zapraszam na ciacho typowo jesienne, ze śliwkami. Bo z czym kojarzy nam się jesień? Jabłka, śliwki, dynia i rozgrzewające przyprawy jak cynamon, goździki, kardamon. Tych przypraw co prawda w cieście nie ma, ale są śliwki Jeśli szukacie przepisu na szybkie, ucierane ciasto w dodatku niezwykle proste, to polecam ten przepis. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie potraktować ciasto kruszonką czy płatkami migdałów(...)Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, albo miksu śliwek z jabłkiem. Ciasto dobrze wyrasta, jest puszyste delikatne w smaku, nie wysycha na wiór. W cieście jako tłuszczu użyłam masła, ale są różne warianty tego przepisu np. z olejem w składzie. Jeśli decydujecie się na olej, pamiętajcie aby dodawać go wolno, bo w przeciwnym razie, grozi nam zwarzenie ciasta. A tego typu
Mieszam w GarnkuDzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy. Dla mnie mógłby być codziennie... Pizza – przepis na ciasto - 4 sztuk Składniki: Mąka pszenna typ 500 – 500g Woda ciepła – 250ml Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki Drożdże – 40g Sól – 1.5 łyżeczki Cukier – szczypta Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Następnie mieszam z mąką i oliwą z oliwek. Zagniatam ciasto(...)najlepiej przy pomocy robota kuchennego) około 5 minut, tak aby odchodziło od ręki. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde – dodać wody, zbyt rzadkie – dosypać mąki. Następnie ciasto odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz zagniatam ciasto (około 1 minuty) i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie dzielę ciasto
Kuchnia Bon Appetitwypieków. Wprawdzie ostatnio nie piekę już tak dużo, ponieważ Młody jest poza domem i przez to zdecydowanie zmniejszyło się grono domowych łasuchów. Na szczęście został Dario, który nadal lubi ciasta, więc od czasu do czasu mam dla kogo piec. Dla męża zrobiłam ostatnio maślane ciasto z owocami. Udało się znakomicie. No to częstujcie się, proszę. Składniki: • 300 g masła(...)ciepłe, ale nie gorące. 3. Do masła dodać cukier i żółtka. Utrzeć na jednolitą masę. 4. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Utrzeć. 5. Do gotowego ciasta dodać ubitą wcześniej pianę z białek. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Przygotowanie ciasta w Thermomixie: 1. Przygotować pianę: Założyć motylek. Do naczynia wlać białka ze szczyptą soli. Ubić
W mojej kuchniŁatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe, wystarczy poszczególne składniki umieści w misce i poczekać aż urośnie, wymieszać łyżką i już jest gotowe do pieczenia. SKŁADNIKI (forma 26 x 30 cm) 4, 5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 4 jajka szklanka oleju 3/4 szkl. letniego mleka 10 dkg. drożdży szczypta soli śliwki Kruszonka 50 g masła 1/2 szkl. mąki(...)szkl. cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kruszonka Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała kruszonka Ciasto Do miski wsypać pokruszone drożdże, następnie dać cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, mąkę oraz sól. Ważne aby zachować podaną kolejności dodawanych składników. Składniki należy dodawać warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie a raczej zacznie “pracować
RAROSSAsłodkości, czyli tłusty czwartek, a czymże byłby tłusty czwartek bez pączków, faworków, czy innych łakoci. Dziś chcę Wam pokazać mój przepis na pyszne róże karnawałowe. Z tego samego ciasta można też przygotować faworki. Róże wyglądają pięknie, są idealne na karnawał, tłusty czwartek czy walentynki :-) Ich przygotowanie jest niezwykle proste No to zaczynamy : SKŁADNIKI: 6 żółtek 8 łyżek gęstej śmietany(...)przesiewamy do miski. Następnie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, ocet, masło oraz śmietanę. Najpierw wszystko siekamy albo rozdrabniamy w rękach, a następnie bardzo dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Kolejnym etapem jest wyżywanie się na cieście :P czyli lejemy je wałkiem ile wlezie :-) Ciasto należy uderzać walkiem, potem składamy i uderzamy dalej, tak by dobrze napowietrzyć ciasto. Robimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPropozycja niedzielnego ciasta. Pyszna! Polecam :) Karpatka Inspiracja Składniki: na ciasto parzone (2 blaty): · 1 szklanka wody · 125 g masła · 1 szklanka mąki pszennej · 5 jajek (rozmiar(...)bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić. Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (uwaga: można klasycznie - wyłożyć papierem do pieczenia, jednak czasem ciężko jest
Smaki NataliiCiasto z czekoladą i bananami Witam was w kolejnym wpisie z serii: ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś mam dla was propozycję bardzo elegancką i miłą dla oka. Jakby się zastanowić to wygląda już troszeczkę jak tort, ale pomimo biszkoptu, tortem nie jest Trochę zagmatwałam. W każdy razie jest to bardzo fajne połączenie smakowe, a przynajmniej u mnie(...)czekolada ze świeżymi bananami zawsze się sprawdza. Korzystam jak zwykle z czekolady gorzkiej, ale spokojnie możecie zastąpić ją deserową lub mleczną. Muszę też na wstępie ostrzec, że ciasto jest mocno sycące i dość słodkie, dlatego ograniczyłam cukier do minimum. Po raz kolejny wykorzystałam też biszkopt genueński (pierwszy przepis z tym biszkoptem znajdziecie tutaj ), który jest moim ostatnim odkryciem. Jest bardziej
RelaxtimePonieważ właśnie mamy sezon na figi, musiał powstać jakiś wypiek z nimi. Dodam, że pierwszy Jakoś nie miałam okazji w wersji świeżej używać fig do ciast czy innych dań. Zapraszam zatem na pyszne ciacho z tych idealnych na sobotę – do kawy, na spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad. No i cytując Ewę Wachowicz: „Ciasto pieczone w sobotę(...)tuczy w niedzielę ” Zatem zjadamy je z czystym sumieniem i cieszymy się ciastem jogurtowym z figami. A tutaj ciasto kusiło tak bardzo mojego męża, że przyłapany został przez aparat na podkradaniu fig Ciasto oparte na oleju, jednak w przyszłości spróbuję go zastąpić roztopionym masłem. Ciacho jest lekkie, ładnie wyrasta. Do jego zrobienia możecie spokojnie używać owoców takich jak jabłka
Mieszam w Garnkumięsa (tradycyjnie baraniny lub wołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć Karaimowie wieprzowiny nie jadają). W wikipedii można znaleźć informację, że ciasto na kibinai jest drożdżowe. Te, które jadłam w Trokach, zdecydowanie drożdżowe nie były. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche i takie postaram się odtworzyć. W restauracji podano nam po dwa takie(...)Jednak kibinai tak mnie zafascynowały, że postanowiłam zrobić je u siebie, ale w zdecydowanie odtłuszczonej wersji :) Zamierzam wziąć je jutro do pracy na drugie śniadanie. Składniki (na 8 kibinów): Ciasto 420 g mąki + mąka do podsypania 135 g miękkiego masła 2 jajka + 1 małe do smarowania 150 ml śmietany(użyłam jogurtu greckiego) pół łyżeczki soli Farsz 400 g siekanego drobno
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam desery z jabłkami w roli głównej. Dziś zapraszam Was na prosty przepis na pieczone jabłka w cieście (nadziane marmoladą). Deser jest łatwy w przygotowaniu, smaczny i ładnie prezentuje się na stole. Moje jabłka wzbogaciłam o dodatkową słodycz w postaci twardej wieloowocowej marmolady. Podobny deser jadłam kiedyś w restauracji, jakiś czas później postanowiłam spróbować przygotować taki sam w domu. Okazało(...)Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: (na 4 porcje) 2 jabłka (u mnie słodkie i soczyste) 1/2 płata ciasta francuskiego XXL 2-3 łyżeczki marmolady wieloowocowej (u mnie Jamar ) cukier trzcinowy cynamon Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy na pół, a następnie wycinamy gniazda nasienne (i inne niejadalne części) tworząc
Słodkie okruszkiOstatnio królują u mnie ciasta, których nie trzeba ucierać mikserem. Do zrobienia tego ciasta potrzebowałam tylko jednej miski i rózgi-mątewki (lub trzepaczki). Nie musiałam też użyć wagi, lecz na potrzeby przepisu zważyłam ilość jeżyn, jaką dodałam. Jeśli kupicie jeżyny na rynku/hali targowej, to poproście od razu ilość podaną w przepisie. Wtedy waga również będzie zbędna. Z niezbędników do tego(...)ciasta - potrzebujemy szklankę o pojemności 250 ml. Ciasto jest bardzo puszyste, dzięki zawartości proszku budyniowego, a jednocześnie wilgotne dzięki kefirowi i owocom. Zachowuje świeżość do 5 dni po każdorazowym przykryciu ściereczka kuchenną* Polecam! Ciasto z jeżynami i proszkiem budyniowym forma o wymiarach 24x35 cm 1 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnego 3 jajka 0,5 szkl. oleju (użyłam rzepakowy) 1 szkl
Posadzone i zjedzonenajbardziej pasuje na drugie śniadanie? Oczywiście, że pożywna buła z parówką ! Temat buły smakowicie nadziewanej mam już niemalże opatentowany - tak często je robię! Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką(...)plecaku, jakoś z większą chęcią do pracy podąża ;) Składniki na 10 dużych bułek: ZACZYN: 80g masła 1 szkl. mleka 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki CIASTO: 350g mąki pszennej - sielska, typ 650 150g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 2000 80g cukru szczypta soli 1 żółtko NADZIENIE: 10 cienkich i długich parówek kilka grubych plastrów żółtego sera
Grunt to przepis!lubi sezamki? My uwielbiamy je chrupać, nic więc dziwnego, że stały się one w końcu inspiracją do upieczenia ciasta. Bałam się, że warstwa sezamowa wyjdzie zbyt twarda żeby ją kroić, bo robiłam "na oko" ale wyszła idealna: krucha i nieprzesłodzona.Żeby ciasto przełożone samym budyniem nie było mdłe to całość wzbogaciłam grubą warstwą powideł śliwkowych. Ciasto wyszło przepyszne, nie sposób(...)się oderwać od tego sezamkowego smaku. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 2 jajka 200 g cukru 200 g masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki letniego mleka na warstwę sezamową: 300 g sezamu 150 g masła 6 łyżek miodu 1/3 szklanki cukru na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWspaniałe ciasto, w którym dominują dwa smaki: orzechy i śliwki. Ich połączenie było świetnym pomysłem, gdyż naprawdę dobrze ze sobą współgrają. Samo ciasto jest bardzo charakterystyczne. Do jego przygotowania niepotrzebny nam jest mikser, wystarczą ręce ;) Zawiera więcej kaszy manny niż mąki, a mimo to nie jest ani suche, ani gumowate. Śliwki obsypane są słodką kruszonką orzechową, która jest(...)taką chrupiącą wisienką na torcie. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 30x20 cm) Ciasto: 250 g kaszy manny 150 g mąki pszennej tortowej 200 g zimnego masła 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/4 szkl mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g orzechów włoskich, zmielonych Kruszonka orzechowa: 50 g zimnego masła
Nastoletnie WypiekanieUwielbiam serniki i murzynka. Dlatego ta lubię połączenie tych dwóch ciast. Zapraszam Was na przepis na murzynka z serem. Takie czekoladowe ciasta z łatami sera sprawdza się idealnie do codziennej kawy lub herbaty, jak i na przyjęciach. Bo czyż te łatki nie wyglądają smacznie? Spróbujcie, polecam Wam ten przepis. Przepis na murzynka z serem pochodzi z starego zeszytu z przepisami(...)mojej mamy. Składniki: (polecana forma – kwadratowa tortownica 24×24 lub tortownica 24 cm) Ciasto czekoladowe (murzynek): 2 jajka M 2 szklanki mąki pszennej (u mnie koszalińska Młyny Stoisław ) niespełna 1 szklanka oleju (4/5 szklanki) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Słodkie okruszki