mielone - 47549 przepisów (strona:1131/3170)

Sernik cytrynowy z polewą lemon curd 151

przygotowania: 80 minut + studzenie Forma o średnicy 28 cm Przepis na sernik cytrynowy z polewą lemon curd: (składniki o temperaturze pokojowej) 1 kg sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego (mielony) 200 g cukru 100 g masła 2 - 3 łyżeczki startej skórki z cytryny 5 jajek 3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 150 g herbatników maślanych

Kuchcik gotuje
Pesto z czosnku niedźwiedziego 96

już. Jeżeli używacie blendera, wrzućcie do niego liście czosnku, pestki słonecznika, czosnek, oliwę i sok z cytryny. Pulsacyjnie wszystko zmiksujcie (nie musi być bardzo dokładnie). Na koniec doprawcie świeżo mielonym pieprzem i solą, dodajcie ser, wymieszajcie. Podobne przepisy: Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem Pesto bazyliowe ze słonecznikiem Pesto wegańskie z płatkami drożdżowymi Pesto z rzeżuchą

Kardamonovy
Sałatka ze śledzi, awokado i ogórka 99

naturalnego 6)       2-3 łyżki majonezu 7)       sok z cytryny 8)       sól, pieprz czarny mielony 9)       kilka kropli przyprawy uniwersalnej (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1.      Filety śledziowe kroimy w grubą kostkę. 2.    Awokado obieramy, usuwamy

Na kulinarnym poligonie
Węgierskie ciasto Gerbeaud 288

ciasto Gerbeaud: Składniki: na ciasto: 125 masła 20 g drożdży świeżych 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru 500 g mąki 2 jajka szczypta soli na nadzienie: 250 g mielonych orzechów włoskich( u mnie siekane) 200 g cukru pudru słoiczek dżemu morelowego 200 g kuwertury( gorzka czekolada)u mnie mleczna Wykonanie : 1. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże wymieszać

dolcevitainmykitchen
Kiełbasa Weekendowa 158

moim wypadku dwu oczkowy  -boczek 2,5 kg/ 10 mm -podgardle 1 kg/ 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -sól warzona 18 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg -pieprz ziołowy Białowieski 2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 6-8 g/kg -papryka suszona płatek-kolorowa 10 g/kg -jelita wieprzowe -woda 12 % -papryka chilli jalapeno grys czerwone ostra

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab gotowany- prosty przepis 112

mało pracochłonny przepis na smaczne mięso do chleba :) Składniki : 1,5 kg schabu ( u mnie schab z dzika) 2 l.wody na zalewę pół szklanki soli 1 łyżka pieprzu czarnego, mielonego 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 5 ząbków czosnku Przygotowanie: Do 2 litrów wody dajemy wszystkie przyprawy i zagotowujemy - studzimy Do zimnej zalewy wkładamy mięso i gotujemy przez

Proste Potrawy
Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem 101

ugrillujemy je razem w krewetkami). Z drugiej połówki cytryny wyciskamy sok, wlewamy go do miski. Dodajemy do niego oliwę, poszatkowaną natkę, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, sól i świeżo mielony pieprz. Wrzucamy do tego obrane krewetki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie paprykę i ananasa kroimy w mniejsze kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Chodzi

Kardamonovy
Szafran – najlepsze przepisy 94

garść suszonych śliwek drobno pokrojonych keksówka posmarowana olejem i posypana mąką Przepis na ciasto z szafranem i advokatem SERNIK NA ZIMNO Z SZAFRANEM I PIJANYMI MISIAMI Składniki: wiaderko twarogu mielonego na sernik łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią 3 czubate łyżki miodu 3 łyżki advokatu 50 g suszonej żurawiny – zostawić trochę do dekoracji 50 g orzechów

Ugotowane pozamiatane
Kasza bulgur z pieczonymi burakami i serem korycińskim 101

cytryny i rozdrobniony ząbek czosnku mieszamy w małej misce. Do buraków i kaszy dodajemy ser pokrojony w kostkę, umyte i poszatkowane zioła, a także sos. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów. Podobne przepisy: Sałatka z burakami, kuskusem i fetą Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą Kasza gryczana z botwinką i białym serem

Kardamonovy
Śmietanowiec bez pieczenia 417

herbatników kakaowych, 600 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%), 350 g serka mascarpone, kilka łyżek cukru pudru, do smaku 100 g białej czekolady, kilka łyżek wiórków kokosowych, opcjonalnie, mielona wanilia, opcjonalnie mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (lub jagodowego albo malinowego), 2 galaretki, garść porzeczek i malin lub innych drobnych owoców jagodowych (świeżych lub mrożonych, mrożonych nie trzeba rozmrażać

Lekcje w kuchni
najlepsza młoda kapusta z marchewką... 282

kapusty, wymieszać, gdy się zmniejszy w garnku to dosypać resztę kapusty, wlać 1/2 szklanki wody, gotować na większym ogniu, zamieszać. Do kapusty dodać kostki rosołowe, wsypać paprykę ostrą, pieprz mielony, sól czosnkową, gotować do miękkości kapusty. Wsypać koperek posiekany, mąkę pszenną i szybko wymieszać w garnku, po chwili zdjąć z ognia i można kapustę jeść - najlepsza młoda kapusta

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z marchewki, pietruszki i jabłka do obiadu 106

niesamowitym sosem słodko-kwaśnym. Pyszna surówka do obiadu, którą przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka. Surówka z marchewki jest zdrowa i stanowi fantastyczny dodatek do drugiego dania. Doskonale pasuje do mielonych albo schabowych kotletów z kremowymi ziemniakami puree i posiekanym, świeżym koperkiem. Oto wypróbowany przepis na surówkę z marchewki i jabłek do obiadu. Surówka z marchewki. Surówka z marchewki

Moja Książka Kucharska
Ciasteczka z migdałami i sezamem 128

Kruche, delikatne, maślane, po prostu pyszne.     Składniki: - 20 dkg mąki pszennej - 10 dkg mąki owsianej - 10 dkg mielonych migdałów - 10 dkg cukru pudru - 5 dkg białego sezamu - 20 dkg masła ( o temperaturze pokojowej ) Mieszamy wszystkie składniki sypkie. Dodajemy pokrojone masło. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy  na grubość ok. 5 mm  na papierze do pieczenia posypanym mąką. Kroimy

Maminek kulinarny
Marynowane zrazy z pysznym farszem 125

wołowiny zrazowej Marynata: 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 przeciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu mielonego Farsz: 15dkg boczku wędzonego 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej) pół czerwonej papryki 2 ogórki kiszone pół pęczka zielonej pietruszki 1 kabanos wieprzowy (lub kawałek innej suchej

Blog z Apetytem