mielone - 47549 przepisów (strona:1149/3170)

Pieczone jabłka w sosie karmelowym 122

wody Nadzienie: szklanka orzechów włoskich 2 łyżki miodu pół szklanki brązowego cukru 70 g sułtanek 5 suszonych fig 75 g masła szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków Jak zrobić pieczone jabłka w sosie karmelowym Zacznij od przygotowania nadzienia. Do roztopionego masła dodaj niezbyt dokładnie posiekane orzechy i rodzynki oraz pokrojone w średniej grubości plasterki figi. Dodaj również

okolicepalnika.pl
Kimchi 188

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej , które składa się z fermentowanych warzyw. Podstawą kimchi jest kapusta pekińska i biała rzepa, doprawione gochugaru (mielonym chili) lub gochujang (kremem z chili), imbirem, zieloną cebulą i czosnkiem. W niektórych wersjach kimchi znaleźć można także słone owoce morza takie jak suszone krewetki. Przygotowanie kimchi jest bardzo proste. Warzywa należy pokroić, posolić, doprawić

MeCooks
Gnocchi z batatów 103

bułkę tartą i pod koniec połowę listków świeżego tymianku. Podsmażaj aż bułka nieco ściemnieje. Masłem polewaj ugotowane gnocchi, posypuj obficie parmezanem i listkami świeżego tymianku. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem i podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Gnocchi z batatów pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Kremowy sernik z lemon curd 197

cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej truskawki (inne owoce) do dekoracji Kremowy sernik z lemon curd – przepis 75 g masła rozpuszczamy w małym rondelku, zostawiamy do przestudzenia. Herbatniki mielimy na drobno w malakserze, łączymy z masłem i wykładamy nimi spód formy o średnicy 24 cm. Chłodzimy w lodówce około pół godziny. Ser biały dwukrotnie mielimy (możemy użyć też gotowego sera

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka cobb – układana 115

cieniutkich plastrów boczku 8-10 pomidorków koktajlowych 3 jajka 1 mała, czerwona cebula (można zastąpić szczypiorkiem) 300 g piersi z kurczaka lub indyka 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonego kminku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oleju sól i pieprz na sos: sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka oleju (użyłam lnianego, można jednak

Wiszniówka
Krem z pieczonej dyni z serem feta i pudrem z orzechów 99

czosnku, który wykorzystałam i tutaj. Składniki Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku) Odrobina oliwy Garść orzechów nerkowca Garść orzechów włoskich 1 mała łyżeczka kminku 1 mała łyżeczka nasion kolendry Szczypta soli

Kate's Kitchen
Test patelni Woll 123

Patelnia nagrzewa się bardzo równomiernie i nawet na małym płomieniu mięso dusiło się równo na środku i na brzegu. Oprócz przygotowania gołąbków wypróbowałam patelnię podczas smażenia tradycyjnych kotletów schabowych, mielonych, panierowanych boczniaków, ryby. Do wszystkich tych potraw używałam odrobiny tłuszczu, dużo mniej niż zwykle, właściwie tylko dla podkreślenia smaku.    Na deser - odwrócone ciasto ze śliwkami. Zawsze mnie

babka w formie
Drożdżówki z kremem orzechowym i gruszkami - bułeczki pełne światła 136

bułeczek Potrzebujesz: Na bułeczki 260g mąki pszennej 10g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1/4 szklanki letniego mleka 2 szczypty soli 2 jajka 120g masła Krem z orzechów laskowych 120g mielonych orzechów laskowych 1 jajko 70g masła 70g cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżeczka mąki Do tego 2 duże lub 6 malutkich gruszek cytryna (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Bułeczki 1. Zrób

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa „Bogatyrska” z kiszonym ogórkiem 144

kiszonych ogórków 1 korzeń pasternaku, średniej wielkości (możesz zastąpić pietruszką jeśli nie masz, chociaż to właśnie pasternak nadaje zupie charakterystyczny słodkawy posmak ;)) 1 średnia marchewka 1 płaska, łyżka słodkiej, mielonej papryki 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru 2-3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego sól do smaku 2,5 litra wody natka pietruszki do posypania

Ogrodnik w podróży
Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka 138

Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 główki świeżej kapusty 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Grzyby

Trzeci talerz
Kruche ciasto kakaowe ze śliwkami 137

śliwkami. Białka wykorzystane do przygotowania piany powinny mieć temperaturę pokojową. Pamiętajcie aby po wystudzeniu śliwek wyjąć z nich goździki dodane do gotowania. Zamiast całych goździków możecie użyć szczypty mielonych i wtedy ten problem będziecie mieć z głowy. Forma do pieczenia , której użyłam miała wymiary 30 na 21 centymetrów. Do przygotowania tego ciasta możecie użyć śliwek takich jak: węgierki, Empress

MeCooks
Ekspresowa tarta z jabłkami, kruszonką i sosem karmelowym 172

Możliwość przygotowania dużej blachy jest dodatkowym atutem. Składniki (na dużą tartę): duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego – 300g 5 dużych jabłek łyżka cukru sok z połowy cytryny 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru 1/2 cynamonu łyżeczka mąki Na kruszonkę: 4 łyżki mąki krupczatki lub pszennej 4 łyżki cukru 50g masła 4 łyżki górskich płatków owsianych Na sos karmelowy

Smaczna Strona
Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami 128

sklepie Wcinaj miód! zamówiłam sporo rzeczy, a wszystko przyszło bardzo szybko i zgodne z moimi oczekiwaniami. Co jeszcze zakupiłam? A między innymi mleczko pszczele w kapsułkach,  len mielony z propolisem , propolis w kroplach, syrop z pędów sosny , olej lniany , pyszne oraz zdrowe konfitury i balsam miodowy, który słodko pachnie oraz doskonale nawilża. Zresztą większość produktów widzieliście na moim

Di gotuje
Zbiór przepisów na pyszne i zdrowe posiłki 184

Składniki  (2 porcje): 250 g twarogu półtłustego, 150 g skyru, 150 ml mleka, 10 g żelatyny + 50 ml wrzątku, 50 g syropu klonowego (lub inne słodzidło), 1/3 łyżeczki mielonej wanilii, 2 łyżki kremu daktylowo-kokosowego, 1 łyżeczka kakao, na spód granola gryczana + herbatniki, na wierzch jagody i wiórki kokosowe ➡️ Przygotowanie : rozpuść żelatynę i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie

Zdrowie na języku :P
Sajgonki z mięsem 160

wyszły niemal identyczne jak u "chińczyka", a ich przygotowanie wcale nie wymagało aż tyle pracy, ile mogłoby się wydawać ;) Z podanych składników przygotowałam 35 niedużych sajgonek. Składniki: 500g mielonego wieprzowego mięsa 1 opakowanie papieru ryżowego 2 marchewki 1 cebula 100g makaronu chińskiego (z grochu lub fasoli mung) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chili sól

Prosto z Kotła