ciasto - 163312 przepisów (strona:1068/10888)

Ciasto rabarbarowe z bezą 193

Sezon na rabarbar w pełni, trzeba więc z niego korzystać! Ja polecam przepis na naprawdę pyszne kruche ciasto pokryte kwaśnym rabarbarem i słodka, wilgotną bezą. Smakiem troszkę przypomina popularne ciasto o nazwie Pleśniak. Nam bardzo przypadło do gustu! Ciasto:    500g mąki pszennej,  300g masła lub margaryny,  5 żółtek,  125g cukru,  2 łyżeczki proszku(...)pieczenia,  2 łyżki kakao. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, dodać żółtka i cukier, rozkłócić końcówką noża. Dodać margarynę, posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Do 1/4 ciasta dodać kakao. Obie części owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Następnie do formy na tartę o śr. 25cm zetrzeć jasne ciasto, wylepić również brzegi formy. Potem zetrzeć ciemne ciasto

Z miłości do słodkości
Placek do barszczu 190

Komu znudziły się krokiety i paszteciki? Dziś na blogu świetna odmiana tradycyjnych dodatków do czerwonego barszczu: mięsno-pieczarkowe nadzienie w kruchym cieście :) Gdy tylko go zobaczyłam na blogu Kuchnia w czekoladzie , postanowiłam kiedyś spróbować. No i okazja nadarzyła się wcześniej niż myślałam :) Samo przygotowanie nadzienia i ciasta nie jest pracochłonne, a potem już się sam piecze, wiec zdecydowanie polecam taką(...)gości. I wcale nie musi być jak w tytule - do barszczu. Ja jadłam bez barszczu, z keczupem, a nawet popijając herbatą... Bo dla mnie to taki jakby pasztet w cieście :) Przepis na ciasto podaję zmodyfikowany, ponieważ (ja blondynka;)) zamiast pół kilo mąki z rozpędu dałam cały kilogram :) wszystkie składniki już były zmieszane i nie mogłam się cofnąć... musiałam improwizować

Kolorowy Przepisownik
Ravioli miętowe z serem i szpinakiem. 190

Przepisów na najlepszy farsz i ciasto na idealne ravioli jest w sieci sporo .Ja mam swój ,sprawdzony .Ciasto dobrze się wałkuje , nie rozwala się w wodzie i jest bardzo smaczne . Dodatkowo w cieście znajdują się świeże listki mięty i taki smak ravioli smakuje mi jeszcze bardziej. Ciasto ,na około 25 sztuk: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mąki pszennej(...)dwie szklanki wymieszanych mąk ,resztę zostawiamy do podsypywania w trakcie wyrabiania.Mieszamy łyżką i czekamy aż przestygnie , aby nie poparzyć rąk .Dodajemy sól ,oliwę i wyrabiamy gładkie ,miękkie i elastyczne ciasto .Odstawiamy pod przykryciem. Farsz: 150 g świeżego szpinaku 150 g twarogu ,kremowego ząbek czosnku sól ,pieprz Szpinak pokroić na mniejsze kawałki ,dusić na oliwie nie dłużej niż 3 minuty ,dodać

Ladylaura.
Pulled pork 164

podajemy z sałatką colesław  (przepis) . Przepis na bułki poniżej:) BUŁKI zaczyn: 20 g drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750 ciasto właściwe: 100 ml śmietany 30% 3 żółtka 80 g miękkiego  masła 350  g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli białko do posmarowania sezam W misce mieszamy składniki(...)zaczyn i odstawiamy na około 30-60 minut. Po tym czasie zaczyn mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto właściwe (z wyjątkiem białka i sezamu), aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypujemy mąką. Następnie rozpłaszczamy ciasto, nakładamy część masła, zagniatamy boki

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto owocowe a'la skubanek 219

Pyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 szklanki mąki 5 jajek 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny ewentualnie 1 łyżka śmietny Piana: 5 białek  3/4 szkl cukru 1 kisiel ( proszek) Dowolne owoce jabłka(...)śliwki węgierki itp Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Owoce np. jabłka , śliwki pokroić w mniejsze kawałki, rozłożyć na podpieczonym cieście, zalać ubitą pianą z białek , na wierzch porwać lub zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. 257

pizzę, którą możecie cieszyć się już za 15 minut? I nie mówię tu o daniu zamówionym w pizzerii pod Waszym blokiem, ani też o pizzy przygotowanej na kupnym cieście.  Mam dziś dla Was fantastyczny przepis na w pełni domowej roboty calzone gotowe w kilka chwil. Bez czekania, aż ciasto wyrośnie i bez pieczenia. Z pysznym nadzieniem alla margherita, czyli(...)powstania ekspresowych calzone były popularne w kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest lekko chrupiące, ser przyjemnie się ciągnie, a dodatek sosu pomidorowego i świeżej bazylii nadaje im smaku autentycznego włoskiego dania.  Domowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Kieszonki z pieczarkami. 128

Ciasto z którego robimy kieszonki doskonale posłużyć może do zrobienia pizzy. To doskonały spod do włoskiej pizzy na cienkim cieście. :) Ciasto: 30 g świeżych drożdży 350 g ciepłej wody 700 g mąki (do pizzy najlepsza będzie 00) 1 łyżeczka soli, zamiast niej można dodać zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek, świeże bądź suszone 15 g oleju rzepakowego bądź oliwy(...)Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.  Do miski przesiewamy mąkę z solą i dodajemy oliwę i drożdże rozpuszczone w wodzie. Wyrabiamy ciasto, początkowo będzie wydawało się za suche, jednak po chwili wyrabiania, kiedy gluten zacznie pracować ciasto zrobi się aksamitne i elastyczne. wyrabiamy je nawet około 10 minut. Wszystko zależy od zaangażowania

MamaOskarka
Babeczki z budyniem waniliowym 189

dzięki  Magdzie i Pawłowi   i wspólnej akcji   Wypiekanie na śniadanie . Babeczki wyszły dobre, natomiast za mało miały w środku budyniu. W oryginalnym przepisie do ciasta dodano śmietany, u mnie zastąpiłam ją jogurtem naturalnym. Jeśli w trakcie pieczenia pokrywki w babeczkach trochę się Wam podniosą nie przejmujcie się, potem w trakcie stygnięcia opadną(...)Babeczki  z budyniem waniliowym Czas przygotowania: 80 minut Proporcje na 20 babeczek Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 żółtka szczypta soli Budyń: 1 szklanka mleka 3 łyżki masła 3 łyżki mąki krupczatki 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 żółtka opcjonalnie suszone wiśnie Wykonanie: Ze składników

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z truskawką po amerykańsku dla świeżo upieczonego, młodego Komunisty. 173

samym kościele, przy dźwiękach tych samych radosnych pieśni przystępowałam do swojej pierwszej komunii... aż się łza w oku kręci. Ale, ale - dość wspominek. Przejdę do przepisu na pyszne ciasto "na czasie", na które zamówienie złożyła moja Siostra. Dlaczego po amerykańsku? Bo z ulubioną przez wszystkie dzieciaki z Bandy - borówką amerykańską ;) Składniki: 3 szklanki mąki 1 i 1/2  szklanki cukru(...)sporych truskawek garść borówek amerykańskich Przygotowanie: Przesianą mąkę mieszamy ze szklanką cukru, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Ścieramy do tego margarynę, dodajemy olej, śmietanę ocet i żółtka. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Tę trochę większą wykładamy na blachę (wysmarowaną bądź wyłożoną papierem). Drugą cześć schładzamy w zamrażalniku.  Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy bułką tartą by wciągnęła nadmiar

Kuchnia po mojemu
Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara 232

obranych liści szpinaku (bez ogonków) 60 g pora (biała część) 1 cukinia (ok. 300 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej   Składniki ciasta: 400 g mąki 4 jajka 1 jajko roztrzepane do klejenia pierożków 4 szczypty soli   Sos Marinara (podwójna porcja): 2 duże puszki krojonych pomidorów bez skórki(...)trzeba obierać) . Liście szpinaku oraz por drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać ser ricotta. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wbić dwa jajka i dobrze wymieszać. Przygotowanie ciasta na ravioli: Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Wbić jajka. Wszystko wymieszać łyżką, aż zrobi kruszonka, a następnie wyrobić krótko ręcznie tylko do połączenia składników (najpierw w misce, później na stolnicy

Moja Delicja
Ravioli z dynią i masłem szałwiowym 120

farsz: 250 g musu z dyni 1 mała cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka mielonych migdałów 1 płaska łyżka bułki tartej ½  łyżeczki kurkumy 1 jajko sól morska pieprz ciasto: 300 g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka soli 4 łyżki gorącej wody 1 białko oraz: świeże liście szałwii 3 łyżki masła Wykonanie: Przygotować farsz: cebulę pokroić w kostkę(...)cebuli dodać dynię, migdały, bułkę tartą, jajko, kurkumę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz zagotować, zmiksować blenderem a następnie ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Przygotować ciasto: mąkę przesiać przez sito i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie do którego wbić 2 jajka i żółtko. Ciasto zagnieść dodając w trakcie po łyżce gorącej wody. Wyrobione ciasto zawinąć

Mama Gotuje
Biszkopt z jabłkami 241

Biszkopt idealny do popołudniowej herbatki i idealny dla dzieci zamiast cukierka czy czekoladki:) Prosty przepis. Ciasto szybkie w wykonaniu. Zamiast jabłek możemy do ciasta dodać inne lekkie owoce, np. maliny, borówki czy rabarbar. Przepis odgapiłam od Weroniki . Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 5 jaj; 1 szklanka mąki pszennej tortowej (około 270 ml); 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (około(...)szklanki cukru pudru; 1 łyżka cukru waniliowego; otarta skórka i sok z połowy cytryny; szczypta soli; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżką mąki pszennej (do posypania ciasta przed ułożeniem owoców); 2-3 jabłka pokrojone w cienkie plastry; Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito. Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem

In my kitchen
Pigs in blankets, czyli świnki pod kołderką 253

weekendowe spotkania przy piwku lub babskie ploteczki proponuję coś szybkiego. Świnki pod kołderką, lub jak kto woli pigs in blankets. Składniki 8 parówek 8 kawałków ciasta francuskiego ok 20x8 cm (ja używam Frosty) jajko Przygotowanie Jeśli używacie ciasta francuskiego Frosty, to w opakowaniu są gotowe kawałki 20x10 cm. Ja biorę 4 kawałki i je rozwałkowuję, tak aby powstały(...)prawie kwadraty i dzielę na pół, chodzi o to, żeby ciasto było cieńsze, bo w piekarniku i tak urośnie. W każdym razie musi powstać 8 kawałków ciasta francuskiego o bokach ok 20x8cm. Parówki obieramy z osłonek (jeśli je posiadają) i zawijamy je w ciasto. Brzego sklejamy (możemy lekko zwilżyć ciasto wodą, żeby się lepiej sklejało. Na "szwie" ciasta robimy wzorek

Kulinarne Inspiracje
Soczysty łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 209

Najlepsza w tym daniu jest różnorodność smaków! Łosoś jest mięciutki, łagodny, bardzo delikatny. Szpinak porządnie przyprawiony czosnkiem, solą i ostrą papryczką, a ciasto posypane płatkami migdałowymi - pysznie chrupiące. Wygląda i smakuje bosko! Składniki: porcja dla 4 (głodnych) osób 500g łososia norweskiego (filet bez skóry) 300g szpinaku w liściach (może być mrożony) duży ząbek czosnku pół łyżeczki drobno posiekanej ostrej(...)papryczki ciasto francuskie - ja kupiłam gotowe, takie do trzymania w lodówce oliwa z oliwek garść płatków migdałowych jajko Przygotowanie: Łososia podzielić na 4 porcje. Posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Czosnek posiekać. Na zimną patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek i posiekaną papryczkę. Postawić na wolnym ogniu i powoli podgrzewać, aż czosnek się zeszkli - wtedy wydobędziemy wszystkie smaki

Kulinarne Inspiracje