ciasto - 162907 przepisów (strona:1062/10861)

Baklava 115

turecką czy grecką. Ja po raz pierwszy jadłam oryginalną, mega słodką i lepką baklavę turecką, posypana była pistacjami, wprost się w niej zakochałam. Przesiąknięte słodkim syropem orzechy i chrupkie ciasto- palce lizać. BAKLAVA Składniki: (forma25x30) 1,5 opakowania ciasta filo 3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 150 g masła 1/4 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru 1/2 posiekanych pistacji syrop: 3/4 szklanki(...)miodu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Orzechy miksujemy w blenderze,dodajemy cukier i  cynamon. Formę na ciasto smarujemy roztopionym masłem,następnie układamy płat ciasta,który także smarujemy masłem. Postępujemy tak z kolejnymi 5 płatami.  Na cieście układamy połowę masy z orzechów, którą przykrywamy kolejno 3 płatami posmarowanymi masłem. Układamy pozostałą masę orzechową

Bon appetit mon amie
Cebularz warszawski 141

Cebularz warszawski to wytrawne ciasto drożdżowe z cebulą, czosnkiem i tymiankiem, inspirowane słynnym cebularzem lubelskim. Proste i szybkie w przygotowaniu jednocześnie dość efektowne :). Można go podawać na na zimno lub podpiec tuż przed podaniem, u nas nieodłączny dodatek do hummusu , wszelkiego rodzaju sałatek i owoców morza.  Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 5 (foremka 25x10 cm) Składniki: Chleb(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Farsz Cebulę pokrój w pióra, zeszklij na oliwie, pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce, tymianek, paprykę i sól, przestudź. Ciasto Drożdże wymieszaj z letnią wodą (nie gorącą!), cukrem, 2 łyżki mąki i solą, odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki ciasta, wyrób. Blat podsyp mąką, ciasto rozwałkuj na prostokąt

SzczyptaSmaQ
Fale dunaju 755

dawna przymierzałam się do upieczenia ciasta fale dunaju. Uwielbiam ciasta gdzie są owoce a dodatkowym atutem jest delikatny krem budyniowy.  Składniki:   Ciasto:     3 jajka     szczypta soli     2/3 szklanki cukru     2 szklanki mąki     100g rozpuszczonego masła     2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Polewa:     3 łyżki gorącego mleka     3 łyżki cukru pudru     3łyżki kakao     100g masła Przygotowanie:    Ciasto:       Białka ubić ze szczyptą soli.  Pod koniec ubijania dodać cukier i nadal miksować. Gdy białka są sztywne i lśniące dodać żółtka i ubić przez chwile na wolnych

Amatorka kuchenna
Ciasto Snickers (oryginalna wersja) 625

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam już dawno temu na jakimś blogu, wydrukowałam sobie z zamiarem wypróbowania, ale zawsze odkładałam na następny raz, ponieważ wymaga trochę pracy. Przyszedł jednak czas na upieczenie i jestem bardzo zadowolona, wymaga dużo pracy, ale jest bardzo dobre. Ciasto miodowe, duża ilość orzechów,  przełożone masą kajmakową i masa z piankami marshmallows(...)masłem orzechowym. Ciasto jest bardzo syte, i bardzo przypomina w smaku batonik Snickers. W oryginalnym przepisie były orzeszki solone, ale ja nie miałam, więc użyłam niesolonych. Gratulacje dla właścicielki pomysłu na to ciasto, brawo. Składniki: (blacha 25x35) Na cisto: 700 g mąki 130 g masła lub dobrej margaryny 250 g cukru 4 łyżki mleka 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka

talerz przyjemności
Kruche ciasteczka ślimaczki 686

Kruche i proste ciasteczka ślimaczki z jasnego i ciemnego ciasta. Idealne na podwieczorek do herbatki. Szybko się je robi i szybko znikają. składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 0,5 szklanki cukru pudru 120 g zimnego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem(...)Dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki pszennej. Obie części ciasta ponownie zagnieść aby się połączyły z dodanymi składnikami. Każdą część ciasta rozwałkować mniej więcej na wielkość kartki bloku A4. Na rozwałkowane jasne ciasto położyć rozwałkowane ciemne ciasto

Monia miesza i gotuje
Makowiec z kajmakiem i skórką pomarańczową 170

850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki pomarańczy cukier puder Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, trzy żółtka i jedno białko zagniatamy na kruche ciasto. Ćwiartkę ciasta rozwałkowujemy, wycinamy gwiazdki i układamy je na talerzu – odkładamy do lodówki. Resztkę ciasta zagniatamy z pozostałym ciastem, wykładamy nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i odkładamy do lodówki(...)minut. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 20 minut schłodzony spód ciasta. Po podpieczeniu studzimy. Letnie ciasto smarujemy kajmakiem. Dwa pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy je delikatnie z masą makową. Przygotowaną masę makową wlewamy na kajmak, równamy wierzch i układamy schłodzone kruche gwiazdki. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 160*C. Sok z pomarańczy mieszamy

Gotowanie i blogowanie
Moje czekoladowe wspomnienie 163

brałam do szkoły. 1994 rok, śniegu do kolan, w szkole szykuję się zabawa dla dzieci. Nie pamiętam z jakiej okazji, możliwe, że był to karnawał. Moja Mama uszykowała pyszne ciasto pocięte na kostki, ubrała mnie w śliczną sukienkę, wsiadłyśmy do samochodu i pojechałyśmy do szkoły. Prawie pojechałyśmy. Siedziałam na tylnym siedzeniu, przejęta trzymałam wielką blachę ciasta – najpyszniejszego na świecie, pierwszy(...)takie widziałam. W domu Mama ukradkiem przygotowała ciasto, pierwszy raz zobaczyłam je dopiero w samochodzie. Wtedy te dwa kilometry to była wieczność, tym bardziej, że było tyle śniegu. Naszym Wartburgiem przejechałyśmy jeden kilometr… i samochód się zatrzymał. I nic. Mama odpalała, walczyła, ale nic. Stał na środku drogi, wszędzie biało i nikogo oprócz nas. Siedziałam z tyłu, pilnowałam swojego ciasta

Gotowanie i blogowanie
Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym i pianką 171

Najlepsza szarlotka jaką jadłam do tej pory. Na kruchym cieście, z dużą ilością musu i delikatną pianką. Rozpływa się w ustach... nie potrzebuje żadnych dodatków czy lodów, jest pyszna.   Składniki: kruche ciasto (link do przepisu) (3 żółtka, 100g masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250g mąki pszennej ) 1kg jabłek 1 laska cynamonu 6 łyżek cukru 100ml(...)wody 250-280g dżemu brzoskwiniowego (mały słoik) 3 białka (zostaną z kruchego ciasta) 3 łyżki cukru   Przygotowujemy kruche ciasto zgodnie z przepisem podanym w linku. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki na 30 minut. Z przygotowań ciasta zostaną nam 3 białka, które wykorzystamy jako piankę.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę i podpiekamy przez

Gotowanie i blogowanie
Odrywana drożdżówka z sosem budyniowym 210

mnie nie ma nic lepszego od świeżego domowego ciasta drożdżowego. Mogą to być bułki, drożdżówki lub chleby. Uwielbiam je z dodatkiem mleka lub gorącego kakao. Ale tym razem zrobiłam odrywaną drożdżówkę i podałam z sosem budyniowym. Mówię wam, coś pysznego.   Składniki: Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej T500  250 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru(...)jajka 50 g drożdży świeżych sól morska szczypta Sos budyniowy 750 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5l b/c 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią cukier puder Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszać i odłożyć by drożdże ruszyły i zrobił się zaczyn. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól

Ala piecze i gotuje
Sambusak z serami, pierożki 152

Jest to moja propozycja na Walentynkową kolację. Zapach w domu cudny, smak super. Można je zrobić tylko z serami, jak ktoś woli Zaczynamy od ciasta – na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać ciepłą wodę, oliwę,płynny miód, sól. Wyrobić ciasto rękoma na gładką i sprężystą masę. Włożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 10 minut(...)ciasto musi odpocząć. Znowu wyjąć ciasto na stolnicę i zagniatać 5 minut. Włożyć ciasto do miseczki, przykryć i odstawić na godzinę. Thermomix – do naczynia miksującego wsypać mąkę, wlać ciepłą wodę,oliwę, płynny miód, sól, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał – zostawić ciasto na 10 minut – wyrabiać ciasto, naczynie zamknięte, czas 1,5 minuty, interwał – zostawić

Kuchnia Pokoleń
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI 233

Szybkie ciasto orkiszowe z owocami, z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, oleju i jogurtu (bez dodatku cukru), zauroczy Was swym smakiem. Ciasto jest bardzo wilgotne, lekko kokosowe i wręcz rozpływa się w ustach. Gdy macie ochotę na coś słodkiego lub gdy czeka Was wizyta gości, to ciasto sprawdzi się idealnie. Pyszne zarówno jeszcze na ciepło jak i każdego następnego dnia, kiedy(...)nabiera jeszcze smaku i wilgoci. Można je przygotować z każdymi sezonowymi owocami, a także z konfiturą, u mnie z kawałkami jabłek i domową konfiturą morelowo-malinową . Dodatkowym plusem tego ciasta jest łatwość przygotowania, wystarczą dwie miski - w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie jak przy muffinkach składniki mokre do suchych, mieszamy i na blaszkę. Chwila moment i ciasto już

Smaczne Zdrowe
Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami 626

przygotowaniu domowego mleko kokosowe zostaje nam zmielona i odtłuszczona miazga, którą po wysuszeniu i zmiksowania możemy dodawać do innych dań. Taka bezglutenowa mąka kokosowa to znakomity dodatek do ciast np. czekoladowego. Nośnikiem aromatów jest tłuszcz, odtłuszczona mąka jest bardziej delikatna i mniej aromatyczna od wiórków kokosowych. Rozluźni ciasto z czerwonej fasoli i otuli aromatyczne gruszki obgotowane w przyprawach korzennych - znakomity(...)zestaw na walentynki :) Przygotowanie ciasta - także wersja na thermomix. Jak zrobić mleko kokosowe, a przy okazji olej kokosowy i mąkę kokosową - tu... Jak kupić i zjeść kokos - tu... Czas przygotowania: Porcje: forma 21 cm     Składniki: 200 g czerwonej fasoli  odsączanej i przepłukanej   3 jajka   80 g ksylitolu ( lub cukru)    80 g oleju

SzczyptaSmaQ
MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS 2 – pizza z pepperoni 193

danie z Claptrapowego wysypiska? Caaaaaaaaatch a pizza, Minion! Zobacz, jak pizza wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min): Drożdże wrzucamy do miski, dodajemy cukier, letnie mleko (ok. 35 stopni, jeśli będzie zbyt gorące, to zabije drożdże) i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy(...)zredukowania ok. 15 min, często mieszając. Pod koniec dodajmy bazylię (i ewentualnie inne ulubione zioła oprócz oregano), sól oraz pieprz. Powstały sos musi być gęsty, aby z ciasta nie zrobił się zakalec! 3. CIASTO (15 min + 1h): Do dużej miski dodajemy mąkę, sól i olej, wlewamy wyrośnięty zaczyn i na końcu letnią wodą (tak jak w przypadku mleka, zbyt ciepła

Nerds Kitchen
Faworki – chrusty przepis II 210

idzie, kolorem. Pamiętajmy, że warto po wyjęciu z tłuszczu przełożyć chrust na papierowy ręczniczek, dzięki czemu odsączymy nadmiar tłuszczu i samo danie będzie lżejsze. To również jedno z nielicznych ciast, które traktujemy wałkiem. I to nie chodzi o etap rozwałkowania, ale o uderzanie ciasta, które ma za zadanie wtłoczyć do środka powietrze, które utworzy nam w ciastkach bąbelki. Drukuj Faworki(...)szklanki gęstej kwaśnej śmietany tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec, olej rzepakowy) cukier puder do oprószenia Wykonanie Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy żółtka, śmietanę, sól i spirytus i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok 30 min przykryte folią. Ciasto uderzamy wałkiem przez ok. 5 min (Dorota robi to rozwałkowując ciasto, składając i potem uderzając wałkiem, ja uderzam

Mieszam w Garnku
Makowczyki - mini strucle z makiem 201

Makowczyki - maleńkie strucle z makiem sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub herbaty. Przygotowujemy je dość często zamiast makowca i stały się już poniekąd naszym popisowym ciastem. A ponieważ nadal jest na etapie testowania nowego sprzętu czyli robota kuchennego MRK-05 , więc moja aktywność w kuchni drastycznie wzrosła :) Wzrasta też coraz bardziej moje zadowolenie z tegoż urządzenia(...)rumu (lub amaretto) oraz piana z 3 białek Do posmarowania i ozdobienia 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka 1 białko 3-4 łyżki grubego cukru do wypieków Przygotowanie ciasta Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn - tutaj znajdziecie przepis. Jeżeli używamy suchych drożdży, a ciasto będziemy wyrabiać mikserem, to należy wymieszać je z mąką., Ja wyrabiałam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata