ciasto - 162907 przepisów (strona:1009/10861)

Rustykalna tarta frangipane z rabarbarem 115

mnie mrugają ze skrzynek osiedlowego warzywniaka i pozwalają spojrzeć na świat przez różową poświatę lśniących łodyżek. Po wiosennej burzy wynoszę do popołudniowego ogrodu dziadków rabarbarową słodkość. W objęciach kruchego ciasta, na chmurce migdałowego kremu frangipane pysznią się rabarbarowe rubinki. Połączenie migdałów z rabarbarem to często spotykana kombinacja (i pojawiła się już na blogu jakiś czas temu, o TUTAJ(...)deszczu drzew, ciepłych podmuchach wiatru, popołudniowym koncercie ptaków i filiżance kawy, zanurzam zęby w rabarbarowej tarcie pełnej migdałowych uniesień. U progu lato :) Rustykalna tarta frangipane z rabarbarem Potrzebujesz: Kruche ciasto 200g mąki pszennej 90g zimnego masła 1 łyżeczka cukru 4 łyżki zimnej wody Krem frangipane 150g mąki migdałowej 150g jaj (2 duże) 150g masła 150g cukru Do tego 4 łodygi

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta jabłkowa w wersji fit – prosty przepis 110

Kruche ciasto to nasz absolutny faworyt tej wiosny. Proste w przygotowaniu! Małe szanse, że coś się za mocno upiecze, lub nie dopiecze. Potrzebujesz jedynie kilku składników. To ciasto to strzał w dziesiątkę! Tarta jabłkowa w wersji fit już na blogu . Składniki na kruche ciasto (spód): 1 szklanka mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki erytrolu 3/4 kostki masła(...)żółtko 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki erytrolu 1/2 kostki masła Nadzienie: 6 jabłek sok z cytryny Przygotowanie Najpierw przygotuj kruche ciasto, zagniatając mąkę orkiszową, żytnią, erytrol, masło z żółtkiem i cynamonem, oraz solą. Następnie uformuj z ciasta kulę i włóż na około godzinę do lodówki. Następnie przygotuj kruszonkę. Wszystkie podane składniki

Czynniki pierwsze
Włoskie bułeczki na zaczynie biga 171

trochę za słaba) 175 g chłodnej wody 4 g drożdży świeżych Dokładnie wymieszaj drożdże z wodą (w misie miksera). Dodaj mąkę i mieszaj na pierwszej prędkości 3-4 minuty. Ciasto będzie sztywne i słabo wymieszane (tylko do wchłonięcia wody). Szczelnie przykryj ciasto i zostaw do fermentacji od 16 do 20 godzin, w temperaturze około 18-20 °C, nie więcej! (dałem(...)bidze 18 godz. w 18 ° C). Prawidłowa fermentacja bigi, to podstawowy krok do osiągnięcia sukcesu. Ciasto właściwe: cała biga 40 g mąki pszennej, tej samej co do biga 55 g wody 4 g płynnego słodu jęczmiennego lub cukru (dodałem słód żytni jasny w proszku, również 4 g) 8 g soli Do bigi dodaj wodę - 55 g, słód (lub cukier

Przepisy na domowy ser i chleb
PLACEK DROŻDŻOWY Z CZEKOLADĄ 101

Ciasto drożdżowe z czekoladą, smaczne klasyczne i puszyste. Najlepsze jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Drożdżowy warkocz wypełniony czekoladą, który znika w mgnieniu oka, dlatego też polecam przygotowanie ciasta od razu z podwójnej porcji :)  Składniki: * 200 g mąki pszennej * 100 ml ciepłego mleka * 1 jajko * 5 g suchych drożdży bądź 8 g świeżych drożdży * 2 łyżki cukru * pół łyżeczki soli(...)wymieszać. Zasypać to 2 łyżkami mąki, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Jak zaczyn zacznie pracować dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić ciasto, ponownie zakryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia (u mnie stało około 1 godziny). Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć wyrośnięte ciasto, zagnieść. Ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku

Zrób to smacznie
Chleb - nigdy się nie nudzi 262

wtedy, że chleb trzeba raczej wkładać do rozgrzanego piekarnika, miał za grubą i zbyt twardą skórkę. Od tamtego czasu umiem już dużo więcej i nie boję się eksperymentować z ciastem chlebowym. Tu ten przepis z małymi zmianami. Proporcje są na dwa duże bochenki, może wydawać się, że za dużo, jednak taki domowy chleb starzeje się inaczej niż sklepowy. Można też(...)torebki suchych drożdży  - 1 łyżka miodu - 4 porządne łyżeczki soli - ok. 800g ciepłej wody, do 1000g Ilość wody zależy od użytej mąki. Im więcej doświadczenia w pracy z ciastem chlebowym, tym lepiej poradzicie sobie z ciastem o większym stopniu nawodnienia. Takie jest delikatniejsze. Czas: - przygotowanie i zagniatanie: 15min. - wyrastanie: 60 + 15min  - pieczenie: 45min  Razem: 2godz.15min

I tu będę miała takie te
Biszkopt z pianką matcha i malinami 127

porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) lub do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto jest już upieczone(...)wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa, wyrównuje jego powierzchnię. Formę z ciastem odstawić do lekkiego przestygnięcia, następnie odciąć nożem brzegi i wyjąć biszkopt na kratkę papierem do góry, pozostawić całkowitego wystygnięcia. Zimny biszkopt przeciąć ostrym nożem na dwie części (poziomo). Przygotowanie pianki matcha Żelatynę rozpuścić w niewielkiej

KUCHNIA POLSKA
Łaciata rolada Lime 121

Rolada to ciasto niezwykłe. Wyjątkowy kształt, intrygujący środek. Najlepiej jak jest wyjątkowa także w smaku oczywiście : ) Ta jest- obiecuje : ) W mojej łaciatej Lime znajdziecie 3 przewodnie smaki: limonkę, czekoladę i wanilię. Całość – a jakże- mocno nasączona nakropkiem. Dzięki temu roladka jest cudnie miękka, przełamana owocowym smakiem, a przez to waniliowy krem wcale a wcale nie wydaje się za słodki. Słodycz(...)poziom 3/5 = tak  w sam raz. Idealne ciacho na nadchodzące , mam nadzieję upały. Zdrówka Wam życzę! Składniki na ciasto: 5 jaj ¾ szklanki cukru 6 łyżek mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka octu Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na półsztywno, stopniowo wsypując cukier i miksując na puch. dodajemy po jednym żółtku oraz ocet, miksując

Domowe ciasta
Ciasto ucierane z rabarbarem i owsianą kruszonką 120

Proste ciasto ucierane z rabarbarem i owsianą kruszonką uzupełnia nasz katalog pomysłów na wykorzystanie rabarbaru. Ze zdziwieniem zauważyliśmy, że do tej pory nie ma takiego przepisu na naszym blogu. Chcąc uniknąć schematycznego myślenia, że kruszonka to tylko mąką, cukier i masło, dodaliśmy do niej płatki owsiane, dzięki czemu po upieczeniu kruszonka jest nie tylko bardziej chrupiąca, ale także ma ciekawą(...)ziarnistą strukturę. Udostępnij Ciasto ucierane z rabarbarem i owsianą kruszonką – składniki 400-500 g rabarbaru 2 łyżki cukru Ciasto: 250 g margaryny w temperaturze pokojowej 3 / 4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy (8 g) 4 jajka wielkości L w temperaturze pokojowej 500 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 / 3 szklanki mleka Kruszonka: 75 g płatków owsianych

niecodziennikpary
Drożdżowy chleb z makiem i mąką krupczatką 165

domu...obłędny. Uwielbiam taki chleb z prawdziwym masłem i chrupiącymi świeżymi i sezonowymi warzywami. Chleb długo utrzymuje świeżość, ale zapewniam, że zjecie go od razu. Upieczcie. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka ciepłego 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: mak sypki(...)chleba z makiem: 1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Obie mąki przesiewamy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże z cukrem i mieszamy do połączenia się składników. Gdyby ciasto  było zbyt gęste dolewamy ciepłego mleka i mieszamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasta nie zagniatamy, składniki łączymy ze sobą łyżką

Izabelawkuchni
Babka zebra z kisielem 128

babka jest wilgotna  mięciutka. Do babki dodałam kisiel wiśniowy błyskawiczny, dzięki czemu babka nabrała super aromatu i lekkiego posmaku wiśniowego. Całość polałam dodatkowo roztopioną czekoladą. Dla mnie takie ciasto to super pyszny deser zarówno na co dzień jak i od święta. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4-5 jajek 1szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 1,5szkl. mąki(...)obrotach do masy jajecznej. Gdy składniki się połączyły wsypałam kisiel wiśniowy i ponownie zmiksowałam na małych obrotach. Na koniec, ciągle miksując na niskich obrotach,  cienkim strumieniem wlałam do ciasta olej i dodałam jogurt naturalny. Zmiksowane ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części wmiksowałam gorzkie kakao. Do formy silikonowej z kominem wykładałam na przemian po łyżce ciasto jasne

Waniliowe Improwizacje
Pizza III 127

więcej każdy człowiek ma ich po kilka : ) U mnie dzisiaj pizza z suszonymi pomidorami i … marynowanymi pieczarkami. Megapikantna- bo tylko taką lubię. Myślę, że warto spróbować mojego sposobu na ciasto na pizzę: zawsze się udaje i jest naprawdę smaczne ( z tej pizzy nikt rantów ciasta nie pozostawi ; ) ) Składniki na ciasto średnicy 30 cm: zaczyn: 1/5 kostki drożdży pół łyżeczki cukru(...)pół szklanki letniego mleka 2 łyżki mąki Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy do ciepła na 10 minut. ciasto: zaczyn 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek    łyżeczka soli duża szczypta suszonej bazylii Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, sól i bazylie. Mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek

Domowe ciasta
Proste bułki pszenne 129

wytłumaczenia jakiś zawiłości w pieczeniu chleba. I coś co tygryski lubią najbardziej czyli przepis. I dzisiaj będzie przepis na bułeczki, właśnie z tej grupy. Ja nieco zmieniłam sposób robienia ciasta, bo jestem przyzwyczajona do rozrabiania drożdży w większej ilości wody/mleka niż 1 łyżka Ciasto wyrabia się dobrze i łatwo i miło się z nim pracuje. U nas bułki wytrwały(...)najlepsze są oczywiście jeszcze lekko ciepławe, tuż po upieczeniu, z rozpływającym się po nich masełkiem. Jak podaje autorka przepisu, ciasto powinno wyrabiać się ręcznie, bo wyrabiane robotem wychodzi zbyt rzadkie. Mi nie wyszło zbyt rzadkie, a ostatnio w zasadzie każde ciasto wyrabiam robotem. Taki leniuszek ze mnie;) Z podanej ilości wychodzi ok. 10 sztuk bułeczek. Drukuj Proste bułki pszenne Pyszne

Mieszam w Garnku
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, BUDYNIEM I MALINOWĄ PIANKĄ POD KRUSZONKĄ 142

już chyba ostatnie ( albo przedostatnie! ) rabarbarowe słodkości, jakie dodaję Wam w tym sezonie rabarbarowym. Już niedługo rozpoczniemy truskawkowy maraton! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne kruche ciasto przykryte rabarbarem, budyniem i słodką, malinową pianką ( taką a’la beza! ). No i oczywiście kruszonka! Dużo kruszonki – jak zwykle! Tak jak lubimy wszyscy! Ciasto można przygotować w tortownicy albo na prostokątnej blasze(...)każdy pomysł będzie dobry. Ciacho jest pyszne! Będziecie zachwyceni! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl po 250 ml * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cukier – 0,5 szkl * cukier z wanilią – 1 op * masło – 180 g * żółtko – 4 szt * sól – 1 szczypta BUDYŃ ŚMIETANKOWY: * mleko – 750 ml * budyń śmietankowy

Ostra na Słodko
Ferrero Rocher sernik na zimno 383

zimno o smaku pralinek Ferrero Rocher - bez pieczenia! Przygotowany na kakaowym spodzie herbatnikowym, z masą czekoladową z mleka zagęszczonego i serka mascarpone oraz dużą ilością mielonych orzechów laskowych. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Ciasto petarda! Mocno czekoladowe i mocno orzechowe... Ciasto nie zawiera dodatkowego cukru. W masie znajdziemy zarówno czekoladę gorzką(...)mleczną i tyle cukru, ile jest w czekoladach starczy, aby ciasto było naprawdę słodkie. Na rynku dostępne są również czekolady (oraz herbatniki) bez cukru - słodzone stewią lub ksylitolem, wtedy możemy wyeliminować całkowicie cukier z tego deseru. Ferrero Rocher w takiej wersji jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli choć raz spróbujecie tego sernika, to długo nie zapomnicie jego

Kuchnia MagdaLeny