łupinach kilka gałązek rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego) 1 i ½ szklanki dobrego, czerwonego wytrawnego wina (375 ml) 4 czubate łyżki konfitury wiśniowej (lub dżemu wiśniowego) sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: kluski kładzione lub szpecle, buraczki Piekarnik nagrzewamy do 190°C (góra-dół, bez termoobiegu). Kacze udka z obu stron posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy w naczyniu
Poezja smakuprze 15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 C. Wstaw schłodzone ciasto do piekarnika i piecz prze 15 minut. Składniki na masę : 200-250 g marcepanu 200 g mielonych migdałów (mąki migdałowej) 100 g oleju kokosowego (masła) 150 g cukru 100 g mąki pszennej 100 g gęstego mleka kokosowego 100-200 g suszonych owoców lekko kwaskowych (u mnie
greenscarfangielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki warzywa: cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, smalec 1 łyżeczka, cukinia 1 sztuka większa, papryka 3 sztuki, woda 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, woda 3 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki Łopatkę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, posypać kucharkiem, ziele angielskie, liść
W Mojej Kuchni Lubięciekawy charakter. Warto wypróbować nową wersję mazurka za święta 😍 Składniki (ok 22x16cm): Suche -70g skrobi ziemniaczanej -30g mąki kokosowej -80g mąki owsianej (lub mielonych płatków) -80g mąki ryżowej -70g mąki kukurydzianej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre -50g ksylitolu Nutura -100g oleju rzepakowego -180g mleka roślinnego lub wody
Candy Pandaspotrzeba 15 kromek 8 jajek kilka marynowanych pieczarek 200 g dobrej jakości szynki gotowanej w plasterkach 150 g żółtego tartego sera majonez (ok. 10 łyżek) szczypiorek sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku do dekoracji: marchewka , pomidorki koktajlowe cienki szczypiorek majonez Przygotowanie dania rolada kanapkowa z szynką i pastą jajeczną: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę, tuńczyki odsączamy i rozdrabniamy widelcem, natkę pietruszki szatkujemy. Majonez i jogurt wlewamy do słoika, dodajemy do niego rozdrobniony czosnek, sól i świeżo mielony pieprz, zamykamy i energicznie mieszamy. Pamiętajcie żeby trochę mocniej doprawić sos, warstw nie doprawiamy (tzn. ja nie doprawiałam :)). Ale nie przesadźcie, zróbcie to z wyczuciem. Na dno naczynia wykładamy
KardamonovyJuż wiem, że pierwsza partia będzie dla teściów bo oni lubia łakocie na pewno z gofrów upieczonych w gofrownicy skorzystają też ciocie! Nagrody wyróżnienia w postaci 500 g kawy (mielona lub ziarnista – proszę o decyzję): Pani Danuta (Danka) K. Pani Bogumiły D. Panie zostaną dodatkowo poinformowane w komentarzu/wiadomości na FB. UWAGA! Po ogłoszeniu wyników każdy zwycięzca proszony
Słodkie okruszkidodatkiem do kanapek. Ćwikła z chrzanem. Z czym podawać ćwikłę z chrzanem? Jest idealna jako dodatek do mięs pieczonych i duszonych. Świetnie uzupełnia również smak klasycznego schabowego oraz kotletów mielonych. Doskonale komponuje się również z jajkami gotowanymi na twardo oraz z domową białą kiełbasą. Ćwikła z chrzanem przepis. Co dodać do ćwikły? Jak doprawić ćwikłę z chrzanem? Do ćwikły
Kuchnia Na Wypasieszklanki malin (może być też mieszanka owoców jagodowych; mogą być owoce świeże lub mrożone, mrożonych nie trzeba rozmrażać) 500 ml śmietanki kremówki, 250 g mascarpone, duża szczypta mielonej wanilii, kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku na bezę owocową: 3 białka, 150 g cukru, 1 kisiel malinowy ok. 70 g (lub truskawkowy albo z owoców leśnych) Kostka malinowo - bezowa, przygotowanie
Lekcje w kuchnipieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki 2 łyżki octu balsamicznego 200 ml czerwonego wina 200 ml bulionu wołowego lub drobiowego mała garść posiekanej natki pietruszki sól i mielony czarny pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180˚C. Umieść patelnię dostosowaną do używania w piekarniku* na średnim ogniu, dodaj trochę oleju i dokładnie obsmaż kiełbaski z każdej strony
karmelowyPiersi kaczki w aksamitnym sosie>>> Pieczona kaczka po chińsku. Składniki na kaczkę po chińsku: 1 kaczka (ok. 2,5kg) 3 łyżki soli morskiej 1 łyżka grubo mielonego pieprzu olej do smażenia syrop cukrowy: 8 filiżanek wody 2 filiżanki brązowego cukru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego Dodatkowo do podania: sos sojowy do maczania dymka
Moja Książka Kucharskamałą blaszkę) 1,5 szklanki mąki pszennej 4 wiejskie jajka niepełna szklanka cukru pół szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka naturalnego kakao niepełna łyżeczka mielonego cynamonu 1-2 krówki do dekoracji: czekoladowa polewa i chrupiące czekoladowe kulki Przygotowanie: Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na ciasto
Słodkie okruszkiwszystko na gładką i jednolitą masę. Postaraj się zrobić to tak, aby żółtka nie tworzyły grudek. Możesz też pomóc sobie np. blenderem. Po spróbowaniu, dopraw farsz solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Możesz również dodać dodatkową porcję musztardy, gdyby jej smak nie był dostatecznie wyczuwalny. Przygotowane wcześniej białka nafaszeruj masą z żółtek. Możesz to zrobić np. przy pomocy rękawa cukierniczego
okolicepalnika.plSpód: • 300 g ciastek maślanych z czekoladą po jednej stronie (np. petit beurre) • 50 g masła Masa serowa: • 1,25 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego • 6 jajek • 5 żółtek • 250 g cukru • 3 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii • sok z 1/2 cytryny Krem śmietanowy: • 500 ml kwaśnej gęstej śmietany
W mojej kuchni