kawałek wkładam do koszyczka ze święconką. W tym roku kupiłam sobie formę do malutkich babeczek z kominkiem. Wyszło mi 6 mini babeczek. Często korzystam z przepisu na to ciasto, ponieważ jest rewelacyjne. Babka wychodzi mięciutka i wilgotna. Za każdym razem modyfikuję przepis aby był inny smak. Składniki: 4 jajka 200g mąki 200g masła(...)łyżki mleka Przygotowanie: Utrzeć masło z cukrem i dodawać po 1 jajku dalej miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać za pomocą szpatułki lub miksera. Ciasto podzielić na dwie części z tym, że jedna część ma mieć 2/3 ciasta a druga 1/3 ciasta. Do 2/3 ciasta dodać mąkę i sok z cytryny i wymieszać. A do drugiej
Amatorka kuchennawyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki oprócz masła: mąkę, mleko, sól. Składniki mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam ciasto łyżką w misce aż masło wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się gładkie, lśniące i nie będzie(...)kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką ilością mąki i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika
Uwaga Babcia Piecze Chlebkuchni. Przy jej przyrządzaniu, używam za każdym razem różnych dodatków, stąd zawsze wychodzi troszkę inna i nie sposób się nią znudzić. Przygotowuję ją na domowym, własnoręcznie robionym, półkruchym cieście - moja wersja idealnego ciasta na tartę TU - co dodatkowo dodaje tu smaku. Ciasto takie zwykle mrożę w porcjach i mam potem na późniejsze wykorzystanie do szybkiego obiadu(...)Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św.Patryka Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na idealne ciasto na tartę TU 250g boczku
Grunt to przepis!Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu „Tradycyjna kuchnia Kasi” od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Zachwyciło mnie swoim wyglądem, ilością warstw i przede wszystkim kolorystyką :) Bardzo lubię ciasta przekładane, ponieważ są nie tylko smaczne, ale też zawsze pięknie prezentują się na stole. Nie da się ukryć, że „Tajemniczy Ogród” to ciasto dość praco- i czasochłonne, dlatego jego przygotowanie proponuję(...)rozłożyć na 2 dni: jednego upiec biszkopty, a drugiego przygotować masy i przełożyć nimi ciasto. Do przepisu wprowadziłam kilka swoich modyfikacji. Przede wszystkim poncz do nasączenia biszkoptów. W oryginalny przepisie go nie było, a uważam, że w tym rodzaju ciasta jest on wskazany. Obie masy (jabłkowa i serowa), do których zrobienia używane są galaretki nie nasączą odpowiednio biszkoptów, ponieważ
MyCookBook.plPowstały rozczyn odstawiamy do podrośnięcia. Masło roztapiamy. Pozostały cukier miksujemy z żółtkami. Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Dodajemy zmiksowane z cukrem żółtka, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i wtłaczamy je w ciasto. Oba ciasta
Domowy Smak JedzeniaSzachownica sernikowa różni się od zwykłego sernika z ciastem tym, że ma fajny wygląd szachownicy. Połączyłam murzynka z sernikiem cytrynowym. Końcowy efekt jak dla mnie jest na 5+, ponieważ moja szachownica jest lekko "pijana" tak moja przyjaciółka to określiła ;) ale smak według mnie rewelacja. Składniki: ciasto (upiec rano lub dzień wcześniej) : 350g mąki(...)150g miękkiego masła 1 serek mascarpone (250g) polewa: gorzka czekolada 1 łyżeczka masła 2 łyżki mleka Przygotowanie: ciasto: w jednej miseczce połączyć mokre składniki a w drugiej suche. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto wlać do blaszki (38/24) wyłożonej papierem. Piec
Amatorka kuchennaturecką czy grecką. Ja po raz pierwszy jadłam oryginalną, mega słodką i lepką baklavę turecką, posypana była pistacjami, wprost się w niej zakochałam. Przesiąknięte słodkim syropem orzechy i chrupkie ciasto- palce lizać. BAKLAVA Składniki: (forma25x30) 1,5 opakowania ciasta filo 3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 150 g masła 1/4 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru 1/2 posiekanych pistacji syrop: 3/4 szklanki(...)miodu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Orzechy miksujemy w blenderze,dodajemy cukier i cynamon. Formę na ciasto smarujemy roztopionym masłem,następnie układamy płat ciasta,który także smarujemy masłem. Postępujemy tak z kolejnymi 5 płatami. Na cieście układamy połowę masy z orzechów, którą przykrywamy kolejno 3 płatami posmarowanymi masłem. Układamy pozostałą masę orzechową
Bon appetit mon amieCebularz warszawski to wytrawne ciasto drożdżowe z cebulą, czosnkiem i tymiankiem, inspirowane słynnym cebularzem lubelskim. Proste i szybkie w przygotowaniu jednocześnie dość efektowne :). Można go podawać na na zimno lub podpiec tuż przed podaniem, u nas nieodłączny dodatek do hummusu , wszelkiego rodzaju sałatek i owoców morza. Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 5 (foremka 25x10 cm) Składniki: Chleb(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Farsz Cebulę pokrój w pióra, zeszklij na oliwie, pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce, tymianek, paprykę i sól, przestudź. Ciasto Drożdże wymieszaj z letnią wodą (nie gorącą!), cukrem, 2 łyżki mąki i solą, odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki ciasta, wyrób. Blat podsyp mąką, ciasto rozwałkuj na prostokąt
SzczyptaSmaQdawna przymierzałam się do upieczenia ciasta fale dunaju. Uwielbiam ciasta gdzie są owoce a dodatkowym atutem jest delikatny krem budyniowy. Składniki: Ciasto: 3 jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2 szklanki mąki 100g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Polewa: 3 łyżki gorącego mleka 3 łyżki cukru pudru 3łyżki kakao 100g masła Przygotowanie: Ciasto: Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i nadal miksować. Gdy białka są sztywne i lśniące dodać żółtka i ubić przez chwile na wolnych
Amatorka kuchennaPrzepis na to pyszne ciasto znalazłam już dawno temu na jakimś blogu, wydrukowałam sobie z zamiarem wypróbowania, ale zawsze odkładałam na następny raz, ponieważ wymaga trochę pracy. Przyszedł jednak czas na upieczenie i jestem bardzo zadowolona, wymaga dużo pracy, ale jest bardzo dobre. Ciasto miodowe, duża ilość orzechów, przełożone masą kajmakową i masa z piankami marshmallows(...)masłem orzechowym. Ciasto jest bardzo syte, i bardzo przypomina w smaku batonik Snickers. W oryginalnym przepisie były orzeszki solone, ale ja nie miałam, więc użyłam niesolonych. Gratulacje dla właścicielki pomysłu na to ciasto, brawo. Składniki: (blacha 25x35) Na cisto: 700 g mąki 130 g masła lub dobrej margaryny 250 g cukru 4 łyżki mleka 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka
talerz przyjemnościKruche i proste ciasteczka ślimaczki z jasnego i ciemnego ciasta. Idealne na podwieczorek do herbatki. Szybko się je robi i szybko znikają. składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 0,5 szklanki cukru pudru 120 g zimnego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem(...)Dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki pszennej. Obie części ciasta ponownie zagnieść aby się połączyły z dodanymi składnikami. Każdą część ciasta rozwałkować mniej więcej na wielkość kartki bloku A4. Na rozwałkowane jasne ciasto położyć rozwałkowane ciemne ciasto
Monia miesza i gotuje850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki pomarańczy cukier puder Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, trzy żółtka i jedno białko zagniatamy na kruche ciasto. Ćwiartkę ciasta rozwałkowujemy, wycinamy gwiazdki i układamy je na talerzu – odkładamy do lodówki. Resztkę ciasta zagniatamy z pozostałym ciastem, wykładamy nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i odkładamy do lodówki(...)minut. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 20 minut schłodzony spód ciasta. Po podpieczeniu studzimy. Letnie ciasto smarujemy kajmakiem. Dwa pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy je delikatnie z masą makową. Przygotowaną masę makową wlewamy na kajmak, równamy wierzch i układamy schłodzone kruche gwiazdki. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 160*C. Sok z pomarańczy mieszamy
Gotowanie i blogowaniebrałam do szkoły. 1994 rok, śniegu do kolan, w szkole szykuję się zabawa dla dzieci. Nie pamiętam z jakiej okazji, możliwe, że był to karnawał. Moja Mama uszykowała pyszne ciasto pocięte na kostki, ubrała mnie w śliczną sukienkę, wsiadłyśmy do samochodu i pojechałyśmy do szkoły. Prawie pojechałyśmy. Siedziałam na tylnym siedzeniu, przejęta trzymałam wielką blachę ciasta – najpyszniejszego na świecie, pierwszy(...)takie widziałam. W domu Mama ukradkiem przygotowała ciasto, pierwszy raz zobaczyłam je dopiero w samochodzie. Wtedy te dwa kilometry to była wieczność, tym bardziej, że było tyle śniegu. Naszym Wartburgiem przejechałyśmy jeden kilometr… i samochód się zatrzymał. I nic. Mama odpalała, walczyła, ale nic. Stał na środku drogi, wszędzie biało i nikogo oprócz nas. Siedziałam z tyłu, pilnowałam swojego ciasta
Gotowanie i blogowanieNajlepsza szarlotka jaką jadłam do tej pory. Na kruchym cieście, z dużą ilością musu i delikatną pianką. Rozpływa się w ustach... nie potrzebuje żadnych dodatków czy lodów, jest pyszna. Składniki: kruche ciasto (link do przepisu) (3 żółtka, 100g masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250g mąki pszennej ) 1kg jabłek 1 laska cynamonu 6 łyżek cukru 100ml(...)wody 250-280g dżemu brzoskwiniowego (mały słoik) 3 białka (zostaną z kruchego ciasta) 3 łyżki cukru Przygotowujemy kruche ciasto zgodnie z przepisem podanym w linku. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki na 30 minut. Z przygotowań ciasta zostaną nam 3 białka, które wykorzystamy jako piankę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę i podpiekamy przez
Gotowanie i blogowaniemnie nie ma nic lepszego od świeżego domowego ciasta drożdżowego. Mogą to być bułki, drożdżówki lub chleby. Uwielbiam je z dodatkiem mleka lub gorącego kakao. Ale tym razem zrobiłam odrywaną drożdżówkę i podałam z sosem budyniowym. Mówię wam, coś pysznego. Składniki: Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej T500 250 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru(...)jajka 50 g drożdży świeżych sól morska szczypta Sos budyniowy 750 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5l b/c 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią cukier puder Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszać i odłożyć by drożdże ruszyły i zrobił się zaczyn. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól
Ala piecze i gotuje