z blachy i zdejmujemy papier. Pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy słonecznik. Słonecznik lekko podsmażamy na patelni
Ciastka i ciastadociera się przez żołądek Dla wszystkich tych, którzy chcieliby mile zaskoczyć kogoś w Walentynki przygotowałem przepis na bezglutenowy tort bananowy . Idealny, aby trafić bezpośrednio w serce Podczas przygotowywania tego ciasta kolejny mój mikser poległ na placu boju, ale było warto. Jak bohater, wydał swoje ostatnie tchnienie, abyśmy wszyscy mogli delektować się takim słodkim cudem. Większość składników powinniście mieć w domu(...)przepisów, że postanowiłem zaszaleć i dodać mój ulubiony pudding z nasion chia. Okazało się to strzałem w dziesiątkę – pudding jest delikatny, a po przekrojeniu efektownie rozlewa się na ciasto bananowe. Cały tort pokryty jest słodkim paleo lukrem barwionym sokiem z buraków, który nadał mu, ulubiony kolor mojej córki czyli różowy No to zaczynamy! Składniki na ciasto: ½ szklanki mąki
PaleoLifePyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem wafelków Lusette cappuccino, do tego masa na bazie serka mascarpone, śmietanki 30%,żelatyny i wafelków również o smaku cappuccino. Całość polana gorzką czekoladą. Ciasto jak wafelek Lusette :-). Pyszne jest, kaloryczne na pewno, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :-). Miłego poniedziałku :-) Blaszka 21x31 cm Składniki ciasto: 8 jajek 200 g cukru trzcinowego 160 g maki(...)kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy powoli do masy jajecznej, mieszamy, dodajemy olej, pokruszone na drobno wafelki, mieszamy delikatnie. 3.Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przewalamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzimy na kratce, przekrawamy na dwa blaty. Masa wafelkowa: 400 ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone
kruche babeczkiwiem czemu już od kilku lat nie piekła, muszę się dowiedzieć :) Kiedy ja się podjęłam usmażyć po raz pierwszy wyszły mi... przerażająco paskudne :D za krótki czas wyrastania ciasta (bo prawie wcale, tak mi się spieszyło;)), za duża temperatura oleju i... wyszły takie małe, brązowe murzynki :D mam nawet jeszcze ich zdjęcia zgrane z telefonu :D Minęło kilka(...)zaryzykowałam. Tym razem miałam już trochę doświadczenia z ciastem drożdżowym, więc były duże szanse, że się udadzą. I udały się! Brakuje im tylko jednego - białej otoczki, bo tą nie wszystkie usmażone miały. Ale nie rozkleiły się podczas smażenia, czego nie byłam pewna i o co się obawiałam :) Trwa karnawał - czas, kiedy dogadzamy sobie kulinarnie. Może Ty też usmażysz pączki
Kolorowy Przepisownikmusimy się wysilać z zakupami, dobrze smakują i wychodzą niemal zawsze. Dzisiaj rurki z kremem, u mnie z bitą śmietaną. To na co zwrócicie uwagę, to na pewno ciasto. Wychodzi przepyszne, bardziej jak ciasto francuskie ( jest tutaj spora dawka masła) niż ciasto kruche. A z czym się kojarzą rurki z kremem…z dzieciństwem wiadomo, tylko wtedy bardzo rzadko(...)nawijania. Faktycznie, klucz, to zsuwać rurki z tulejek, póki są gorące. Jak ostygną, będą się nam bardzo kruszyć. A tak, jeśli dobrze natłuścimy foremki i równo ułożymy na nich ciasto tak, aby po upieczeniu nie nachodziło na górną krawędź, nie powinniśmy mieć problemu z wyjęciem rurek. Rurki możemy nadziewać kremem budyniowym, budyniem, śmietaną ( p. Ewa radzi wspomóc ją mlekiem
Mieszam w GarnkuNasz ulubiony typ ciasta. Drożdżowe? Zjadamy w każdej ilości. Nie dla nas torty, ciasta z kremem, ptysie. Proste, maślane, drożdżowe powala nas na kolana. I do tego kruszonka! Smacznego :) Składniki 55 g świeżych drożdży 100 ml mleka 80 g + łyżeczka cukru 390 g + 1 łyżka+ ewentualnie do podsypania dobrej mąki (u mnie typ 550) 4 jaja 180 g miękkiego(...)wymieszajcie i odstawcie na kilkanaście minut. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą. Dodajcie rozczyn drożdży i jaja i zacznijcie zagniatanie- kiedy składniki połączą się, dodajcie kawałki miękkiego masła i wyrabiajcie ciasto dalej (ja pomagam sobie mikserem z hakiem)- około 10 minut- aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki. Jeśli zajdzie taka potrzeba podsypcie ciasto delikatnie mąką, pamiętajcie jednak
OliveandThyme