SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z CUKREM I ŚMIETANĄ.MARGARYNĘ SIEKAMY Z MĄKĄ DODAJEMY DROŻDŻE I POZOSTAŁE SKŁADNIKI,WYRABIAMY CIASTO.ODSTAWIAMY(...)RAZEM Z KAPUSTĄ),CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I PODSMAŻAMY,MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI FARSZU I DOPRAWIAMY DO SMAKU. NA FARSZ MIĘSNY: MIĘSO PODSMAŻAMY W RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY KMINKIEM,PIECZEMY
Swojskie jedzonkotylko są bardzo smaczne i zdrowe ale również można dowolnie modyfikować ich smak dodając warzywa, które aktualnie mamy pod ręką. Żeby danie było pełnowartościowe dodaję do niego mięso mielone
Pyry na Gazpatelnię i prażymy (uważając aby nie przypalić orzechów), do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy orzechy przez dziesięć minut. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem uwalniania się oleju, w naturalny sposób zawartego w orzechach(...)bardziej plastyczną, aż w końcu osiągnie konsystencję masła. W tym momencie dodajemy miód i mielimy tak długo, aż całość zacznie mocno gęstnieć. Przesypujemy migdałową masę do miski, dodajemy do niej posiekane drobno bakalie i mieszamy ze sobą( możemy również bakalie wrzucić do blendera i zmiksować z migdałami i miodem). Z masy formujemy w dłoniach niewielkie wałeczki ( łatwiej to zrobić
Miód i pieprzzrumienić, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał. Gdy pomidory się rozpadną, dodać paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat, papryki mielone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotować do momentu, aż papryka będzie ugotowana, nie powinna być rozgotowana, ma zachować swój kształt. Leczo jest smaczne zarówno
Kuchcik gotujeżółta 4 pomidory sól i pieprze papryka słodka i ostra mielona jarzynka do smaku czosnek niedźwiedzi z płatkami pomidorów do smaku oliwa PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka mielimy, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki oliwy i podduszamy doprawiając papryką, jarzynką i pieprzem. Marchewkę obieramy i wraz z patisonem ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do kurczaka i podduszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczka mielonego kminku sól i pieprz 1. Kaszę solimy i zalewamy wrzątkiem, a następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. 2. Mięte i pietruszkę (bez łodyżek) drobno siekamy. 3. Mięso mielimy na średnich oczkach, dodajemy kuskus, posiekane zioła, oraz kminek, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy ręką aż do całkowitego połączenia składników. 4. Formujemy kotleciki, po czym odstawiamy je do lodówki
Perfect home lifetarce marchew. Wrzucić oba składniki do dużej miski, dodać 2 jajka, kromkę namoczonego chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką
Smaki Przyprawy i Koloryłyżce oleju. Rybę odcedzamy i przekładamy do miski. Lekko rozgniatamy ugotowane w mleku mięso widelcem – nie mielimy i nie blendujemy, żeby zachować strukturę i konsystencję. Odciśniętą z płynu bułkę i ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej
Karo in the Kitchenchleb, który zrobicie niemal wszędzie. Składniki: -300 g mąki orkiszowej -300 ml wody -15-20 g świeżych drożdży -pół łyżeczki soli -2-3 łyżki siemienia lnianego,ja dałam mielone -pół szklanki prażonych ziaren u mnie Ziołowo Mi od Ziarenkowo -jajo Do miski wsypujemy mąkę, rozpuszczamy drożdże w wodzie i wlewamy ją do mąki. Dodajemy siemię lniane,sól
Z Kuchni Do KuchniZmiany, zmiany, nadchodzą zmiany zarówno w naszych życiach osobistych jak i na blogu :) W ostatnim czasie zaliczyliśmy przeprowadzkę, która pochłonęła bardzo dużo czasu. Ale warto było: będziemy mieli piękny balkon z ziołami w doniczkach i miejscem do siedzenia zrobionym ze skrzynek po warzywach <3 Jak już skończymy malowanie drewna na pewno pochwalimy się efektami :) Tymczasem zapraszamy Was po przepis(...)kaparami, serem mozzarella i orzeszkami pini. SKŁADNIKI: Na 12 uroczych muffinek :) 360 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej) 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki posiekanych listków bazylii 40 g masła 220 ml mleka 1 jajko 125 g sera mozzarella (1 kulka) 150 g suszonych pomidorów w oleju (masa po odsączeniu
W kuchni KatieWiększość z Was jest już pewnie po obiedzie, ewentualnie stara się go ukończyć jednym okiem zerkając na monitor :) Może ktoś z Was zrobił ostatnio dodane mielone na gnieździe makaronowym? Chętnie je obejrzę :) Dziś zaś podam propozycję na podwieczorek, czyli pyszne truskawkowe bułeczki, które część z Was chciała zobaczyć już w niedzielę. Nie ma przy nich wiele roboty, trzeba
Kuchnia w czekoladzieCukinia to zdecydowanie moje ulubione warzywo. I ostatnio mam manię, że dodaję ją prawie do każdego dania. Były już mielone, cukinia faszerowana, kurczak z cukinią i surówka. Teraz kolej na placki, z duuuuużą ilością cukinii. Bardzo pyszne, chrupiące i delikatne. Idealne na przekąskę, kolację a nawet obiad. Ja je podaję z sosem jogurtowo-koperkowym, który
Passion of Cookingzmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego aromatu. Jeżeli jednak, kawałki orzechów w masie nam nie przeszkadzają, to pomijamy prażenie i zaczynamy od wsypania orzechów do blendera. Mielimy orzechy przez minutę, następnie dodajemy kaszę, mleko, miód, kakao oraz połamaną na kawałki czekoladę. W miarę mielenia, masa która na początku mielenia przypominać będzie "koktajl" zacznie się zmieniać, a składniki połączą
Miód i pieprzObiad w pół godziny. Szybko, łatwo i przepysznie. Składniki: mięso mielone Kasza pęczak jęczmienny Sól, pieprz Olej Wstawiamy kaszę na osolony wrzątek. W tym czasie doprawiamy mięso solą i pieprzem. Z mięsa lepimy
prawdziwe jedzenie