mielone - 47549 przepisów (strona:1133/3170)

Sos ziołowo-czosnkowy z fetą 112

łyżeczki soku z cytryny sól (opcjonalnie) pieprz Fetę, jogurt i obrane ząbki czosnku wrzucamy do robota kuchennego, miksujemy. Dodajemy do nich umyte, poszatkowane zioła, sok z cytryny i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Jeżeli jest taka potrzeba, doprawiamy solą. Podobne przepisy: Sos z fety i suszonych pomidorów Sos czosnkowy z ziołami Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami Tzatziki Artykuł

Kardamonovy
Mistrzowie makaronu. Domowy makaron z jajek, semoliny i oliwy 103

więcej może okazać się całkiem przyjemne. Wiele przepisów na makaron wymaga użycia uniwersalnej mąki. Polecam jednak spróbować przygotować makaron z mąki semoliny. Mąka semolina wytwarzana jest z grubo mielonej pszenicy durum, która jest popularna w kuchni włoskiej i marokańskiej. Przypomina drobną kaszkę, charakteryzuje się słomkowo – żółtym kolorem, który barwi wyroby z niej przygotowane, jak również nadaje im charakterystycznego

Tajemnice Smaku
Ciasto z mielonych migdałów z jabłkiem 95

pokojowej 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej 2 jaja - rozmiar L 2/3 szklanki cukru 100 ml oleju rzepakowego 80 ml mleka 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 70 gram mielonych migdałów szczypta soli 1 słodkie duże jabłko na kruszonkę: 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki miękkiego masła Wykonanie: Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę,  posypujemy

Kronika Piekarnika
Serniki podkarpackie 174

spód wykłada się biszkoptową masę orzechową, którą zalewa się masą serową. Po upieczeniu na wierzch zimnego ciasta wykłada się z kolei krem budyniowy, na który ściera się czekoladę. Nutka mielonej kawy, którą posypane jest kruche ciasto, dopełnia całości. http://trzecitalerz.blogspot.com/2019/09/serowiec-ze-swietoniowej-kuchnia.html Serowiec ze Świętoniowej - kuchnia podkarpacka   Inne regionalne wypieki znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
AROMATYCZNY KURCZAK PO PROWANSALSKU PIECZONY Z WARZYWAMI 121

kurczak o wadze ok. 1,5 kg 4 plasterki cytryny 2 duże ząbki czosnku  3 łyżeczki ziół prowansalskich 2 gałązki tymianku 2 łyżki masła  słodka papryka mielona sól i świeżo zmielony pieprz DODATKOWO: 250 g brokułu 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 200 g pieczarek 9 średnich ziemniaków 2 średnie marchewki 3 łyżki oleju 1,5 łyżeczki

Słodko-Słony Świat Ilony
Sos musztardowy 117

łyżki majonezu  2 łyżki musztardy Dijon  2 łyżki płynnego miodu  1 łyżeczka octu jabłkowego lub więcej do smaku, dwie duże szczypty czosnku w proszku, ćwierć łyżeczki mielonej ostrej papryki,  soli i pieprz do smaku Te dwa przepisy na sosy z musztardą wymagają jedynie dokładnego wymieszania wszystkich składników. To świetne sosy do jajek i sałatek, pieczonego

Cztery Fajery
Indyjska sałatka ryżowa z jajem 111

duże porcje): torebka ryżu brązowego 3 łyżki czerwonej soczewicy 1 mała cebula połówka czerwonej papryki szklanka mrożonej, zielonej fasolki szparagowej 1,5 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki mielonego imbiru kawałek czerwonego chili, bez nasion sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Do podania: 2 jaja na twardo 3-4 łyżki jogurtu nasiona czarnuszki, do posypania – opcjonalnie łyżka

Smaczna Strona
Żurek wielkanocny 131

żurek wielkanocny. 1 łyżeczka suszonego majeranku 1,5 l wywaru warzywnego lub wody 50 dkg wędzonej szynki 1 płaska łyżka soli 1 duży ząbek czosnku 1,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 100 ml kwaśnej śmietany 400 ml zakwasu na żur Jak zrobić żurek wielkanocny. Do garnka włożyć szynkę, dodać bulion warzywny , liście

MeCooks
Kacze udka w czerwonym winie 122

łupinach kilka gałązek rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego) 1 i ½ szklanki dobrego, czerwonego wytrawnego wina (375 ml) 4 czubate łyżki konfitury wiśniowej (lub dżemu wiśniowego) sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: kluski kładzione lub szpecle, buraczki Piekarnik nagrzewamy do 190°C (góra-dół, bez termoobiegu). Kacze udka z obu stron posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy w naczyniu

Poezja smaku
Wegański mazurek migdałowo-kokosowy 141

prze 15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 C. Wstaw schłodzone ciasto do piekarnika i piecz prze 15 minut. Składniki na masę : 200-250 g marcepanu 200 g mielonych migdałów (mąki migdałowej) 100 g oleju kokosowego (masła) 150 g cukru 100 g mąki pszennej 100 g gęstego mleka kokosowego 100-200 g suszonych owoców lekko kwaskowych (u mnie

greenscarf
smaczny gulasz mięsno-warzywny... 120

angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki warzywa: cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, smalec 1 łyżeczka, cukinia 1 sztuka większa, papryka 3 sztuki, woda 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, woda 3 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki Łopatkę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, posypać kucharkiem, ziele angielskie, liść

W Mojej Kuchni Lubię
Mazurek a’la jeżyki (bez glutenu, laktozy, wegańskie) 97

ciekawy charakter. Warto wypróbować nową wersję mazurka za święta 😍     Składniki (ok 22x16cm): Suche -70g skrobi ziemniaczanej -30g mąki kokosowej -80g mąki owsianej (lub mielonych płatków) -80g mąki ryżowej -70g mąki kukurydzianej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre -50g ksylitolu Nutura -100g oleju rzepakowego -180g mleka roślinnego lub wody

Candy Pandas
Rolada z chleba z szynką, pastą jajeczną i serem 113

potrzeba 15 kromek 8 jajek kilka marynowanych pieczarek 200 g dobrej jakości szynki gotowanej w plasterkach 150 g żółtego tartego sera majonez (ok. 10 łyżek) szczypiorek sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku do dekoracji: marchewka , pomidorki koktajlowe cienki szczypiorek majonez Przygotowanie dania rolada kanapkowa z szynką i pastą jajeczną: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkami 302

cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę, tuńczyki odsączamy i rozdrabniamy widelcem, natkę pietruszki szatkujemy. Majonez i jogurt wlewamy do słoika, dodajemy do niego rozdrobniony czosnek, sól i świeżo mielony pieprz, zamykamy i energicznie mieszamy. Pamiętajcie żeby trochę mocniej doprawić sos, warstw nie doprawiamy (tzn. ja nie doprawiałam :)). Ale nie przesadźcie, zróbcie to z wyczuciem. Na dno naczynia wykładamy

Kardamonovy
Gofry z miodem i sokiem z cytryny + wyniki konkursu z Dezal 120

Już wiem, że pierwsza partia będzie dla teściów bo oni lubia łakocie na pewno z gofrów upieczonych w gofrownicy skorzystają też ciocie! Nagrody wyróżnienia w postaci 500 g kawy (mielona lub ziarnista – proszę o decyzję): Pani Danuta (Danka) K. Pani Bogumiły D. Panie zostaną dodatkowo poinformowane w komentarzu/wiadomości na FB. UWAGA! Po ogłoszeniu wyników każdy zwycięzca proszony

Słodkie okruszki