Jestem wielką fanka ciast z jabłkami i dlatego tym razem będzie ....szarlotka :) zamiast cukru użyłam ksylitolu ( cukier brzozowy,nie podnosi on poziomu glukozy we krwi ), niestety jest dość drogi,ale gdy ma się wielką ochotę na coś słodkiego,warto wydać więcej ;)Byłam ciekawa efektu i muszę Wam powiedzieć że użycie ksylitolu nie odbiera smaku. Szarlotka smakowała zupełnie tak samo jakbym(...)użyła zwykłego cukru,ale świadomość tego że jem ciasto z małą zawartością cukru w cukrze, niezłomna :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 10 min + 50 minut Składniki : Ciasto : 2 szklanki maki pszennej 2 szklanki maki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki ksylitolu ( można użyć zwykłego cukru pudru) 1,5 kostki masła 6 żółtek
Słodkości i nie tylkowiem jak Wy, ale my bardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :) foremka 23x33 cm Ciasto: 130g mąki pszennej, 70g mąki ziemniaczanej, jajko(...)cukru. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka i jajko, po każdym dokładnie miksując. Dodać przesiane, wymieszane mąki, krótko zmiksować. Ciasto jest dość gęste, ale właśnie takie ma być. Ciasto przełożyć do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa
Z miłości do słodkościSzybka nieskomplikowana, a w dodatku pyszna tarta z ciasta fillo. Kolejny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Szpinak i feta – połączenie częste, jednak wzbogacone ciekawym smakiem suszonych pomidorów zyskuje nowego charakteru, który z delikatnymi czarnymi oliwkami nadaje tarcie niepowtarzalnego smaku. Inspiracją do powstania tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki: 200 g liści świeżego szpinaku 175 g suszonych pomidorów(...)oleju 270 g pokruszonego sera feta 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem
Podróż w kulinariaciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia lub potrojenia objętości(...)godzin. Po tym czasie ciasto mocno uderzyć o blat, jeszcze raz wyrobić, mocno posypując ręce mąką uformować bochenek. Jeżeli ręce się kleją, należy mocno obsypać je mąką, ręce potrzeć, tak jak przy myciu, pozbyć się ciasta z palców, ręce umyć dokładnie, osuszyć, oprószyć mąką i znów spróbować uformować bochenek. Bochenek położyć na blaszce od piekarnika, przykryć ściereczką, odstawić do drugiego
moj przepis naKruche ciasto, kosteczki jabłka zatopione w słodkim budyniu, chrupiący wierzch - ale... to już było... Owszem, Szarlotka z budyniem pojawiła się już na blogu ale ta jest inna - zrobiłam inne ciasto kruche, wypróbowane już z powodzeniem przy Kruchym cieście z malinami i budyniową pianką , a do tego zamiast klasycznego budyniu waniliowego czy śmietankowego użyłam budyniu toffi - różnica w smaku jest(...)znaczna :) SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 23x33cm) Ciasto: 250 g masła/margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie toffi 3 szkl mleka 4 łyżki cukru Ponadto: 4-5 dużych słodkich jabłek cukier puder do posypania 1. Składniki ciasta a) zagnieść tradycyjnym sposobem
Kto ugości moich gości?Czyli parówki w cieście smażone w głębokim oleju lub frytkownicy. Wszystko by było fajnie gdyby nie to że dla mojego męża 200 ml mąki to to samo co 200 g więc musiałam mu udowodnić że tak nie jest. Za sprawą jego błędu musiałam podwoić pozostałe składniki i wyszła nam nieziemska ilość ciasta więc w ruch już poszły dodatkowo pieczarki, krążki(...)cebulowe, brokuł który został z obiadu a i tak nie wyrobiliśmy całego ciasta więc jednak proponuje się trzymać proporcji z tego przepisu i jak ml to ml :) Składniki podaje dla naszej wielkiej michy ciasta. Składniki (ciasta z tych składników i tak zostanie więc spokojnie można w ramach upodobań zwiększyć liczbę parówek, pieczarek lub cebuli) patyczki do szaszłyków
Piekielna Kuchnia PatiPyszne, błyskawiczne, nie wymagające wyrastania (rośnie od razu) i zawsze wychodzące ciasto. Przepis, który mam w swoich zasobach już od dawna, jednak nigdy nie przygotowywałam tego ciacha na krupczatce (choć taki przepis właśnie dostałam). Kiedyś z braku krupczatki piekłam je na mące tortowej, później zamieniłam tortową na orkiszową i tak już zostało. Ostatnio miałam okazję skosztować to ciacho w wersji(...)oryginalnej, z cudownie chrupiącą, maślaną kruszonką. Krupczatka zachowuje się zupełnie inaczej niż mąka tortowa, a już tym bardziej orkiszowa. Ciasto jest bardzo delikatne, masa dużo rzadsza niż na innych mąkach, a kruszonka...mmm... cudownie chrupiąca. Choćby i dla smaku tej cudnie chrupiącej, maślanej kruszonki warto sięgnąć po ten przepis w wersji na krupczatce. Samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach
Smaczne Zdrowebloga kulinarnego specjalnie dla mnie uzbierała punkty i zrobiła mi wspaniały prezent. Dziękuję Sylwio :-) A wracając do wypieku, sernik jest tak wspaniały, że rozpływa się w ustach. Delikatne puszyste ciasto na spodzie a na wierzchu starte kruche kakaowe ciasto tworzą wspaniałe trio w jak najbardziej świątecznym wydaniu. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki(...)cukru 5 g przyprawy do piernika 1 opakowanie ( 16 g ) cukru waniliowego 150 g margaryny 1 żółtko Sposób wykonania: Mąkę i kakao przesiać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 45 – 50 minut. Składniki na spód piernikowy: 125 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 10 g proszku do pieczenia
Na słodko lub wytrawnieskładniki na ciasto biszkoptowe: 110 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 155 g cukru 5 jajek wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i przesiewamy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki (21cm(...)wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. składniki na warstwę galaretkową: 2 galaretki o smaku pomarańczowym 2 duże pomarańcza 700 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Pomarańcze obieramy z błonek, kroimy
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj ostatni przepis w tym roku na ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą. Przygotowane jest z dwóch biszkoptów kakaowego i kokosowego. Krem jest kawowy z orzechami, z dodatkiem spirytusu. Jeśli nie przepadamy za wiśniami, możemy użyć moreli z puszki. Wtedy nie musimy ich gotować, od razu połówki układamy na cieście. Ciasto jest bardzo smaczne i łączy w sobie wiele(...)dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 5. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt kokosowy
Mała CukierenkaJedną wersję tego ciasta (podobną), mam już za sobą. Piankowa Szarlotka . Teraz czas na nową, nieco odnowioną i myślę ,że równie smakowitą :) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g masła/dobrej margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany Masa Jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki(...)cytryny cukier waniliowy cynamon wedle uznania Pianka 1 kisiel wiśniowy 3-4 białka 3/4 szklanki cukru Wykonanie : Składniki na ciasto należy połączyć razem i wyrobić ciasto, które wykładamy na kwadratową blaszkę - ciasto będzie wyższe. Można też ciasto wyłożyć na podlużną blachę, co spowoduje mały spadek wysokości ;) Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Kropimy cytryną i dodajemy do nich wymione
W Moim Magicznym DomuCzas na ciąg dalszy naszej przygody z piernikiem długodojrzewającym! Święta coraz bliżej, więc najwyższa pora rozpocząć przygotowania :) Jak zrobić piernikowe ciasto możecie znaleźć tutaj - jest to ciasto, które im dłużej odpoczywa w lodówce, tym jest bardziej aromatyczne i intensywniej przenika korzennymi przyprawami. Pachnie niesamowicie - aż czuć magię Świąt :) Piernik staropolski z marmoladą z owoców leśnych Składniki: Ciasto piernikowe - tutaj(...)marmolady z owoców leśnych Kiedy ciasto piernikowe jest już gotowe i odpoczęło w naszej lodówce dłuuuuuugi czas - pora przygotować z niego coś pysznego i prawdziwie Świątecznego! Uwaga! - nie przestraszcie się, ale po wyjęciu ciasta z lodówki będzie ono twarde jak głaz - ale spokojnie - wystarczy wyciągnąć ciasto odpowiednio wcześniej, aby zdążyło dojść do temperatury pokojowej i zyskać na plastyczności :) Postanowiłam
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!twarogu sernikowego 200g śmietanki kremówki 150g cukru 50g margaryny (w temperaturze pokojowej) 40g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 30g cukru wanilinowego (lub 20g domowego cukru waniliowego) 4 jajka Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 150g margaryny 75g cukru 15g kakao 15g cukru wanilinowego (lub 10g domowego cukru waniliowego) 5g przyprawy do piernika 1 żółtko jajka Cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie(...)kruchego ciasta: Mąkę i kakao przesiewamy do sporej miski. Dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto w trakcie dodając żółto. Kiedy ciasto będzie gotowe formujemy je w wałek, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na około 1h. Przygotowanie spodu: Na małym ogniu w garnuszku rozpuszczamy margarynę, czekoladę oraz miód. Dodajemy przyprawę do piernika, całość mieszamy
Kolizje Smakówskładniki na ciasto: 560 g mąki 250 g cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki sody wykonanie: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie(...)dodajemy miód, jajka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszki (20cmx35cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor. składniki na masę: 750 ml mleka 200 g cukru 8 łyżek kaszy manny 200 g masła 2 kieliszki pomarańczówki wykonanie: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, do pozostałego mleka wsypujemy kaszę mannę
Domowy Smak JedzeniaPamiętacie jeszcze, że ponad miesiąc temu zagniotłam ciasto na piernik staropolski? W natłoku zajęć sama siebie w duchu za to przeklinałam, ale skoro już jest, to przecież trzeba je wykorzystać... Kilka dni temu zabrałam się więc za pieczenie. Okazuje się, że to wcale nie takie skomplikowane ani czasochłonne; ciasto, nieco podsypane mąką, wałkuje się znakomicie, a piecze całkiem szybko(...)Będzie jeszcze szybciej. Następnie przełożyłam upieczone i ostudzone blaty powidłami śliwkowymi. Chciałam przygotować masę marcepanową, ale Mamunia za marcepanem nie przepada... Poza tym stwierdziłam, że od powideł dość twarde ciasto złapie więcej wilgoci. Nie pomyliłam się! Tak przygotowany piernik zawinęłam w ściereczkę i obciążyłam książkami; dwie Nigelle i dwóch Gordonów spisało się na medal. Po trzech dniach piernik był niemal
Pożeraczka, czyli raz adobrze