mielone - 47549 przepisów (strona:1145/3170)

PROJEKT ŚNIADANIE: Jesienna bułka na wypasie 179

bułkę 2 łyżki pieczonej dyni 1 pieczarkę 1 plasterek jabłka grubości 3-4mm (np. szara reneta) 3 plastry sera camembert 2 szczypty granulowanego czosnku 1 szczypta słodkiej mielonej papryki 2 gałązki tymianku sól i pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Odkrój wierzch bułki i wydrąż z dolnej części cały miękisz. 2. Wyłóż spód bułki 2 plastrami sera camembert

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC 2064

kokosem POPAPRANIEC Składniki: Biszkopt: 7 dużych jajek – osobno żółtka i białka 200g cukru 100ml oleju 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku od pieczenia 60g suchego maku, niemielonego 50g wiórków kokosowych 2 łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 190-200ml mleka 5 łyżek rumu (można zastąpić kawą lub dać ze 2 krople aromatu rumowego) Krem: 700ml

Mała Cukierenka
CIASTO DYNIOWE Z TWAROGIEM 147

mąki pszennej 3 jajka  3/4 szklanki cukru  1 cukier waniliowy  1 szklanka puree z dyni  2 łyżeczki proszku do pieczenia SER :  400 g twarogu mielonego  3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko  1/4 szklanka mleka 3/2 % dodatkowo - czekolada do polania  PRZYGOTOWANIE :  Miękkie masło ucieramy

Kulinarne Fantazje Marioli
Jaglane klopsiki z oliwkami 142

łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i bazylii, 1 łyżka oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron + odrobina do natłuszczenia papieru, nierafinowana sól i przyprawy: po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonej kozieradki, 1/2 łyżeczki kolendry, po 1 łyżeczce suszonego oregano i słodkiej papryki, czarny pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie), około 25 niedużych, marynowanych oliwek bez pestek (czarnych i/lub

Even Better Food
Pieczona brukselka 136

najczęściej są uszkodzone. Następnie brukselki myjemy, osuszamy w papierowym ręczniku i każdą główkę kroimy wzdłuż na pół.  Brukselki wkładamy do miski, polewamy oliwą i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy brukselkę - powinna być w miarę równo rozłożone.   Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut

bistro mama
ROGALE MARCIŃSKIE, ROGALE Z BIAŁYM MAKIEM 140

litra wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na ok 10 minut. Następnie mak dobrze odsączyć, gdy gotowaliśmy go w większej ilości wody i zmielić w maszynce do mielenia 3 krotnie lub  1 raz, gdy mamy sito do mielenia maku (ja takowe posiadam).  W garnuszku topimy masło, dodajemy do niego miód i sparzone, pokrojone na małe kawałki rodzynki. Dokładnie

Smaczne Zdrowe
FARSZ Z MIĘSA ROSOŁOWEGO Z PRAŻONĄ CEBULKĄ- IDEALNY DO PIEROGÓW, KROKIETÓW, PASZTECIKÓW 123

przyprawić i pyszny farsz gotowy :) Składniki: * około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości) * 3 łyżeczki prażonej cebulki (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego * pół szklanki rosołu (w ostateczności wody) Wykonanie: Mięso wraz z cebulką prażoną bardzo drobno zmielić lub przepuścić przez maszynkę. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem, Dobrze wszystko wymieszać

Zrób to smacznie
Zupa grzybowa z wołowiną 131

wody, bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub smalcu 3 łyżki sosu sojowego kilka łyżek kwaśnej śmietany 18% do gotowania pieprz czarny świeżo mielony sól do smaku Instrukcje Grzyby oczyścić i pokroić w grubsze plasterki, następnie dokładnie opłukać i odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wołowinę podzielić jak na zrazy, rozbić dość

Kulinarna Pokusa
Jaglane kotlety piri – piri 124

można wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 190ºC. Piec do miękkości, około

Even Better Food
Sernik z białą czekoladą i owocami – idealny do kawy 150

Sernik z białą czekoladą i owocami idealny do kawy Czy jest lepsze połączenie niż słodkie ciasto i kawa? Zdecydowanie nie. Nie wiem jak Wy, ale ja kocham zapach świeżo mielonych ziaren kawy, słodycz sernika, białej czekolady i owoców. Dziś mam dla Was połączenie tego wszystkiego. Przepis na sernik z białą czekolada i owocami i kilka słów o moim nowym

Słodkie okruszki
Sałatka z holenderskiego matjasa na buraczkach 175

części pora kilka suszonych pomidorów w oleju 1 płaska łyżeczka tartego chrzanu - samodzielnie lub ze słoika 4-5 łyżek octu winnego 2 łyżki oleju z pomidorów czarny pieprz świeżo mielony Do podania lekkie pieczywo (opcjonalnie) Instrukcje Buraki gotujemy w całości bez obierania, do miękkości, ale nie rozgotowując - zwykle ok. 2 godzin. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym obieramy i kroimy

Kulinarna Pokusa
Ciasto marchewkowe z kruszonką i polewą 143

miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 średnie marchewki, obrane i starte na drobne oczka płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody oczyszczonej po pół łyżeczki mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru łyżka ekstraktu waniliowego – domowej roboty Na kruszonkę: 100g zimnego masła 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru pół łyżeczki cynamonu Na polewę: 100g kremowego

Smaczna Strona
Smakowa kawa latte - z cynamonem, nutellą, białą czekoladą 250

poradniku -  Jak zrobić latte macchiato? Przepis na kawę warstwową do wykonania w domu Składniki: 2 espresso (około 50 ml) 150 ml mleka 3,2 % 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Przygotowujemy podwójne espresso w ekspresie do kawy lub kawiarce. Wlewamy do szklanki i dodajemy miód oraz cynamon. Mieszamy do momentu, aż miód rozpuści się. Mleko podgrzewamy

Kuchnia MagdaLeny
Smakowa kawa latte - z cynamonem, nutellą, białą czekoladą 250

poradniku -  Jak zrobić latte macchiato? Przepis na kawę warstwową do wykonania w domu Składniki: 2 espresso (około 50 ml) 150 ml mleka 3,2 % 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Przygotowujemy podwójne espresso w ekspresie do kawy lub kawiarce. Wlewamy do szklanki i dodajemy miód oraz cynamon. Mieszamy do momentu, aż miód rozpuści się. Mleko podgrzewamy

Kuchnia MagdaLeny
Polędwiczki w sosie miodowo-czosnkowym 173

czosnku Garść brukselek ½ szklanki pęczaku Siekana natka pietruszki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Sól Pieprz Zaprawa ziołowa 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu Sos 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 8 łyżek miodu Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Osusz polędwiczki. Wymieszaj składniki zaprawy. Natrzyj nią polędwiczki

Niedzielny kucharz