ciasto - 163312 przepisów (strona:1073/10888)

Kruche ciasto z brzoskwiniami i lekką budyniową pianką 177

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Uwielbiam to ciasto i po wersji z malinami dałam tym razem brzoskwinie z puszki i zmieniałam budyń  waniliowy , na budyń karmelowy. Przepis wzięłam z tej strony Składniki na kruche ciasto(...)schłodzonej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania Schłodzoną margarynę pokroić w kostkę, a następnie dodać do niej pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach ok. 60 % na spód i 40 % na wierzch. Obydwie części zawinąć w folię i zamrozić minimum 2- 3 godziny, można tez włożyć do lodówki

Na słodko lub wytrawnie
Metrowiec 214

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Już dawno przymierzałam   się do upieczenia tego ciasta i przed sylwestrem postanowiłam je   upiec. Przepis znalazłam w miesięczniku „Gotuj krok po kroku”.   Ciasto wyszło pyszne, polecam :-) Składniki na ciasta: 2 szklanki mąki + 2 łyżki 6 jajek(...)mleka 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej Na polewę: 1 czekolada deserowa 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 3 łyżki mleka 1 łyżka margaryny Sposób wykonania ciast: Jajka w całości utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksować dodać stopniowo olej i 2 szklanki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, ciasto podzielić na dwie

Na słodko lub wytrawnie
Comber – ciasto czekoladowe z alkoholem 314

Pyszne, soczyste ciasto czekoladowe z alkoholem, zwane comber. Proste w przygotowaniu i zaskakująco smaczne. Ładnie i apetycznie pachnie kakao. Jest tak nasączone, że przy krojeniu, aż patera jest mokra, ale ciasto nie jest rozmoczone. Przepis na pewno do powtórzenia. Do jego zrobienia namówiła mnie jedna z czytelniczek, Pani Bożena, dziękuję:). Polecam…     Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam(...)około 0,5 szklanki mocnego alkoholu (użyłam wódki i wiśniówki; można dodać trochę więcej alkoholu kosztem herbaty) Dodatkowo: 1 duża łyżka masła 2-3 łyżki kakao bez cukru   Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Do rondelka przełożyć masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao, wodę i zagotować. Masę gotować na małym ogniu przez 5 minut

Mała Cukierenka
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 331

niesamowite ile wspaniałego jedzenia można przygotować w ognisku. Wszyscy znacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie w żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym garnku. Przejrzałam książkę i zdecydowałam(...)jest łatwo, skorzystaliśmy więc z opcji zaproponowanej w książce. Aby przygotować masę solną jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody, a następnie wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Uwielbiam całego pieczonego kurczaka, ale nie wtedy gdy jest suchy. Dlatego zwykle gdy przygotowuję go w piekarniku obficie

OstryKęs
Ciasto marchewkowe II 342

Ciasto marchewkowe świetnie smakuje o tej porze roku. Rozgrzewające przyprawy dodane do ciasta oraz bakalie stanowią udane połączenie. Dodatkowo wzbogaciłam ciasto polewą kajmakową (krówkową), ale można z niej zrezygnować i ciasto będzie równie dobre. Smaczne ciasto do kawy. CIASTO MARCHEWKOWE II Blacha: 25x35 cm | Czas przygotowania : ~45 min | Ciasto bez pieczenia, inspiracja: link Składniki 300 g drobno startej marchewki(...)cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowe 1 łyżeczka cynamonu 3 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g (1 szklanka) brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego Przygotowanie Ciasto. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo masłem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tarta brokułowa z kurczakiem 1990

zielonym nic nie zje" ;-) ). Średnica mojej tarty była duża, więc jak będziecie robić w mniejszej formie, to koniecznie dajcie mniej kurczaka. Jeszcze jedna dygresja zanim podam przepis. Chodzi o ciasto. Zrobiłam je późnym wieczorem dzień wcześniej i wyłożone już na formie do tarty owinęłam folią i włożyłam do lodówki. Na następny dzień zaraz po powrocie z pracy i nagrzaniu piekarnika(...)razu do pieczenia. Jak się okazało tarta wyszła taka, jaka być powinna, więc zawsze jest to jakiś sposób jeżeli nie macie za dużo czasu w dany dzień. SKŁADNIKI Na ciasto (średnica tarty 30 cm) 300 g mąki pszennej 135 g masła 2 żółtka szczypta soli 2 łyżki zimnej wody   Na nadzienie 1 podwójna pierś z kurczaka 3 jajka

Passions hobbies life
Naleśniki szpinakowe 468

Stęskniłam się za wiosną, a tu dopiero styczeń. W lodówce leżał szpinak, na który nie bardzo miałam pomysł. I tak powstały piękne, zielone naleśniki. Ciasto jest nieco mniej wygodne w smażeniu niż w zwyczajnych naleśnikach, można dać mniej szpinaku i wtedy bardziej będzie przypominać zwykłe naleśnikowe.  Można też oczywiście jeszcze bardziej je rozrzedzić wodą.  Moje ciasto było(...)tyle gęste, że rozprowadzałam je przy pomocy specjalnego patyczka do ciasta naleśnikowego, a normalnie ciasto samo rozlewa się na patelni.  Naleśniki wyszły w miarę cienkie, smaczne, a co najważniejsze bardzo, bardzo wiosenne, a tego było mi trzeba!  składniki  ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni) 150 g  świeżego  szpinaku baby 2 - 3 jajka

Stare Gary
Czekoladowe ciasto Adama :) 147

paczuszce od Barmar znalazłam torebkę czekoladowego ciasta Adama :) Jest to gotowa mieszanka nisko węglowodanowego ciasta, do której należy dodać kilka produktów, aby "wyczarować" pyszne, puszyste, nisko kaloryczne ciacho :) Świetny produkt do diety "low carb", a także innej diety odchudzającej bądź po prostu zwykłego zdrowego żywienia :) Więcej o czekoladowym cieście Adama dowiecie się TUTAJ  :) Skład czekoladowego ciasta Adama przedstawia się(...)zawarta na stronie, dodatki te nie są szkodliwe dla naszego zdrowia i znajdują szerokie zastosowanie w produkcji np. wyrobów piekarskich. Na opakowaniu możemy znaleźć także przepis pomocny w przyrządzeniu ciasta, który podałam poniżej. Od siebie dodałam proszek do pieczenia i mleko. Mieszankę wykorzystałam do upieczenia muffinek, z pysznym owocowym serkiem :) Ale również możesz ją przygotować standardowo, w keksówce. Ciacho jest

Zdrowie na języku :P
Letnia tarta z malinami i borówkami 243

oglądałam program, w którym taka tarta występowała. Oryginalny przepis znajdziecie na stronie kuchni+ "Jakubiak w sezonie 4" , ale u mnie zaistniały pewne modyfikacje. Przede wszystkim polecam przepis na kruche ciasto, które sprawdziło się bardzo dobrze. Krem, który wypełnia tartę jest bardzo delikatny, waniliowy i słodki (w oryginale bazuje na serkach homogenizowanych i aż 6 jajkach, u mnie mniej jajek plus(...)mascarpone). Uwaga na owoce, które mają tendencję do puszczania soku w trakcie pieczenia. Tak się stało z borówkami, które zabarwiły ciasto na siny kolor, ale od czego mamy tony cukru pudru ;) Składniki: ciasto 250g mąki pszennej tortowej 120g schłodzonego masła 100g cukru 1 jajko krem 300g waniliowego serka homogenizowanego 100g serka mascarpone 50g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jajka

W kuchni wieczorem
Tartaletki z malinami i borówkami 202

Tartaletki. To chyba najbardziej wdzięczny temat do fotografii, a zarazem wypiek, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Bazą jest kruche ciasto przedstawione w poprzednim wpisie. Zwracam jednak waszą uwagę na fakt, że boki ciasta, kiedy podpieka się je bez żadnej zawartości kurczą się i w rzeczywistości stają się niższe niż się spodziewaliśmy. Dodatkowo przypominam o nakłuwaniu spodu widelcem, by nie wybrzuszał(...)się za bardzo (można też ciasto obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem - u mnie ryż się nie sprawdza, jest za lekki). Krem przygotowałam z serka mascarpone z bitą śmietaną i cukrem waniliowym. Sama słodycz, więc koniecznie dodajcie kwaśne owoce, by deser nie był zbyt mdły. Składniki: ciasto 250g mąki pszennej tortowej 120g schłodzonego masła 100g cukru 1 jajko krem 150g

W kuchni wieczorem
Ciasto na pizzę 193

Jeśli ktoś się zastanawia jak zrobić ciasto na pizzę, takie jak w pięknej Italii, przedstawiam przepis. Ciasto z niego jest sztywne i twardawe, tak by wzięty do ręki kawałek pizzy nie opadł razem ze wszystkimi składnikami na stół :) Podczas mojej krótkiej wizyty we Włoszech jedliśmy pizzę właśnie na takim cieście. Próba pokrojenia go widelcem była dla mnie nie lada wyzwaniem(...)oryginalnym przepisie dodaje się do niego 120ml wody, tylko! Ja dodaję odrobinę więcej. Przyzwyczailiśmy się do miękkich ciast, które przywożą nam dostawcy pizzy, ale to ciasto ma być twarde! Ma być stelażem dla pizzy, a nie miękką bułą. Jego niewątpliwym plusem jest, że wystarczy mieć w domu mąkę i drożdże. Kiedy nie wiemy co zrobić z resztkami w lodówce możemy

W kuchni wieczorem
Chleb z dynią na zakwasie żytnim 197

Przepis na chleb z dynią podsunęła mi  Dorota z bloga ugotujmyto  w swoim  wpisie . Odsyłam do niej nowicjuszy, ponieważ fajnie pokazuje krok po kroku jak wygląda ciasto na danym etapie przygotowań. Przepis odtworzyłam wiernie z tym wyjątkiem, że nie dodawałam pestek dyni i moje puree z dyni było o wiele bardziej rzadkie, przez co i całe ciasto(...)było rzadkie. Tym samym, nie chciałam ryzykować rozlania się ciasta po kamieniu i wstawiłam je po wstępnym wyrastaniu od razu do ceramicznego garnka, w którym ostatecznie wyrosło i się upiekło. Kolejna różnica w moim przygotowaniu chleba to, że nie zostawiałam całego ciasta na kolejne 10 godzin w lodówce. Wyszłam z założenia, że w lodówce drożdże wolniej pracują i nie widziałam

W kuchni wieczorem
Strucla serowa 175

wolny dzień :) Mam nadzieję, że do tego czasu nie przybędzie śniegu. Dziś aby ten wiosenne dzień stał się jeszcze przyjemniejszy Strucla Serowa. Niebo w buzi! Serio, bardzo, bardzo fajne ciasto. Sernikożerców przekonywać chyba nie muszę, a resztę społeczeństwa słodko zapraszam do wypróbowania!" Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej + 1 łyżka do obsypania blatu 1/2 szklanki maślanki  2 jaja(...)minut.  Jajka ubijamy do podwojenia objętości, dodajemy zaczyn, sok z pomarańczy i skórkę otartą z całej pomarańczy – mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników – poza rozpuszczonym masłem.  Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy masło i dalej wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Ostawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości, na około 1,5 h. Gotowe ciasto, dzielimy na dwie części, wykładamy

Słodkie Przyjemności
Tarta truskawkowa z kremem waniliowym 181

Wydaje mi się, że nie ma nic przyjemniejszego jak chwila spędzona z kawałkiem dobrego ciasta. Dziś przygotowałam dla Was przepis na Tartę truskawkową z kremem waniliowym i migdałami. Co mogę powiedzieć o tym wypieku? Niebo! Jednogłośnie nadany tytuł najlepszego wiosennego ciasta ever! Koniecznie wypróbujcie, tylko pamiętajcie, na jednym kawalku się nie skończy! Słodkiego dnia!" Składniki 250 g ciasta francuskiego Krem(...)cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 350 ml mleka + 2 łyżki mleka 24 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 400 g świeżych truskawek garść migdałów Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Jeżeli idzie to zbyt ciężko, możecie włożyć ciasto pomiędzy dwa pergaminy, powinno Wam to ułatwić rozwałkowanie ciasta. Ciasto przekładamy do blaszki na tartę, wyrównujemy

Słodkie Przyjemności
Drożdżówka sypana z czarną porzeczką 270

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z moją Prababcią, która zasłynęła w mojej pamięci właśnie takimi wypiekami. Zapach ciasta drożdżowego roznoszącego się po całym domu, stary kaflowy piec, w kącie stojący prodiż. I te świeże owoce zebrane z samego rana stojące w śmiesznym, małym, metalowym naczyniu. I jak tu nie kochać wsi? No właśnie. Wsi jak wsi, ale ciasta drożdżowego można(...)kochać, szczególnie jak nie ma się do niego cierpliwości. Ostatnio przeglądając kulinarne zdjęcia, znalazłam wiele przedstawiających ciasta drożdżowe, z podpisem, że oglądam Sypane ciasto drożdżowe. O co tyle halo? A o to, ze tego ciasta nie trzeba wyrabiać, po prostu wsypuje się składniki, zostawia się je na jakiś czas pod przykryciem, a później wystarczy je zamieszać łyżką. Zainspirowało mnie

Słodkie Przyjemności