mielone - 47549 przepisów (strona:1082/3170)

Chutney z pigwy, jabłek i owoców dzikiej róży - Ambition, kuchnia z dbałością 194

pigwy 4 średnie cebule 1,5 szklanki suszonych owoców dzikiej róży 4 średnie twarde i kwaskowate jabłka 2 łyżeczki soli 1/3 niewielkiej suszonej papryczki chilli (można zamienić na mielone płatki) 2 łyżki miodu 2-3 łyżki cukru 3-4 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju  Owoce dzikiej róży namoczyć w ciepłej wodzie na około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa masa makowa 163

Ugotowany mak odsączamy na wyścielonym gazą sicie i odstawiamy na 20 min, aby wszystka woda ściekła. W między czasie siekamy orzechy w mniejsze kawałki.  Odsączony mak mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia przez najdrobniejsze sitko (tzw. makowe). Ja takiego drobnego sitka niemam, dlatego zawsze mielę mak za pomocą blendera ręcznego z nasadką miksującą, efekt jest bardzo podobny. W rondelku

Kuchnia Łukasza
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 25.11.2016r. 146

błyskawicznych piatków .   W tym tygodniu mamy 12 przepisów. Małgorzata  Zupa krem z selera i kaszy jaglanej Aga Sałata z brązowym ryżem, kukurydzą i papryką Magdalena Czosnkowe mielone   Małgorzata  Kukułkówka - nalewka Agnieszka  Pieczone pestki dyni   Magdalena  Orzechowe placuszki waniliowe   Ewa Sałatka z selera naciowego, jajka i pietruszki, doprawiona lekkim jogurtem

Magiczne Życie Marty
Naleśniki z serem 135

góry, aby przewrócić na drugą stronę. Poprosiła mnie o ser, jaki pamiętała ze swojego dzieciństwa w Tarnogrodzie. Był to biały ser niemielony, a jedynie delikatny utarty z żółtkami i cukrem, z wyrażnie wyczuwalnymi grudkami. Ja również pamiętam takie nadzienie z dzieciństwa. Składniki: Ciasto na ok. 20 naleśników

To co kocham
Mus z awokado, czekoladowy (paleo, bez glutenu i cukru) 122

awokado dojrzałe 3 łyżeczki kakao ½ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu Bita śmietana: 1 puszka mleka kokosowego łyżka miodu. Do posypania: mięta wiórki czekoladowe maliny orzechy mielone migdały suszone owoce Przygotowanie: Składniki na mus wrzucamy do blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ze schłodzonej puszki mleka kokosowego wyciągamy

PaleoLife
Szybki piernik 137

Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 13 Składniki 100 g masło 2 łyżka kakao 2 łyżka miód gryczany 1 /2 łyżeczka cynamon 1 /2 łyżeczka kardamon 1/2 łyżeczka goździki mielone 1/2 łyżeczka gałka muszkatołowa 1 szklanka mleko 3 szt jajko 200 g mąka 200 g erytrol 1 łyżeczka soda oczyszczona czubata łyżeczka 1 łyżeczka proszek do pieczenia płaska łyżeczka

Kucharzyca
Pieczeń rzymska z mięsa indyczego. 162

pieprzu 2 cebule pokrojone w kostkę i zeszklone na oleju 1 duża ugotowana marchewka 5 jajek ugotowanych na twardo 100 g startego, żółtego sera      Mięso mielimy w maszynce na grubych oczkach, dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, sól, zmiażdżony ząbek czosnku, majeranek, pieprz, zeszklone cebule i dokładnie wyrabiamy (sekret zwartej pieczeni to właśnie dokładne wyrobienie mięsa). 1/3 powstałej

Rozpustne gotowanie
Kotleciki „dzikuski” z chrupiącymi frytkami i pieczoną papryką 276

obraną cebulą drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa. Jajka wraz z pozostałymi składnikami dołączamy do farszu i dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy kotlety (jak spłaszczone mielone) i wykładamy na rozgrzaną patelnię (smażymy z każdej strony) lub do piekarnika na około 25-30 minut w 180 stopniach. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w ćwiartki

ChilliJemy
Pieczone jabłka 167

dań, na przykład z kaszą manną .  Pieczone jabłka Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 łyżki wiórków kokosowych 4 kwaśne jabłka 4 łyżki  konfitury wiśniowej cynamon kardamon mielone goździki 2 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka dokładnie myjemy, odcinamy górną część, czyli kapelusik. Z jabłek wydrążamy gniazdka nasienne,    posypujemy przyprawami

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z ziemniakami 333

masła sól, pieprz dodatkowo: do podania skwarki Przygotowanie : Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy. Cebulę obieramy. kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na rozgrzanym maśle na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzoną cebulę z czosnkiem dodajemy do ziemniaków, doprawimy świeżo mielonym pieprzem - farsz ma być pikantny, mieszamy. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wlewamy gorącą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mielonka z kolorowymi płatkami papryki słodkiej 173

całości (jak ktoś woli może dad mniej) -sól nie jodowana 19 g/kg -woda 50 mil do mięsa przy wstępnym mieszaniu -pieprz młotkowany z kolendrą 2 g/kg -ziele angielskie mielone 1 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g/kg -6 łyżeczek słodkiej papryki płatek suszonej kolorowej Materiały pomocnicze -Szynkowar lub praska -osłonka barierowa -sznurek wędliniarski Do osłonki barierowej można dodatkowo użyć szynkowaru

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sernik gotowany 319

ciasta wystygną szykujemy masę serową. Twaróg mielimy trzykrotnie lub miksujemy w blenderze. Jajka i żółtka wybijamy do miski lub pojemnika. Twaróg dzielimy na 3 porcje (dokładniej zostanie zmiksowany). Pierwszą porcję przekładamy do blendera, dodajemy 1/3 porcji jajek i miksujemy (jeżeli twaróg zmielimy wystarczy całość wyrobić robotem dodając porcjami jajka, mój nie był mielony). W międzyczasie w garnku z podwójnym

mojewypiekiinietylko
WEGAŃSKIE BABECZKI JAGLANO-FASOLOWE 113

laska selera naciowego, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka natki pietruszki, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 3/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka kminku mielonego, sezam(...)pestki dyni do dekoracji. Przygotowanie: Kaszę i fasolę gotujemy do miękkości. Warzywa podsmażamy na suchej patelni, po zarumienieniu zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Przestudzoną fasolę i warzywa mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub blendujemy. Dodajemy kaszę i przyprawy, mieszamy. Następnie smarujemy formę na muffinki olejem kokosowym, nakładamy farsz, dekorujemy pestkami i pieczemy 45 minut

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKIE BABECZKI Z WARZYWAMI 144

wielkie liście szpinaku, kilkanaście kaparów, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki soli. Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy wodę oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy foremki. Suszymy w dehydratorze 6 godzin w temperaturze 42 stopnie.  Jeśli nie posiadacie dehydratora lub nie zależy(...)mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. Tak zamarynowane warzywa suszymy w dehydratorze w temperaturze 42 stopnie przez 3h. Po wysuszeniu, warzywa nakładamy na ciasto. Można posypać wegańskim parmezanem z mielonych migdałów i nieaktywnych płatków drożdżowych. Gotowe! Na zdrowie

Jeść, by żyć w zdrowiu
FALAFEL ZE SZPIANKIEM I MARCHEWKĄ 127

liści szpinaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne. Wykonanie: Ciecierzycę namaczamy na noc, następnie odcedzamy i przepłukujemy. Mielimy wraz z warzywami w wyciskarce do soków lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy, mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Proste

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania