Bardzo smaczny i prosty do zrobienia placek z truskawkami. Właściwie to truskawki zapieczone w cieście. Robi się bez kłopotu, może nie jest zbyt efektowny, trzeba go z foremki wydłubywać, ale jest pyszny! Ciasto wyjątkowo dobre dzięki dodaniu cytryny. Bardzo polecam! Przepis z książki "Pie" Angeli Boggiano składniki kruche ciasto 300 g 200 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki(...)łyżki lodowatej wody. nadzienie 600 g truskawek 25 g roztopionego masła 50 g brązowego cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej szczypta cynamonu 3 łyżki owocowego likieru (opcjonalnie) przygotowanie Przygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę masła, mieszać do połączenia
Stare GaryRozpoczynam sezon kurkowy . Tarta jest smaczna i ciepła i zimna. Ciasto serowe polecam, bo naprawdę smaczne. Przepis na ciasto znalazłam w książce "Pie" Angeli Boggiano składniki (forma 20 cm) Kruche ciasto serowe 200 g pszennej mąki szczypta soli 150 g masła 50 g twardego, żółtego sera np Cheddar'a lub parmezanu - startego 2 - 3 łyżki wody(...)nadzienie 200 g kurek 100 g koziego serka np rolady 1 jajo lub 2 małe 2 duże łyżki śmietany sól, pieprz pietruszka przygotowanie Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera, wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Wyjąć, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Przygotować kurki. Oczyścić na sucho pędzelkiem i szybko opłukać
Stare Garyktóre robię od zawsze, i niestety zawsze na tzw "oko". Tak na prawdę, myślę że nie jest istotna ilość mąki, jajek czy mleka - istotna jest konsystencja ciasta. Gdzieś w pamięci mam zapisane, że to ciasto ma być gęste jak śmietana (tak podawały mądre przepisy). I bądź tu człeku mądry! Co to znaczy???? Nigdy nie wiedziałam. Zaczęłam smażyć(...)jest najlepsza metoda. Ciasto powinno się dobrze rozprowadzać na patelni, czyli nie może być zbyt gęste. Za rzadkie też nie - zrobią się dziury . To jest kwestia praktyki. Usmażycie raz i drugi i już będzie wiadomo jakie ciasto jest najlepsze. Każda mąka jest inna
Stare GarySzarlotka ( jablecznik) to pochodzacy z Francji wyrob cukierniczy,skladajacy sie z ciasta kruchego lub polkruchego oraz owocow.Nadzienie oprocz jablek moga stanowic gruszki ,brzoskwinie lub morele.Jesli ktos sie zastanawia szarlotka,czy jablecznik,ma juz odpowiedz,bo nasz polski jablecznik to ciasto ,ktore w swoim skladzie ma wylacznie jablka. Ciasto o nazwie charlotte russe stworzyl specjalnie dla Aleksandra I francuski cukiernik Maria(...)ksieznej Charlotcie szwagierce imperatora,pozniejszej carycy. Dzisiejsza szarlotka ma wyjatkowy smak.Sprawil to dodatek oblednie aromatycznej pigwy,ktora nie tylko nadala szarlotce wyjatkowej nuty smakowej ,ale takze bardzo ja uszlachetnila.Kruche ciasto jest rowniez zachwycajace,a to dzieki uzyciu specjalnej maki do kruchych ciast-czyli krupczatce (500).Pokazala sie ostatnio w polskich sklepach maczna seria Lubelli,bardzo przydatna dla wszystkich,ktorzy zastanawiaja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wychodzi… mimo, że raz użyłam mąki pszennej a raz chlebowej… raz robiłam z suchymi drożdżami a raz drożdże wcześniej rozpuściłam w letniej wodzie…. Najważniejsze jest, żeby ciasto na ciabattę dobrze wyrobić. Jak podaję w przepisie trzeba tak długo wyrabiać, aż zaczną się pojawiać bąble powietrza i ciasto jest na tyle elastyczne, że możemy je podnieść w całości(...)czym więcej kalorii spalę przy wyrabianiu tym na więcej mogę sobie pozwolić później Wiem, że jest troszkę zachodu z przygotowaniem ciabatty ale naprawdę warto! Myślę, że najtrudniejsze jest pocięcie ciasta i przełożenie na blaszki ale przy odrobinie cierpliwości da się to zrobić:) Jeszcze raz powtórzę: Warto! Nie ma jak domowa ciabatta… jeszcze ciepła z oliwą lub z masełkiem
UgotujmyTo.plprostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane mięso. Jak wszystko się podsmażyło to lekko to zmiksowałam, bo nie lubię jak masa jest zmielona i papkowata. Co do ciasta, to tym razem skorzystałam z przepisu z Kwestii Smaku. Pomyślałam, że dobrze jest pokazać – na blogu- inny przepisy na pierogi, a dodatkowo nigdy nie robiłam ciasta na pierogi(...)dodatkiem masła i byłam ciekawa co z tego wyjdzie… Jeśli chodzi o wyrabianie tego ciasta na pierogi to jestem po prostu zachwycona :)! Nigdy jeszcze tak łatwo nie lepiło mi się pierogów, praktycznie bez wysiłku Zwykle to droga przez mękę… Jedyne zastrzeżenie, że ciasto jest bardzo delikatne i na początku jakoś mi nie pasowało, bo wolę jak ciasto jest
UgotujmyTo.plSkładniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa: 1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotki rodzynki Składniki(...)kruszonkę: 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do posypania: cukier trzcinowy Najpierw należy przygotować kruche ciasto. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto szybko. Włożyć do lodówki min. na godzinę. W międzyczasie można przygotować masę
Świat Ciastawaniliowego Nadzienie: 250 g chudego twarogu 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropli aromatu pomarańczowego 2 łyżki proszku budyniu waniliowego 1 żółtko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta cukier puder do posypania Tym razem zaprezentuję przepis na mało słodkie, mięciutkie ciasteczka twarogowe. Podstawowym składnikiem ciastek, jest, jak sama nazwa wskazuje - twaróg. Dajemy go zarówno do ciasta(...)nadzienia. Są one pyszne, zarówno zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień (pod warunkiem, że przetrwają :) ) Cały twaróg zmielić - zarówno ten do ciasta, jak i ten do nadzienia (fot.1) . Następnie wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść rękami na gładką masę (fot.2) . Wyrobione ciasto wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Składniki
Świat CiastaSkładniki na ciasto: 250 g mąki 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 50 g masła (roztopionego) 50 do 80 ml białego, wytrawnego wina Nadzienie z serka ricotta: 250 g serka ricotta 100 ml śmietanki kremówki 30% 80-100 g cukru pudru sok z 1 limonki otarta skórka z 1 limonki Dodatkowo: cukier puder do posypania Cannoli(...)Sycylii cannoli przygotowywane i spożywane jest w czasie karnawału, ale ponieważ jest tak pyszne, ostatnio rozpowszechniło się na całym świecie i przyrządzane jest przez cały rok. Najpierw należy przygotować ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie je wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki
Świat Ciastałyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa: 200 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym 125 ml śmietanki kremówki 30% Dziś prawdziwa uczta dla miłośników chałwy. W tym serniku jest ona mocno wyczuwalna. Ciasto wychodzi aromatyczne, dosyć zbite, ale za to fajnie wilgotne. Rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam. Najpierw zaczynamy od kruchego ciasta na spód. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone(...)mniejsze kawałki miękkie masło i żółtka. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. - dbając o to, żeby ciasto było miękkie i elastyczne. Owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dno tortownicy (ja użyłam formy o średnicy 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Ciasto przenieść delikatnie
Świat CiastaCiasto brzoskwiniowe zrobione specjalnie na życzenie mojej ukochanej Mamci! Jakiś czas temu będąc w pracy dostałam sms o treści : „ Córuśka , ale Pani Ewa Wachowicz robiła super ciasto! Zrobisz mi takie! „ Jak widać zostałam postawione przed faktem dokonanym i wyjścia nie miałam – musiałam zrobić … i nie ukrywam zrobiłam z wielką przyjemnością! Trochę pozmieniałam … trochę dodałam od siebie …. Soczyste brzoskwinie(...)puszysty biszkopt …. przyjemnie chrupiący pod zębami kokos …. Ciasto brzoskwiniowe wyszło rewelacyjne i na stałe zagości w mojej kuchni! SKŁADNIKI: CIASTO: – cukier – 1 szklanka – jajka – 4 szt – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – mąka – 1 szklanka – sól – 1 szczypta WIERZCH : – kisiel brzoskwiniowy – 4 op – brzoskwinie z puszki
Ostra na SłodkoPleśniak – zapewne większość z Was albo robiła to ciasto , albo przynajmniej o nim słyszała. Pleśniak jest lekki, fajnym , chrupiącym ciastem , przekładanym warstwą owoców lub marmolady , pianą i dużą ilością ulubionej przeze mnie kruszonki. Dziś mam dla Was przepis na taki oszukany Pleśniak. Czemu oszukany ? A bo w tym pleśniaki nie ma warstwy ani owoców ani marmolady – jest natomiast(...)mnóstwo chrupiącego ciasta! Wielbiciele kruszonki będą zachwyceni! SKŁADNIKI: – mąka – 2 szkl – margaryna – 180 g – cukier – 5 łyżek – jajka – 3 szt – cukier do białek – 3 łyżki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – olejek do ciast śmietankowy – 3 łyżki – kakao – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, margarynę, żółtka
Ostra na Słodkogdzie w sobotę cukiernia przywoziła świeże kremówki , napoleonki , eklerki i takie słodkie łabędzie – ptysie bodajże ;) Dziś mam dla Was na przepyszne kremówki z bitą śmietaną na kruchym francuskim cieście , które wręcz rozpływają się w ustach. Śmiało mogą konkurować ze znanymi chyba wszystkim wadowickimi kremówkami. SKŁADNIKI: ( 6 szt) CIASTO : * ciasto francuskie – 1 płaty ( 320 g ) MASA BUDYNIOWA : * mleko(...)ŚMIETANOWA : * śmietana 36 % ( schłodzona ) – 250 ml * żelatyna – 1 łyżeczka * cukier puder – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 2 blachy ( u mnie 22 x 26 ) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozdziewamy na 2 kawałki. Kładziemy płaty ciasta na przygotowane blachy , nakłuwamy widelcem i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej. Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika
Ostra na Słodkomnie nie tylko w upalne lato. Z wielką przyjemnością sięgam po nie również wtedy, kiedy za oknem coraz chłodniej … a w ręku grzeje mnie kubek ulubionej kawy. Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym uwielbiacie – wiem! Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne ciasto cytrynowe … ale na kruchym cieście ala tarta … z fantastyczną pianą , które wręcz rozpływa(...)się w ustach! Robi się je błyskawicznie … i tak samo błyskawicznie znika! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier puder – 2 łyżki * masło – 150 g * cytryna – 1 szt ( wyciskamy sok , ścieramy skórkę ) MASA CYTRYNOWA: * mąka kukurydziana – 3 łyżki * cukier – 0,5 szkl * woda – 0,5 szkl * cytryna
Ostra na SłodkoPiernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis. Jak przystało na piernik, w jego(...)składzie nie zabrakło miodu i przypraw korzennych, a dodatkami, według mnie bardzo świątecznymi, które wzbogacają smak ciasta, są śliwki suszone oraz ekstrakt i skórka z pomarańczy. Piernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając proporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo
Smakołyki Bereniki