chleb - 26176 przepisów (strona:1155/1746)

leczo wegetariańskie 165

Dzisiaj mam dla Was przepis na leczo wegetariańskie, czyli z leczo z warzyw bez mięsnych dodatków. To wersja leczo jarskiego i wyjątkowo pyszna. Pyszna, zdrowa, kolorowa, do podania z chlebem pieczonym, z ziemniakami z makaronem /to preferencje mojego męża i syna / albo z kaszą jaglaną/ mój faworyt 🙂 / Produkty: 2 cukinie średniej wielkości

Ugotujmy Coś
Tosty francuskie z pikantną makrelą i bazylią 181

mamy prze d sobą jeszcze kilka dni wakacji. Korzystajmy z tego i zróbmy pyszne, syte śnia danie :) Skła dniki: 1 jajko 5 listków bazylii łyżeczka mozzarelli (startej) 3 kromki chleba tostowego 2 łyżki mleka sól, pieprz do smaku słoiczek pikantnej makreli (u mnie #SEKO) łyżka masła     Przygotowanie: Jajko wrzucamy do miseczki i roztrzepujemy z mlekiem, solą i pieprzem

ChilliJemy
Karkówka w sosie własnym 413

Karkówka w sosie własnym to pyszne danie obiadowe. Mięso podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem smakuje obłędnie. Oczywiście możecie serwować je także z kaszą, ryżem, chlebem – co kto lubi. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste – nie musicie posiadać nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem Kierujcie się wskazówkami z przepisu, który zamieściłam niżej

Kuchnia Bazylii
Wegański bezglutenowy chlebek kukurydziany 159

Znowu się odmieniło mojej Miśce i koniecznie chce ze mną piec. Kombinowałam z przepisami na róże wypieki, aby były możliwie najmniej skomplikowane, aby dziecie było zadowolone

greenscarf
Drożdżówka ze śliwkami 147

największy komplement dla mnie. Znaczy smakuje ;) Ciasto drożdżowe uniwersalne. Możecie użyć różnych owoców, ale ze śliwkami smakuje nam najbardziej. Nie jest pracochłonne.  Możecie użyć do wyrabiania maszyny do chleba, lub miksera z końcówką w kształcie haka.  Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie.  W tym sezonie nie raz jeszcze zapewne upiekę drożdżowe ze śliwkami i Was bardzo zachęcam

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jaglane kulki kakaowo-daktylowe [ENG] 134

Cacao-dactyles millet Energy balls Czy wiesz, że mieszkańcy krajów arabskich nazywają daktyle "chlebem życia", a rodzącą je palmę (Phoenix dactylifera) "drzewem życia". Nic dziwnego - daktyle, zarówno te suszone, jak i świeże, są bogate w błonnik, witaminy (zwłaszcza z grupy B), związki mineralne (szczególnie potas), a także przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna. Do you know that people

Better Life By Auntie Ju
Krem brokułowo-cukiniowy 180

zblendować całość ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać jogurt/śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, podawać np. z kiełkami lub rzeżuchą. Zupa będzie świetnie smakować z pomidorowym chlebem na sodzie . Smacznego! Zapisz Zapisz

Even Better Food
szybka obiadokolacja 175

wielkiego nakładu pracy mamy zrobione.. składniki: blaszka 20 x 25 cm minimum 7 jajek 1/2 papryki czerwonej i żółtej 1/2 pęczka szczypirku 1 duża lub 3 małe cebule chleb to tostowy 200 g sera zóltego startego /ja użyłam parmezanu/ można także dodać pokrojoną

Ugotujmy Coś
Piątkowe ksylitolowe olśnienie, czyli tłumaczę, dlaczego nie ma nowych przepisów. 196

Kołobrzegu. Zadatek wpłacony, dzieciak przeszczęśliwy, że wyjeżdża tylko z mamą… Rano powiedzmy, że było lepiej, leki zadziałały (paracetamol i nospa), wypiłam tylko wodę i zjadłam dosłownie kromkę suchego chleba. Nie mogłam zrobić tego dzieciakowi i jak wiecie byłyśmy nad morzem. Kupiłam jeszcze smectę, nic nie jadłam cały dzień i było znośnie. We wtorek popołudniu było już

greenscarf
Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II 208

używane do produkcji herbatników, ciastek i ciast. Mąki między 160 a 250 W , nazywane „średnio silnymi” są używane do produkcji pizzy, foccacii i tradycyjnego chleba apulijskiego. Mąki powyżej 300 W , nazywane „silnymi”, ze względu na to, że są odporne na odkształcenia glutenu. Do najsilniejszych mąk należy Manitoba . Mąka Manitoba Nazwa ta jest używana głównie we Włoszech

mojewypiekiinietylko
Ciasto drożdżowe z borówkami na dzikich drożdżach 149

Moich eksperymentów z dzikimi drożdżami ciąg dalszy czyli tym razem postawiłam na ciasto drożdżowe a nie na chleb. Kombinowałam, wymyślałam i w rezultacie wyszło pyszne ciasto drożdżowe, puszyste, wilgotne od borówek i rewelacyjne do kawy czy herbaty, na drugie śniadanie. Polecam zabawę bo do wyprodukowania drożdży użyłam tutaj dzikich jabłek, mirabelek i cynamonu. Dzikie jabłuszka zrywałam na zapomnianej jabłonce gdzieś

Moje Małe Czarowanie
Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku (Fasolakia lathera) 151

cebulą i startymi świeżymi pomidorami tworzy wprost niebiański sos. To dlatego ugotowane w nim warzywa, nie ważne jakie, smakują tak wspaniale. Grecy jedzą latherę jako danie główne z chlebem i kawałkiem sera feta. Jeżeli więc będziemy ich naśladować, nie musimy się tak obawiać kalorii z oliwy - przecież łączymy ją z niskokalorycznymi warzywami. Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku

Chilli Czosnek i Oliwa
Tartaletki grzybowe z pasztetem 139

wyprawę postanowiłam zrobić pyszne tarteletki grzybowe na bazie zupy pieczarkowej Profi z dodatkiem pysznego pasztetu z suszonymi pomidorami Profi. W termos zapakowałam gorącą zupę pieczarkową, do tego pajdy domowego chleba na zakwasie z pasztetem  Profi i czego chcieć więcej.Moje miejsce wypadowe kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci na wsi. Podejrzewam , że dlatego tak lubię

wesoła kuchnia
Sernik klasyczny 162

jest bardzo wilgotny; suchym sernikom i ciastom mówię stanowcze "nie" ;) Zaintrygował mnie również dodatek ugotowanych ziemniaków do masy serowej. Bo choć nie obce mi dodawanie ziemniaków do ciasta na chleb czy bułki, to sernika z tym jakby nie patrzeć nietypowym składnikiem jeszcze nie jadłam i nie piekłam. Oczywiście nie są one w ogóle wyczuwalne :) Dzięki nim jednak sernik jest kremowy

Opowieści z piekarnika
Potrawka z wątróbki, pora i pieczarek 121

stron tak aby nie była surowa w środku. Gotową przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy, dodajemy odrobinkę soli i chili. Możemy podawać potrawkę samą lub chlebem czy kaszą. Smacznego

Życie ze smakiem