mięsa gotowanego z kaczki, 400 g wątróbki drobiowej, 4 jajka, 1 bułka typu kajzerka, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól, 10 orzechów z konfitury(...)porto, 100 ml tłuszczu (najlepiej z kaczki), Bułkę namoczyć w tłuszczu. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i bułką dodając cały tłuszcz. Mięso mielimy trzykrotnie. Orzechy pokroić na 8 – 10 części. Do masy mięsnej dodać orzechy i dokładnie wymieszać dodając porto, doprawić do smaku solą, gałkę muszkatołową i imbirem. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy
królestwo garówoddajemy śwince morskiej jeśli mamy taką pod ręką " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Boczek mielimy maszynką o grubych oczkach , mieszamy z wyciśniętym praską czosnkiem . Dno każdej połówki dyni , solimy , wykładamy paroma igiełkami rozmarynu i rozsmarowujemy mielonym boczkiem . Całość nacieramy olejem wymieszanym z chilli ( lub aromatyzowanym ) . Wkładamy do piekarnika nastawionego na 170 C i pieczemy około
Ogrodnik w podróżydyni i pieczywem czosnkowym. Składniki: 2 kilogramy dyni 1 cebula 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 250 ml.śmietany 30 % masło 1 litr bulionu warzywnego mielone chilli sól Sposób przygotowania: Dynię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniamarchewka 1- pietruszka 0,5- selera 0,5 - pora 1- łyżka masła 1- cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Sposób przygotowania: Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone
Kuchnia DanusiMarchewkę oczyścić, zetrzeć na tartce o grubych oczkach razem z czosnkiem. Pomidory pokroić drobno w kostkę. Dodać do soczewicy, doprawić przyprawami. Konsystencja powinna być taka jak na tradycyjne mielone. W sytuacji kiedy będzie za rzadka dodać bułkę tartą lub kaszę. Formować kulki, delikatnie zgnieść na formę kotleta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z PIECZONYMI BATATAMI
pieprzny smaczeksztuki olej, 2/3 szklanki soda oczyszczona, 1.5 łyżeczki jabłka, 5 sztuk cynamon, 1 łyżeczka gorzka czekolada, 2/3 tabliczki rodzynki, 2 łyżki płatki migdałowe, 2 łyżki orzechy włoskie mielone, 1/2 szklanki Przygotowanie Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (około 1 cm). Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, dalej ubijamy. Gdy cukier się rozpuści
Gotowanie moimi oczamiSkładniki biszkopt z 4 jajek białka, 5 sztuk cukier, 250g prince polo, 2 sztuki orzechy włoskie mielone, 100g orzechy włoskie siekane, 100g masa krówkowa, 1 puszka margaryna, 250g mleko, 200ml kaszka manna błyskawiczna, 4 łyżki czekolada gorzka, 100g Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po trochu cukier. Wafelki scieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy
Gotowanie moimi oczamiBardzo łatwe i pyszne ciasto. Zniknęło po godzinie Składniki ryż, 200g woda, 250ml mleko, 250ml likier pomarańczowy, 5 łyżek cukier, 150g śmietanka 30%, 200ml migdały mielone, 50g jajka, 2 sztuki aromat pomarańczowy lub cytrynowy cukier puder, 1 łyżka Przygotowanie Do rondla z grubym dnem wsypujemy ryż, zalewamy wodą i dwoma łyżkami likieru. Odstawiamy na 30 minut
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ser twarogowy, 400g mąka pszenna, 300g jajko, 1 szt Dodatkowo bułka tarta masło śmietanka kwaśna miód cynamon cukier Przygotowanie Ser mielimy, albo używamy mielonego sernikowego. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto, formujemy wałeczki i kroimy pod skosem na małe kawałeczki. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 10 minut od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Podajemy z bułką tartą usmażoną
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na makaron mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl żółtko jajka, 2 szt koncentrat pomidorowy, 3 łyżki sól, 1/2 łyżeczki woda gorąca, 3 łyżki Składniki na klopsiki mięso mielone wieprzowe, 500g koncentrat pomidorowy, 2 łyżki jajko, 1 szt kasza manna, 4 łyżki cebula, 1 średnia szt czosnek , 2 ząbki natka pietruszki posiekana, 2 łyżki mąka pszenna
Gotowanie moimi oczamiGołąbki w wersji dla leniwych. Składniki : na kotlety: 1/2 kg mięsa mielonego 1 kg kapusty świeżej 10 łyżek ryżu suchego 6 łyżek kaszy manny 6 jajek sól, pieprz, wegeta na sos: 2 litry i szklanka wody 1 mały(...)kethup kotlin w słoiku 1 mały przecier pomidorowy (190 g) w słoiku 2 kostki rosołowe Sposób wykonania: Mięso włożyć do miski, kapustę pokroić na bardzo drobno ( ja kapustę mielę przez maszynkę na dużych oczkach takich jak na steka )dodać ryż , jajka, kaszę mannę sól pieprz i wegetę i dokładnie wymieszać. Odstawić na dwie godziny. Z farszu formować nieduże klopsiki
Darcia w kuchniprzyprawami (liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem w ziarenkach.) Po ugotowaniu odcedziłam a gdy już ostygło zmieliłam przez maszynkę na małych oczkach. ( takich jak na mięso mielone ). Wywaru z gotowania nie wylewałam, to na ni m gotowałam kaszę. Sprawdzonym sposobem jest dać na każdy kubek kaszy 2 kubki wywaru. Kaszę gotowałam na wolnym ogniu co jakiś czas
Darcia w kuchnitypu e xxx). Składniki masa makowa: – 0,5 kg BIAŁEGO maku – 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) – 200 g miodu – 110 g migdałów mielonych – 95 g rodzynek – 15 g skórki pomarańczowej (bardzo drobnej) – 220 g biszkoptów – 85 g masła (nie może być zamienione(...)zostawić do ostudzenia, albo nawet na całą noc (w wodzie, w której się gotował). Odsedzić mak na drobnym sitku (jeśli nie macie, można wyłożyć durszlak czysta lnianą ściereczką). Następnie mielimy mak 3 razy. W garnku roztapiamy masło z miodem, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia (cały czas na ogniu). Dorzucamy rodzynki, skórkę pomarańczową i mieszamy, aż bakalie będą obtoczone syropem
Pociąg Do KuchniSKŁADNIKI: 200 g suchej ciecierzycy 4 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów sok z 0,5 cytryny sól (u mnie świeżo mielona morska) oliwa woda INGRIDIENTS: 200 g chickpeas 4 tablespoons sesame seeds 1 tablespoon rapeseed oil 3 garlic cloves 4-5 dried tomatoes 0,5 lemon freshly squeezed salt(...)kolei lądują w robocie – ciecierzyca, obrany czosnek, pasta tahini, sok z cytryny (uważajcie na pestki!), oliwa i sól, (suszone pomidory), dodajemy jeszcze trochę wody i włączamy urządzenie. Mielimy tak długo, aż ciecierzyca będzie prawie rozdrobniona, dodając trochę wody lub oliwy, jeśli masa jest za sucha. W klasycznym wydaniu do pasty dodaje się tylko oliwę, ale ja wolę moją, lżejszą
Martyna Cookscukru pudru · 5-6 łyżek gorącej wody Przygotuj: · maszynkę do mielenia · sitko i gazę Ciasto zaczynamy od zrobienia zaczynu, następnie mieszamy mąkę z resztą składników ( oprócz masła – dodajemy tylko 2 łyżki wcześniej roztopione ) i dodajemy gotowy(...)odcedzamy mak z orzechami na sitku wyłożonym gazą – partiami. Przekładamy mak do dużej miski lub garnka, dodajemy marcepan , skórki i dokładnie mieszamy. Na końcu dosładzamy miodem do smaku. Nadzienie mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia. Na tym etapie dodajemy resztę dość drobno posiekanych migdałów . Gotowe. Możemy przechowywać szczelnie zamknięte kilka dni w lodówce. Te proporcje starczą na podwójną porcję ciasta
Bazując na smaku