sól do smaku Opcjonalnie: - 2/3 łyżeczki czerwonej pasty curry - kawałek świeżej papryczki chili (dałam chili z młynka) Dodatkowo do podania: - ostra lub/i słodka papryka w proszku - lub świeżo mielone chili - lub kawałek świeżej papryczki chili - lub świeże listki kolendry Kukurydze obrać z liści, umyć i nożem obciąć ziarna ruchami od góry ku dołowi. W garnku z grubym dnem
Smaczne ZdroweWszyscy bardzo lubimy kotlety mielone. Staram się zawsze, by zawierały jakiś zdrowy dodatek. Dzisiaj padło na kaszę jęczmienną, która niekoniecznie zostałaby zjedzona gdyby była ugotowana oddzielnie. Kotlety wyszły przepyszne i co najważniejsze, wyszło ich o wiele więcej niż z samego mięsa. Polecam serdecznie!!! 1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepłaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Cebulkę obieramy , siekamy i rumienimy na odrobinie tłuszczu , aż zrobi się miękka i złota . Odstawiamy do wystudzenia . Makaron przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach ( zrobią się dość kleiste dżdżownice -tak ma być " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , podsmażoną cebulkę i ser równiez przepuszczamy przez maszynkę . Wszystko wkładamy
Ogrodnik w podróżydanie jest bardzo dobre! Polecam równie przepis na papryki faszerowane kurkami. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 6 sztuk- papryki żółte około 10 pieczarek 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera sól, pieprz, zioła prowansalskie natka pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 100 g kaszy jaglanej w woreczku układamy na durszlaku, płuczemy pod bieżącą zimną wodą(...)nasienne, płuczemy. Obgotowujemy paprykę w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odwracamy i pozostawiamy do wyschnięcia. Pieczarki oczyszczamy i płuczemy na sicie, kroimy w plasterki. Cebulę drobno siekamy. Mięso wieprzowe mielimy. Rozgrzewam patelnię, wlewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy co jakiś czas mieszając. Do niej dodajemy mięso, mieszamy, podsmażamy. Na koniec wrzucamy pieczarki, mieszamy co jakiś czas aż zmiękną. Na koniec wrzucamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdy dobrze zna. W moim domu było to popularne i ulubione danie. Nigdy nie kupowaliśmy pierogów z mięsem bo te domowe zawsze były najlepsze. Farsz składa się głównie z mielonego mięsa drobiowego oraz białych warzyw z rosołu. Ugotowane pierogi polałam masłem tymiankowym. Było pysznie! Składniki na ciasto (na około 50 średnich pierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej(...)rosołu sól i pieprz 1 biała cebula szczypta kuminu 2 łyżki oleju do gotowania 1 łyżka masła 1/3 szklanki rosołu do podania: masło tymiankowe* Mięso, warzywa i grzyby mielimy. Cebulę siekamy bardzo drobno i smażymy na maśle. Doprawiamy kuminem i solą. Zmielone mięso mieszamy z rosołem i smażoną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka
Mango Papajabrakuje mi pomysłu na obiad idę w te najprostsze rozwiązania jak kotlety schabowe, mielone czy schab w sosie. Jednak zawsze chce się coś urozmaicić w daniu, dlatego postanowiłam zapiec kotlety z piersi z kurczaka z kilkoma dodatkami :) Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 jajko, kilka plasterków cienkiego sera żółtego, 4 oliwki czarne, 2 suszone pomidory w oliwie, sól
Aga w kuchniugotowanych i surowych (u mnie na 6 mięciutkich klusków - 1kg surowych i 330g już ugotowanych) 1 jajko sól mąka ziemniaczana farsz: ok. 300g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego (najlepiej tłustego) jeśli(...)mięso jest bardzo chude potrzeba będzie zmielić odrobinę słoniny 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku 1 jajko sól, pieprz do smaku Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy przez maszynkę. Surowe ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach (czyli na tak zwanej części "do ziemniaków"). Starte ziemniaki dobrze odciskamy przez gazę/pieluchę tetrową do miski. Odciśnięty sok zlewamy
Kuchenna Kontrrewolucyakiełbasa jałowcowa Temu, kto choć raz spróbował, dobrze zrobionej kiełbasy jałowcowej własnego wyrobu, n ie trzeba tłumaczyć jaki to specjał. Wszyscy pozostali, którzy do tej pory, nie mieli okazji spróbować tej wędliny. Muszą koniecznie przeczytać poniższy tekst, a następnie zabrać się, do przyrządzenia własnej jałowcowej kiełbasy składniki na pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy(...)solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie 2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na 4 mm) -wieprzowe klasy III na sicie 4 mm -wieprzowe klasy II na sicie
Miód i pieprzspecjalne okazje robimy faszerowane pieczarkami,które pojawiły się już na blogu lub te,które proponuję dzisiaj.Zawsze okazują się hitem przyjęcia Składniki: ok 15-20 skrzydełek ok 1 kg mielonego mięsa(karczek lub łopatka) 1-1,5 cebuli jajko czosnek sól,pieprz przyprawa do kurczaka czubryca czerwona przyprawa do mięsa wieprzowego(u mnie bezglutenowa) Umyte skrzydełka należy wytrybować(...)czosnku połączyć z przyprawą do kurczaka i solą ale tylko wtedy gdy nie ma jej w przyprawie.Smarujemy pojedynczo skrzydełka i odstawiamy do lodówki na parę godzin. W tym czasie mielimy mięsko z cebulą,dodajemy pół główki wyciśniętego czosnku,sól,pieprz,czerwoną czubrycę i przyprawę do mięsa wieprzowego oraz jajko.Dokładnie mieszamy.Przygotowane wcześniej skrzydełka napełniamy mięsnym farszem,układamy na blasze
Niespełnione zdolności kulinarneprzypalić sezamu), do momentu aż zmieni kolor na lekko złocisto brązowy, i nabierze orzechowego aromatu. Uprażony sezam (zamiast na patelni, możemy uprażyć piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy ziarna przez 5-7 minut. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem ciepła i uwalniania się oleju, w naturalny(...)sposób zawartego w sezamie) na bardziej plastyczną, aż w końcu osiągnie konsystencję masła. W tym momencie przerywamy mielenie, przekładamy sezamową masę do miski. Teraz dodajemy do sezamu lekko podgrzany miód i całość dokładnie mieszamy. Niewielki pojemnik wykładamy pergaminem i układamy w nim połowę masy. Następnie na wierzch układamy bakalie i przykrywamy pozostałą częścią chałwy. Całość ugniatamy
Miód i pieprzskoro dostałam to koniecznie trzeba je wykorzystać i stąd powstały te pełnoziarniste bułki. Jednakże potrzebny będzie tutaj młynek, ja użyłam swój stary młynek do mielenia kawy. Bułki są przepyszne i znikają błyskawicznie. Bułki z mielonym ziarnem pszenicy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: klopsiki: mięso indycze mielone (500 g), sucha bułka pszenna, przyprawy: sól, tymianek, pieprz ulubiony makaron sos: bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę mleka. Przygotowanie: Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek
Karczma HonoriettyStudzimy. Do roztartego kalafiora dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą, starty żółty ser, koncentrat, bułkę tartą, jajko i przyprawy (z solą). Całość rękoma wyrabiamy na jednolitą masę (jak na mielone). Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano (na średnim ogniu
Kolorowy Przepisownikdanie które uwielbiam,jest odrobinę pracochłonne ale na pewno nie jest trudne do wykonania-a efekt zachwyci każdego smakosza,idealna z lekką sałatką ze świeżych warzyw SKŁADNIKI: MIĘSO MIELONE Z ŁOPATKI 1,40kg MAKARON DO LAZANII PRZECIER POMIDOROWY LUB POMIDORY W PUSZCE 3-4 POMIDORY BEZ SKÓRKI(ALE TYLKO W SEZONIE JAK SĄ TANIE I PYSZNE,POZA SEZONEM
Swojskie jedzonko