koperku 1/2 szkl. białego wina (półwytrawne) lub lub 1/2 szkl. wody z 2 łyzkami cytryny i 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek sól do smaku szczypta czarnego mielonego pieprzu szczypta czerwonego pieprzu lub chili w proszku (opcjonalnie) Przygotowanie: Rozgrzać patelnię, dodać kilka kropli oliwy z oliwek, ułożyć łososia skórą do dołu, smażyć 3 minuty. Nie obracać ryby
Codziennik Kuchennykroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Do miski wrzucamy ogórki pokrojone w mniejsze kawałki (ja pokroiłam je w ćwiartki), cebulę, śmietanę i poszatkowane zioła, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Śledzie wkładamy do słoika i odstawiamy do lodówki. Podobne przepisy: Śledzie w jogurcie z ogórkami konserwowymi Śledzie w jogurcie z jabłkiem i groszkiem Śledzie
Kardamonovylepienie pierogów np. z twarogiem wędzonym też nie było klasyczne.. Gyoza to małe, japońskie pierożki, nie są podobne do naszych pierogów. Ich nadzienie tradycyjnie składa się z mielonego lub siekanego mięsa i warzyw. Przygotowuje się je zazwyczaj na trzy sposoby: gotuje, jak nasze pierogi, gotuje na parze lub podsmaża i lekko gotuje na parze. Ja wybrałam tę trzecią
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki mąki żytniej 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Nadzienie: frużelina Apple & Pear in Jelly 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować
Oryginalny smakSkładniki na schab w sosie musztardowym z serkiem mascarpone : * około 5-6 plasterków schabu bez kości * 3 łyżeczki musztardy sarepskiej * 250 g serka mascarpone * sól do smaku * pieprz czarny mielony do smaku * 3 łyżki mąki pszennej * 300 ml wody * 3-4 większe pieczarki * olej do smażenia Wykonanie: Plasterki schabu lekko rozbić przy pomocy tłuczka. Z obu stron oprószyć solą
Zrób to smacznieustawiamy gałązki mięty. Różyczki obcinamy, około 3 cm łodygi zostawiamy. Owijamy końce folią aluminiową i wciskamy nad łodygami mięty dookoła tortu. Między różyczki dookoła ułożyć maliny. Ja miałam trochę mielonych pistacji więc obsypałam nimi rant tortu. Krem do tynkowania można lekko zabarwić na zielono. Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gotowe. A poniżej przekrój mojego tortu. Ja miałam
gotuj ze mnąMiękkie i delikatne kotlety z mielonej ryby. Tym razem zrobiłam z dorsza, ale można tu użyć dowolnej ryby. Takie kotleciki to fajna odmiana od zwykłej smażonej ryby. Wszyscy wiemy, że ryby są zdrowe i powinniśmy je jeść. Dzieci nie zawsze je lubią, ale myślę, że w formie takich kotlecików chętnie zjedzą. Specjalnie dla nich, można
Agusiowe smakołykikolby Marchewka – 220 gram Groszek mrożony – 200 gram Jabłka zielone – 220 gram Rodzynki – 100 gram Jalapeño – kilka sztuk Sól Pieprz świeżo zmielony Wołowina mielona 5% tłuszczu Sól Pieprz świeżo zmielony Płatki chili Olej roślinny Jeśli mamy już składniki, Gaúcho samo się nie zrobi Po pierwsze ziemniaki, marchewkę i kukurydzę ugotuj, pamiętając by warzywa były
RafalCookPrzygotowanie : 1 godzina 20 minut Składniki: – płaty do lasagne – 150-200 g mozzarelli do posypania – 1 łyżka miękkiego masła Składniki chilli con carne – 500-600 g mielonej wołowiny – 250 ml passaty pomidorowej – 1 cebula – 2-3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka pieprzu cayenne -1 łyżeczka kminu rzymskiego – 1 puszka czerwonej fasoli – 1 puszka czarnej lub białej fasoli
nietylkopasta.plłyżeczki harissy w proszku 1 duży ząbek czosnku 12 dkg świeżych liści szczawiu 300 ml śmietanki kremówki 180 ml mleka 3 duże jajka 1/4 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 12 dkg sera żółtego 10 dkg sera Gruyère 5 dkg suszonych pomidorów w oliwie Jak zrobić quiche szczawiowy. Nadzienie: na patelnię włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę
MeCookslimonki (50ml) 2 łyżki octu winnego 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki szklanka jogurtu greckiego (250ml) skórka otarta z 1 limonki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu Jak zrobić perski kebab z kurczaka? W dużej, szklanej misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty - szafran zalany wodą, sok z limonki, ocet winny, pokrojoną cebulę, jogurt grecki, skórka
Codzienne Gotowanierównie dobrze zasmakują :) Składniki na placki brokułowe : * około 500 g świeżych różyczek brokułów * 2 jajka * 4-5 łyżek mąki pszennej * 2 ząbki czosnku * sól i pieprz czarny mielony do smaku * olej do smażenia Wykonanie: Różyczki brokułów ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przestudzone brokuły pokroić bardzo drobno. Do miski z brokułami wbić całe jajka, wsypać mąkę, sól, pieprz
Zrób to smacznietylko. Potrzebujemy: 50 dag ziemniaków 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 3 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżka majonezu sól do smaku pieprz kolorowy mielony do smaku oregano suszone według uznania bazylia suszona według uznania Wykonanie pysznej sałatki ziemniaczanej: 1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i hartujemy
Izabelawkuchnipotrawka z kurczaka z marchewką Składniki: 1 większa cebula 500g wyfiletowanych udek z kurczaka 4 większe marchewki pokrojone w słupki (julienne) 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego duża szczypta szafranu zalanego 1 łyżką gorącej wody 0,5 szklanki cukru sok z 1 limonki (50-60ml) 2 łyżki octu winnego
Codzienne Gotowanie