mielone - 47549 przepisów (strona:1145/3170)

Kluski śląskie 78

przygniatając i w środku zrobić dziurkę. Wrzucać partiami do gotującej się wody. Gotować od wypłynięcia 3 min. Łopatkę przesmażyłam z cebulką i czosnkiem, doprawiłam solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką mieloną i przyprawą do mięsa. Podlewałam co jakiś czas wodą i gotowałam do miękkości. Na koniec zrobiłam zaklepkę. Autor przepisu: Kasia Oczadły Artykuł Kluski śląskie pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Wytrawne pierogi z dynią, żurawiną i orzechami 111

łyżeczka suchego czarnego maku Nadzienie 250g upieczonej dyni piżmowej / Hokkaido 150g świeżej żurawiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól i pierz do smaku Karmelizowana cebulka 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka cukru sól do smaku 1/3 łyżeczki pieprzu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pierożki gyoza – wersja na Wigilię 149

starty ząbki czosnku 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka oleju sezamowego ½ łyżeczki pieprzu Szczypta cukru Nadzienie mięsne 500 g mielonego kurczaka lub wieprzowiny ½ szklanki drobno posiekanej kapusty (białej, ale jeśli masz pak choy do ją dodaj) 2 cm kawałek imbiru starty 3 starte ząbki czosnku 1 łyżka siekanego szczypiorku

Niedzielny kucharz
Pieczone marchewki z sosem tahini i granatem 124

dodać do nich dressing, pestki granatu i listki rukoli, a już możemy to śmiało jeść jako sałatkę na ciepło. Składniki (na 2 porcje): około 6 średnich marchewek 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta chili sól i pieprz do smaku łyżka syropu klonowego lub miodu 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy Na dressing: solidna łyżka sosu tahini około

Smaczna Strona
Patelnia Azu z kurczakiem 115

ogórki kiszone – 3 – 4 szt. cukier – 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku woda (lub bulion) – 1,5 – 2 szklanki czosnek – 2 ząbki mielona papryka – 0,5 łyżeczki oregano: 1 łyżeczka majeranek otarty: 1 łyżeczka kminek do smaku ( można pominąć) masło: 1 – 2 łyżki zielenina ( natka, szczypiorek) Patelnia Azu z kurczakiem

Kuchnia Na Wypasie
Dorsz w migdałach 105

dorsz w migdałach 600 g polędwicy z dorsza (możesz zamienić go a inną, białą rybę) 2 jajka 4  łyżki mąki ok. 100 g migdałów w płatkach sól, grubo mielony pieprz olej do smażenia sok z połówki cytryny Dorsz w migdałach – jak zrobić? Podziel polędwicę z dorsza na 4 kawałki po około 150 g każdy. Oprósz je solą

okolicepalnika.pl
Wigilijny pasztet z suszonych grzybów 147

łyżki oleju roślinnego 50g bułki tartej 50g suszonych grzybów 100g kiszonej kapusty 2 puszki czerwonej fasoli 3 jajka 1/3 łyżeczki suszonego majeranku 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 3 szczypty mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. 4 sztuki suszonych grzybów zmiel z bułką tartą na puder. 2. Pozostałe grzyby namocz i ugotuj do miękkości. 3. Cebulę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Flaki – przepis Babci 156

ziele angielskie: 4 kulki pieprz kulki: 1 łyżeczka gałka muszkatułowa: +/- 0,5 łyżeczki papryka ostra do smaku papryka słodka: 1 łyżeczka majeranek otarty: 2 łyżki sól czarny pieprz mielony Flaki – przepis Babci Wykonanie: 1. Do dużego garnka wkładamy włoszczyznę, poporcjowanego kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie oraz kulki pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy wolno do miękkości mięsa

Kuchnia Na Wypasie
Orzechowe ule 90

Orzechowe ule to wyjątkowe ciasteczka bez pieczenia, które zrobisz w 5 minut. Są bardzo łatwe do wykonania i wprost idealne dla dzieci! Składniki: 200g mielonych orzechów 200g cukru pudru 1 białko Sposób przygotowania: Orzechy, cukier puder oraz surowe białko wymieszać/zmiksować razem. Z powstałej masy odrywać mniejsze kawałki i uformować z nich kulki. Kulkę ciasta delikatnie oprószyć cukrem

Wasze Przepisy
Wegański makowiec 142

większości z nas kojarzy się z roladą z ciasta drożdżowego z nadzieniem makowym. Ja postanowiłam zrobić wersję uproszczoną - bez ciasta 😉 Wegański makowiec - przepis Do przygotowania makowca będziesz potrzebować: 200g mielonego maku, 100g nieobłuszczonego sezamu, szklankę mleczka kokosowego, 2 banany, 50g rodzynek, 50g płatków migdałowych, 200g wiórków kokosowych, 5 daktyli, 250ml soku z pomarańczy. Do przygotowania polewy będziesz potrzebować: tabliczkę

Z notatnika dietetyka
Słonina z papryką słodką i chilli 135

cienka -sól warzona nie jodowana 24 g/kg -chilli suszone 3 g/kg -papryka suszona  płatek kolorowa 4 g/kg -czosnek suszony rozdrobniony w moździerzu 1-2 g/kg -pieprz kolorowy świeżo mielony 3 g/kg WYKONANIE Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami i dodatkami

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Prawdopodobnie najlepszy wegański piernik 148

pół na pół białej mąki pszennej i mąki żytniej typ 200) 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki przyprawy do pierników lub (minimum to cynamon i goździki) po łyżeczce cynamonu, mielonych goździków, imbiru, kardamonu 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a jak masz ochotę, to przesiej przez sito. Składniki mokre: 2 dojrzałe banany

greenscarf
Warsztaty Ambasadorskie Kupiec i pyszne dania! 100

ząbki czosnku oliwa z oliwek 200 g buraków (ja miałam już ugotowane) 100g suszonych pomidorów z oliwy 50 g ziaren słonecznika 2 łyżki sezamu szczypta kuminu rzymskiego szczypta mielonego imbiru cytryna na sos: 120ml białego wytrawnego wina 1 szalotka, sól i pieprz, 90 g zimnego masła i pęczek szczypiorku Robimy! Najpierw kapusta- wycinamy głąb i zanurzamy we wrzątku

Latosiowydom
Menu na tydzień: pęczak i soczewica górą! 115

zrobiliśmy z niej kluski śląskie. Zobacz przepis W środę upiekliśmy Bakłażan faszerowany soczewicą i batatem Jakoś tak się składa, że do faszerowania papryk, cukiń i bakłażanów najczęściej używa się mielonego mięsa. Tymczasem pieczone warzywa świetnie smakują z farszem warzywnym. Bakłażan z soczewicą i batatem jest tego najlepszym przykładem: łatwy, lekki i zdrowy. Przy okazji tego dania przygotowaliśmy dwa razy

Niedzielny kucharz