mielone - 47549 przepisów (strona:1078/3170)

Marcepan 124

Lubicie marcepan? Sprawdzaliście kiedykolwiek skład marcepanu, który kupujecie w sklepie? Porównajcie składniki z poniższym przepisem. Tak powinien wyglądać prawdziwy marcepan. Składniki: 1 3/4 szkl. mielonych migdałów (migdały kupiłam w skorupce, zalałam gorącą wodą, obrałam(...)szkl. cukru 1/4 szkl. miodu 2 łyżki wody Cukier, miód i wodę umieszczamy na patelni i doprowadzamy do rozpuszczenia, wrzenia. Dodajemy do zmielonych w rozdrabniaczu migdałów. Chwilę jeszcze mielimy do powstania gładkiej masy. Wykładamy na folię spożywczą. Odkładamy do wystygnięcia. Marcepan można jeść bezpośrednio, lub wykorzystać go do deserów (muffinek, ciast, ciasteczek, tortów) Można go przechowywać nawet do miesiąca

MojaQchnia.pl
Piernik z powidłami 222

masła 50 g cukru 4 jajka 100 g miodu 20 g przyprawy do piernika bez mąki 1 łyżeczka cynamonu mielone nasionka z jednego ziarna kardamonu 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej 80 g mąki pszennej typ 450 20 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao szczypta soli polewa: 1 czekolada

Kuchcik gotuje
Drobiowe roladki z cieciorką zapiekane w pomidorach 376

pomidorach to propozycja na smaczne i sycące danie z piekarnika. 3 filety z kurczaka 200 g ciecierzycy 150 g sera sałatkowo – kanapkowego pieprz czarny sól papryka słodka mielona 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka sosu sojowego bazylia suszona olej spod suszonych pomidorów parę pasków sera żółtego Cieciorkę zalać dwa razy większą ilością zimnej wody(...)moczyć parę godzin, a najlepiej przez całą noc. Ugotować do miękkości, czyli około 1 godziny, pod koniec dodając sól. Ugotowaną cieciorkę odcedzić i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wymieszać razem z serem i przyprawić pieprzem. Filety z kurczaka rozkroić i cienko rozbić, tak jak na kotlety. Oprószyć solą, papryką słodką i odrobiną pieprzu. Nałożyć pastę z ciecierzycy

https:KKuchniaMniam
Tagliatelle z krewetkami w winie 161

doborowym towarzystwie z firmą Sokołów i magazynem Kukbuk (już niedługo pełna relacja), później długi weekend, który wciąż trwa:) W sklepie dorwałam świeże krewetki, jak zapewniła mnie sprzedawczyni, dostawę mieli rano. Cóż, nie oszukujmy się, dostawa rano prosto z kutra rybackiego (jak podczas wakacji w Hiszpanii), a dostawa do Lublina robi różnicę, ale te rzeczywiście wyglądały na świeże, więc nie mogłam(...)porcje): 400g krewetek (dużych, całych) 2 ząbki czosnku 150ml białego wina 100ml śmietanki 30% mała chili pęczek pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 200g makaronu tagliatelle sól świeżo mielony pieprz Krewetki oczyścić: usunąć głowy, pancerz z ogona, zostawiając jedynie końcówkę przy ogonku. Wyciągnąć czarną "nitkę" na grzbiecie krewetki (to jej układ pokarmowy). Opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku

Obiad gotowy
Chili con carne 180

kuchni meksykańskiej albo - jak podają różne źródła - amerykańskiej, a dokładniej z pogranicza teksańsko-meksykańskiego (stąd określenie kuchnia Tex-Mex). Głównymi składnikami dania są różnego rodzaju papryka oraz mielone lub siekane mięso wołowe, pomidory, kukurydza, fasola oraz przyprawy (kumin, papryka, oregano).  Moje chili con carne zrobiłam z wołowiny pokrojonej w kostkę i podałam z bagietką, ale żeby było

Obiad gotowy
Domowa mieszanka suszonych warzyw ("vegeta") 144

Natkę pietruszki, lubczyk wysuszyć w ciemnym przewiewnym miejscu. Wszystkie warzywa zmielić w młynku do kawy. Stopień grubości mielenia należy regulować wg własnego upodobania - pozostawiając większe kawałki lub mieląc warzywa całkiem drobno. Zrobiłam dwie wersje - jedną zmieloną prawie na pył, a drugą grubo mieloną. Suchą natkę i lubczyk rozetrzeć palcami. Wszystkie składniki wymieszać, wyspać do słoika i zakręcić

Obiad gotowy
Z mięskiem i szpinakiem 133

Dzisiaj kuchnia serwuje makaron ze szpinakiem, który jest skarbnicą zdrowia i z mięskiem z kiełbasek, które, nie miejcie złudzeń, zawsze będzie inne w smaku niż zwykłe mielone. Makaron można przygotować na niezliczoną ilość sposobów.  Jest łaskawy dla wszelkich smaków. Jeden mały składnik potrafi zmienić dobrze znane danie w zupełnie inne. Niemalże cokolwiek wyciągniemy z naszej lodówki

Pichceniomania
Domowa chałwa 4268

którą najczęściej kupujemy w naszych sklepach, najważniejszymi składnikami są: karmel i mielone ziarno sezamowe, nazywane niegdyś przyprawą bogów. Najbardziej znani nasi producenci tego przysmaku (np. Wawel, Odra) nadają jej różne smaki: waniliowy, kakaowy, czekoladowy , orzechowy. Niewielkie batoniki kosztują 2-4 zł, ale w przeliczeniu na kilogram cena dochodzi często nawet

Menu Zdrowia
Tort warzywny 126

cukinia ok. 200-250 g burak 3 jajka 4 lekko czubate łyżki mąki gryczanej 100 ml dowolnego mleka 30 g parmezanu 20 g mozzarelli przyprawy: sól, mielone ziele angielskie i korzeń lubczyku, cząber, lubczyk, gałka muszkatołowa   Warzywa obieramy, ścieramy na tarce – każde osobno. 2 jajka roztrzepujemy w miseczce. Do każdego startego warzywa dodajemy 1/4 masy jajecznej

Kucharzyca
Chrupiące lekko ostre mięso z warzywami i żółtym ryżem 116

przepis powstał na bazie jednego z programów Gordona Ramsey'a. Prosty pomysł, łatwe wykonanie a smakuje pysznie i egzotycznie. Usmażone na chrupko mięso mielone, dodatek świeżych, chrupiących warzyw, odpowiednie sosy i dodatek skórki z limonki sprawiają, że danie jest naprawdę ciekawe. Można je podawać jako przekąskę (np w liściach cykorii) lub jako danie obiadowe - jak tutaj

Milion Smaków
Pasztet drobiowy z wątróbką 135

białka. W połączeniu z chudym mięsem indyczym stanowi bardzo wartościowy posiłek. Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo smaczny.   Składniki: 250g wątróbki drobiowej 500g mięsa indyczego mielonego 2 średnie czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 100ml czerwonego wina wytrawnego sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na patelni(...)odrobinie oleju. Dodajemy przetarte ząbki czosnku, majeranek i tymianek i razem przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Podlewamy winem i redukujemy aż większość płynu odparuje. Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź miksujemy wraz z cebulką. Małą formę o wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę mięsną. Pieczmy

Pyry na Gaz
Roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym 169

łyżka koperku (opcjonalnie) Przygotowanie: roladki: Filet z kurczaka mielimy z pomidorami suszonymi (muszą być dobrej jakości żeby uniknąć "rdzawego" posmaku) Do zmielonego mięsa dodajemy śmietanę i odrobinę soli i pieprzu do smaku. Wszystko mieszamy.  Mięso z udek kurczaka (bez kości!) rozkładamy na kawałku folii spożywczej, nakładamy porcję mięsa mielonego i zawijamy w roladkę. Następnie roladki zawijamy szczelnie

Bon appetit mon amie
Kulki z Łososia 152

może zamiast tradycyjnych klopsów, zrobić klopsy z łososia? Ja do tego przepisu użyłam łososia mrożonego, bo jest tańszy a świeżego trochę szkoda byłoby mi mielić na klopsy. Jest to idealny przepis na imprezy wśród znajomych, gdzie chcemy podać coś pożywnego ale też nie chcemy za dużo się namęczyć. Idealne "finger food" czyli przekąska którą się chwyta w rękę(...)łososia jajko 1/4 szklanki bułki tartej sok z limonki mały pęczek natki pietruszki Łososia zmielić, dodać jajko,bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z limonki. Doprawić pieprzem, solą, mielonym imbirem. Formować małe kulki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni. Prawda, że proste

Delusional Trine
Zapiekanka z grzybów i karkówki 127

karkówki i grzybów. Zapiekanka wyszła smaczna, choć grzybów nie było widać. Ale to wynikało chyba z tego, że skorzystałam z mrożonych borowików kupionych w Biedronece. W 2014 w Biedronce mieli lepsze mrożone grzyby. I był wybór, bo były i borowiki i podgrzybki. Tym razem (przed minioną gwiazką) dostępne były tylko borowiki, które jak się okazało są pokrojone na dość nieduże(...)krojenia, garnek, miski, patelnię, naczynie żaroodporne, łyżkę, wagę kuchenną. Przygotuj składniki: 1 kg karkówki, 25-30 dag grzybów, dużą cebulę, pół pora, korzeń pietruszki, marchewkę, sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, 1-2 łyżki oleju. Grzyby oczyść pokrój na mniejsze kawałki i obgotuj w posolonym wrzątku. Po ok. 10 minutach gotowania wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw, aby przestygły

blog.moje-pasje.info
POLĘDWICZKA Z SOSEM WIŚNIOWYM 124

wino, gotuję kolejne 5 minut. Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie. Mieszam. Mięso kroję w plastry (około 1 cm.), lekko spłaszczam dłonią, posypuję solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielone) i tymiankiem. Smażę na rozgrzanym ogniu około 1-1,5 minuty z każdej strony. Gotową polędwicę polewam wcześniej przygotowanym sosem. Danie podałam z frytkami, roszponką, serem lazur oraz owocami

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania