przygotowania: 80 minut + studzenie Forma o średnicy 28 cm Przepis na sernik cytrynowy z polewą lemon curd: (składniki o temperaturze pokojowej) 1 kg sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego (mielony) 200 g cukru 100 g masła 2 - 3 łyżeczki startej skórki z cytryny 5 jajek 3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 150 g herbatników maślanych
Kuchcik gotujejuż. Jeżeli używacie blendera, wrzućcie do niego liście czosnku, pestki słonecznika, czosnek, oliwę i sok z cytryny. Pulsacyjnie wszystko zmiksujcie (nie musi być bardzo dokładnie). Na koniec doprawcie świeżo mielonym pieprzem i solą, dodajcie ser, wymieszajcie. Podobne przepisy: Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem Pesto bazyliowe ze słonecznikiem Pesto wegańskie z płatkami drożdżowymi Pesto z rzeżuchą
Kardamonovynaturalnego 6) 2-3 łyżki majonezu 7) sok z cytryny 8) sól, pieprz czarny mielony 9) kilka kropli przyprawy uniwersalnej (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Filety śledziowe kroimy w grubą kostkę. 2. Awokado obieramy, usuwamy
Na kulinarnym poligonieciasto Gerbeaud: Składniki: na ciasto: 125 masła 20 g drożdży świeżych 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru 500 g mąki 2 jajka szczypta soli na nadzienie: 250 g mielonych orzechów włoskich( u mnie siekane) 200 g cukru pudru słoiczek dżemu morelowego 200 g kuwertury( gorzka czekolada)u mnie mleczna Wykonanie : 1. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże wymieszać
dolcevitainmykitchenmoim wypadku dwu oczkowy -boczek 2,5 kg/ 10 mm -podgardle 1 kg/ 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona 18 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg -pieprz ziołowy Białowieski 2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 6-8 g/kg -papryka suszona płatek-kolorowa 10 g/kg -jelita wieprzowe -woda 12 % -papryka chilli jalapeno grys czerwone ostra
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mało pracochłonny przepis na smaczne mięso do chleba :) Składniki : 1,5 kg schabu ( u mnie schab z dzika) 2 l.wody na zalewę pół szklanki soli 1 łyżka pieprzu czarnego, mielonego 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 5 ząbków czosnku Przygotowanie: Do 2 litrów wody dajemy wszystkie przyprawy i zagotowujemy - studzimy Do zimnej zalewy wkładamy mięso i gotujemy przez
Proste Potrawyugrillujemy je razem w krewetkami). Z drugiej połówki cytryny wyciskamy sok, wlewamy go do miski. Dodajemy do niego oliwę, poszatkowaną natkę, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, sól i świeżo mielony pieprz. Wrzucamy do tego obrane krewetki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie paprykę i ananasa kroimy w mniejsze kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Chodzi
Kardamonovygarść suszonych śliwek drobno pokrojonych keksówka posmarowana olejem i posypana mąką Przepis na ciasto z szafranem i advokatem SERNIK NA ZIMNO Z SZAFRANEM I PIJANYMI MISIAMI Składniki: wiaderko twarogu mielonego na sernik łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią 3 czubate łyżki miodu 3 łyżki advokatu 50 g suszonej żurawiny – zostawić trochę do dekoracji 50 g orzechów
Ugotowane pozamiatanecytryny i rozdrobniony ząbek czosnku mieszamy w małej misce. Do buraków i kaszy dodajemy ser pokrojony w kostkę, umyte i poszatkowane zioła, a także sos. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów. Podobne przepisy: Sałatka z burakami, kuskusem i fetą Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą Kasza gryczana z botwinką i białym serem
Kardamonovyherbatników kakaowych, 600 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%), 350 g serka mascarpone, kilka łyżek cukru pudru, do smaku 100 g białej czekolady, kilka łyżek wiórków kokosowych, opcjonalnie, mielona wanilia, opcjonalnie mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (lub jagodowego albo malinowego), 2 galaretki, garść porzeczek i malin lub innych drobnych owoców jagodowych (świeżych lub mrożonych, mrożonych nie trzeba rozmrażać
Lekcje w kuchnikapusty, wymieszać, gdy się zmniejszy w garnku to dosypać resztę kapusty, wlać 1/2 szklanki wody, gotować na większym ogniu, zamieszać. Do kapusty dodać kostki rosołowe, wsypać paprykę ostrą, pieprz mielony, sól czosnkową, gotować do miękkości kapusty. Wsypać koperek posiekany, mąkę pszenną i szybko wymieszać w garnku, po chwili zdjąć z ognia i można kapustę jeść - najlepsza młoda kapusta
W Mojej Kuchni Lubięniesamowitym sosem słodko-kwaśnym. Pyszna surówka do obiadu, którą przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka. Surówka z marchewki jest zdrowa i stanowi fantastyczny dodatek do drugiego dania. Doskonale pasuje do mielonych albo schabowych kotletów z kremowymi ziemniakami puree i posiekanym, świeżym koperkiem. Oto wypróbowany przepis na surówkę z marchewki i jabłek do obiadu. Surówka z marchewki. Surówka z marchewki
Moja Książka KucharskaKruche, delikatne, maślane, po prostu pyszne. Składniki: - 20 dkg mąki pszennej - 10 dkg mąki owsianej - 10 dkg mielonych migdałów - 10 dkg cukru pudru - 5 dkg białego sezamu - 20 dkg masła ( o temperaturze pokojowej ) Mieszamy wszystkie składniki sypkie. Dodajemy pokrojone masło. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na papierze do pieczenia posypanym mąką. Kroimy
Maminek kulinarnywołowiny zrazowej Marynata: 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 przeciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu mielonego Farsz: 15dkg boczku wędzonego 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej) pół czerwonej papryki 2 ogórki kiszone pół pęczka zielonej pietruszki 1 kabanos wieprzowy (lub kawałek innej suchej
Blog z Apetytem